Zhrnutie týždňa pred WWDC – Adobe BrowserLab pre webdizajnérov, Firefox 3.5RC a Opera 10 “Turbo”, stanovisko SDS k petícii za CZ a SK v Mac OS X…

Včerajšia prezentácia Apple na vývojárskej konferencii priniesla množstvo noviniek, o ktorých sa môžte dočítať v našich detailných príspevkoch. Medzi chýrmi stále zostáva, že Apple zvažuje zdieľanie iPhone aplikácií medzi užívateľmi zdarma, uviedol BusinessWeek.

The Wall Street Journal prišiel so správou o tom, že stav Steva Jobsa sa zlepšuje a mal by sa preto vrátiť podľa plánu koncom tohto mesiaca.

Služba One to One umožňujúca majiteľom počítačov Apple prísť do Apple Store a nechať sa zaškoliť bude pozmenená. Doteraz umožňovala majiteľom Apple využiť hodinu týždenne po dobu jedného roku, čiže užívateľ mohol mať až 52 hodín školenia za 99 dolárov. Služba nebola určená na to aby zarobila, ale skôr aby pritiahla ľudí k Macom. Výskum však ukázal, že viac ako polovica Macov prinesených do obchodov bola zakúpená inde. Apple sa preto rozhodol túto službu ponúknuť len ľuďom, ktorí si Mac zakúpia priamo v Apple Store alebo cez web Apple. K offline službe je teraz pridaná i online verzia, ktorá sľubuje až stovky lekcií, možnosť plánovať a spravovať stretnutia a skúmať projekty ostatných členov.

Podzemný Apple Store v New Yorku mal minuloročný obrat 440 miliónov dolárov. Ak by sme to previedli do predajných cien 4 GB iPodov Shuffle, musel by si každý Slovák kúpiť jeden kus, aby obchod dosiahol taký obrat v našich podmienkach. Hodinový obrat bol asi $50 000. V po­rovnaní s minuloročným obratom spoločnosti je to však iba 1,3 % podiel.

V poslednom zhrnutí sme informovali, že firma Psystar skrachovala z dôvodu ekonomickej situácie. Najnovšie dokumenty zo súdu však ukázali, že najväčšia časť dlhu patrí právnej firme, ktorá Psystar zastupovala v procese s Apple.

Denník The Washington Post priniesol správu o tom, že veľké technické a genetické spoločnosti sú pod vyšetrovaním úradu justície. Vyšetrovanie zahŕňa firmy ako Yahoo, Google, Apple a Genentech. Vyšetrovanie sa pravdepodobne týka antitrustových postupov najímania vrcholových manažérov medzi týmito firmami. Už v minulosti sme informovali o antitrustovom vyšetrovaní FTC, ktoré sa zameriava na to, či môže riaditeľ Google zastávať funkciu v predstavenstve Apple. V predstavenste Apple je i ďalší zamestnanec Google, ktorý bol v minulosti riaditeľom vo firme Genentech.

Firma Adobe predbežne sprístupnila službu BrowserLab. Jedná sa o projekt, kde si vývojár webu bude môcť prezrieť, ako sa jeho výtvor zobrazí v rôznych prehliadačoch. Služba síce obsahuje prehliadku zdarma, ale tá bola už v prvých hodinách po spustení plná. Napriek tomu Adobe nabáda k tomu, aby sa užívatelia často vracali a vyskúšali dostupnosť služby.

Mozilla pozdržala vydanie Firefoxu 3.5 RC až na koniec tohoto týždňa. Ak chcete byť medzi prvými, ktorí si stiahnu takmer finálnu verziu, sledujte stránky s beta verziami. Firefox momentálne obsadzuje 22,5 % trhu, ale konkurencii čelí na každom fronte – od Microsoft Internet Exploreru cez Google Chrome, Safari 4 až po Operu.

Práve Opera vydala v stredu beta verziu svojho prehliadača verzie 10. Obsahuje Turbo mód pre rýchlejšie zobrazovanie stránok pri pomalých pripojeniach, vynovené zobrazenie tabov s náhľadmi nad obsahom a panel s rýchlymi voľbami stránok ako v Safari 4. Na niektorých slovenských stránkach som pozoroval až trojnásobne rýchlejšie načítanie oproti Safari 3 s vypnutou Turbo funkciou, ktorá obrázky upravuje do veľmi nízkej kvality. Má však ešte problémy so zobrazovaním textu s diakritikou v textových poliach. Anglickú verziu si môžte stiahnuť zo stránky Opery.

Tiež sme sa dočkali finálnej verzie Safari 4 a developerskej verzie Google Chrome pre Mac OS X.

Kuriózne zistenie priniesla správa o záplatach pre QuickTime. Kniha, ktorá vyšla v marci obsahovala návod, ako nájsť chybu v QuickTime. Autor knihy sa vyjadril, že chybu neukázal, dal iba recept, ako sa k nej dostať. Takéto chyby sa väčšinou predávajú za tisíce dolárov. Kniha The Mac Hacker’s Handbook je k dispozícii za 50 USD.

Apple navrhol na patentovanie niečo ako multitouch ovládacie kolieska pre iPody. Apple však nezostal len pri iPodoch, ale vyzerá to tak, že sa dočkáme koliesok na myšiach, laptopoch a dokonca aj na Apple Remote.

Pravdepodobne sa čoskoro dočkáme stanoviska Apple k petícii za slovenčinu a češtinu do Mac OS X. Zo zozbieraných 1694 podpisov bolo 1168 z ČR, 479 zo Slovenska a iba 47 z iných krajín. Pre bližšie informácie si pozrite priamo stránku petície, na ktorej nájdete už aj stanovisko slovenského distribútora Slovak Data Systems.

Vtipná reklama na aplikáciu WorldMate poukazuje na „odpad“ v App Store:

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť