Tip: Deaktivácia internetového pripojenia (EDGE) na iPhone

Nespokojených uživatelů, kteří si stěžují na absenci funkce pro deaktivaci EDGE je mnoho, avšak o řešeních se moc nemluví. Pokud nemáte placený měsíční balíček, ve kterém nejste datově omezeni, tak je finančně docela znát každá aktualizace e-mailu a třeba kalendáře pomocí funkce Push. Takovéto neblahé aktualizování stavů jednotlivých aplikací může měsíčně přijít na nemalé částky, proto by bylo dobré vědět, jak tomu zamezit. Nemusíte čekat na firmware 3.0.

Otevřete Settings → General → Network a zde Cellular Data. Zde budeme muset udělat menší nepořádek, aby vše fungovalo tak jak chceme. K zamezení přístupu na internet poskytovaného operátorem stačí, abyste změnili výchozí hodnotu u APN z internet na jakékoliv jiné slovo. Nyní stačí pro jistotu vypnout a zapnout váš iPhone a jak bude vidno, tak internet vám půjde nyní pouze přes WiFi.

komentárov
  1. btw.. vtipne je ze o tomto ti operator nepovie nyst. ja som to cekol tesne pred kupou iphonu dachedy v septmebri, nahodou som o tomto nasiel zmienku, u vodafonu ani slovko o tejto, predsa len kostrbatej vychytavke, kedze turn data roaming off moznost priamo v iphone nema ziaden efekt, kym neodfajcis vodafone.iphone.cz z APN tak to sosia, co je celkom zrada.. kamaratke takto naskocil vysoky ucet, mysliac si ze ide na wifi, sajnu nemala o nicom, iphone dostala ako dar a ked sa dohadovala z operatormi tak ju prvi traja poslali kamsi s argumentom, ze clovek co si kupuje iphone predsa musi vediet, ako deaktovoavt edge, 3g.. hlupaci, nakoniec vsak musim povedat odpustili jej celu ciastku, ale len preto ze sa nedala od… prvymi troma, kopec dalsich to mozno zabalil skor a zaplatil co operator chcel.

    0
    0
  2. Mam iPhone navazany na MobileMe ucet se synchronizaci Push. Zkousel nekdo, zda funguje automaticka synchronizace po vypnuti GPRS pripojeni, kdyz jsem samozrejme v dosahu nejake zname WiFi site. Mam totiz pocit, ze ikdyz je ve zname WiFi siti, tak to i tak tlaci pres GPRS/Edge.

    0
    0
  3. Bob a _PM: No hlavne je to tym, ze v tomto clanku popisany postup funguje len pre iPhone 3G. Pri prvej generacii tato moznost nie je, teda aspon do verzie firmwareu 2.2 to tak nikdy neslo (novsi 2.2.1 som neskusal, ale predpokladam, ze sa nic nezmenilo). Da sa to vsak riesit ak mas jailbreak. Nainstaluj si BossPrefs a v nom si mozes EDGE jednoducho deaktivovat. Myslim, ze by bolo vhodne v clanku uviest, ze je urceny len pre pouzivatelov iPhone 3G ..ako vidite, sposobuje to len zmatky.

    0
    0
  4. [to all Tmobile] – Vtip je, ze kazdy operator si to moze nastavit (tak ako predvolene tel. cisla). Tieto nastavenia su v adresari “/System/Library/Carrier Bundles/_meno_operatora_” V nom sa nachadza subor “carrier.plist” obsahujuci tieto udaje. Nepodarilo sa mi to klasickym sposobom editovat a tak som vyuzil trik spominany nizsie. Je potrebne do toho suboru (XML) dopisat polozku.

    AllowEDGEEditing

    Dusevny stav operatorov rozoberat nejdem ale pre tych, co chcu mat tuto polozku zapnutu su tri riesenia:

    S jailbreakom:
    1.) Bossfprefs – vypnut edge a pokoj
    2.) Cydia -> APN editing – jedna sa o jednorazovu utilitu, ktora nastavi polozku AllowEDGEEditing na TRUE. Pozor je tam warning aby to neinstalovali ti, ktori uz tuto polozku (cellular data) viditelnu maju. pozn.: asi moze dojst k poruseniu konzistencie toho XML suboru

    Bez Jailbreaku:
    3.) V spominanom adresari (/System/Library/Carrier Bundles/) je potreba nahrat uz upraveny subor. Premenovat povodny subor na “carrier.plist.bak” (aby bola zaloha) a nahrat upraveny subor. Moj upraveny subor pre T-mobile SK som uploadol na:
    http://rapidshare.com/files/212919029/carrier.zip.html
    Pozn. Kazdy operator ma dva adresare. Jeden s meno operatora a druhy pod cislom. Je te potreba prepisat na oboch miestach (Tmobile Sk je este pod cislom “23102” – spoznate podla jeho obsahu)

    P.S:. Spominany subor “carrier.plist” je zvlast pre kazdeho operatora a preto ak editujete Tmobile nastavenia tak to nebude fungovat na ineho operatora (resp. je potreba ten XML subor dalej upravit aby sedel na ineho operatora).

    0
    0
  5. [to Ivo Kiapeš] – neni dovod aby “Data roaming” vypinal EDGE. Je tam jasne napisane, ze to funguje len v zahranici pri roamingu.

    0
    0
  6. ma to jeden hacik, APN settings pre cellular data chyba, je nutne z cydie stiahnut “APN Editing”
    doposial som to automaticky nemal tuto moznost editacie APN nastavenia

    0
    0
  7. Já jsem měl v APN původně napsáno internet.t-mobile.cz. Jako vhodné řešení doporučuji smazat koncovku ( u mě .cz). Potom není problém se bez dlouhého vzpomínání vrátit k funkčnímu nastavení, když náhodou na net přes mobil potřebujete.

    0
    0
  8. co je to cydia kde to stiahnut a ako nainstalovat? (chapem hlupost otazky pre skusenejsich uzivatelov ale macbook mam asi rok ako hracku a iphone asi tyzden takze neviem) dik

    0
    0
  9. @scooby : na JB iPhone 1 generacie, na kt. neexistuju APN profily od lokalnych operatorov bud bossprefs alebo
    APNentry ( nejak tak, napamatam si presne ) v Cydii – prida APN nastavenie do Net settings – je to jednoduchsie a pohodlnejsie potom ako bossprefs ( ktore nemam velmi rad )
    gl

    0
    0
  10. 2 BOB

    Ve verzi 2.2.1 tahle funkce na iPhone 1G normalne je. A nesouvisi to s verzi iPhone, ale s verzi SW. Ve verzi tusim 2.1 to nebylo jak na 1G tak na 3G.

    Petr

    0
    0
  11. _PM ako sa dostanem do priecinku System ked nemam JB? napis mi prosim ta na tomasno1@gmail.com

    ja som riesil vypnutie EDGE cez profil APN disabler ktory som nasiel na nete, kedze nas milovany TM nam zakazal zmenit si APN

    0
    0
  12. [Tomáš Csémi] – do iPhonu sa dostanes napriklad cez utilitu i-FunBox alebo DiskAid. Myslim ze netreba JB aby si sa dostal na disk. Ten subor (carrier.plist) sa nachadza v  “/System/Library/Carrier Bundles/TMobile_sk.bundles”.

    Ako sa spomina v tejto diskusii zjavne to funguje na firmware 2.2 a 2.2.1. Ja som to skusal na 2.2.

    Warning!: povodny subor doporucujem zalohovat (premenovat a nechat v iphone alebo stiahnut do PC).

    0
    0
  13. Peter: Naopak, s verziou iPhone-u to suvisi, aspon ciastocne. Ako vravis ty (ja som najnovsiu verziu neinstaloval), vo verzii 2.2.1 je ta moznost aj pre iPhone 1.gen ale starsie verzie FW tuto moznost nemali. iPhone 3G to umoznoval vypnut aj pri nich, dokonca myslim, ze uz od verzie 2.0. Respektive najlepsie to vystihuje asi to, ze FW 2.2.1 pre 3G nie je to iste ako 2.2.1 pre 1.gen.

    0
    0
  14. Martin: Já ho tak kromě domácí a občas školní wifiny velmi často používám. I bez internetu má spoustu skvělých funkcí: kalendář a kontakty (snadno synchronizovatelné s Macem), iPod, GPS, hry atd.

    0
    0
  15. Mozem este otazku? :)

    Ked si kupim iPhone blokovany na Orange a strcim do neho inu ako povodnu Orange kartu, bude vsetko fungovat ako ma (Myslim itunes firmware update, telefonovanie, …)?

    0
    0
  16. No dobre a teraz ked mam OS3 ako mam vypnut Edge. Ziadne APN tam uz nie je. mam T mobile a nemam predplatene zniadne data takze za to budem cvakat. Ma nietko nejaky napad?? Nechcem ziadny Jailbreak ani ziadne ine odblokovanie.

    0
    0
  17. Oco si kúpil včera nový iPhone a nemá žiadny internet a už mu príšla správa od T-Mobilu že stiahol 1MB data vie niekto poradiť ako to vypnúť na OS 3.0 bez JB

    0
    0
  18. kto mi vie poradit jak vypnem EDGE ? ta moznost co je na obrazku tak tu v iphone nemam… mam iPhone 3G 8GB z T-mobile…. a mam tam aj cydiu a ukazuje ze APN Editing ze je nainstalovane ale ja to nevidim medzi ikonami to APN editing a stale sa tam ta moznost “Cellular Data” neobjavila.. :( prosim pomozte

    0
    0
  19. stačí nainstalovať do pc, configuration web ulity pre iphone a v sekcii apn zadat akukolvek adresu, ulozit a poslať tieto nastavenia do iphone a nainstalovat ich netreba ziadny crack jailbreake ani nic

    0
    0
  20. pičúz: úspěšně jsem nainstaloval CWU pro iPhone a chystám se vytvořit profil se změněnou APN. Lze nějak importovat do nějakého profilu či někam jinam defaultní nastavení z iPhone za účelem backup? – nevím, co je nyní v APN zadáno (mám T-mobile CZ), tak kdybych se chtěl vrátit k původnímu nastavení, nebudu mít jak (v CWU je v sekci Advanced všechno jako not configured). Nějaký nápad?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.