WWDC 2009 report #4 – Mac OS X Snow Leopard – Finder, Stacks a Exposé, QuickTime X a Safari 4

Na WWDC sa popri iPhone a prenosných počítačoch Apple dočkal množstva noviniek aj pripravovaný operačný systém Mac OS X 10.6 – Snow Leopard. Aj keď prináša množstvo zjavných vylepšení v Stacks, Exposé, QuickTime, Finderi, najviac sa toho ukrýva pod kapotou.

Finder

Napriek tomu, že Finder väčšine užívateľov doteraz vyhovoval, kritici sa o ňom nezriedka vyjadrovali ako o najhoršej súčasti Mac OS X. Prerobený Finder v 10.6 bude plne 64-bit Cocoa, čo znamená, že bude omnoho rýchlejší, hlavne pri práci s množstvom súborov. Medzi nové funkcie budú patriť Spotlight vyhľadávanie s pokročilými možnosťami nastavenia a icon preview, ktorý vám umožní nahliadnuť na film, či akýkoľvek iný súbor priamo v malej ikone. Napriek dohadom o novom Marble rozhraní zostal Finder a aj všetky ostatné programy vizuálne rovnaké.

Stacks a Exposé

Potrebného vylepšenia sa dočkali aj tieto dve funkcie. Na aktiváciu Exposé medzi oknami určitej aplikácie teraz stačí chvíľu podržať tlačidlo myši na jej ikone v docku. Mierne odlišný je aj vzhľad tejto funkcie. V Stacks, často diskutovanej funkcii, ktorá sa mala dočkať veľkých vylepšení, je teraz možné scrollovať a listovať do hĺbky. Narozdiel od uniknutých obrázkov, ktoré sme mali možnosť vidieť pred niekoľkými mesiacmi vyzerá v predvádzanej verzii táto funkcia oveľa vkusnejšie.

Finder Finder Finder

QuickTime X

Už dlhšie bolo známe, že Apple sa v novom systéme chystá zásadne prerobiť QuickTime. Dôvod je ten, že za takmer dvadsať rokov dopisovania kódu sa aplikácia stala veľká a nemotorná, nevyhovujúca moderným požiadavkam s častými bezpečnostnými chybami. Nový QuickTime X Player je nanovo prepísaný a kladie dôraz na obsah videa, nie na aplikáciu samotnú. Dosiahnuté to bolo úplným zrušením okna, video sa prehráva v prázdnote, ovládacie prvky sa objavia iba po prejdení kurzorom/myšou. QuickTime X poskytuje aj základné možnosti úpravyexportu videa, oproti aktuálnej verzii sa snaží byť aj v tomto ohľade ľudskejší a jednoduchší, čo je možno vidieť aj na screenshote exportového dialógu. V prípade tejto aplikácie sa úplne potvrdili uniknuté informácie a screenshoty z developer buildov. Jediná novinka je ikona, ktorá bola výrazne redizajnovaná a nepôsobí tak staromódne ako doteraz.

QuickTime

Rýchlosť

Rýchlosť je v Snow Leopardovi pravdepodobne to najdôležitejšie vylepšenie. Snow Leopard dosahuje zvýšenú rýchlosť trojako. Väčšina dôležitých systémových súčasti bola prepísaná do 64-bitu, čo ponúka zrýchlenie všade kam sa pozriete. Grand Central Dispatch pomáha aplikáciám prerozdeliť výkon medzi viacero jadier a OpenCL umožňuje využívať grafickú kartu na viac než len grafické výkony. Aj keď Grand Central a OpenCL sa naplno prejavia až neskôr, prínos zo 64-bitu Apple stihol spropagovať už dnes. Preview je 2,3 x rýchlejší, Mail 2,3 x. Vypínanie je údajne 1,75 x rýchlejšie, prebudenie zo spánku 2 x rýchlejšie, pripojenie na WiFi sieť 1,55 x a záloha na Time Capsule (meraná bola prvá záloha, kedy sa zálohoval celý systém) 1,5 x rýchlejšia.

Inštalácia

Install Ďalším oporným bodom Snow Leoparda, ktorý bol propagovaný hneď od prvého predstavenia v 2008, je jeho rýchla inštalácia a malý objem na disku. Z pôvodných informácii o niekoľkokrát rýchlejšej inštalácii, ktorú hlásili niektorí developeri to skončilo na slušných a uveriteľných 45 percentách. Inštalácia je tiež údajne omnoho bezpečnejšia, napríklad v prípade výpadku prúdu. Objem, ktorý bude nainštalovaný Snow Leopard zaberať na pevnom disku sa oproti Leopardovi zmenšuje tiež približne o polovicu – z 12 GB na 5–6 GB. Toto pravdepodobne nebolo dosiahnuté žiadnymi kúzlami, ale jednoducho vynechaním jazykových balíkov, ovládačov na tlačiarne (ktoré sa teraz sťahujú automaticky po pripojení konkrétneho zariadenia) a PowerPC binárok. Pri odkliknutí týchto doplnkov pri inštalácii Leoparda ste dosiahli tiež podobného výsledku, avšak fakt, že systém bute takto nainštalovaný už pri kúpe je určite potešujúci.

Safari 4

Safari

Safari 4 finálna ver.

Nezanedbateľnou súčasťou Snow Leoparda bude finálna verzia nového Safari 4. Betaverzia tohto prehliadača bola uvoľnená koncom februára a aj keď neboli do finálnej verzie pridané žiadne nové funkcie, browser zaznamenal niekoľko bugfixov, zrýchlenie a iné drobné úpravy (až 7,8 x rýchlejší v JavaScripte ako Internet Explorer 8). Zlepšila sa indikácia loadingu a taby sa presunuli opäť nadol. Safari 4 Final si môžete pre Leopard a Tiger stiahnuť už dnes, Snow Leopard bude obsahovať vylepšenú verziu, ktorá beží na 64-bite a pluginy (flash, java atď.) sa spúštajú v samostnatnom pieskovisku, čiže pri páde so sebou nezhodia celý browser.

Dostupnosť a cena

Apple uviedol, že Snow Leopard bude dostupný v septembri, na Slovensku a v Česku pravdepodobne taktiež hneď od prvého dňa. Upgrade z Leoparda bude stáť symbolických 29 USD (~26 €), pokiaľ si počítač kúpite dnes alebo neskôr (s Leopardom), výjde vás iba na 8,95 €. Rodinná verzia (5 osôb bývajúcich pod jednou strechou) bude stáť v prípade, že máte Leopard 49 USD (~44 €). Horšie to budú mať používatelia Tigra, keďže žiadna plná verzia Snow Leoparda sa predávať nebude a Apple na svojich stránkach odporúča v tomto prípade zakúpiť Mac Box Set (169 €). Je otázne, či je toto obmedzenie iba licenčné, a ako sa bude správať inštalačka pri inštalácii na čistý disk. Mac OS X Snow Leopard je kompatibilný so všetkými Macmi, ktoré majú aspon 1 GB RAM a procesor Intel, podpora PowerPC bola ukončená.

komentárov
  1. Najlepsi a najprehladnejsi report z WWDC 2009. Opat sa raz MacBlog nielen dotahuje na svoju zahranicnu konkurenciu ale ju aj prekonava.
    Dakujeme.

    0
    0
  2. “Mac OS X Snow Leopard je kompatibilný so všetkými Macmi, ktoré majú aspon 1 GB RAM a procesor Intel, podpora PowerPC bola ukončená.”

    Hajzli sú to v tom Apple. Jediné čo ma ešte na tejto platforme drží je balík iLife. :-(

    0
    0
  3. Uz len aby uvolnili ich licenciu na OS X a spristupnili tuto paradu masam. Myslim ze by hned isiel cely M$ do ….

    0
    0
  4. Díky za vyčerpávající a přehledný shrnutí. Nechápu trochu nářek předcházejícího komentátora ohledně Power PC, ale já osobně to vítám. Snahy o udržení kompatibility s dávno mrtvým HW jsou prostě na škodu výkonu na moderních strojích. Power PC jednou pro vždy skončilo, Leopard na nich poběží ještě za deset let, pro ty, kteří se nebudou chtít vzdát svých miláčků, ale lidé, kteří si pořizují dnes apple nemají důvod aby byli omezování architekturou zastaralého HW. To je logické a na rozdíl od MS, kterýmu podporad DOS aplikací ve widlích do roku 2007 přinášela jen samé problémy se Apple prostě nenechá zvyklat. Já mu fandím.

    Zajímá nmě ale názor na upgrade z Leoparda. Přecijen je popsána značná změna ve Finderu, plně 64 bitové prostředí a pod. Je upgrade z Leoparda bezpečný? Nebylo by lepší to nainstalovat na čistý disk? Skutečně při upgrade dojde k nahrazení všeho potřebného a nezůstane tam někde za nehty nějaká špína z těch přepracovaných částí? Díky za názor.

    0
    0
  5. Ako to bude teda s tou cenou?
    Ak som kupil Mac v case ked bol originalne na nom Tiger a Leopard upgrade bol pribaleny na DVD (tj. bezim na Leopardovi), tak aku cenu budem mat? Budem vediet upgradeovat?

    0
    0
  6. Ja jsem spokojeny. Zmenseni mista zabiraneho na disku, zvyseni rychlosti, novy QuickTime X a Finder. To mi naprosto staci a za $29? Parada, jedine co me stve, ze si budu muset jeste vic jak 2 mesice pockat…

    A jeste takova poznamka: nainstaloval jsem si ted Safari 4 a nechapu, proc je lista opet tmave seda, kdyz jsem ji mel predtim svetle sedou? :) Stejne tak, jak zmenili v iTunes 8.2 tu barvu. Take to zmeni zpatky?

    0
    0
  7. no tak podla mojho nazoru je nova quicktime ikona prekvapujuco hnusna. povodna bola naozaj ikonicka, tato posobi lacno a uplne sa stratila to caro. chapem, ze dizajneri chceli reflektovat tie core technologie, ale toto…

    0
    0
  8. Zasa sa raz ukazuje, ze kolko ludi, tolko chuti. Mne sa tiez stara ikona QuickTime pacila viac, ale ako to uz byva, tipujem, ze po par mesiacoch pozerania na novu sa mi stara bude zdat archaicka (kolki si este pamataju na QuickTime ikonu, ktora bola pred sucasnou modrou?). Co sa Safari 4 tyka, prva vec, ktoru som hladal po instalacii bola, ako vratit ‘brushed metal look’ zo Safari 3 (stale vencim Tigra) :-) Nenasiel som. Ale zistil som, ze kludne mozem dalej pouzivat binarku Safari 3 (ktoru som si pred instalaciou zalohoval) a pritom mat rychlost a nove vlastnosti Safari 4 (lebo Safari 3 pouzije novu verziu WebKitu, ktora sa nainstalovala so Safari 4). Takze pohoda. K podpore PowerPC – moj hlavny mac je stale original Mini G4 a vzhladom na to, ze neplanujem na nom ani prechod z Tigra na Leoparda, je mi to jedno. Vseobecne u Apple (a nie len u Apple) plati, ze nove systemy bezia optimalne na novych pocitacoch a podla mna uz ani Leopard nebezi na PowerPC optimalne.

    0
    0
  9. to keson: no, PPC není nic archaického a celý HW navrhovaný v době G5 byl na úplně jiném stupni (pro méně bystré – na vyšším). Důvod přechodu byl dán primárně dlouhodobou neschopností zajistit požadované objemy procesorů. K výkonnosti i starých G4 by Vám asi více řekli třeba hudebníci – je známo, že klasický PowerBook s 1GHz G4 zvládá v reálném čase víc, než Intelí CD 1,83GHz. A pokud jde o vývoj i pro PPC architekturu – nechci se hádat, protože vývojář nejsem – ale tipnul bych si, že jde jen o volbu při kompilování.

    0
    0
  10. Jirka: Sorry ale PPC je stary a patri do kremikoveho nebe, proc by melo 80% intelaku doplacet na 20% ortodoxnich PPCkaru a kvuli nim mit v systemu o GBajty kodu navic?

    0
    0
  11. K te ikonce QuickTime. Mne se nahodou libi, zmena je zivot a tahle vypada velice stylove. Zvyknem si :)

    0
    0
  12. > Jirka

    nemám zkušenost s použitím maců u hudebníků, ale mám pocit, že rozdím G4 v. Intel je a je ve prospěch intelu.

    Svoje tvrzení opírám o zkušenost s přehráváním filmu v 720p (H.264) na mém PB G4 v. mac mini 1.63 core duo

    oba stroje jsou osazeny 1 GB RAM a provozují Leoparda 10.5.7

    mac mini video přehrává ve vlc plynule bez ztráty framů
    PB film nepřehraje, jde zvuk, obraz se po několika vteřinách zasekne a zůstane černá obrazovka

    Jsem si vědom, že srovnání PB v. mini nenní úplně relevantní, ale mini je založeno na notebookových komponentech, takže si myslím, že to trochu vypovídající hodnotu má

    Takže můj názor je, že v hrubém výkonu Intel prostě vede. Je fakt, že můj 15 palcový PB vydrží při stejné práci na baterku znatelně víc, než MB přítelkyně

    Protože mám PB na maily, inet, skype a podobně, (dal jsem si tam xcode jen tak pro seznámení) tak mi furt vyhovuje výkonem i výdrží. Leopard na něm jede výborně a necítím žádnou potřebu jít na Snow Leoparda

    Musím ale uznat, že před příchodem unibody byl PB G4 po stránce technického zpracování před MB na intelu. Unibody to změnilo, dle mého názoru jsou s tímhle kusem HW roky před konkurencí. Až PB doslouží, tak koupím 13 MBpro (oceňuji že vrátili FW, párkrát jsem ho použil a ušetřil mi hodně práce)

    0
    0
  13. to LackoB:mne zmizol 1Password po instalaci bety.ak uz mas nainstalovane safari4 zapni 1Pass norm. ako aplikaciu, vyber podporovane prehliadace a tam zrus oznacenie pri safari, resetni safari, naspat zaskrtni podporu, asi bude chciet zase reset safari a malo by to byt s5, aspon u mna to fungovalo.

    0
    0
  14. petiar: tak toto som od teba necakal :-) . Spominam si, ako si kedysi chcel kupit mac mini a nakoniec si kupil imac a porovnaval si to s pc. Vtedy bol mac vo vsetkom lepsi a teraz ta drzi pri nom iba iLife :-) .

    je to iba o tom, ze Mac OS je uz optimalizovany pre Powor PC procesory a uz vyssi vykon jednoducho nedaju. Snow leopard je predovsetkym o optimalizacii pre intel procesory takze nic pre PPC platformu neprinasa.

    Ja si mozno teraz kupim svoj prvy Mac, ten najlacnejsi MBP

    0
    0
  15. pochopil som správne z článku, že ak si kúpim napr. v júli macbook čo aj plánujem, tak v septembri si môžem leoperd updateovať na snow za 8,95 eura??? za odpoveď vopred ďakujem

    0
    0
  16. to Cenek: myslím, že si rozumíme. O hrubém výkonu G4 v porovnání s CD či dokonce C2D nemá smysl polemizovat – jsou to jiné světy z jiných časů a je jasné, že hrubý výpočetní výkon dnešních Intelů C2D o řády předčí G4. Já ale tvrdím, že PPC architektura není nic archaického – je to jiný přístup (RISC procesor a jinak navržený komplet všech komponent) – a reálné provedení HW Apple této koncepce bylo na lepší úrovni, než dnešní Intelí vnitřnosti. Šlo mi o to, že zpracování časově závislých dat je rychlejší na stařičkém PB G4 než na MB CD 1,83. To právě hovoří o tom, jak dobrý byl návrh řešení s PPC procesory, když i s jednoznačně výkonově slabším (a generačně starším) procesorem stíhá to, co s čím má ten s daleko výkonnějším problémy. Zkrátka plivat na PPC architekturu je blbost a naznačuje něco o rozhledu člověka, který tak činí. A o to mi šlo už v prvním příspěvku.

    0
    0
  17. V Safari 4 zdá se nefunguje SafariTity, resp. SIMBL. Nahlásí chybu a shodí safari. Neběží do dokud se SIMBL nesmaže. Má někdo radu jak na to? Tidy by mi více než chybělo :)

    0
    0
  18. Maly Toldi: pokiaľ viem tak som písal _v čom_ je Mac lepší, nie že je vo všetkom lepší, pretože vo všetkom určite lepší ako PC nie je (už ste videli na Macu slušný filemanager???). Tak mi nedávaj do huby niečo čo som nepovedal a kúp si čo chceš, mne je to jedno.

    Ale k téme: Ak chcem nové funkcie, musím si kúpiť nový stroj. Nie je to otázka výkonu – G5 je slušný procesor a 2GB RAM síce už často nestačí ale ešte to nie je pod limitom. A to vôbec nie je fér. Mne je jedno aký HW vyrába Apple teraz – faktom je že pre môj (len) 4 roky starý počítač už nebude upgradovať operačný systém. To je akoby mi ukázali veľký vztýčený prostredník.

    0
    0
  19. Petiar, ja som tiez velkym priatelom PPC. Po tom, co som natrafil na dva fakt nevydarene intel macy (MB z prvej serie sa prehrieval tak, ze odisiel po troch mesiacoch logic board a potom 2x disk a iMac white 17″ dtto logic board a po roku a pol ventilacia a monitor), tak trvam na tom, ze macy su prosto len krajsie PCcka – a aj to navrhnute vo vnutri podstatne horsie. Setri sa na materialoch, optimalizuje sa kvoli rozmerom i cene a potom to tak vyzera. Moj iBook zatial prezil 3 pocitace Mac s Intelom.

    A co sa PPC tyka – nielen v spotrebe viedol. Odporucam nastudovat napriklad info z tohoto zdroja: http://powerpc.lukysoft.cz/procesory-powerpc-2-dil-srovnani-powerpc-x86-architektury

    V kazdom pripade jedna vec je ista – Apple uz neinvestuje do PPC hardveru, tak nevidim dovod na to, aby drzal nad vodou softver pre stare zelezo. Urcite je v tom aj biznis a marketing, ale hlavne ide o spolahlivost. Urcite by si ani ty nerad videl na novej Nokii softver z modelu z roku 2003. To je skratka vyvoj so vsetkymi plusmi i minusmi.

    0
    0
  20. Jirka:

    souhlas, rozumíme si.

    PPC má úspornější insrukční sadu, takže je efektivnější. Stroje které jsem porovnával byly od sebe datem výroby cca 1,5 roku. Souhlasím, že macy na PPC byly z pohledu dílenského zpracování na lepší úrovni, bylo to vidět obvzláště ve střevech. Porovnání pořádku uvnitř u PB G4 a prvních Macbooků bylo šokující.
    Když jsem ale viděl poprvé fotky vnitřku unibody PB , tak dle mého názoru došlo k výraznému zlepšení až na původní úroveň jaká byla u PB. Zkrátka apple postupně dokáže z intel platformy vyždímat momentální maximum, a to se týká jak HW tak SW

    Ještě zpět k riskovým procesorům, přechod na Intel byl vynucen nikoliv horší architekturou, ale neschopností nebo neochotou IBM dodávat procesory. Však si jen vzpomeňte, kolikrát se uživatelé applu opírali o tzv. Ghz gap, který byl mezi PPC a Intelem. Navíc bych neházel flintu do žita, iPhone, co tak tuším, používá riskový procesor z důvodu jeho úspornosti, apple nedávno koupil firmu která riskové procesory vyrábí, dle mého názoru to znamená, že risk procesory mají u aple budoucnost a OS X bude nadále na risk procesorech vyvíjen. Já snow leoparda pouze pro Intel chápu tak, že odstraněním všech PPC si apple uvolnil ruce k učesní kódu aby byl co nejrychlejší a nejúspornější. Pokud bude nějaké zařízení typu tabletu, tak bude na risk procesoru. Asi na něm nebude plnohodnotný deskltopový OS X, čekal bych něco jako os 3.0 v iPhone

    0
    0
  21. jozefe, cenku, jirko – mudro pisete, aspon na prvy pohlad ;] predsalen ma skrie jedna vec ohladom nepodpory PPC v 10.6 – linuxove distribucie stale podporuju PPC (aktualne vysla fedora 11)… inac macy s intelom su podla mna predrazene pisidla. aplikacie pre linux pokryvaju vsetko, co ponuka os x – naposledy som videl v akcii aplikaciu na sposob “final scratch”

    0
    0
  22. nové Stacks – hodí se

    QuickTime X ikonu bych řekl, že nenavrhoval někdo pro Apple, ale jako nepovedené cvičení > hnusota a to toální

    QuickTime X doufám bude mít i starý export dialog, občas se hodí

    64-bit snad mi na CORE1DUO bude k něčemu, rychlost pocítím

    Safari 4 > jde dobře, ale teploměr mi chybí

    cena- suprová,jen problém mají Ti,co si zapomenou koupit Leoparda1

    0
    0
  23. > muskarin

    včera jsem někden na webu tuším na macrumors klikl na zajímavý odkaz na článek srovnávající Win 7 a Snow Leoparda. Už si nepamatuje kde to bylo, ale kdo bude chtít, jistě to najde.

