Zhrnutie týždňa – Steve Jobs definitívne rozoberie svoj dom, iPhone v komunistickej Čine bez Wi-Fi kvôli národnému firewallu, iPhone 3G v Kanade za 42 dolárov, WoW Armory pre iPhone

iPhone je už možné zohnať až o 93 % lacnejšie ako tesne po jeho prvom uvedení. 599 USD ste potrebovali pred dvoma rokmi na prvý model iPhonu. Americký operátor AT&T dnes ponúka iPhone 3G za cenu 79 USD. Jedná sa o vrátené telefóny, ktoré sú funkčné, ale majiteľ sa rozhodol pre iný v skúšobnej dobe 30 dní. Najlepšiu cenu má však kanadský operátor fido, ktorý si pýta za telefóny vrátené do 15 dní 49 kanadských dolárov za kus, čo je asi 42 USD. Má to však malý zádrheľ spočívajúci v trojročnej viazanosti.

iTunes App Store oslávil rok existencie. Oficiálna správa Apple oznamuje, že App Store dnes obsahuje viac ako 65 000 aplikácií, z toho je viac ako 58 000 dostupných v USA a zvyšné sa nachádzajú v ostatných 76 krajinách, kde je App Store dostupný. Užívatelia si za rok stiahli viac ako 1,5 miliardy aplikácií.

V utorok 21. 7. večer sa očakáva vyhlásenie hospodárskych výsledkov firmy Apple. Spoločnosti sa posledných 12 kvartálov darilo oveľa lepšie, ako uvádzali predbežné analýzy a predpoklady. Majú hodnoty akcií možnosť ešte rásť, keď od začiatku roka vzrástla ich hodnota o 60 %? Pravdepodobný scenár je, že Apple opäť prekvapí extrémne ziskovým kvartálom z troch dôvodov:

  • veľký dopyt po nových MacBookoch Pro – od ich zlacnenia sú na online Apple Store niektoré modely dostupné až po rekordne dlhých časoch
  • akcie ako kúpte si MacBook Pro a získajte iPod touch alebo lacnejší zdarma
  • častá nedostupnosť MacBookov Pro v kamenných obchodoch Apple

Steve Jobs dostal povolenie zbúrať svoj historický dom po Danielovi C. Jacklingovi. Už na konci apríla sme informovali o začatí procesu. Mestská rada schválila plán, v ktorom Steve Jobs musí zainvestovať cez 600 000 USD na rozobratie domu, ktorý potom prejde do rúk investora menom Gordon Smythe. Ten má 5 rokov na nájdenie vhodného miesta a na rekonštrukciu domu. Smythe sa zaviazal dodržať štruktúru exteriéru. Interiér môže primerane upravovať k lokalite a potrebám kvality bývania a súčasným trendom.

Apple sa za uplynulý týždeň dostal bližšie k uvedeniu svojho telefónu na čínsky trh. Minulý mesiac bolo iPhonu udelené povolenie bezdrôtového prenosného zariadenia a teraz Apple zažiadal o prístupovú licenciu k sieti. Bez nej je minulomesačné povolenie bezcenné, pretože obe sú potrebné k oficiálnemu povoleniu od Čínskeho ministerstva priemyslu a informatiky. Apple si brúsi zuby na čínsky trh už dlhší čas, nakoľko odhady hovoria o milióne odblokovaných iPhonov v používaní v tejto krajine. Ak pôjde všetko rýchlo a hladko, dočká sa Čína oficiálneho uvedenia možno už v septembri, najneskôr však na začiatku budúceho roka. Čínska verzia iPhonu bude s veľkou pravdepodobnosťou bez WiFi, nakoľko tamojšie zákony neumožňujú telefónom prístup na verejné WiFi siete kvôli čínskemu národnému firewallu a komunistickému zriadeniu. Väčšina obyvateľov Číny nemá prístup na internetové stránky a služby z vonkajšieho sveta mimo krajiny.

Ak máte chuť získať učebný materiál zdarma, ponúka americká Univerzita Yale svoje Open kurzy na iTunes U. Projekt iTunes U je zameraný na univerzity, ktoré takto zverejňujú svoje štúdijné materiály. Univerzita Yale je známa tým, že veľké množstvo absolventov získalo Nobelove alebo Pulitzerove ceny.

Spoločnosť Microsoft uvažuje o uvedení online verzie balíka Office zdarma. Pre užívateľov počítačov Apple by sa tak vyskytla zaujímavá alternatíva, pretože akákoľvek verzia MS Office pre Mac je drahšia ako balík Apple iWork. Dvadsaťmiliardový biznis by však zo strany Microsoftu bolo nezmyselné zrušiť a neposkytovať už „krabicovú“ verziu neprichádza do úvahy. Office 2010 pre desktop tak bude iba rozšírením a uľahčením práce s online verziou. Desktopová aplikácia má umožniť jednoduché zdieľanie a sledovanie zmien. Iba v platenej verzii nájdeme napríklad funkciu šírenia prezentácie cez internet. Verzia zdarma, podporovaná reklamou, tak bude pravdepodobne len dobrým ťahom ako si udržať zákazníkov, ktorí by si Office aj tak nekúpili a radšej odišli k iným alternatívam zdarma ako napríklad Google Docs, NeoOffice alebo OpenOffice.

Fanúšikom hry World of Warcraft pribudla aplikácia pre iPhone s názvom World of Warcraft Mobile Armory. Aplikácia poskytuje informácie o vašom online charaktere, umožňuje plánovanie dobrodružstiev a pomáha vám zostať v dianí vášho spoločenstva. Aplikácia je zdarma na iTunes App Store a v praxi sa podobá online verzii World of Warcraft Armory on the Web.

Najzaujímavejšou aktualizáciou tohto týždňa je iTunes 8.2.1. Správa o aktualizácii hovorí, že poskytuje množstvo dôležitých opráv a adresuje záležitosť s overovaním zariadení Apple. Hovorca Apple potvrdil, že nové verzie iTunes nemusia poskytovať funkciu synchronizácie pre nepodporované prehrávače. Server PreCentral informuje o nefunkčnosti synchronizácie s Palm Pre. Zároveň upozorňuje na produkt The Missing Sync for Palm Pre, ktorý funguje aj s aktualizovanou verziou iTunes.

Apple ďalej vydal aktualizáciu iMovie 8.0.4 opravujúcu orientáciu filmov natočených s iPhone 3GS, zvyšuje stabilitu a opravuje ďalšie malé chyby. Pre aktualizáciu stačí predposledná verzia Mac OS X: 10.5.6. Obe aktualizácie môžete sťahovať i cez Software Update.

Ďalším aktualizovaným programom je Firefox 3.5.1, ktorý odstraňuje kritickú zraniteľnosť objavenú len pred týždňom.

K oslavám 40. výročia pristátia na mesiaci sa pridala aj spoločnosť Carina Software. Pripravila si pre nás darček v podobe stiahnutia jej 30 dolárového programu SkyGazer a 100 dolárového SkyVoyager za 1 cent. Užívatelia iPhonov majú tiež k dispozícii obe aplikácie SkyVoyager (iTunes link), bežne za 12 eur a aj SkyGazer (iTunes link) zdarma. Akcia platí len dnes a programy sú dostupné i pre používateľov OS Windows.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.