Zhrnutie týždňa – množstvo aktualizácií, operátori nevedia speňažiť dátové prenosy iPhonov, anti-phishing na OS 3.1 a ďalšie

Minulý týždeň sme iPhone prirovnali k Hummeru medzi mobilnými telefónmi. Tento týždeň sa riaditeľ známej firmy iSuppli vyjadril, že telefóny od Apple síce preťažujú dátovú sieť operátora AT&T, avšak skutočný problém leží v exkluzívnom poskytovateľovi AT&T, ktorý nenašiel spôsob, ako monetizovať objem dát prenesený iPhonmi. Napriek tomu, že kontrakt na exkluzivitu iPhonu pre AT&T vyprší už budúci rok, si iSuppli myslí, že Apple zostane s rovnakým operátorom i naďalej aj napriek aktuálnym problémom s nedostatočnými kapacitami siete. Hlavný dôvod vidí práve v štandarde používanom na prenos dát. Dnes používa štandard HSPA cez 269 miliónov zákazníkov celosvetovo. Toto číslo má do roku 2012 vzrásť na 1,4 miliardy. Konkurenční operátori Verizon a Sprint používajú štandard EVDO, ktorý nemá až takú pozitívnu budúcnosť.

Koľko finančných prostriedkov má na svojich účtoch Apple ku dnešnému dňu? K poslednému štvrťrokuj to bolo 31,1 miliardy USD, čím je najväčšou technologickou spoločnosťou sveta. Druhé miesto zaujala spoločnosť Cisco s 29 miliardami v hotovosti. Microsoft má „len“ 21 mld., Google 14 mld. a Hewlett Packard 12 mld. USD. Analytici si však stále myslia, že je vhodný čas zainvestovať do Apple. Spoločnosť Broadpoint AmTech odhadla cenu akcie na konci roka na rekordných 210 dolárov, pričom momentálne sa obchoduje so sumou 172 dolárov za kus. Po hlbokom páde celej burzy znova vzrástla teoretická hodnota firmy Apple (market capitalization) za posledný rok na takmer dvojnásobok.

Ktorý bod utorkovej prezentácie Apple Music Event bol pre médiá najmenej zaujímavým? 20 minút prezentácie Phila Schillera, ktorý zastupoval Steva Jobsa i v jeho neprítomnosti na začiatku roka, bolo najväčším sklamaním. Slovník Phila Schillera obsahuje totiž asi len dve prídavné mená – „amazing“ [úžasný] a „incredible“ [fantastický] – ktoré behom svojej prezentácie zopakoval asi 15-krát a opisoval dávno známy iPod touch. Nepodarilo sa mu tak priamo preniesť navonok dôležitú správu o tom, že iPod touch je pre Apple momentálne najmä herné zariadenie.

V doplňujúcej správe od Apple ohľadom nových funkciíi iPhone OS 3.1 sa dozvedáme, ako aktivovať anti-phishing: Anti-phishingová databáza prehliadača Safari je sťahovaná len počas nabíjania telefónu, aby nebola znížená výdrž batérie a predišlo sa dodatočným nákladom na poplatky za dátový prenos. Po aktualizácii iPhonu na OS 3.1 by mal používateľ spustiť [Mobile] Safari, pripojiť sa na Wi-Fi sieť a nabíjať iPhone s vypnutou obrazovkou. Pre väčšinu užívateľov by mal tento proces prebehnúť automaticky počas nabíjania telefónu. Tento zaujímavý postup je nutné podstúpiť, aby sa funkcia anti-phishing úplne aktivovala. Niekedy bude vhodné tento proces zopakovať, aby sa databáza aktualizovala (za predpokladu, že z nejakého dôvodu neprebehne automaticky) – nabíjajte teda občas iPhone so zapnutým Safari a vypnutou obrazovkou.

Na zaujímavý fakt natrafíme na stránkach Environmental Working Group: iPhone 3G má o 43 % väčšie SAR (tzv. „Specific Absorption Rate“) vyžarovanie ako iPhone 2G, ktorý je na úrovni 0.97 W/kg. iPhone 3GS v rebríčku skončil medzi svojimi predchodcami.

Náš výskum ukazuje, že na svete nie je jediný partner Apple v oblasti mobilných operátorov, ktorému sa zvýšil celkový obrat, profit alebo podiel na trhu vďaka iPhonu. Autorom citátu je John Strand, riaditeľ dánskej spoločnosti Strand Consult. Vyhlásenie pána Stranda je zaujímavé najmä tým, že sa v tejto oblasti pohybuje už 14 rokov. Porovnajme teda toto vyhlásenie so správami od operátorov:

  • Deň uvedenia [iPhonu 3GS] na trh bol najlepší predajný deň v histórii našich AT&T predajných miest a na našej web stránke. (Najväčší operátor v USA)
  • Operátor O2 sa tiež vyjadril, že z iPhonu celkovo profituje.
  • 3. najväčší japonský operátor pre Reuters uviedol, že predbehol jednotku na miestnom trhu v počte nových zákazníkov za mesiac august.

Apple vydal tento týždeň pomerne veľké množstvo aktualizácií.

Ostatné aktualizácie:

Všetky aktualizácie sú na počítačoch Apple dostupné aj cez nástroj Software Update

komentárov
  1. > Po aktualizácii iPhonu na OS 3.1 by mal používateľ spustiť [Mobile] Safari, pripojiť sa na Wi-Fi sieť a nabíjať iPhone s vypnutou obrazovkou.
    Spuštěným Safari se myslí aktivní, nebo stačí, aby běželo jako proces na pozadí?

    0
    0
  2. Po aktualizacii firmware na iPhone 3.1 mi iPhone zatuhol cca 3x za den. Bol som sklamany, nahnevany, smutny, ved to poznate. Po precitani clanku ma napadlo vypnut v Safari nastaveniach polozku Fraud warning a uz 48 hod. mi nevytuhol. Medzitym som spustil snad vsetky ostatne aplikacia a  nerobil som ziadny update. Mozno to niekomu pomoze.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.