Zhrnutie týždňa – Dominika N. Applová a dizajn MediaPadu, nižšie ceny Macov, iPhone na slnku, vyvrátené chýry o akvizíciach, reklamné kampane Microsoft vs. Apple

V našich bleskovkách sa mihla informácia o dizajnérke Dominike N. Applovej, ktorá pomáhala i pri dizajnovaní iPhone. Zaujímavé však je, že v ČR už pomáhala aj pri dizajne zariadenia, ktoré teoreticky nemá ďaleko od Apple MediaPadu. Jedná sa o jednoúčelové zariadenie na prezeranie fotiek s veľkosťou 7″ a celosvetovo sa predalo asi 25 000 ks. V ČR si ALBUM, ako sa výrobok volá, kúpilo už 900 ľudí. Patríte medzi nich? Podeľte sa o skúsenosti v komentároch. Fotky ALBUMu, z ktorého by mohol vychádzať i MediaPad, nájdete na stránke výrobcu. MediaPad bude pravdepodobne obsahovať i 3G čip, čo by umožnilo mobilitu ako pri iPhone na úrovni počítača. 9,7″ display, hrúbku 9,7 mm, 3G pripojenie a WiFi má i Amazon Kindle DX. Narozdiel od ALBUMu však podporuje len 16 odtieňov šedej cez elektronický atrament. Ďalšou inšpiráciou pre MediaPad môže byť i modifikácia od firmy Axiotron, ponúkajúcou už dnes MacBook uspôsobený na tablet. Odporúčaná cena je od 2248 USD. Ak chcete vedieť, čo taká obmena obnáša, pozrite si nasledovné video:

Zlacňovanie, akvizície, aktualizácie

  • Čo nesmie chýbať vo výbave pre výstup na Mount Everest? Gerry Moffat, vedúci expedície momentálne dobíjajúcej strechu sveta, by odpovedal: MacBook Pro a Final Cut Pro. Jeho kolegovia sa zase neobídu bez iPodov. Aktuálne dianie a videá môžte sledovať na ich blogu.
  • Interné zdroje z prostredia Apple hovoria o znižovaní cien výrobkov. Nie je však jasné, či budú zlacnené tie súčasné, alebo sa predstavia nové – podobné iMacu pre školy. Rôzne špekulácie o výške zlacnenia sa tak šíria po internete. Niektorí optimisti hovoria až o 20 %. V praxi je toto číslo nereálne, pretože Apple by stratil 80 % z čistého zisku. 10 % zlacnenie by ho pripravilo o celú tretinu zisku, preto je otázne, či sa nakoniec k zlacneniu existujúcich produktov vôbec odhodlá.
  • Twitterom preletela správa, že sa ho Apple už dlhší čas snaží získať. Jej majitelia na toto zareagovali oficiálnym výhlásením: Nie sme na predaj. V reakcii na túto správu sa objavil na blogu Technologizer článok o akvizíciách, ktoré sa nikdy neuskutočnili. Spomína sa napríklad AMD, Universal Music, Pixar atď. Po nahliadnutí do wikipédie zistíme, že Apple kúpil spoločnosti ako napríklad Proximity, Emagic alebo Silicon Color. Wikipédia ďalej tvrdí, že „filozofiou Apple je kupovať malé spoločnosti, ktoré môžu byť jednoducho integrované do existujúcich projektov.“ Twitter nezapadá do tohto modelu.
  • Apple sa podľa The Wall Street Journal pustil do vývoja vlastných čipov, ktoré by mali prísť na trh až o rok. Pravdepodobne vyvíja niečo veľké, pretože na stránkach LinkedIn sa už objavilo viac ako 100 veteránov vo vývoji čipov, ktorí sú momentálne zamestnaní v Apple. Predtým títo ľudia pracovali v AMD, Inteli alebo v Samsungu.
  • Dostupná je tiež *aktualizácia EFI pre iMac*y, ktorá rieši problémy s prebúdzaním sa zo spánku a  s grafickou kartou ATI Radeon HD 4850.
  • Nová štúdia hovorí, že používatelia prehliadačov Google Chrome a Mozilla Firefox majú nainštalované aktuálnejšie verzie prehliadačov ako tí, čo používajú Safari alebo Operu. Počas výskumu sa ďalej zistilo, že v každom meranom momente aspoň 45,2 % (alebo 637 miliónov) používateľov nemalo aktuálnu verziu prehliadača a tieto čísla nezahŕňajú staré pluginy, ktoré sú rovnakým bezpečnostným rizikom.
  • Obživy pre právnikov pracujúcich v Apple je stále dostatok. Teraz sa však našli užívatelia, ktorí si myslia, že používať MagSafe adaptér znamená vystavovať sa nebezpečenstvu vzniku ohňa a podali tak žalobu. Firma Apple priznala problémy už dávnejšie a tvrdí, že užívatelia majú nárok na výmenu v prípade poškodenia i po záruke, ak sa nejedná o náhodné poškodenie.