    V tom článku byla řečena myšlenka, která mi přišla pravdivá:

    Apple při keynote argumentoval tím, že Win 7 mají stále stejné jádro jako Vista, byť rychlejší. Zatímco oni přepsali 90% kodu leoparda (a odstraněním kodu nutného pro PPC jistě hodně ušetřili a mohli optimalizovat mnohem efektivněni pouze na jednu platformu)

    To hlavní sdělení v článku ale bylo toto:

    1. Aple si mohl dovolit dropnout PPC v SL protože :
    – apple není příliš etablován v corporátní sféře (tím myslím kanceláře, ne dtp)
    – Leopard na PPC funguje výborně a jistě bude dost dlouho vyhovovat, jen si vemte, že Tiger je stále podporována a updatován. Já zatím nenmám žádný důvod PB vyměnit, i když nový 13 palcový MBPro mne oslovil. Prostě na to na co ho používám s velkou reservou stačí s 10.5.7čkou. A na ultra mobilitu mám iPhone

    2. Microsoft nemůže prostě přepsat jádro a zpětnou kompatibilitu se vybodnout právě kvůli tomu, že korporátní sféra mu nejvíc vydělává a představa, že firmy namigrují na nový OS a znovu zaplatí portaci aplikací na nové jádro je zcela naivní. Ukázalo se to s Vistama, firmy stále používají XP a na nějkou změnu nemají důvod. To je určitě taky důvvod proč bude ve win 7 professional emulátor XPček

    ještě k linuxu, ano souhlasím, že na PPC je množství distribucí a jsou stále vyvíjeny. Nemyslím si, že by PPC platforma byla mrtvá, jen prostě apple udělal rozhodnutí které bylo racionální a ne pocitové. A myslím že udělali dobře, před námi je éra Intel multicore procesorů, pro kterou je SL napsán (multithredinng mezi jádry). Tuto budoucnost by apple s IBM procesory neměl a ujel by mu vlak takovým způsobem, že by to mohlo ohrozit samotnou existenci platformy apple. Obdivuju je, že se k tomu s vědomím ohromné míry rizika (názor skalních applistů, možný průšvich s OS na nové plaformě) dokázali odhodlat a zvládnout to takovým způsobem

    0
    0
  24. > ERT

    Leopard 1 : já nezapoměl a koupil si rovnou family pack, takže těch USD 49 rád zaplatím, ikdyž SL už na PB nedám (mám doma 2X INTEL MINI a přítelkyně MB, takže to využijem)

    0
    0
  25. @petiar

    “Ale k téme: Ak chcem nové funkcie, musím si kúpiť nový stroj. Nie je to otázka výkonu – G5 je slušný procesor a 2GB RAM síce už často nestačí ale ešte to nie je pod limitom. A to vôbec nie je fér. Mne je jedno aký HW vyrába Apple teraz – faktom je že pre môj (len) 4 roky starý počítač už nebude upgradovať operačný systém. To je akoby mi ukázali veľký vztýčený prostredník.”

    Len jedna otazka – ake su Tvoje dovody pre upgrade OS? Konkretnejsie v Tvojom pripade by zrejme aj tak ziadna z novych technologii SL – Grand Central, Open CL – nefungovala, snad QuickTime X alebo prepisany Finder by mohli byt prinosom, ale to sa este uvidi (a nakoniec QuickTime X mozno bude dostupny aj pre starsie OS). Leopard bude podporovany este cca. dalsie 2 roky, takze otazka bezpecnostnych updatov to tiez asi nebude. Fakt ma to zaujima, lebo osobne vidim jediny dovod preco prechadzat na novu verziu OS, pokial stara funguje dobre, a to je, ked to vyzaduje nejaka aplikacia…

    0
    0
  26. cenek >>> ja to vsetko chapem, ale predsa… o par rokov na PB s G4 budem musiet dat linux
    bedo >>> s tymi aplikaciami si trafil klinec po hlavicke. leoparda na G4 s 1GB ram nechcem, mam referencie, ze je to pomale. a uz zacinam pocitovat slabnutie podpory 10.4 zo strany tvorcov aplikacii, napr. posledny handbrake – to uz mozem rovno nejaky intel a na nom windows. nic, dufal som, ze nainstalujem 10.6, teraz preplacnem tak akurat tigra tigrom

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.