Tip: zachovanie pôvodného písma a formátovania pri vkladaní textu (Mail a ďalšie)

Ak napríklad píšete e-mail a vložíte doň text klávesovou skratkou Command + V, vloží sa s pôvodným formátovaním. E-maily, prezentácie a dokumenty používajúce veľké množstvo rôznych štýlov určite nevyzerajú profesionálne. Čo sa s tým dá urobiť?

Najjednoduchšie riešenie je z ponuky vybrať Edit a následne položku Paste and Match Style (Vložiť a prispôsobiť štýlu). Existuje pre ňu i klávesová skratka Command + Option + Shift + V. Vyskúšajte si to!

Po niekoľkonásobnom použití tejto prstolomnej skratky začnete uvažovať, či je možné tento proces zjednodušiť. Ideálne aj pre ďalšie aplikácie, napr. Pages a Keynote. Existuje jednoduché a efektívne riešenie – namapovať voľbu Paste and Match Style na klávesovú skratku ⌘V.

Postup je nasledovný:1) Spustite System Preferences

  1. V časti Hardware kliknite na ikonu Keyboard & Mouse
  2. Následne vyberte záložku Keyboard Shortcuts
  3. Tu sa posuňte úplne na koniec a kliknite na All Applications
  4. Kliknite na malé znamienko plus (+) nachádzajúce sa vľavo dole
  5. Okienko, ktoré sa otvorí vyplňte nasledovne:
    1. v riadku Application vyberte All Applications ak chcete túto skratku aktivovať pre všetky programy. Ak ju chcete použiť len v konkrétnom programe, vyberte ho zo zoznamu.
    2. do riadku Menu Title musíte napísať nasledovné: Paste and Match Style (bez medzier pred a za reťazcom, s dodržaním veľkých a malých písmen)
    3. teraz sa presunieme na posledný riadok Keyboard Shortcut. Po stlačení Command + V sa objaví: ⌘V
  6. Ak máte práve spustenú aplikáciu, v ktorej chcete túto klávesovú skratku použiť, najprv ju reštartujte.

Odteraz stačí kdekoľvek v podporovanej aplikácii použiť skratku ⌘V pre vloženie textu s uspôsobeným štýlom a formátovaním. Funkčné za každých okolností.

komentárov
  1. toto je jedna z veci, ktora ma dost otravovala, lebo ked som kopirovala clanky zo Safari do Wordu, tak zachovalo format, z firefoxu ho nezachovalo, ale tento trik bohuzial nefunguje na word, ale v pages ano, takze dik moc.

    0
    0
  2. Díky, tak tú krkolomnú skratku používam stále. Škoda že sa to nedá v ‘Keyboard & Mouse’ zapnúť jednoduchšie. Myslím, že by to ocenilo mnoho užívateľov.

    P.S. V článku je preklep v slove ‘aktivoať’.

    0
    0
  3. Ještě doplnění pro uživatele počeštěných (poslovenštěných :) ) aplikací.
    Jakmile jsem nastavil v shortcuts tuto záměnu, přestalo Command-V a to druhé fungovat například v Adium, VLC a všech aplikacích, které obsahují češtinu (neb mám češtinu jako primární jazky pro menu).
    Nicméně stačí pouze přidat do stejné skupiny změn ještě to samé pro “Vložit a sjednotit styl” a pro “Vložit” a je to. Ještě bych měl asi doplnit, že aby možnost vložení včetně stylu nebyla ztracena, doplnil jsem pro položku “Paste” resp. “Vložit” zkratku Shift-Option-Control-V.
    Maximální spokojenost

    0
    0
  4. Zdravím, neviem či niečo robím zle, ale keď si aktivujem túto fičúru, nejde mi pastovať mail do políčka “To:” v Mail.app… OS X Leopard

    0
    0
  5. cely problem je ze to nefunguje napr v Mail. Command+V nepastne email do odosielatela a spol……. a urcite aj dalsie priklady sa rychlo najdu.

    0
    0
  6. Tomáš Zeleninský & brvno: Áno, táto funkcia v Mail.app zašedí voľbu Paste and Match Style pre pole odosielateľa, ale klávesová skratka jej zostane priradená, takže to akoby nefunguje. Je to špecifický prípad.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.