WWDC 2009, dodatočné informácie – grafické požiadavky OpenCL v Snow Leopardovi, hardvér v iPhone 3G S, MacBooky Pro

V predvčerajšom víre informácii z úvodnej prezentácie WWDC 2009, kde boli predstavene nové MacBooky (Pro), iPhone 3G S a odprezentovaný Snow Leopard a iPhone OS 3.0 sa množstvo podstatného zabudlo. V tomto článku nájdete zhrnutie nespomenutých detailov alebo noviniek, ktoré vyplávali na povrch až neskôr.

Snow Leopard

Apple na svojích stránkach v technických nárokoch Snow Leoparda uvádza, ktoré grafické karty sú kompatibilné s OpenCL. Aj keď všetky aktuálne Macy sú plne podporované, ak je váš počítač len jednu generáciu starý, už si nemusí užiť výhody plynúce z počítania negrafických operácii na GPU. Ako sme mohli predpokladať, OpenCL nefunguje s integrovanými kartami od Intelu, tu sa však zoznam zdaľeka nekončí. Úder pod pás dostali majitelia starších iMacov s ATI HD 2400 XT a ATI HD 2600 Pro a taktiež majitelia Macov Pro.

Podporované karty:

  • ~~NVIDIA Geforce 8600M GT, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GTS, Geforce 9400M, GeForce 9600M GT, GeForce GT 120, GeForce GT 130~~
  • ~~ATI Radeon 4850 a Radeon 4870~~

Ostatné karty (nepodporované):

  • ~~Intel GMA 950 a Intel GMA X3100~~
  • ~~ATI Radeon X1600, ATI Radeon HD 2400 XT, ATI Radeon HD 2600 Pro~~
  • ~~NVIDIA GeForce: 7300 GT, 7600 GT, 8800 GS~~
  • ~~Rada NVIDIA Quadro FX~~

Okrem OpenCL sa grafická karta využíva aj na hardwarovú akceleráciu pri prehrávaní H.264 videa. Toto vyžaduje NVIDIU 9400, ktorá sa nachádza v MacBooku White, MacBooku Air, MacBooku Pro, Macu Mini a slabších iMacoch. Z hry boli teda vylúčené vyššie iMacy a Mac Pro, tie to však pri svojom výkone veľmi neucítia.

Majitelia starších MacBookov Air a MacBookov Pro, ktoré disponovali gestami pomocou troch prstov, no gestá štyrmi im chýbali sa môžu tešiť. Ako sme predpokladali, Snow Leopard im sprístupní aj tie.

Zlou správou pre administrátorov, ktorí na svojich serveroch spravujú veľké množstvá dát je zrušenie plánovanej podpory súborového systému ZFS. Tento moderný filesystem bol pôvodne plánovaný už pre Leopard, vo finálnej verzii sa však nakoniec nachádzala podpora len pre čítanie. Podpora zapisovania bola prisľúbená do serverovej verzie Snow Leopardu, no predvčerom bola aj tá stiahnutá.

iPhone

Zaujímavou novinkou iPhonu 3G S, o ktorej na prezentácii nepadlo ani slovo je nový povrch obrazovky odpudzujúci olej. Vďaka nej by malo byť na prednej strane iPhonu menej mastných odtlačkov, keď sa nejaké vyskytnú, údajne ich stačí zotrieť suchou handričkou.

Pri predstavovacej prezentácii bola rýchlosť najviac vyzdvihovanou vlastnosťou iPhonu 3G S. Apple sa pochválil dvoj až trojnásobným zrýchlením, neposkytol však technické parametre. Tie teraz, ako sa zdá, zverejnil holandský T-Mobile na svojej stránke. iPhone má podľa týchto údajov 600 MHz (iPod touch 2G beží na 532 MHz a ostatné zariadenia na 412 MHz) a 256 RAM (ostatné iPhony a iPody touch majú 128 MB). Zaujímavosťou je aj podpora OpenGL ES 2.0, ktorá by umožnila spracovávanie graficky náročných operácii a teda by sprístupnila iPhonu ešte krajšie a detailnejšie hry. Táto je podľa zdroja serveru AppleInsider dosiahnutá použitím grafického jadra PowerVR SGX. OpenGL ES 2.0 nie je spätne kompatibilný s OpenGL ES 1.1, ktoré používajú predchádzajúce iPhony a teda je možné, že vzniknú hry špeciálne pre iPhone 3G S, prípadne aplikácie, ktoré budú na rôznych modeloch iPhonu využívať rôzne grafické nastavenia.

