Zhrnutie týždňa – MMS na iPhone v USA až tento týždeň, HP MediaSmart, aktualizácie iPodov touch zdarma, budúcnosť Apple TV a ďalšie

Zápletka okolo zamietnutia aplikácií Google Voice sa začína rozpletať. Google v piatok zverejnil celý dokument i s predtým utajovanou časťou. V nej sa viac-menej hovorí o dôvodoch zamietnutia aplikácie, ktoré sú v súlade s tvrdeniami Apple. Google však tvrdí, že Apple aplikácie zamietol, avšak Apple sa vo svojom liste vyjadril, že sú stále v štádiu zvažovania. Hovorca Apple reagoval: „Nesúhlasíme so všetkými stanoviskami z listu spoločnosti Google. Apple nezamietol aplikáciu Google Voice. Pokračujeme v diskusii [o aplikácii] s Google.“

Presadenie nových účtovných zákonov v USA môže znamenať koniec platených aktualizácií pre iPody touch. Súčasné zákony nútia spoločnosti rozpísať zisk do ôsmich štvrťrokov, ak sa aktualizuje firmvér. Toto by bolo v poriadku pre iPhone, avšak ten istý zákon neumožňuje pridať iPodom touch nové alebo významné funkcie zdarma. Pretože Apple účtuje zisky za predaj iPodov ako celku v jednom štvrťroku, nemôže im pridávať nové funkcie v inom štvrťroku zdarma. Apple aj iné spoločnosti preto momentálne lobujú za presadenie nového zákona, ktorý by umožňoval zisky zapísať v danom štvrťroku a nemuseli by sa prenášať do ďalších. Nie len, že by Apple ušetril poplatky za milióny kartových transakcií pri kúpe nového firmvéru, ale profitovali by z toho najmä obyčajní užívatelia.

Spoločnosť HP sa snaží udobriť si používateľov Apple. Pred dvoma týždňami vytvorila špeciálnu príležitosť na svojom fóre, kedy sa zamerala na rýchle odpovede na otázky užívateľov Snow Leoparda ohľadne niektorého z ich zariadení. V uplynulom týždni zase predstavila nové HP MediaSmart Servery, ktoré už nepotrebujú k svojej úvodnej konfigurácii počítač s OS Windows. Stačí sa na server pripojiť cez Remote Desktop Conection a vykonať zmeny z akéhokoľvek Macu. Nové servery sú tiež vybavené funkciou HP Media Collector, ktorá automaticky zbiera a organizuje médiá z Macov a sieťových počítačov. Tieto médiá sú potom pripravené na streamovanie cez internet. V App Store je aj aplikácia pre iPhone a iPod touch umožňujúca prehliadať si tieto streamované obrázky, filmy a hudbu zo servera. Nechýba ani podpora pre Time Machine. Na blogu HP nájdeme aj informáciu, že v Európe by mal byť MediaSmart Server dostupný niekedy okolo Vianoc. V máji pritom bola na tom istom mieste informácia, že sa serverov dočkáme už na jeseň.

Len nedávno sme informovali o dlhej dobe dostupnosti 40 GB verzie Apple TV, ktorej vynovenú verziu sme očakávali na Apple evente 9. 9. 2009. Tesne po evente bolo ohlásené zníženie ceny 160 GB verzie a úplné vyradenie 40 GB modelu tohto „hobby“ produktu, ako Apple nazýva Apple TV. Skalní fanúškovia zariadenia pomaly ubúdajú, pretože Mac mini má lepší procesor a dá sa lepšie využiť ako centrum pre domáce kino. Nie je známe, čo má Apple s touto hobby škatuľkou v pláne. Udržať na trhu ju môže už len naozaj nejaká skvelá funkcia, pretože vidíme, že YouTube a televízie so zabudovanými DVD a Blu-ray prehrávačmi sa stávajú výhodnejšími. Server Appleinsider si všimol, že nové iTunes LP a Extras sú dizajnované pre veľkosť 1280×720 pixelov (teda HD ready) a zároveň zdrojový kód obsahuje špeciálne značky „hdtv-fullscreen“ a „hdtv-cursor-off“, ktoré môžu naznačovať, že sa niečo naozaj chystá.

Čo môže byť pre nás, Európanov, bežnou vecou už niekoľko mesiacov, nemusí byť v Amerike vôbec dostupné až dodnes: Operátor AT&T len v tejto chvíli začína spúšťať podporu pre MMS na iPhone. Táto funkcia by mala byť prístupná v celých USA do 25. 9. 2009.

Rupert Murdoch, austrálsky majiteľ najväčších médií zopakoval svoje tvrdenie z minula, že za správy na internete sa bude platiť. Teraz však ohlásil konkrétne čísla: čitatelia Wall Street Journalu cez Blackberry a iPhone si zaplatia 2 doláre týždenne, aby si zaistili prístup k správam cez špecializované aplikácie. Tí, ktorí už majú predplatné tlačenej verzie denníka si zaplatia len 1 dolár týždenne. K tomuto kroku nebol uvedený presný časový horizont, avšak Murdoch hovorí rádovo o mesiacoch.

Aktualizácie sa tento týždeň dočkal jedine Apple Remote Desktop 3.3 Admin.

Ako získať fyzickú klávesnicu k iPhonom? Pozrite si naše dnešné video. Produkt vrátane poštovného na SR vyjde na 40 USD.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.