iPhone

  • Počúvate hudbu z iPhone 3G na priamom slnku? Chystáte sa s iPhonom do teplých krajín? Alebo ho zabúdate v aute stojacom na slnku? Tak sa Vám môže stať, že uvidíte túto obrazovku. iPhone totiž podľa výrobcu „nerád“ pracuje v teplotách nad 35 stupňov Celzia a už sa objavujú i prví používatelia, ktorí túto obrazovku videli naživo. Riešením je nechať telefón schladiť (niekde v suchu) alebo ho na chvíľu vypnúť.
  • Prvenstvá iPhon-u v rôznych rebríčkoch konečne niekto zmenil. BlackBerry Curve je podľa prieskumu NPD najpredávanejší mobil v USA, nasledovaný modelmi iPhone, BlackBerry Storm, BlackBerry Pearl a  T-Mobile G1.
  • iPhone je od tohto týždňa vyreklamovateľný aj v prípade, že Vám spadol do vody. Ak už máte skúsenosť, ako taká reklamácia prebieha v našich končinách, podeľte sa o tom s nami v komentároch.
  • Používatelia iPhone sa už teraz môžu tešiť na množstvo noviniek s príchodom firmvéru 3.0. Teraz k nim pribudlo aj zistenie o zvýšení kvality fotografií pri použití rovnakého telefónu.
  • Len nedávno sme oslavovali miliardu stiahnutých aplikácií a tento týždeň môžeme vďaka novej webovej stránke, informujúcej o aktuálnych číslach, narátať už cez 40 000 aplikácií od viac ako 11 000 vývojárov.
  • Vývojári dostali tento týždeň upozornenie, že všetky aplikácie pre App Store musia byť od 8. 5. 2009 kompatibilné s OS 3.0, aby mohli prejsť schvaľovacím procesom. Dostupné aplikácie musia byť zase upravené pre plnú kompatibilitu s OS 3, inak budú z App Store vyradené. Zároveň bola v OS 3 objavená možnosť vypnutia akcelerometra a magnetometra (čiže digitálneho kompasu).
  • Pri nástupe do školy budete potrebovať poznámkový blok, pero a  iPod Touch. S takýmto nápadom prišla žurnalistická škola univerzity v Missouri. Kritici tvrdia, že je to kvôli zvýšeniu obratu v školskom obchode. Škola sa bráni tým, že žiaci, ktorí si prednášku vypočujú druhýkrát, si zapamätajú trikrát viac. Dôvod pre zaradenie [iPodu Touch] do [zoznamu] potrebných vecí je pomôcť žiakom vo finančnej núdzi. Tento dôvod sa môže zdať niekomu nepochopiteľný, no bežné školné je v USA asi 25 000 dolárov ročne, ďalších 229 dolárov za iPod Touch alebo 500 – 2500 dolárov za notebook nie je veľkou položkou.

Konkurenčná aféra s Google

Americká obchodná komisia („FTC“) sa pustila do vyšetrovania, či nebol porušený zákon v prípade CEO Google, ktorý zastáva post v predstavenstve Apple. Eric Schmidt je známy tým, že vynecháva stretnutia predstavenstva v čase, keď sa prejednáva iPhone. To je logické a bolo by nefér, keby tvorca Androidu vedel, kam smeruje Apple so svojim zariadením. Keď sa však pozrieme na množstvá riešení od Apple a Google, nájdeme mnoho segmentov, v ktorých by mohli súperiť:

  • OS pre smartphony: iPhone – Android
  • vyhľadávanie: Spotlight – Google Desktop
  • webové prehliadače: Safari – Chrome
  • hudba a video: iTunes/iMovie – YouTube
  • virtuálne služby: MobileMe – iGoogle
  • e-mailové služby: Mail.app – Gmail
  • adresáre: Address Book – Contacts
  • kalendáre: iCal – Google Calendar
  • chat: iChat – Google Talk
  • správa fotografií: iPhoto – Picasa
  • virtuálny priestor: iDisk – Google Docs

Takýchto porovnaní by sa možno dalo ešte niekoľko nájsť a na prvý pohľad to vyzerá, že si Google a Apple konkurujú. Bližší pohľad však hovorí:

  • prehliadač Chrome je postavený i na základoch Safari
  • iMovie vie posielať videá na YouTube
  • Mail.app vie „čítať“ z Gmailu
  • Google Calendar je kompatibilný s iCal-om
  • iChat sa vie pripojiť na Google Talk
  • iPhoto vie posielať fotky do Picasa Web Albumov (s pluginom)
  • kontakty je možné vzájomne synchronizovať

Takto môžeme pokračovať a zistíme, že naozajstný konkurenčný boj sa odohráva len s OS pre smartphony a možno taktiež v desktopovom vyhľadávaní. Keby sme s teóriami zašli ďalej a uvažovali napríklad o spojení Apple a Google, prídeme k záveru, že je to dosť nereálne. Apple si na ramená nezoberie firmu s tak širokým záberom a Google sa asi nebude chceť zaoberať hardvérom. Ich spojené sily by však mohli uštedriť Microsoftu s Internet Explorerom a OS Windows veľký úder v obsadení domáceho trhu. Schmidt sa taktiež vyjadril, že neplánuje odstúpiť a že vládne orgány nenájdu na jeho funkcii v Apple nič zlé.

MacBooky ocenené ako najlepšie počítače

Nezisková organizácia ConsumerReports, ktorá všetky výrobky kúpi a potom testuje, hodnotila stolné počítače a laptopy. V kategórii do 13 palcov obsadil prvenstvo Unibody MacBook, nasledovaný MacBookom Air s SSD a tretí skončil plastový MacBook. V kategórii 14 až 16 palcov vyhral 15″ MacBook Pro a v kategórii 17 až 18″ dominoval 17″ MacBook Pro. Viac informácií zdarma je dostupných na serveri AppleInsider.

Reklamné kampane „Laptop Hunters“ a „Pod kapotou je to stále Windows“

V strede týždňa sa sociálnymi stránkami rozšírila ako lavína nová reklamná kampaň na Mac OS X a Apple. Jej voľne preložený názov znie Pod kapotou je to stále Windows! Kampaň si robí žarty z funkcií, ktoré Microsoft používa vo svojom OS Windows Vista. Podľa komentárov k nášmu článku sa jedná o počin dvoch nezávislých autorov.

Okrem toho, že celá séria Laptop Hunters bola vyrobená agentúrou pracujúcou výhradne s Macmi, sa nás Microsoft v 4. spote série snaží presvedčiť o tom, že Macy majú nedostatok RAM. Posúďte sami:

Aktuálny stav petície za slovenčinu a češtinu v Mac OS X

Minulý týždeň sme informovali o snahe rozšíriť Mac OS X medzi ľudí, ktorí nehovoria cudzou rečou. Stránku si medzitým pozrelo asi 5000 ľudí a spoločne pridali 1282 podpisov. Ak ste zaváhali, máte ešte stále šancu pridať Váš podpis na stránke petície http://petice.jankout.eu/. Zo stránky sa nám podarilo obdržať aj štatistiku – návštevníci prišli z viac ako tridsiatich krajín a do 10. 5. 2009 ich bolo 3517 z ČR, 1155 zo Slovenska, z čoho 703 prišlo zo servera www.macblog.sk.

komentárov
  1. nechapem, kto vytvaral tu peticiu….zaradenie “slovenštiny” ??? sak zavedu slovinsky jazyk namiesto slovenskeho. :D mozem sa len smiat

    0
    0
  2. martin: asi to byl někdo, kdo mluví česky. :D

    ten ModBook vypadá velmi zajímavě, ale cena opravdu brutální… Mac OS podporuje v základu dotyk nebo to je to udělané nějakou nástavbou OS?

    0
    0
  3. Ta Applová, ten rozhovor – to je ale kráva :-) (omlouvám se)
    Klasický případ, kdy člověk vystuduje (nepochybně skvělé školy) a má patent na rozum.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.