Poslednou iPhone novinkou, ktorú využijú aj tí, ktorí sú so svojím iPhonom spokojní (a nový kúpiť zatiaľ neplánujú) je aplikácia iDisk. Tá umožní rýchly a jednoduchý prístup na iDisk, vrátane public folderu. Okrem toho, že vám sprístupní vaše iWork, MS Office či iné súbory na prezeranie v telefóne, dokumenty môžete jednoducho vyzdieľať a poslať na ne link cez e-mail. Voľná aplikácia bude pravdepodobne dostupná spolu s firmwarom 3.0, čiže 17. júna.

MacBooky

Celkom slušný update zaznamenala rodina MacBookov. 13″ hlinníkové modely boli premenované na MacBooky Pro, vďaka čomu sa dočkali FireWire 800 portu a čítačky SD kariet, čo však uniklo pozornosti je, že sa tak stalo na úkor audio vstupu, čiže mikrofónového portu. Ten je teraz spojený s výstupným audio portom (slúchadlovým), podobne ako je to na iPhone.

MacBook Pro 13" a chýbajúci audio vstup

Nové MacBooky (Pro) sa objavili už aj v ponuke slovenského predajcu SWP. 13″ modely stoja 1199 € /1469 €. 15″ modely 1679 € / 1890 € / 2199 € a 17 palcový 2399 €.

komentárov
  1. ehm tak to je trapne. mam biely macbook white (early 2008) a integrovanu grafiku Intel GMA X3100.
    to chce apple povedat ze rok a pol stary mac uz nebude mozno upgradovat?? a to ma tak potesili tou cenou 29 dolacov.
    este ze tam nie je nic extra, preco sa oplati plakat…

    0
    0
  2. A podle ceho se dalo tusit, ze Intel karty jsou ze hry, pokud jde o OpenCL? Me tyhle “dodatecne” informace teda prijdou jako docela podpasovka…. Dobre, Intel beru. Ale Quadro FX?

    Proste neverim, ze ta podpora nesla zaridit. Tohle je jen dalsi zpusob Applu, jak nahnat lidi na nove modely.

    A rozhodne si nemyslim, ze Mac Pro s Quadro FX by rozdil s OpenCL nepocitil. Jiste, pri prochazeni slozek ve Finderu ne…:)

    0
    0
  3. No konecne dosiel na psa mraz a tie ich slavne reklamy o narocnych Vistach a potrebe neustaleho upgradovania hardwaru sa otocili proti nim. Hm. Zvlastny krok v kazdom pripade.

    Celkovo nerozumiem celej skale “upgradov”, ktore nam Apple nedavno odprezentoval. Ale ich a vasa vec, ja som pc ;)

    0
    0
  4. Daniel Kvasnička ml.:
    Dalo sa to tušiť z toho, že tieto karty mali v porovnaní s ostatnými dosť slabý výkon. Samozrejme, že sme všetci dúfali, že podporované budú, no nestalo sa tak. Čo sa týka Quadro FX plne s Vami súhlasím, tak som to aj napísal.

    Druhý odstavec sa týka prehrávania H.264 videa v QuickTime X, nie OpenCL. Tu to nepovažujem za takú závažnú stratu, keďže žiadne H.264 video (ani Full HD) mi nikdy nevyťažilo viac ako 25% CPU. Na Macu Pro toto musí predstavovať zanedbateľnú časť výkonu.

    0
    0
  5. trochu metuce je nazvanie macbooku pro macbookom… mali by ste to zmenit…
    Ale mam otazku . ze ako je vlastne riesene to in/out audio ci je to 2 pin jack a nekde v macu sa to prepina na out/in alebo je to ako u iphonu 3 pin jack.. dufam ze to druhe leb oto sa este da zredukovat na in aj out osobitne..

