Snow Leopard – často kladené otázky a odpovede k nim


Aké sú minimálne požiadavky pre inštaláciu a beh Snow Leopard-a?

Na inštaláciu nového Mac OS X 10.6 potrebujete počítač Apple s ľubovoľným Intel procesorom (32-bitové Core Solo a Core Duo alebo 64-bitové Core 2 Duo a Xeon). Od polovice roku 2006 obsahujú Intel procesor všetky nové Mac-y. Počítač musí obsahovať aspoň 1 GB pamäte RAM, čo tiež nie je problém, keďže väčšina Intel Macov má už od výroby predinštalované minimálne toto množstvo. Apple uvádza medzi požiadavkami aspoň 5 GB voľného miesta na disku, samozrejmosťou je aj funkčná DVD mechanika kvôli prečítaniu inštalačného disku. Na MacBooku Air môžete Snow Leopard nainštalovať pomocou Remote Discu z iného počítača alebo pomocou externej mechaniky.

Pôjde mi Snow Leopard na PowerPC Macu?

Nie, žiaľ, Apple vypustil podporu pre PowerPC počítače (G3, G4 a G5).

Pôjde mi Snow Leopard na mojom Aceri, Asus-e, IBM…?

Nie, nepôjde.

Vlastním Leopard a chcem si kúpiť Snow Leopard, čo k tomu potrebujem?

Pre majiteľov Leoparda je Snow Leopard v plnohodnotnej krabicovej verzii dostupný za 29 €. Pri kúpe sa netreba preukazovať pokladničným blokom ani krabicou z predošlého systému. Licencia Vám však z právneho hľadiska dovoľuje legálne nainštalovať tento systém len pokiaľ vlastníte systém Leopard, technicky sa to však pri inštalácii neoveruje.

Kúpil som si počítač po 8. –júli– júni 2009, ako sa dostanem k lacnejšej up-to-date verzii?

Stačí nasledovať tento link, vyplniť formulár, zadať údaje o vašej kreditnej karte alebo PayPal-e, z ktorej bude následne stiahnutých 10 USD. Potom pošlete doklad o kúpe na uvedenú adresu (pre slovenských zákazníkov je to vo Veľkej Británii) a inštalačný DVD disk k Vám dorazí priamo z Apple.

Nie som ochotný zaplatiť 10 dolárov, môžem získať Snow Leopard aj zdarma?

V diskusii k nášmu predošlému článku sa objavil tip – pokiaľ ste si kúpili Mac len pred siedmimi dňami, môžete ho vrátiť a znova si ho kúpiť po 28. auguste. Vrátiť tovar bez udania dôvodu do 7 dní je však možné len pri kúpe cez internet, nie v kamennom obchode, aj v tom prípade však musí byť vrátený produkt v úplne rovnakom stave ako pri kúpe. V opačnom prípade si predajca môže nárokovať poplatok za obnovenie produktu a balenia.

Mám Mac OS X 10.4 Tiger a chcem prejsť na Snow Leoparda, aké mám možnosti?

Apple ponúka verziu za 29 € pre majiteľov Leoparda, pre tých, ktorí majú ešte stále Mac OS X 10.4 Tiger ponúka Apple balík Mac Box Set za 169 €. Ten obsahuje okrem Mac OS X 10.6 Snow Leopard aj najnovšiu verziu iWork ‚09 a iLife ‘09.

Keď budem inštalovať Snow Leopard, odstránia sa mi súčasné údaje a dáta?

Nie, inštalácia prebehne len ako upgade a všetky dokumenty, nastavenia a aplikácie Vám zostanú v pôvodnom stave.

Môj systém je vo veľmi zlom stave a rád by som urobil čistú inštaláciu Snow Leoparda, je to možné?

Áno. Aj keď inštalátor sá Vás po spustení nebude na nič pýtať a vykoná štandardný upgrade, pokiaľ disk predtým naformátujete (priamo v inštalátore cez Disk Utility) alebo dáte SL inštalovať na externý disk či druhú partíciu, vykoná sa čistá inštalácia. Takto môžete vytvoriť dual-boot Snow Leoparda a Leoparda pre pripadnú kompatibilitu počas prvých týždňov alebo pre účely testovania.

Kedy bude nový operačný systém dostupný?

Bolo nám potvredné, že tak ako v USA, aj na Slovensku bude Snow Leopard dostupný vo vybraných predajniach Apple Premium Reseller hneď od 28. augusta. Rodinná verzia pre 5 počítačov zrejme od prvého dňa dostupná nebude. Z Českej republiky nemáme zatiaľ potvrdený termín, no je pravdepodobné, že to bude podobne ako v SR.

Obsahuje Snow Leopard za 29 € aj iLife ’09?

Nie. Historicky žiadna krabicová verzia nového Mac OS X neobsahovala iLife ani iWork. Mnoho užívateľov to očakáva, keďže k novému Macu iLife dostanete a spolu so systémom sa nachádza na pribalených DVD diskoch. Súčasný iLife však môžete kľudne používať aj po upgrade, Snow Leopard je kompatibilný s iLife ’09. Novší iLife zatiaľ neexistuje.

komentárov
  1. Bude možné na Snow Leopardovy používat iLife ’08, který jsem měl v krabici s notebookem (s Leopardem)?

    0
    0
  2. Takže, když mám Mac OS X 10.4 Tiger a pořídím si Mac Box Set za 169 €. Můžu udělat update bez ztráty dat?

