Zhrnutie týždňa – Palm Pre v predaji, Microsoft odporúča Mac, Apple lacnejší ako Dell o 500 USD, 13″ MacBook Pro rozobratý a ďalšie

Spoločnosť Microsoft nedávno spustila nový vyhľadávač bing, ktorého cieľom je „pomáhať pri rozhodovaní“. Vyskúšajte po anglicky napísať mám si kúpiť Mac alebo PC? a pozrieť sa hneď na prvý odkaz. Výsledky vyhľadávania paradoxne z kontextu odporúčajú kúpiť počítač Mac.

Pondelkovým ťahom Apple sa jeho konkurenti začali veľmi potiť, nakoľko takzvaná Apple daň sa zrazu stala Apple zľavou. Hlavný americký konkurent MacBooku Air, Dell Adamo, stojí až o 500 USD viac ako MacBook Air v konfigurácii za 1799 USD. Adamo má okrem 500 dolárovej ceny naviac aj 500 gramov hmotnosti. MacBook Air i Adamo majú v tejto konfigurácii 128 GB SSD disky, procesor MacBooku je pri 2,13 GHz oveľa rýchlejší ako 1,2 GHz u Dellu. Pre ľudí posadlých zľavami sa začali predchádzajúce generácie MacBookov predávať v obchodoch Apple v USA so zľavami od 100 do 800 dolárov. Napríklad plastový MacBook je možné zohnať za 899 dolárov namiesto pôvodných 999 a MacBook Air 1,86 GHz s 2 GB RAM a 128 GB SSD za 1699 namiesto pôvodných 2499 USD. Ceny sú samozrejme pred študentskou, biznis alebo inou zľavou.Známy server iFixit rozobral nový 13-palcový MacBook Pro Unibody prakticky ihneď po jeho uvedení na trh. Na obrázkoch je vidieť, že sa zmenilo poradie portov, zostal iba jeden audio vstupno-výstupný port s 3,5 mm jackom a na to, aby ste sa dostali k batérii, pevnému disku a RAM musíte odskrutkovať celý spodný kryt s desiatimi skrutkami.

Ako sa blíži koniec mesiaca jún, stúpajú očakávania na návrat Steva Jobsa. Veľa zahraničných médií uviedlo informácie, že Steve je už pripravený na návrat, alebo dokonca že sa už vracia. Pri bližšom pohľade na situáciu zistíme, že všetky médiá vychádzajú z rovnakého zdroja. Hovorca Apple Steve Dowling sa totiž vyjadril na začiatku mesiaca (voľný preklad): „Tešíme sa na návrat Steva do Apple na konci mesiaca.“ Anglický Times Online uverejnil na základe tejto vety príbeh na 675 slov.

Safari 4 bol behom prvých troch dní od uvedenia stiahnutý 11 milónov krát, z toho viac ako 6 miliónov kópií si stiahli používatelia OS Windows.

Aktualizácií sa dočkali Microsoft Office 2008 pre Mac (stránka s aktualizáciou) a Firefox je teraz vo verzii 3.0.11.

Posledná aktualizácia iPhoto 8.0.3 priniesla chybu, ktorá sa zjavuje až teraz. Po kliknutí na upravenie databázy sa totiž iPhoto „sekne“ a prestane fungovať. Ak sa Vám táto chyba vyskytla a nemôžte otvoriť iPhoto, podržte stlačenú klávesu Option pri spúšťaní aplikácie a vyberte knižnicu fotiek. Chyba bude odstránená v ďalšej aktualizácii a medzitým sa môže zjaviť u každého s touto verziou iPhoto.

V piatok o 22:00 sme sa dočkali i Twitpocalypsy. Každá správa na službe twitter má totiž svoje unikátne číslo a to sa vyšplhalo až k 2 147 483 6­47. Niektoré aplikácie preto prestali fungovať. Prvým vyradením bol Twitterific pre iPhone a ďalšou zasiahnutou aplikácia Tweetie. Twitterific prestal fungovať celý a okamžite, aplikácia Tweetie mala nefunkčné vyhľadávanie. Aktualizácia desktopovej verzie Tweetie je od soboty večera k dispozícii na stránke výrobcu.

Ako sa darilo Palmu Pre počas prvých dvoch dní uvedenia? Odhady hovoria o 50 000 predaných Palmoch. Apple predal v prvých dvoch dňoch 270 000 iPhonov. Analytik verí, že Palm dosiahne 2,6 milióna predaných Pre v prvom roku. Apple do konca roku 2007 predal 3,7 milióna iPhonov.

Na konci minulého mesiaca sme sa dočkali i formálneho založenia českej pobočky Apple. Viac info na zive.cz

Západoeurópske vzdelávacie inštitúcie najviac kupovali počítače Apple v prvom štvrťroku 2009. Apple je dodávateľom číslo jedna s 26,4 % podielom na trhu, pričom vo Veľkej Británii toto číslo dosahuje až 27,3 %.

Ako vyzerá prezentácia najsťahovanejších aplikácií z App Store v podaní Apple na dvadsiatich 30″ Cinema Displayoch si môžete pozrieť na nasledujúcom videu:

komentáre
  1. Proč jste mi schválili komentář, aniž byste si ho přečetli? Je tam citace z vašeho článku, která trochu nedává smysl, tak jsem doufal, že tuto chybu opravíte.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.