    0
    0
  6. monicqa: Proč by neměl jet Snow Leopard na MacBooku? Snow leopard pojede na všech intel macích. Když nemáš openCL kompatibilní grafárnu, tak se to bude počítat na procesoru, no to je toho.

    K tomu audio výstupu/vstupu u 13″. Já to pochopil tak, že se bude dát softwarově přepnout, jestli to je zrovna audio vstup nebo audio výstup. A když do toho člověk zapojí sluchátka z iPhonu, tak to bude oboje dohromady.

    0
    0
  7. Nuž ako to býva zvykom jedna zlá rana pokazí celý výsledok. Aspoň v športe. Ja sa teším na všetky ostatné pozitíva SL a na celé OpenCL možem kašlať. A čo gestá štyrmi prstami? 64-bit, lepšia správa programových vlákien a čo ja viem čo ešte? To nepreváži?

    0
    0
  8. Proc ty zoufale kecy? Stare karty vas omezi akorat v tom, ze to pujde stejne pomalu jako ted. Podstatny narust vykonu v nekterych aplikacich ale pocitite jen s novym HW.

    0
    0
  9. ak som to spravne pochopil, tak so starym bielym macom nevyuzijem OpenCL, ale Snow Leopard nainstaujem…spravne?

    0
    0
  10. Ako majú zriadiť podporu OpenCL ak to nepodporuje grafická karta. Ono prejsť na SnowLeopard má tak či tak význam aj keď sa nebude dať akcelerovať video atď.

    Update na SnowLeopard je to isté ako keď športové auto ide po hlinenej ceste a prejde na cestu asfaltovú. Na hline sa nedá naplno využiť výkon, ktorý auto má. To isté auto dokáže isť lepšie na asfalte. Lepšie pôjde aj staré auto aj nové, aj keď nové o niečo lepšie. Upustím od tohoto porovnania, ale SnowLeopard je práve o tých technológiach, ktoré boli ešte pre písané pre x86 starým spôsobom jeden proces, nevedeli využiť potenciál viac jadrových procesorov.

    Apple a PC prirovnávam k motorke a traktoru zatiaľ čo Mac je odladený storoj má odladený motor naštelovaný podvozok všetko šľape ako má aby dokázala pri malom výkone dosahovať veľkú rýchlosť. Pc traktor je pozliepaný súbor komponentov, pre ktoré nikto neoptimalizoval OS a teda svoj potenciál a výkon nevyužívajú naplno teda sú výkonné a pomalé stroje.

    0
    0
  11. Hmm, co dodat.Můj rok a půl starý MB je teda „příliš starý“, nebude mít tedy stejné výhody jako dnešní stroje.Tak asi budeme mít SL zadarmo, či co?Nebo PROČ podle Applu bych si ho měl kupovat?; dost by mě zajímalo, jaká důvod dá Apple nám, majitelům MB s Intel X3100 (a ostatním vyškrtnutým) pro přechod na SL.
    A to jsem již dříve četl v souvislosti s tímto, že i tyto karty podají díky tomu větší výkon, jen ne o tolik, ale že BUDOU podporované.
    Dnes mě Apple opravdu hodně zklamal.

    0
    0
  12. OpenCL ne pro mac pro hhh dobry paka. Nakonec je tu vetsi cast masin co Snow Leopard nevyuziji v dostatecne sile. Dva rokz starz mac a uz nepodporuje nove OS. Super zprava pro vsechny.

    0
    0
  13. Neviděl bych to tak tragicky to, že nepodporuje Open CL podle mě neznaméná, že nelze upgradovat, pouze to, že to poběží bez Open CL. Takhle je to ostatně napsané i v článku.
    Navíc mám dojem, že ten kdo potřebuje maximální výkon stejně již má nové železo nebo jeho nákup plánuje.

    0
    0
  14. Mě snad trefí…Rok a půl čekám až Apple nějakým kloudným způsobem dořeší plnohodnotnou akceleraci videa. Když pominu, že před rokem a půl byla moje 2400 XT v iMacovi technologicky minimálně rok stará…budiž. Ale už před těmi dvěma roky to na widnowsech uměla! AVIVO se tomu říká. Nezlobte se na mě, Apple mám rád, ale tohle mě fakt dostalo….

    0
    0
  15. Co sa tyka tych gest na trackpade, mam najstarsi cierny MacBook, ten asi podporovany nebude?

    Podla mna je to tak isto ako to bolo chybajucimi ficurami na iPhone. Jednoducho nie je cas ani kapacity zapracovat podporu HW akceleracie aj pre starsie karty a nakolko to ma nizsiu prioritu tak logicky stare grafiku nebudu podporovat.

    0
    0
  16. Mna prekapili tie ceny… oproti rakuskemu applestoru pri 15 a 17 modeloch o 100euro drahsie, co mi pride dost, ked este aj oslabuje dolar

    0
    0
  17. Alexander Mravčák: v porovnani s ostatnimi grafikami jsou ty inteli urcite slabe, ale pokud jde o hruby vypocetni vykon ve FLOPS, tak v porovnani s CPU podle me zanedbatelne nejsou — a ten hruby vykon je prece prave to, o co u celeho OpenCL jde.

    Jsem presvedcen, ze u takovych veci jako je zpracovani multimedii, rendering apod. by se OpenCL poznal i u Intel grafik.

    Je mi lito, ze Apple tenle natlakovy marketing pouziva cim dal casteji.

    To same s dostupnosti SL pro majitele Tigera. Apple se zminuje jen o tom, ze si maji koupit Mac Box Set. Co to tedy znamena? Nemas Leoparda — musis koupit SL i s iLife a iWorkem?

    0
    0
  18. JJ, na fórach som čítal, že HD2400, HD2600, X3100 etc. majú túto podporu, tak prečo ich apple do nej nezahrnul. Nemyslím, že by im dalo tolko práce vyladiť to aj na ne a možno to tí šmejdi len blokujú, ako všetko. Čo z toho, že využívajú vraj najnovšie technológie, keď polke ľudí ktorý si kúpia ich dosť predražený hardware ich aj tak zablokujú. Niekedy ma dosť dorážajú. V testoch som videl, že moja HD2400XT má lepšie výsledky než tá 9400M, či niektoré ďalšie grafiky v MBP. Je to humus, že len nedávno updatli iMacy a o niečo neskôr nezahrnuli podporu týchto kariet.
    Treba zatlačiť na apple, nak to tam pridajú !!!

    0
    0
  19. omg ja nechapu jak tu muze byt nekdo tak natvrdlej. SL vam v poho pujde na starych MB s intel grafarnou akorat tam nepujdou vypocty pres Open CL, ale vse ostatni normalne ano. Proc prejit? uplna 64bit architektura. Lepsi vicevlaknova sprava. A dalsi veci jako zvyseni bezpecnosti, odstraneni starych casti OS (instalace vam uvolni 6G) a ruzne UI vylepseni (vse prepsane do Cocoa, dock expose atd..). A to vse za krasnych $29.

    0
    0
  20. Podla toho co som cital, OpenCL na tych nepodporovanych kartach nepojde preto, ze to nepodporuju (jakesi registre, ci local storage atd), resp. bolo by to hodne zabrzdene. Takze dont blame apple.
    Takisto nie je napisane ze “Toto vyžaduje NVIDIU 9400″ ale ze to vyzaduje MACa (pocitac) s kartou 9400M, t.j. modely s touto kartou, nie kartu samotnu. Historicky apple oznacuje system requirement podla najvacsiaho znaku danej modelovej rady aby sa to lahko end-userom rozpoznavalo.
    Napr. jeden relase Mac OS X vyzadoval myslim pocitace s FW portom (a nie FW port!)
    Inak kudos za FW800 back in macbook, kudos za lepsie LCD, kudos za Snow Leopard. Tento rok bol pre mna resurrection of hopes.
    Osobne by som rad aby ste mi drahi priatelia poradili, ci mam ist do MBP 15″ Late 2007 (8600M GT 256, 2.4GHz), alebo do MBP 13” 9400M FW800. Oboje mozem zohnat za cenu cca 26-30 tisk Kc.

    0
    0
  21. No divit se, že rok a půl starý stroj není IN, není ve výpočetní technice nic divného. Také se mi to nelíbí, ale pokud má vývoj pokračovat musí se pálit mosty:) Jen nevím, co budu dělat s rok starým MBA, když chci novější stroj a starý se nebude dát prodat, alespoň ne za rozumnou cenu.

    0
    0
  22. Juraj…ja by som ti urcite poradil MBP 13″…jednoznacne…ma vsetko lepsie az na ten mensi display…este aj baterka ma 1000cyklov co je dost top oproti staremu ktory ma okolo 250…dalej mas am ddr3 ram na vacsej frekvencii,rychlejsi fsb,lepsie konstrukcia,lepsia maticna a jej komponenty,vacsia roziritelnost atd atd…nieje ocom rozmyslat

    0
    0
  23. Juraj O.: Já osobně bych šel do nového 13″ MBP. Unibody je doopravdy super. Šasi starý hliníkový MBP jsou oproti unibody šmejdy. Taky kvůli výdrži na baterku.

    0
    0
  24. @Matěj
    “Hmm, co dodat.Můj rok a půl starý MB je teda „příliš starý“, nebude mít tedy stejné výhody jako dnešní stroje.Tak asi budeme mít SL zadarmo, či co?Nebo PROČ podle Applu bych si ho měl kupovat?; dost by mě zajímalo, jaká důvod dá Apple nám, majitelům MB s Intel X3100 (a ostatním vyškrtnutým) pro přechod na SL.”

    Asi nieco nechapem, ale preco by si musel prechadzat na SL? Ved Leopard s prichodom SL neprestane fungovat (Apple standardne podporuje okrem aktualnej aj jednu starsiu verziu OS). Jedina vec, ktora naozaj vyzaduje prechod na novy system je, ked ho vyzaduje nejaka aplikacia, ktoru potrebujes. Moj osobny nazor je, ze SL bude to, cim mal byt Leopard povodne, keby mali v Apple viac casu. Leopard je u mna v mnohych smeroch najhorsi OS X (ked nepocitam uplne prve verzie – Puma a Cheetah) a je len dobre, ze v Apple sa rozhodli ho poriadne doladit miesto uvadzania novych ‘revolucnych’ veci, aj ked napr. taky QuickTime X a OpenCL urcitym sposobom revolucne su.

    @Palo
    “Mna prekapili tie ceny… oproti rakuskemu applestoru pri 15 a 17 modeloch o 100euro drahsie, co mi pride dost, ked este aj oslabuje dolar”

    Kto Ti brani kupit si Mac v Rakusku? Myslim, ze jednoduche porovnavanie cien bolo prezentovane ako jedna z velkych vyhod clenstva v EU.

    0
    0
  25. @Bedo.
    Vycházím z toho, že Apple CHCE, aby co nejvíce lidí, pokud možno všichni, na SL přešli.Je to i v jejich vlastním zájmu, v zájmu vývojářů aplikací,atd…Tak mě prostě jen zajímá,čím chce Apple docílit toho, aby lidé jako já (tedy majitelé nepodporovaného HW – ano, vím, je to „jen“ OpenCL, bla bla bla, ale fakt je ten, že je to jen 1,5 roku starý HW! + viz komentář Daniela Kvasničky ml.!) na SL přešli po tom, co se toto dozvědí.CO vymyslí jako lákadlo, když, podle jeho slov, navenek téměř nic vidět nebude.Ano, já přejdu tak jako tak, ale Apple se v tomto zase hodně předvedl…Je to jak s navrátivším se FireWire.„Zákazníci radši připojují periferie přes USB”…bla bla bla.A je zpátky.Jaká byla koncepce toho Booka, když byl na trhu jen něco přes půl roku a už v podstatě neexistuje?Lidi si vykřičeli něco jiného!
    Prostě mi vadí nynější marketing, to už je opravdu nucení k tvrdému konzumu.Proto se tu vztekám a vykřikuju, protože to dělá a bude dělat více lidí, jedině to na Apple platí (a ani to moc dobře ne :D)
    Věř, že mi je to vlastně úplně jedno, já si klidně pojedu na SL bez podpory X3100, a budu spokojenej!Ale ta karta nemá dobré ovladače ani v obyč. Leopardovi, tak jsem doufal že budou alespoň nyní.Hmm, vítej ve světě Apple,matěji, co?
    A vypadá to, že SL bude asi zase nedodělek, když ZFS možná nebude ani v něm (ne že bych po něm toužil)…hmm…
    :)

    0
    0
  26. Ja som velmi rad, ze vychadza novy 13″ MBP a ze aj Snow Leopard je optimalizovany pre Intel procesory, lebo Apple konecne ponuka nieco, co mi vyhovuje ako HW a co si asi aj kupim. Konecne sa Apple dotiahol na PC platformu a ponuka HW vykonovo porovnatelny s beznym PC a SL bude pouzivat najnovsie technologie zo sveta PC.

    Vobec sa necudujem, ze OpenCL a hw akcelerovane H.264 nepodporuje na starsich grafickych kartach, pretoze Intel grafiky alebo Ati2xxx alebo GeForce 7xxx a 8xxx su uz aj vykonovo a aj technologicky velmi zaostale.

    Novy 13″ MBP ma pre mna uz iba tu nevyhodu, ze si budem musiet dokupit redukciu z mini display portu na DVI.

    0
    0
  27. @Matěj – rozumiem. Sam som tu pred casom ventiloval svoj nazor ako ide Apple dole vodou. Ale zda sa, ze to nebude az take zle, FireWire slavi (zasluzeny) navrat, konecne sa objavuje podpora SD kariet a ked to nepohnoja so SL tak bude Mac hadam zasa pouzitelny. :-) Ja som si pred cca. pol rokom kupil netbook HP2133, ktory vyzera v podstate ako 9 palcovy PowerBook (Al telo a tak) a bezim na nom Linux, kedze som si zo vtedajsej ponuky Applu nevedel vybrat. Na pozeranie a zalohovanie fotiek v terene + internet je to velmi dobre pouzitelna masinka. Teraz to vyzera na 13 palcovy MacBook Pro, ale to az ked si overim, ze SL je pouzitelny, kedze Leopard mi domov nesmie. Ono aj Apple obcas urobi divne rozhodnutia (zrusenie FW, ‘fat’ iPod nano, prechod na Intel :*)) a samozrejme si to nepriznaju, ale dobre je, ze ak sa ukaze, ze to bola blbost, tak sa vratia spat. :-)

    0
    0
  28. Skoda ze starsie Macy su nepodporovane. Paradoxne, v minulosti sa Apple chvalil tym, ze aj na starych 4-5 rocnych Macoch je mozne spustit najnovsi OS. Bohuzial, vyvoj pre PPC skoncil a ti, co maju starsie masiny mozu rovno kupit nove.

    0
    0
  29. ja by som sa chcel spytat ako mam na macbooku pro 13.3 pocuzit napriklad moje kossy s mikrofonom (dva kabliky ) ked je tam iba jeden vystup?? dakujem

    0
    0
  30. 2 karci: tak ono to tak zatim je… Leopard mi jede na 4 roky starem Mac Mini a ne spatne… Otazka je, jak moc Apple udrzi tenhle trend i do budoucna. Rad bych veril, ze je to takhle agresivni jen kvuli uplnemu dokonceni prechodu na x86 a nasazeni tech novych veci typu OpenCL a GCD a ze pak zase zvolni…

    0
    0
  31. Miso Augustin: tvoje Kossy s mikrofonom si mozes akurat tak zavesit na krk.. resp pouzit bez mikrofonu.. kedze line-in vstup nie je mikrofonovy.. tak ako v predoslej verzi potrebujes mat mikrofon s napajanim pripadne sluchatka napojene cez USB port.. teda aspon podla mojho nazoru tomu tak je. A nemyslim ze sa to zmenilo.. Podla mna je to dost zakerne ked odobrali ten vstup ale to je len moj nazor.

