Tri užitočné aplikácie pre iPhone: Flashlight, Darkroom pre ostrejšie fotografie, Dictionary

Dnes sa pozrieme na tri užitočné aplikácie pre iPhone, ktoré Vám môžu uľahčiť fotenie, orientáciu v tme a v anglických slovách.

  • Flashlight, baterka
  • Darkroom, stabilizátor pre fotenie
  • Dictionary, 275 000 definícii anglických slov

Flashlight

Jednoduchá aplikácia napodobujúca baterku. Po jej spustení sa celá obrazovka rozsvieti na farbu vybranú v nastaveniach. Nastavenia sú dostupné po ťuknutí do stredu alebo po „dvojkliku“ na obrazovku. Situácie, v ktorých tento program pomôže: svetlo na nočné čítanie (stačí si položiť za seba na vankúš), čítanie mapy v aute v tme, pri hľadaní správneho kľúča v tme a ženám možno pri hľadaní niečoho v kabelke. Je vhodná i pre prípady, ak je potrebná určitá farba – napr. červená (pri pozorovaní hviezd – aby ste si zachovali videnie) alebo zelená (pre použitie s okuliarmi na nočné videnie). Voliteľná farba sa dá namiešať cez nastavenia. Program obsahuje i vizuálne SOS signály alebo rôzne efekty. Výrobca varuje, že pri ich sledovaní môže prísť až k epileptickému záchvatu. Ak potrebujete nižšiu intenzitu svetla, dá sa jas nastaviť posúvaním jedného prsta dole alebo hore po obrazovke. Dva prsty by mali zrýchľovať alebo spomaľovať efekty, čo sa mi nepodarilo dosiahnuť s uspokojivým výsledkom – rýchlosť bola rovnaká. Ak potrebujete zvýšiť intenzitu osvetlenia, odporúča výrobca ručne nastaviť jas na maximum cez nastavenia telefónu, pretože žiadna aplikácia nemôže toto nastavenie prepísať. Tiež je rozumné vypnúť funkciu Auto-Brightness, aby telefón automaticky netlmil jas. Aplikácia Flashlight je zadarmo na iTunes Store.

Tip: Ak si potrebujete len narýchlo na niečo posvietiť, obrazovka s nastaveniami telefónu je šedo-biela, takže dokáže tiež vynikajúco poslúžiť. Ideálna je obrazovka s nastavením jasu, kde sa dá zároveň regulovať intenzita.

Darkroom

Používate zabudovaný fotoaparát pri zhoršených svetelných podmienkach alebo sú fotky z iPhone vždy rozmazané? Potom je táto aplikácia určená práve pre Vás. Po stlačení spúšte začne bežať odpočítavanie, ktoré čaká až pokiaľ je telefón stabilizovaný a potom urobí záber. Aplikácia robí čo má, naviac ponúka jedine autodetekciu orientácie fotiek. Z hlavnej obrazovky je prístup ako do fotografií, tak do nastavení. Nastavenie je tu vlastne len jedno jediné – automaticky ukladať zábery. Osobne som ho aktivoval, pretože keď fotím, tak si chcem záber väčšinou aj uložiť. Po uložení fotografie môžte hneď urobiť ďalší záber. S aplikáciou som veľmi spokojný, pretože robí, čo sa od nej očakáva. Má však malé nedostatky, na ktoré si treba zvyknúť. Oproti štandardnej Camera aplikácii, s ktorou prichádza iPhone, sa fotky ukladajú veľmi dlho a počas ukladania sa s telefónom asi 10 sekúnd nedá nič robiť. Ak počas ukladania stlačíte tlačidlo Home, fotka sa neuloží vôbec. Pri prezeraní fotografií nefunguje zväčšovanie alebo presun na inú fotografiu. Musíte sa vrátiť do zoznamu fotiek a vybrať inú. Napriek týmto nedostatkom používam aplikáciu vždy, keď fotím v interiéroch alebo keď telefón niekomu požičiavam. Predchádzam tak rozmazaným fotografiám a šetrím čas, ktorý by som trávil opätovným fotením. Darkroom je v čase písania recenzie zdarma, k dispozícii na iTunes App Store.

Dictionary

Poslednou aplikáciou je Dictionary. Ak zvyknete v prostredí Mac OS X používať aplikáciu alebo widget Dictionary, je tento program práve pre Vás. Verzia pre iPhone obsahuje okrem hlavného anglického slovníka i synonymický slovník, históriu naposledy vyhľadaných výrazov a funkciu slovo dňa, ktorá vyžaduje pripojenie na internet. K slovám je väčšinou priradená predčítaná výslovnosť, ktorá je tiež závislá na internetovom pripojení. Ak sa výslovnosť stiahne, je uložená do pamäti telefónu a pod výraz sa pridá maličká ikonka s reproduktorom. Táto 35 MB veľká aplikácia s 275 000 defi­níciami slov je tiež zdarma, na stiahnutie v App Store.

Stiahnutá výslovnosť

Synonimický slovník

komentárov
  1. Osobne pouzivam bielu “tapetu” a stredne nastavenie jasu, takze v pripade nudze stlacim HOME alebo POWER a mam “baterku”.

    Mozne Vylepsenie:
    Ak neuvazujem o jailbraiku kde bola aplikacia co vedela “stelovat” aj jas, pripadne o tom ze by apple umoznil vyvojarom regulovat podsvietene (vo vybranych aplikaciach). Idealne by bolo keby to implementoval apple sam, napriklad pri dvojkliku na power, ked je telefon v standby.

    0
    0
  2. lopez453: Ta aplikacia sa vola tiez Flashlight, je zadarmo dostupna pre vsetkych s jaibreaknutymi iPhonmi a iTouchmi od BigBossa. ;)

    0
    0
  3. suhlasim, flashlight z Cydie je uplne ina kava – niekde som cital ze sa im podarilo nastavit taku uroven jasu, aku Apple cez svoje SDK vyvojarom nespristupnilo aby (ako vzdy) setrili vydrz baterky…

    0
    0
  4. MatoBar: Nie. Je to tým, že Apple vôbec nepovolil nastavovať aplikáciám tretej strany jas (čo je celkom logické, keďže si viem predstaviť, že polovicia aplikácii by si ho pri štarte nastavila na maximum aby boli “lepšie vidieť”)

    0
    0
  5. @MatoBar: Pokial viem tak ta baterka zo Cydie svieti viac ako Apple umoznuje ale nie koli baterke ale kvoli moznemu poskodeniu displeja. Myslim ze Flashlight z AppStoru svieti dostacujuco az az…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.