    0
    0
  3. Dakujem za tieto informacie, myslim ze pre viacerych uzivatelov boli uzitocne, lebo uz sa tu sirili rozne polopravdy…

    0
    0
  4. >> Súčasný iLife však môžete kľudne používať aj po upgrade, Snow Leopard je kompatibilný s iLife ’09. Novší iLife zatiaľ neexistuje.

    0
    0
  5. S bodem 2 se da lehce nesouhlasit, ale pokud se bavime o “legalnim” provozu, tak mozna to tak je. Mluvim o Hackintoshi :-)

    0
    0
  6. k tejto otazke: “Kúpil som si počítač po 8. júli 2009, ako sa dostanem k lacnejšej up-to-date verzii?”

    este nedavno sa tvrdilo, ze to plati od zaciatku JUNA! Co a preco sa zmenilo?

    0
    0
  7. “Kúpil som si počítač po 8. júli 2009, ako sa dostanem k lacnejšej up-to-date verzii?” …. verzia za 10EUR nieje nahodou pre majitelov poslednej serie macbookov pro s firewire? pokial viem, tie boli napredaj uz 13. juna, kde najdem informaciu o prave datume 8. jula?

    0
    0
  8. Ďakujeme čitateľom za upozornenie, omyl s uvedeným mesiacom pre Up-to-date program sme opravili. Program Up-to-date môžu zákazníci využiť, ak svoj počítač kúpili 8. júna 2009 alebo neskôr.

    0
    0
  9. Jan Marcinek: áno.

    Miroslav Helcl: áno, systém by mal byť plne kompatibilný aj s iLife ’08 a ’06, aj keď to sme nemali možnosť zatiaľ otestovať.

    0
    0
  10. Je mozne, ze by nas Apple prekvapil a v SL by byla cestina? :-D Mozna to je duvod nereakce na onu petici. :-D Ja vim zpatky na zem zejo? :-D

    0
    0
  11. Mam Tigera, staci mi iLife ’08, ktory uz mam a nechcem iWork. Hovorite, ze SL technicky sam niako netestuje, ci je instalovany na Tigera alebo Leoparda. Naco bysom potom daval 169EUR za Mac Box Set, ked si mozem kupit iba SL za 29EUR?

    0
    0
  12. Velka vdaka za dobry clanok!!!
    Pekne vsetko zhrnute :-) A vdaka autorovi sme na prechod na SL vsetci lepsie pripraveni.
    Fakt dik!

    0
    0
  13. Oriesko: pretoze ti to nedovoluje licencia, naco to potom mas vobec kupovat, ked to bude aj tak ilegalne nainstalovane? To si potom rovno SL stiahni z netu….

    0
    0
  14. Hloupý dotaz. Pokud se nebude technicky kontrolovat předešlá verze systému, tak si tedy budu moci koupit systém za 29€ a nainstalovat to na maca, kde mi běží tiger.

    0
    0
  15. Ad Honza: Budeš, ale porušíš tým licenčné podmienky :) Čo urobí asi dosť veľké množstvo užívateľov. Skok z Leoparda nie je pre bežného usera taký markantný, ako z Tigera.

    0
    0
  16. Honza: porusis licencne podmienky. Apple sa ale spolieha na moralku ludi, co si budu chciet Snow Leopard kupit, preto okolo toho nerobia take halo ako Microsoft. A maju pravdu. Ved dat 169 USD za Mac Box Set aj s iLife 09 a iWork 09, obidva velmi kvalitne baliky + Snow Leopard nie je tak vela…

    0
    0
  17. Ale preco su uzivatelia Tigra nuteny kupit iLife 09 a iWork 09? Pokial nepouziva clovek iLife a iWork, alebo mu staci iba 08, aj tak musi kupovat cely set neda sa kupit iba OS (tak aby bol licencne v poriadku)?

    0
    0
  18. Richard: neda, v pripade Snow Leoparda nie je dostupny samostatny box, ktory je licencne v poriadku pre upgrade Tigra. Kazdopadne, stal by 129 USD, takze Mac Box by sa aj tak oplatil daleko viac.

    0
    0
  19. Jozef: 129 USD = Leopard OS + Snow Leopard OS? Viem ze to nie je debate pre nas dvoch ale myslim si ze kazdopadne to malo byt v ponuke, lebo ludia co nepouzivaju iLife a iWork usetria 40. A tato situacia vobec nemysli na ludi co uz iLife a iWork zakupeny maju.

    0
    0
  20. Pozrite sa, zľavy , balíky a výhody a rôzne takéto blbosti ponúkajú firmy z dôvodov niepreto aby ,,urobili dobrú cenu zákazníkovy” ale aby sa buď zbavili produktu alebo navnadili na niečo nové. To jest výhoda cenová pre nás smrtelníkov. Pre apple nulová strata. Čiže komu sa nepáči, nech sa vyberie do obchodu a kúpi si svoj vlastý ,,magic box” a je ticho. Keby boli tri produkty na svete apple a dva z nich by sa dali dokopy že akcia tak aj na to by si ľudia našli sprosté komentáre. Jak v kine , mali by tam byt jedny stredné pukance a pohár koly. nie že tam ludia stoja a vyberajú si a frflú prečo je toto tak a hento onak. . .

    0
    0
  21. Chcem sa Vas opytat ,ze ta zlava pre studentov…..Ta plati aj pre 15-16rocnych ,alebo je to len od tych 18 rokov?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť