Zhrnutie týždňa – Hodnota spoločnosti Apple väčšia ako Dell a HP dokopy, špekulácie o funkciách Apple tabletu, 60% marža na iPhonoch…

Viaceré servery sa začiatkom týždňa zaoberali potencionálnymi vlastnosťami Apple Tabletu a tým, čo môže tento produkt priniesť. Server Technologizer sa zaoberá zhrnutím:

  • veľkosť obrazovky 9,7″ s rozlíšením 1200 × 600 pixelov (iPhone má veľkosť obrazovky 3,5″ s rozlíšením 480 × 320 px)
  • očakáva sa optimalizácia iPhone OS pre surfovanie po internete, hudbu, filmy a iné aplikácie nevyžadujúce veľa písania
  • okrem WiFi a Bluetooth ostáva otvorená možnosť pre 3G internet od mobilných operátorov
  • prístup na iTunes Store a možnosť používať špeciálne aplikácie pre tablet
  • kamera na video hovory, možno GPS a slot na SD karty, žiaden USB port
  • cena 800 USD – aby bola vyššia ako najlacnejšie netbooky (500 USD) a zároveň nižšia ako MacBook. Je tu i možnosť dotovaného prístroja zo strany operátorov.
  • rôzne zdroje uvádzajú rôzne dátumy uvedenia na trh – od septembra tohto roku až po začiatok budúceho roka

Je však potrebné podotknúť, že Apple sa možno nebude vôbec držať zavedených štandardov pre tablety a uvedie celkom nové a inovatívne tabletové zariadenie. Podobne Apple prekvapil s iPhone a dotykovým displejom, ktorý užívatelia vôbec nepredpokladali až do oficiálneho predvedenia.Ďalším chýrom je 3-ročná exkluzívna dohoda s China Unicom o predaji milióna iPhonov ročne. Čínska verzia bude obsahovať okrem čínštiny i aplikácie určené pre čínsky trh a nebude obsahovať WiFi. V otázke exkluzivity operátora, nie je jasné, či sa týka všetkých modelov alebo len 3G verzií, čo by mohlo znamenať uvedenie pôvodného modelu v rokoch 2010/2011. Cena je dohodnutá na 3000 CNY (asi 439 USD), čo po dotácii od operátora zníži cenu pod cenu neoficiálne dovezených zariadení.

Je to už 12 rokov, čo Michael Dell povedal, že keby bol vo vedení Apple, spoločnosť by zavrel a vrátil peniaze investorom. Trhová hodnota Apple je dnes viac ako kombinovaná hodnota spoločností Dell a HP spolu.

Analytik, ktorý bol pri posledných odhadoch zárobkov Apple veľmi presný, odhaduje marže iPhonov na úrovni 60 %. Načo je podľa neho využívaný tento zisk? Pretože Apple ohlásil očakávané marže pre nadchádzjúci štvrťrok na úrovni 34 %, myslí si, že firma „dotuje“ ostatné produtky z tejto marže a môže sa tak držať na stálej úrovni celkovej marže firmy.

Ďalšou pozitívnou správou sú odhady predaja iPhonov, ktoré hovoria o nadpriemerných predajoch napriek ekonomickej klíme. Neočakávane dobre sa darí iPhonom 3GS, kde Apple podcenil trh a vyskytli sa jeho nedostatky po celých USA. iPhone 3G s cenou 99 USD nebol až taký trhák, ako sa očakávalo a jeho nedostatok sa za celé obdobie nevyskytol. Podľa analýzy Kaufman Bros., je to teda trend idúci opačným smerom, ako logické ekonomické predpoklady a v tejto oblasti by to mohlo znamenať až o 100 % vyššie zisky ako Apple uviedol vo svojej predpovedi na nadchádzjúce obdobie.

Server TMZ vo štvrtok uverejnil fotografiu Steva Jobsa ako opúšťa sídlo Apple. Investori reagovali pozitívne a akcie Apple, ktoré končili deň predtým na úrovni 160,03 USD za kus, sa dostali na uzatváraciu hodnotu v deň uverejnenia fotografie na 163,45 USD a ich hodnota odvtedy rástla.

Predaj iPhonov v Rusku je veľký prepadák, píše server profy. Podľa neho sa totiž podarilo v Rusku trom operátorom predať spolu len 250 000 iPhonov za pol roka od uvedenia. Všetci traja sa zaviazali, že predajú 3,5 milióna kusov za dva roky. Časť problému vidí autorka i v tom, že 400 000 kusov telefónov, ktoré sa do krajiny dostali načierno uspokojili dopyt a tak väčšina tých, čo chceli iPhone, už ho mali. Ďalší problém mohol byť v uvádzacej cene iPhonov bez dotácie, ktorých sa v Rusku predá najviac – cez 1000 USD za kus. Najväčšie ťažkosti má teraz obchodník, ktorý dlží operátorovi 279 miliónov rubľov za iPhony, ktoré sa mu nepodarilo predať (6,3 mil. EUR).

Americká Federálna komunikačná komisia (FCC) zaslala firmám Apple, AT&T a Google listy, v ktorých žiada o vysvetlenie situácie ohľadne zamietnutia aplikácie Google Voice z App Store. Aplikácia umožňuje mať číslo kdekoľvek v USA a používať ho na miestne hovory. Aplikácia funguje zároveň s mobilmi a pevnými linkami, doma i v práci. Google sa má vyjadriť k hlavným výhodám aplikácie, či môžu služby zamietnutej aplikácie využívať užívatelia i bez nej a podobne. Apple a AT&T sa majú vyjadriť k tomu, akú rolu zohrali pri zamietnutí aplikácie alebo či a ako medzi sebou komunikovali. Termín pre dodanie odpovedí na otázky FCC je 21.8.2009. Úplné znenie dokumentov nájdete na nasledovných adresách:

Vo štvrtok večer odhalili bezpečnostní technici zraniteľnosť iPhone, ktorou sa dala získať úplná kontrola nad telefónom. Apple reagoval okamžite a v piatok už bola k dizpozícii aktualizácia.

V piatok sme sa i u nás dočkali uvedenia iPhone 3GS.

Aktualizácia hardvéru priniesla tento týždeň nečakane nový model Time Capsule s 2 TB diskom. Model s 1TB diskom je k dispozícii za 299 USD, 2 TB model za 499 USD.

Apple vydal MobilMe iDisk aplikáciu pre iPhone. Tá je na stiahnutie zdarma z iTunes Store.

Zároveň bola z trhu stiahnutá aplikácia na kompozíciu videí, Apple Shake. Odkaz na stránke Apple je presmerovaný na Final Cut Studio.

Adobe aktualizoval Acrobat aj Reader na verzie 9.1.3. Obe sú na stiahnutie cez aplikáciu Adobe Update alebo priamo na webstránke.

komentáre
  1. Osobne som si myslel, že vývoj nového OS prispôsobia tabletu a tak na tablete bude nový OS. Ale je možné, že spôsob predaja aplikácií a hudby pre iPhone prináša také zisky, že to tak urobia pre tablet. A tam samozrejme ešte pridajú filmy a úspech je zaručený.

    To je škoda, pretože sa mi ten tablet zdal ideálny prostriedok na prácu na dovolenke alebo na chate (s pripojenou klávesnicou cez USB) a tiež ako super vec do auta na dlhé cesty (navigácia, pozeranie filmov).

    0
    0
  2. “Je to už 12 rokov, čo Michael Dell povedal, že keby bol vo vedení Apple, spoločnosť by zavrel a vrátil peniaze investorom.”

    Yop. Kde taky ale Apple před 12 lety byl. :-D

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.