Zhrnutie týždňa – Jobs odpovedal redaktorke ohľadom Tabletu, Snow Leopard všade okrem Nového Zélandu, čínsky iPhone bez WiFi už čoskoro, FCC a Google Voice, nové Apple Story

Uvedenie Snow Leoparda bolo najväčšou novinkou uplynulého týždňa. Pred najdôležitejším Apple Store v New Yorku sa o ôsmej ráno nehromaždili davy ľudí, tak ako to bolo pri uvedení Leoparda pred dvoma rokmi. Prispel k tomu pravdepodobne dážď, ktorý odrádzal prvých záujemcov. Pred polnocou sa však pred non-stop obchodom zhromaždilo asi 100 ľudí, aby si zakúpili Snow Leoparda medzi prvými. Na našich stránkach stránkach sme uverejnili aj detailnú recenziu tohto operačného systému. Jediný štát, kde Snow Leopard zatiaľ neprišiel je asi len Nový Zéland so 40 miliónmi –obyvateľov– oviec a 4 miliónmi obyvateľov, pričom bol to práve Nový Zéland susediaci s dátumovou hranicou, kde bol iPhone 3G uvedený pred ostatnými štátmi sveta.

Druhým úspechom firmy Apple je piatková dohoda s operátorom China Unicom na 3 roky. Je to druhý najväčší operátor v Číne, s viac ako 140 miliónmi zákazníkov. Podľa dostupných správ skoršieho dátumu sa operátor zaviazal kúpiť 5 miliónov iPhonov za 1,46 miliardy USD. Dohoda s konkurenčným operátorom, gigantom China Mobile s 500 miliónmi zákazníkov zlyhala na začiatku roka. Čína je pre mnohých výrobcov omnoho lukratívnejší smartphone trh ako USA. Podľa dostupných informácií sa pre Čínu chystajú dve verzie telefónu. Prvá má byť bez WiFi a druhá má okrem WiFi obsahovať aj WAPI, čo je čínska obdoba WiFi. Verzia bez WiFi bola vyrobená kvôli veľkému čínskemu firewallu – krajina obmedzuje internetové prístupy do okolitého sveta. Zatiaľ nie je známe, prečo bude existovať aj verzia s WiFi a WAPI a pre koho bude určená (pravdepodobne len pre Hong Kong, kde obmedzenia siete neplatia).

Steve Jobs tento týždeň odpovedal na e-mail redaktorky Wall Street Journalu, ktorá naznačovala, že od svojho návratu sa sústredí len na dokončenie prác okolo chyrovaného tabletu: „Väčšina vašich informácií je nesprávna.“ Táto redaktorka je známa najmä tým, že ako prvá priniesla informácie o možnej transplantácii jeho pečene, ktoré boli neskôr potvrdené.

Vo štvrtok sa FCC vyjadril k odpovediam od firiem Apple, Google a AT&T, ktoré obdržal predchádzajúci piatok.

Apple, spolu s operátorom AT&T a Google, na poslednú možnú chvíľu odpovedali na otázky FCC, o ktorých sme informovali v súvislosti so zamietnutím iPhone aplikácie Google Voice.

Operátor AT&T sa vyjadril: nezohrávali sme v rozhodovaní žiadnu úlohuGoogle požiadal o utajenie odpovede.

Odpoveď Apple je skôr umeleckým dielom začínajúcim siedmimi odstavcami väčšinou opisujúcimi revolučnosť užívateľského rozhrania. Akonáhle sa dostaneme k prvej otázke – prečo bola aplikácia Google Voice zamietnutá, dozvedáme sa, že v rozpore s tým, čo bolo publikované, je táto aplikácia stále v procese schvaľovania. Apple ju však opisuje natoľko v rozpore s jednoduchosťou užívateľského rozhrania, že si ju ťažko vedia predstaviť v súčasnej forme. Iné zdroje sa však vyjadrujú, že Google má už dnes veľký podiel na iPhone platforme (napríklad mapy, YouTube a vyhľadávanie v Safari) a samotný Apple už tento vplyv nechce zvyšovať.

Niektorí blogeri sa hneď predchádzajúci víkend ostro postavili proti vyjadreniam Apple. Ako príklad je tu vyjadrenie Michaela Arringtona, ktorý však nie je úplne nezávislou stranou. Ak by totiž Apple prišiel na trh s chyrovaným tabletom, bude priamym konkurentom jeho web tabletu s názvom CrunchPad.

Organizácia FCC sa po preštudovaní materiálov vyjadrila, že sa zameria na mobilných operátorov a preverí, či náhodou neobmedzujú slobodu používateľov. Z toho sa dá domyslieť napríklad obmedzenie 3G pripojenia pre aplikácie ako Skype.

List od Apple odhaľuje i kritizovaný proces schvaľovania aplikácií: Je tu viac ako 40 trénovaných kontrolórov na plný úväzok a minimálne dvaja vytvoria posudok na každú aplikáciu tak, aby bol proces schvaľovania uniformný. Ďalej sa v správe uvádza: Priemerne dostaneme asi 8 500 nových aplikácií a aktualizácií týždenne a asi 20 % z nich nie je schválených v pôvodnej forme.

Jednoduchou matematikou prídeme k záveru, že ak je týchto „cez 40 kontrolórov“ v práci 8 hodín denne, 5 dní v týždni a majú na stole 8500 aplikácií, ku ktorým musia urobiť minimálne 17 000 posudkov, zostáva im na vypracovanie jedného posudku menej ako 6 minút. Za tento čas musia zistiť, či aplikácia neobsahuje chyby, nestabilitu, narušenie súkromia alebo veci, ktoré by nemali vidieť deti a samozrejme aj vypracovať posudok s hodnotením. Apple uvádza: Veľa záležitostí, s ktorými sa stretávame, sú náročné a nové a aj keď sa môže občas stať, že sa dopustíme chýb, snažíme sa z nich poučiť a neustále sa vylepšovať.

Cez víkend boli otvorené 3 nové Apple Story. Najbližší k nám je v Hamburgu a je zároveň druhým Apple Store v Nemecku – po mníchovskom. V USA sa otvorili ďalšie dva. V štáte Massachusetts je to už deviaty obchod a v Texase, v oblasti Dallas/Fort Worth, je teraz Apple Store už šesťkrát.

Apple Store v New Yorku popiera gravitáciu. I s takýmito prívlastkami sa potýka Apple Store v Manhattane na 5. Avenue. Jeden realitný agent odhaduje príjmy z tejto pobočky na 350 miliónov dolárov ročne, iné odhady hovoria až o 440 miliónoch. Apple uverejňuje len obraty všetkých Apple Storov spoločne, takže tieto čísla sú len odhadované. Okolité obchody sa v priemere ziskov prepadli až o 20 % a turisti sa teraz pýtajú jedine na Apple Store.

Aktualizácie sa tento týždeň dočkal jedine profesionálny nástroj Aperture. Verzia 2.1.4 prináša opravy pri importe duplikátov a exporte na MobileMe, má 213 MB a je dostupná pre majiteľov cez nástroj Software Update.

komentáre
  1. Priatelia… Novy Zeland nema 40 mil. obyvatelov ani v tych najprudsich snoch.. Okolo 4 mil. maximalne. Niekde na urovni slovenska ale len v tejto jednej veci :))

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.