    0
    0
  32. Zajimave je, ze zde nikoho netrapi (a Apple to nijak nezduraznuje), ze SL bude potrebovat vice pameti k rozumnemu behu. 64 bitove OS uz z principu potrebuji vice pameti. Sice je v pozadavcich SL 1GB pameti RAM, ale to bude asi zivotni minimum. 4GB budou rozumne minimum na poradnou praci a to mam se starsim MacBookem (2007) celkem smulu. Takze lepsi je pockat na finalni verzi SL, az nekdo udela nejake testy, a Apple opravi nejhorsi chyby, nez se rozhodnu ho vubec koupit. Podotykam, ze nejde o tech par dolsu, ale o moznou zbytecnost prechodu na SL, kdyz vim, ze dalsi kocka bude do nekolika let po SL.

    0
    0
  33. No naozaj nechapem tolke rozhorcenie okolo OpenCL, ved je to len jedna vec ktora nebude kompatibilna! Ved to nie je podporovane hardwarom. Ja by som sa na vasom mieste tesil na Grand Central ktory vyzmika viac jadrove procesory a hlavne to by malo priniest zvysenie vykonu pri “tvrdej” praci ako napr. renderovanie videa a z toho bude mat uzitok kazdy. A cely ten prechod na 64bit je logicky lebo ako sam Apple uviedol x86 ich limituje len na 4GB ram. Ved donedavna sa vsetci stazovali ze preco nemozu dat do macbookov 8GB ram ked zakl. doska to podporuje, prave kvoli x86! a teraz vsetci budu nariekat pre Open CL. Ved tie zmeny a to ze zanechali PPC je len priprava na revolucnejsie kroky ktore by nas mali cakat s prichodom OS XI. To ze zanechali staru architekturu im zazlievat nikto nemoze. Brzdit novu architekturu kvoli starej sa neda donekonecna, co ste si mysleli ze PPC bude vecna? Apple ju podla mna odstrihoval prave na cas. Ved SL bude stat par supov a prinesie narast vykonu kazdemu! (mimo PPC) konecne sa bude dostupny hardware vyuzivat naplno! To ze zozerie viac ram by ste sa mali tesit lebo ju aspon vyuzije! nie ako vysta ktora pozuje 2GB Ram a nic z toho! A myslim ze 4GB Ram dnes nie je strasna polozka a hlavne ked to ma vyznam. Takze to zhrniem…SL priniesie zvysenie vykounu kazdemu, za par supov a vyuzije vsetok najnovsi hardware naplno! Takto to malo byt vzdy ale samozrejme v ramci moznosti zachovat podporu pre starsi hardware z ktoreho bude tak isto zmykat maximum. Ved ako inak by mohla technika pokrocit keby sa stale obzerala dozadu. Raz za cas treba spravit razantnejsie opatrenia!

    0
    0
  34. PS: chvalabohu ze fw 800 je naspat…bola to vyslovena hlupost ze ho dali prec ked ho sami tlacili dopredu…to sa neda niako ospravedlnit a myslim ze si to uvedomili…finaly ;) Ved aj vsetky ex. disky urcene pre Mac (Mac edicie) vyuzivali prave FW! lebo vedeli ze je v mac komunite oblubeny a ma nesporne vyhody, kdezto v PC svete ho davali ako alternativu lebo ho nebolo mozne z istych dovodov tak presadit. Ale najradsej by som bol keby na macbook pridali e-sata a je pokoj ;)

    0
    0
  35. Strašné komentáre, idete sa pos*** kôli jednej funkcii, kt. nepôjde na všetkých Macoch. To je ale hovadina. Táto WWDC bola jedna z najlepších, ale zákazníci si vždy nájdu niečo, čo sa im nepáči a pri svojom zameraní na túto malichernosť a pocitu ukrivdenosti, že technológie na ich počítačoch už zastarali (áno, za rok a pol!), absolútne ignorujú fantastické programovanie nového systému, vynikajúce nové ceny a konečne poriadny iPhone.

    Naozaj netuším, podľa akej logiky postupujete, keď predpokladáte, že zánovný počítač musí automaticky zvládnuť všetky novinky.

    0
    0
  36. Tu si robi niekto kozy. 3 mesiace stary mac pro v ktorom sa standartne dodavala ATI Radeon HD 2600 a oni to ani ne za polroka nechcu podporovat?? tak toto by ma zaujimalo oficialne stanovisku applu k tomu..

    0
    0
  37. Sory neviem o com vam tu vsetkym ide iba tu kazdy place nikomu doteraz nevadilo ze opencl nema a zrazu vam vadi ze to nepodporuje starsie grafiky .No a co apple ladi svoje stroje vzdy tak aby to boli najlepsie pecky na trhu tak na to asi maju dvovod aj aj keby to bol len cisto marketingovi tah tak zbytocne tu vseci placete a mlieko lacnejsie nebude a ani to neviriesite a komu sa nepaci moze sa vratit ku skvelim oknam alebo skusit linux to je vsetko ja ostavam verny mojemu krasnemu jablku .

    0
    0
  38. Co porad vsichni resite OpenCL? Stare grafiky co neumeji nove shader standardy (3.0, 4.0) -> implementace OpenCL by byla velice slozita. Sam mam zkusenost s OGLSlang a BrookGPU na intel grafikach behem bakalarky a vim jake to je peklo. Tyto graficke karty (zejmena zminovana x3100) postradaji nektere vektorove jednotky (myslim ze T&L a shadery) a tyto operace jsou pocitany pres procesor (MMX a SSE instrukce). Dale x3100 nema vlastni pamet a zbytecne by to zatezovalo sbernici.

    Takze s touhle starou grafikou OpenCL pojede, ale bude to pocitat procesor pres SSE na procesoru. OpenCL bude podporovana, ale nebude HW akcelerovana.

    Nevim cim to je, zle pripada mi ze polovina lidi zde vubec netusi o cem je rec (bez urazky pls.)

    0
    0
  39. Lusian: Nejake sem si v posledni dobe nevsiml ze by MAcy byly nejlepsi pecky na trhu, co to blabolis?:)

    A ostatni, pokud mate problem, tak se orbatte na Evropskou Komisi.

    Hm tak to nebude HW akcelerovany. No napriklad hry sem si poustel pres sw render tak naposled v devadesatych letech:)

    No ale sem zvedavej teda jak tu dopadnou ceny iPhonu. Byly sme jedni z nejlevnejsich ted to zvedli na peknych pomalu 15 tisic a kolik bude stat novej ipone? Dvacitku? Dekuji nechci:D

    0
    0
  40. Karel : No celkom by ma zaujimalo aky book mas ty ? A ja viem ze su silnejsie stroje na trhu ale co sa tyka vyladenosti stability rychlosti systemu a v neposlednom rade dizajnu su najlepsi kludne ma niekto moze presvedcit o opaku ked to dokaze . napriklad videl som velmi naslapane nootboky na viste kde boli procaky a ramky raz tak silnejsie ako na macu ale moj mac bol rychlejsi tak o com sa bavime ?? A k iphone :) nechces nekup bohuzial ja som si nan zvikol a vsetko ostatne sa mi zda byt teraz pomale takze asi tak ale pokim mi sluzi moj 3g neuvazujem o kupe noveho :)

    0
    0
  41. Lusian: mam Macbook White 13,3 a to ze mluvis o rychlosti mi prijde jako vtip:) ukaz mi hw na kterym bezi legalne a podporovane OS X ze mluvis o rychlosti? Nebos nad myslis Mac s nainstalovanyma Windows?

    Stabila. No inu kdyz ja nevim, ale mam i normalni PC a nevsiml sem si za posledni dva roky /co ho mam/ ze by bylo nestabilni….

    Ano jedine co Macum nelze uprit je design, to uznavam.

    0
    0
  42. Karel: niekto sa “vyzna”, ale hlavne ze nadava…kde ty citas ze hry nebudu HW akcelerovane? ze grafika nebude HW akcelerovana? nepleties si nahodou OpenGL s OpenCL, ktory je na nieco uplne ine?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.