Recenzia: Mac OS X Snow Leopard, rýchla a doladená virtuálna šelma

Nový operačný systém Mac OS X Snow Leopard sme testovali už od jeho prvých betaverzií až po posledný takzvaný Golden Master (oficiálna predajná verzia), vďaka čomu sme mohli získať dôležité poznatky s miernym predstihom. Mnohé dostupné informácie sme avizovali už vopred, ako napr. minimálne požiadavky, často kladené otázkypodporu OpenCL spomedzi súčasne používaných grafických kariet na Intel Macoch. Stojí ale Snow Leopard v cene 29 eur (750 Kč) za to? To sa dozviede v nasledujúcej recenzii.

Inštalácia

Inštalácie systému Mac OS X sú každou novou verziou jednoduchšie. Na inštaláciu Snow Leoparda stačí DVD zasunúť do mechaniky a spustiť inštalátor, pričom prebehne obyčajný upgrade. Ak počítač reštartujete a podržíte klávesu C (bootovanie z optickej mechaniky), dostanete sa do samostatného, pokročilejšieho inštalátora. Ten sa oproti jednoduchému Leopardovi ešte zjednodušil tým, že vypustil jeden dialóg a tlačidlo Customize bolo osadené do prvého okna. Na úkor toho bolo vypustené tlačidlo Options a tým pádom možnosti Upgrade Mac OS X, Archive and InstallErase and Install. Kým 90 % užívateľov tieto zmeny ani nepostrehne, skúseným „Macistom“, administrátorom a servisným technikom chýbajúce možnosti môžu spôsobiť vrásky na tvári. Detekcia totiž funguje automaticky – pokiaľ máte na disku Tigra alebo Leoparda, vykoná sa upgrade na Snow Leopard. Pokiaľ na disku žiadny systém nemáte, existujúce dáta sa zachovajú a vykoná sa čistá inštalácia. Možnosť čistej inštalácie je k dispozícii aj v prípade, že sa už na disku nachádza Tiger alebo Leopard, avšak partíciu je predtým nutné ručne naformátovať cez Disk Utility. Tá je spolu s ostatnými systémovými nástrojmi ako Terminal, System Profiler a Network Utility stále dostupná z menu na rovnakom mieste ako predtým.

tlačidla Customize nastavíte, ktoré doplnkové (optional) súčasti sa majú alebo nemajú so systémom nainštalovať. V Leopardovi zaberal základný systém 6 GB a ostatné balíky, čiže ovládače pre tlačiarne, lokalizácie, X11 a dodatočné exotické fonty dokopy ďalších 6. Predvolená inštácia zahŕňala všetky, čiže plná inštalácia zabrala na disku skoro 12 GB. Apple ohlasíl, že Snow Leopard bude zaberať až o 7 GB menej miesta a je to v podstate pravda. Nevyhnutný základ systému má 4,2 GB (SI), jazykové preklady sa záhadne zmenšili z necelých 2 GB na 1 GB (SI). Podpora pre tlačiarne sa zmenšila z 3,4 GB na 940 MB (SI) až 1240 MB (SI) podľa toho, či chcete inštalovať len ovládače pre obľúbené tlačiarne, alebo všetky známe a podporované. Rosetta na spúštanie PowerPC aplikácii, X11 na spúštanie nepodarených linuxových portov a starší QuickTime 7 ako doplnok k QuickTime X majú spolu 110 MB (SI). Nenechajte sa zmiasť, pri inštalácii budú zobrazovať jednotlivé balíky odhadom viac gigabajtov ako je uvedené vyššie, je to preto, že dané miesto potrebujú na svoje rozbalenie z archívu, potom ho však uvoľnia.

Ako Apple získal miesto navyše? V prvom rade vynechaním PowerPC binárok, keďže Snow Leopard nepodporuje túto platformu, jeho aplikácie nemusia obsahovať dva kódy pre dve platformy. Na druhej strane však obsahujú 32 aj 64-bitovú kópiu každej aplikácie, kvôli 32-bitovým Core Solo a Core Duo Macom z roku 2006. Inštaláciu sprevádza nové vylepšené pozadie Aurora a rovnaké úvodné video ako z Mac OS X 10.5.

Footprint nového systému

Naľavo aplikácia Mail z Leoparda, napravo Mail v Snow Leopardovi.

Rýchlosť

Najpodstatnejším vylepšením Snow Leoparda je to, že bol kompletne prečistený, zoptimalizovaný a veľká časť jeho kódu bola prepísaná. Funkčne aj dizajnovo zostáva takmer rovnaký ako predchodca, v žiadnom prípade neočakávajte dizajnové zmeny ako pri upgrade z Tigra na Leoparda. Tomu zodpovedá aj cena, prepísané základy a nové technológie mu však dávajú do budúcna veľké výhody a potenciál, celkom znamenité rýchlostné zlepšenie však pocítite hneď. Od štartu až po vypnutie, celý systém reaguje rýchlejšie. Rýchlejšie je spúšťanie vsatavaných aplikácii aj bežné úkony, ktoré v nich vykonávate. Rýchlejšie sú systémové animácie, ako napríklad otváranie Stacks. Rôzni užívatelia zaznamenajú po inštalácii rôzne nárasty výkonu, záleží na tom, či Váš Mac obsahuje procesor s podporou 64-bit inštrukcií (Core 2 Duo a Intel Xeon) a tiež na type inštalácie (čistá inštalácia prináša aspoň na istý čas väčšie zrýchlenie). Za seba môžem povedať, že som si pred takmer dvoma rokmi v čase uvedenia Leoparda len ťažko vedel predstaviť niečo rýchlejšie ako je práve Leopard, no Snow Leopard ma skutočne milo prekvapil. Microsoft zvolil podobnú stratégiu a snežnému leopardovi „dýcha na krk“ práve Windows 7, ktorý z hľadiska rýchlosti taktiež získava veľmi pozitívne ohlasy.

Už Mac OS X Tiger z roku 2005 obsahoval podporu pre spúštanie 64-bitových procesov, avšak iba „komandlajnových“ použiteľných v Terminale — inak povedané bez grafického rozhrania. So systémom Leopard pribudla 64-bitová podpora pre grafické aplikácie napísané v Cocoa API, avšak samotné zabudované aplikácie od Apple aj kernel zostali 32-bitové. V Snow Leopardovi sú už do 64-bitu prepísané takmer všetky základné aplikácie (s výnimkou iTunes, Front Rowu, DVD Playeru a utility Grapher) a obsahuje aj 64-bitový kernel. Z dôvodov kompatibility s ovládačmi však zatiaľ systém štartuje vo východzom nastavení do 32-bitového kernelu, stále však môže spúšťať a využívať väčšinu výhod 64-bitových aplikácii. Aplikácie z iLife a iWork sa po update na SL 64-bitovými samozrejme zázračne nestanú, update môžeme pravdepodobne očakávať v prvej polovici budúceho roka.

Grand Cental Dispatch, alebo skrátene GCD, rieši prerozdeľovanie vlákien medzi procesorové jadrá, čim umožňuje plné využitie potenciálu viacjadrového procesora. Keď vývojári rátajú s GCD pri tvorbe svojich aplikácii, nemusia byť vlákna spracovávané priamo aplikáciou, ale operačným systémom. Ten by mal vedieť zdroje prerozdeliť efektívnejšie a dynamicky podľa danej situácie. Vývojári túto technologickú novinku určite privítajú, keďže rozdeľovanie vlákien medzi procesorové jadrá a synchronizácia medzi nimi vyžaduje extrémne znalosti a skúsenosti. Z marketingového hľadiska teda GCD hovorí veľa, avšak až vývojári budú musieť časom potvrdiť a zhodnotiť, aka je reálna situácia v praxi.

Technológia OpenCL zase procesor odľahčuje úplne — presúvaním bežných výpočtov na grafickú kartu. Aj v tomto prípade je to vylepšenie, ktoré pocítime až v čase, keď technológiu OpenCL do svojich aplikácii zakomponujú developeri. Podľa aktuálnych informácií sa zdá, že ani sám Apple ešte OpenCL nepoužil v žiadnej svojej aplikácii.

Apple implementoval Grand Central Dispatch a OpenCL s víziou rýchlejšieho a bezbolestnejšieho technologického napredovania. Či papierové výhody zaznejú aj „naživo“ v aplikáciach, to ukáže až čas a vývojári.

QuckTime X

Technológia QuickTime je dnes veľmi komplexný balík služieb na prehrávanie multimédií. Nie je to len prehrávač — takmer každá aplikácia pracuje s knižnicami QuickTime-u. Od vzniku tejto technológie uplynulo veľa rokov a postupným vývojom naberal množstvo kódu, ktorý síce pridával funkčnosť, ale systém v konečnom dôsledku spomalil. Od uvedenia v roku 1991 bol dramatickejšie zmenený až vo verzii 7 uvedenej pri príchode Mac OS X 10.4. Vtedy pridal podporu pre nové kodeky, Core Graphic, Core Audio, Core Video a Quartz Composer animácie, stále však bola potrebná rozsiahla modernizácia. (Maroš Meszároš, MacBlog.sk, 8. júl 2008)

A tak prišiel QuickTime X, od základu prepísaný pre efektívnejšiu podporu moderných kodekov a formátov. Prehrávanie Applom favorizovaného kodeku H264 je dokonca akcelerované grafickou kartou, a tak nový QuickTime nemusí vyťažovať takmer žiadne zdroje procesora. Žiaľ, pod modernými kodekmi treba chápať kodeky, ktoré za moderné považuje Apple, nie všetky dnes rozšírené formáty. Podpora pre Matrosku, FLV, DivX či Xvid stále chýba (Xvid a DivX však listuje Apple na svojich stránkach ako doplnkové kodeky na stiahnutie), čiže uvádzané informácie by sa dali klasifikovať skôr ako marketingové „reči“. Pri riešení problémov s formátmi a kodekmi sme si už zvykli spoliehať sa na balík kodekov Perian, ktorý bude nutnosťou aj nadaľej.

Mnohých však viac ako základné kamene zaujíma prehrávač, QuickTime Player X, jeho rozhranie a možnosti. Ten zaznamenal skutočne radikálne zmeny vo vzhľade, do popredia dáva prehrávaný obsah a viditeľné ovládacie prvky znižuje na absolútne minimum — nemá žiadne, dokonca nezobrazuje ani záhlavie okna. Prvky sa objavia, až keď nad videom prídete myšou, po odídení zase zmiznú. Ovládanie sa veľmi podobá na Quick Look, predsalen však umožňuje zopár zaujímavých trikov.

QuickTime X Player QuickTime X Player

QuickTime X Player Video môžete trimovať, čiže osekávať zo začiatku a konca v rovnakom štýle ako na iPhone 3GS. Video môžete dvoma kliknutiami poslať do iTunes, MobileMe Gallery alebo na YouTube. K možnostiam nahrať zvuk z mikrofónu a video z iSight alebo inej kamery pribudla aj možnosť zachytiť video z obrazovky. Túto funkciu doteraz plnili len relatívne drahé aplikácie. Aj keď funkcia snímania obrazovky v QuickTime Playeri X neposkytuje žiadne pokročilé možnosti, v prípade vykonania postprocessingu v inom pokročilom programe Vám bude QTPX bohato na tento úkon postačovať. Všetky tieto funkcie sú dostupné zo základnej verzie — žiadna Pro už totiž neexistuje.

Mnoho funkcií, ktoré boli predtým dostupné cez QuickTime Player Pro 7 už v novom QuickTime Player X neexistujú. Nemôžete video označovať, kopírovať a odstraňovať, možnosti exportu boli obmedzené na hŕstku vybraných presetov. Tí, ktorí využívali pokročilé možnosti QuickTimu si môžu stále z inštalačného disku nainštalovať aj QuickTime 7. Pokiaľ máte zaregistrovaný QuickTime Pro 7 a vykonáte upgrade na Snow Leopard, zostanú vám automaticky obidva prehrávače.

QuickTime X Player

Vylepšené Stacks a Exposé

Funkcie Stacks a Exposé sú veľmi často radené za charakteristické pre systém Mac OS. Snow Leopard ich posúva ďalej, pre niektorých možno až príliš ďaleko.

Stacks získali možnosť prechádzania do podpriečinkov. Keď sa v zložke, ktorú uložíte do Docku nachádza ďalšia, po kliknutí na ňu sa zobrazí jej obsah priamo v Stacku, nie v novom okne Findera. Naspäť sa môžete dostať tlačidlom v ľavom hornom rohu Stacku. Pokiaľ je v Stacku, ktorý ste práve otvorili priveľa súborov, môžete sa v nich pohybovať skrolovaním.

Stacks Stacks

Exposé postihli výraznejšie zmeny. V Mac OS X 10.3 až 10.5 sa pri vyvolaní tejto funkcie všetky otvorené okna rozhádzali po obrazovke bez nejakého striktného pravidla (odhadovaný ideál podľa algoritmu). V Snow Leopardovi sa však zoradia do pravidelnej mriežky, jasne rozlíšiteľné a identifikovateľné názvom, ktorý sa teraz zobrazuje pod každým oknom. Má to však aj nevýhodu — každé okno, či už je to maličká paleta alebo webový prehliadač cez celú obrazovku, získa v novom Exposé rovnaký priestor, a teda veľké okná budú zmenšené a malé oproti ním zväčšené. Ak ste ste boli zvyknutí na staré Exposé, nové proporčné zobrazenie Vás asi bude miasť.

Exposé Exposé

Výzor a dizajn

Veľa užívateľov očakávalo od Snow Leoparda kompletne prerobené grafické rozhranie (takzvané „marble“), no nestalo sa tak. Zrejme žiadne dve verzie Mac OS X-u sa na seba nepodobajú tak ako Snow Leopard na Leoparda. Sú tak podobné, že po doinštalovaní a naštartovaní 10.6 ani nezistíte, že vôbec nejaký upgrade prebehol. Aj keď v obliasti dizajnových zmien sa názory líšia, myslím, že pokiaľ rozhraniu nič nechýba, prerábanie vedie skôr k sklamaniu a chaosu ako k pozitívam (viď Exposé). A skutočne, aj keď vás Snow Leopard svojím výzorom len ťažko prekvapí, ani Vás nesklame. Mnohých sklamal práve Leopard, keď priniesol sklenený Dock a priehľadné prvky.

Predsalen, zopár drobných grafických zmien systém obsahuje. V prvom rade, všetky kontextové menu, ktoré sa vysúvajú z Docku nabrali jednotný tmavý vzhľad, aký sme mali doteraz možnosť vidieť len v Grid view pre Stacks. Či už sa jedná o pravý klik na ikonu alebo list-view Stacku, ovjaví sa biele písmo na tmavej polopriehľadnej ploche, ktorá bluruje obraz pod sebou v štýle Windows Vista Aero. Nie je to závratná zmena, no vzhľad Docku a všetkých jeho menu je vďaka zmene opäť o niečo uniformnejší.

Užívateľské rozhranie

Druhá, ešte menšia zmena, ktorú pravdepodobne nezaregistrujete ani po mesiacoch používania je drobná úprava výzoru aqua elemntov. Sú o niečo matnejšie a mäkkšie, no z diaľky neroroznateľné.

Užívateľské rozhranie

Východzie pozadie pri čistej inštalácii je nová Snow Leopard Aurora, ktorá sa má ponášať na starú Suroru a pritom pôsobiť čerstvo, rýchlo a vylepšene, tak ako celý systém oproti svojmu predchodcovi. Vo výsledku však grafici pridali viac kontrastu ako bolo treba a pozadie tak pôsobí možno až príliš agresívne a nepríjemne. Pekná symbolika tak išla preč z môjho pozadia pár minút po inštalácii. Naštastie, v takomto prípade si je skutočne z čoho vyberať, už pred časom sme vás informovali, že so systémom prichádzajú desiatky nových pozadí. Sú medzi nimi scény z prírody, umelecké fotky kvetín, čiernobiele krajinky a pribudli aj dve nové kategórie s názvami Art (umenie) a Patterns (vzorky). Prvé obsahuje kvalitné skeny umenia 19. storočia, medzi ktorými nájdete najznámejšie diela Moneta, Seurata, Degasa či známu japonskú Veľkú Vlnu. Ak ste sledovali dianie pri betaverziách, vedzte, že vo finálnej sa už nenachádzajú toľko kritizované graffiti a rovnako ani Hviezdna Noc od Vincenta van Gogha. V kategórii Patterns sa nachádzajú dva jednoduché obrázky (oproti piatim v predposlednej betaverzii). Najkrajšie kúsky sa zrejme nachádzajú pod záložkou Nature, kde nájdete aj snežného leoparda z krabice systému, či rôzne zimne ladené scenérie. Ak s ponukou nie ste spokojní, môžete si samozrejme nastaviť vlastné pozadie. Pre zaujímavosť, fotografiu snežného leoparda môžete nájsť v predaji aj na známej fotobanke Corbis, grafici v Apple však retušou pôvodnú fotografiu výrazne posunuli do iného rozmeru.

Pozadie Pozadie
Pozadie Pozadie
Pozadie Pozadie

Drobné vylepšenia a zmeny, ktoré ešte nepoznáte

Symbol and text substitutions

Nový OS obsahuje prispôsobiteľnú funkciu nahrázdania slov. Je prednastavený tak, aby nahrádzal skratky ako ©, ®, TM či c/o znakmi © ® ™ ℅. Ďalej si môžete nastaviť vlastné skratky, aby napríklad euro bolo automaticky nahradzované znakom €, mail na janko@email.sk alebo adresa na vašu kompletnú adresu. Aj keď túto funkciu ponúkalo mnoho aplikácii ako napríklad Typinator či TextExpander už dávno, je určite príjemné, že si našla cestu priamo do operačného systému. Žiadna aplikácia tretej strany tak kvôli týmto základným funkciam nemusí bežať na pozadí.

Symbol and text substitutions

Transformations

Pre užívateľov často pracujúcich s textom pribudla ešte jedna zaujímavá funkcia s názvom Transformations. Tá umožňuje označený text zmeniť na lowercase, UPPERCASE alebo Capitalize. Chýba možnosť, ktorá by dovolila zmeniť veľkosť tak, aby bolo na začiatku vety vždy veľké písmeno, kým ostatné zostanú malé. Funkcia je dostupná v obmedzenom počte aplikácií — prakticky len TextEdit a Mail.

Services

Táto unikátna funkcia nebola nikdy veľmi používaná kvôli jednému nedostatku — neprehľadnosti. So Snow Leopardom sú Services výrazne reorganizované, čo by im mohlo pomôcť. V prvom rade, jednotlivé služby sú popísané zrozumiteľnejšie a majú pri sebe ľahko rozlíšiteľnú ikonu, nie sú už viac rozdelené do podkategórii, ktoré je treba rozrolovať. Čo je najdôležitejšie — zobrazujú sa len tie služby, ktoré sa dajú v tej-ktorej aplikácii použiť. Apple na svojej stránke propaguje, že Services sú v Snow Leopardovi dostupné aj cez kontextuálne menu (pravý klik), ziatiaľ to však tak nie je, aspoň nie na každom stroji.

Services

Organizácia klávesových skratiek

Reorganízacia sa dotkla aj panelu klávesových skratiek v System Preferences. Skratky sú zoradené podľa kategórií ako Exposé & Spaces, Front Row alebo Screen Shots. Všetko je teraz oveľa prístupnejšie aj pre začínajúceho užívateľa a pribudlo aj mnoho nových možností, napríklad nastavenie vlastných klávesových skratiek na prepínanie sa do konkretných plôch (Spaces), zobrazenie práve označenej adresy v texte pomocou maps.google.com, pripojenie práve zvoleného súboru do attachmentu nového e-mailu a mnoho ďalších skvelých vychytávok. Skratky na položky menu akýchkoľvek zvolených aplikácií si môžete pridávať podľa ľubovôle, avšak jednoduchšie ako v Leopardovi. Je trochu škoda, že podobné vymoženosti si nenašli miesto aj v konfigurácii myši. Pre definovanie funkcií na myšiach ako Logitech či Microsoft musíte inštalovať ich vlastné ovládače len kvôli namapovaniu elementárnych operácií ako Back či Forward.

Organizácia klávesových skratiek

Safari

Ako Apple ohlásil na tohtoročnom WWDC, Mac OS X 10.6 obsahuje v základe rovnaké Safari 4 ako na Tigrovi, Leopardovi a Windowse, no zopár malých výhod z novej architektúry vyťaží ako bonus. Aplikácia je prirodzene plne 64-bitová vrátane JavaScript enginu. Safari sa zdá byť rýchlejšie hlavne pri štartovaní a užívateľskej interakcii, JavaScript bol v našich hrubých testoch rýchlejší o 39,6 %, čo je určite príjemné. Browser disponuje funkciou sandboxovania pluginov, čo znamená, že Flash, Java alebo Silverlight bežia v samostatných vlastných procesoch, a tým pádom ich pád nemôže ohroziť stabilitu samotného Safari. Podobne ako Top Sites, aj táto funkcia bola už pred časom predstavená v prehliadači Google Chrome a Apple sa výrazne inšpiroval. Narozdiel od Chromu, Safari taby do jednotlivých procesov nerozdeľuje, jedna záložka môže kvôli JavaScriptu zhodiť celý prehliadač.

Gigabajty, nie gibibajty

Nový systém meria dáta podľa Medzinárodnej sústavy jednotiek (SI), nie v zaužívanom informatickom hľadisku. Jeden kilobajt je na Snow Leopardovi označenie pre 1000 bajtov, nie 1024 (210). Megabajt je 1 000 000 bajtov, nie 1 048 576 (220). 1 GB je 1 000 000 000 a nie 1 073 741 824 b­ajtov (230). Napriek tomu, že mnohí si myslia opak, toto je korektné označenie, veľkosti v mocninách dvojky sa používajú dodnes len preto, lebo v osemdesiatych rokoch si pri určovaní kapacity programátori zjednodušili prácu. Nové zobrazovanie a meranie je jednoduchšie pre bežného užívateľa, keďže disk, ktorý ako 500 GB označujú výrobcovia, sa zobrazí ako 500 GB (a nie 465) aj v operačnom systéme. Zo začiatku z tejto zmeny môžu vzniknúť isté problémy alebo nedorozumiena. Napríklad ak Vám niekto pošle z Windows (alebo staršieho Mac OS X) súbor, ktorý má podľa tvrdenia odosielateľa veľkosť 120 MB, bude mať zrazu v Snow Leopardovi „až“ 126.

Gigabajty, nie gibibajty

Naľavo spôsob akým vidí disk Snow Leopard, napravo Snow Leopard.

Spoľahlivejší eject

Záhadne znejúca funkcia má jeden hlavný dôsledok: keď sa snažíte vysunúť disk na jednom z predchádzajúcich Mac OS X a nejaký program ho práve používa, systém zahlási, že disk je používaný a nemôžete médium odpojiť. Kým prídete na to, ktorá aplikácia ho používa (častokrát je to aplikácia, v ktorej bol len v minulosti otvorený jeden jeho dokument) zistíte, že by bolo rýchlejšie reštartovať počítač alebo riskovať možnú stratu dát fyzickým odpojením. Snow Leopard Vám v takomto prípade vždy povie, ktorá aplikácia má daný disk otvorený a problém teda môžete rýchlo odstrániť. Platí to pre image súbory typu DMG, externé disky a fyzické médiá v optickej mechanike.

Eject

Čo v Snow Leopardovi nie je?

Slovenčina a čeština

Ak ste sa konečne tešili na systém lokalizovaný do rodného jazyka, musíme Vás sklamať. Snow Leopard slovenčinu ani češtinu neobsahuje a tieto jazyky budú oficiálne dostupné najskôr v systéme 10.7. Dovolíme si citovať stránky petície za lokalizáciu, kde bol zverejnený úryvok z listu, ktorým na tieto snahy reagoval generálny manažer spoločnosti SDS, Norbert Meszároš.

Mozem vas uistit, ze moje usilie o zaradenie slovenciny pre MacOSX uz vrcholilo minuly rok v maji, kedy sme dostali uistenie z Cupertina, ze nas jazyk je zaradeny do tier 2 spolu s polstinou a rustinou. Rozhodnutie vedenie Apple Inc. vsak toto zmenilo a zaradilo cestinu a slovencinu/ August 08/ do tier 3 – s vyhladom 2–3 roky na zaradenie – co bolo pre nas neprijemnym sklamanim -/ uz nam bezal lokalizacny tim v oboch republikach velmi dobre/.

ZFS súborový systém

Súborový system ZFS mal byť zaradený už do systému 10.5, plány však boli zrušené tesne pred dokončením a ZFS bol odsunutý do Snow Leoparda. Nakoniec bol však stiahnutý aj z neho, podpora je dostupná len pre čítanie.

ImageBoot

Táto funkcia, ktorá nebola nikdy oficiálne ohlásená by umožňovala Macu bootovať z obrazov disku uložených na sekundárnej partícii. Na jednom počítači by ste teda mohli mať desiatky testovacích systémov bez zbytočného partíciovania. O údajnej funkcii informoval AppleInsider a tešilo sa na ňu veľa pokročilých užívateľov. Apple neuvádza o ImageBoot žiadne informácie, oficiálne táto podpora neexistuje.

Marble (rozhranie)

Podobne ako ImageBoot, aj Marble je len mýtom. V januári tohto roka vyslovil dohad o úplne novom, tmavom rozraní John Gruber, odvtedy sa Marble drží medzi najdiskutovanejšími témami Apple internetu.

Kompatibilita

S každým novým operačným systémom vzniknú otázky týkajúce sa kompatibility ako „bude mi fungovať program xyz so Snow Leopardom?“, alebo „bude mi na Snow Leopardovi fungovať moja tlačiareň?“. Čo sa týka programov, drvivá väčšina programov funguje bez problémov. Nikoho neprekvapí, že Apple sa postaral o svoje aplikácie z balíkov iLife a iWork, ktoré fungujú ako hodinky, aj keď sú stále iba 32-bitové. Rovnako by mali fungovať profesionálne balíky Final Cut Studio a Logic Studio, aj keď tie sme zatiaľ netestovali. Microsoft Office 2008 funguje bez problémov, voľný OpenOffice tiež. Ak používate NeoOffice, je všetko v poriadku, no treba sa uistiť, že máte nie len poslednú verziu, ale aj posledný patch, inák zaznamenáte pád ihneď po štarte.

Adobe CS4 je pod Snow Leopardom plne podporovaný. Aj keď Adobe sklamalo vyhlásením, že dva roky starý CS3 nebudú podporovať, v našich testoch fungoval dobre aj ten. Niektorí užívatelia hlásia drobné chyby v Dreamweaveri a Photoshope, ktoré sa mi osobne nepodarilo zreprodukovať, no na bugy v Adobe softvéri je zrejme už každý zvyknutý. Adobe CS2, ktorý je PowerPC-only a tým pádom beží cez Rosettu, nefungoval na Inteloch spoľahlivo nikdy.

Obľúbené freewary ako Adium, VLC, Handbrake a Smultron fungujú dobre, vážny problém má len FTP klient Cyberduck, ktorý spadne ihneď pri štarte, toto bude riešiť Cyberduck 3.3, ktorý je momentálne v beta štádiu. Transmit, Coda, Espresso, rovnako ako alternatívne browsery ako Firefox, Opera či Camino fungujú tiež bez problémov. Problémy má mnoho systémových utilít, napríklad OnyX, Cocktail, clamAV alebo DiskWarrior. Je to prirodzené, pretože tieto aplikácie musia byť dokonale vyladené pre systém a problémy im môže spôsobiť každá zmena. Funkčný update však určite uvidíme v najbližších dňoch alebo týždnoch.

Podobne sú na tom pluginy rozšírenia, či už systémové alebo rozšírenia zabudovaných programov. iStat a MainMenu nefungujú vôbec, Perian s Growlom čiastočne. Rozšírenie Chax do iChatu ako aj väčšina pluginov do Mailu nefungujú, takisto obľúbené rozšírenia do Safari: Inquistor, Safari AdBlock, Safari Block a SafariStand. Aj tu môžeme očakávať aktualizácie v krátkom čase, niektoré sa dajú dočasne rozbehať prepnutím Safari do 32-bitového režimu (cez Get Info na ikonu Safari.app). 1Password vo verzii 2 s novým Safari nespolupracuje a firma Agile Web Solutions sa ho nechystá pod týmto systémom podporovať, podporovaná bude len nová verzia 1Password 3, ktorá výjde ako platený upgrade. 1Password 3 beta si môžete zvýhodnene zakúpiť už teraz (funguje korektne), finálnu verziu získate neskôr automaticky.

O ovládače na tlačiarne, TV tunery a iné USB periférie sa starať nemusíte. Keďže systém štartuje v základnom nastavení do 32-bitového kernelu, všetky rozšírenia funkčné v Leopardovi by mali fungovať aj v Snow Leopardovi. Pokiaľ ho naštartujete do 64-bitového kernelu, väčšina ovládačov tretích strán fungovať prestane.

V čase písania tohto článku môžeme vyzdvihnúť zatiaľ dve veľmi obľúbené nekompatibilné zariadenia: tlačiarne HP LaserJet zo série P1000 zatiaľ nemajú žiadne kompatibilné ovládače a Snow Leopard ich štandardne taktiež nepodopruje. Inžinieri z HP už veľmi aktívne pracujú na aktualizácii a ovládače sa môžu objaviť každú chvíľu. Podobne je na tom celkom určite aj Canon, Epson či Xerox. Sledujte pravidelne Software Update priamo v Mac OS X Snow Leopard, aktualizované ovládače pre tlačiarne budete mať k dispozícii priamo tam. Druhým nefunkčným ovládačom je Logitech Control Center 3.0 pre myši a klávesnice Logitech, údajne ale stačí vytvoriť kópiu Expose.app z Utilities priamo do Applications pre plnú funkčnosť mapovania tlačidiel.

Kúpiť, alebo počkať?

Jadrové vylepšenia v Snow Leopardovi sú výrazné, a to už aj teraz, keď výrobcovia tretích strán ešte nezakomponovali GCD a OpenCL do svojich aplikácií. Síce Snow Leopard neponúka toľko viditeľných noviniek ako jeho predchodca, no dva roky vývoja boli využité rozumne. Drobné vychytávky okrem vyššie spomenutých nájdete na každom kroku po celom systéme, od doladenia farebnosti ikon na gammu 2.2, cez bežný lepší copywriting v preferenciách až po pridané maličkosti vo Finderi. Firemní zákazníci nemajú o čom uvažovať – kompletná podpora pre Exchange v Mail, iCal a Address Book je samostatným dôvodom na kúpu. Za cenu 29 € (49 € pre rodinnú licenciu) je Snow Leopard určite skvelou kúpou pre každého, kto sa o svoj počítač zaujíma natoľko, že si prečítal recenziu na operačný systém. Nič sa však nestane, ak počkáte pár týždňov na dotiahnutie kompatibility niektorých aplikácií tretích strán.

komentárov
  1. Pro mě SL zklamání. Pominu-li dočasné SW problémy (až když ho nemám, oceňuju adblock, a spořič FLIQLO nejde :( ) nic nového. Je quicktime X uplně na nic, jen to hezky vypadá, zlepšená podpora HD na nic, mkv nepřehraje a testovací klip na webu applu je mi docela šumak. Pár giga místa navíc (ne tolik, i Leoparda jsem si osekal o ovladače a jazyky) a rychlejší vypínání počítače za 762,- Kč mi nestojí. Zrychlení aplikací (přepis na 64 bit) prakticky nepostřehne oko, plynulé zvětšovaní ikon taky na nic, proto má OS X preview, abych rychle veděl jakej soubor je jakej. Jako je pár detailů pozitivních, tak negativních (nelze už starým způsobem zcustomizovat datum v menubaru – to mě neuvěřitelně štve, ikony ve stack jsou ohromě velký a nemám ponětí jak je zmenšit, přijdu si jak zrakově postiženej)

    Pokud na výše zmíněné problémy má někdo řešení, poraďte, prosím. Jinak jako Applista jsem SL velice zklamán, tohle mohla být desetinová aktualizace nebýt 64bitu…

    0
    0
  2. Vyborny clanok…chcel by som sa asi uz len opytat autora ci zaznamenal lepsiu vydrz baterie ,lebo niektore zdroje avizovali az 30% predlzenie zivotnosti co nieje skutocnost ktora by sa dala len tak prehliadnut:)dakujem

    0
    0
  3. Jazykové okienko: sloveso môcť ma v druhej osobe plurálu tvar môžEme a nie môžme – tento tvar je tvarom rozkazovacieho spôsobu tohto slovesa, podobne aj možete a môžte. Ďakujem :)

    0
    0
  4. GCD usetri dost nervov a ucenia nam developerom. S kamosom sme si na viacvlaknove apps brusili zuby ale ked to system zvladne za nas tak bude pohoda. :)

    0
    0
  5. Vyborna recenzia.Na Sl prejdem asi tak po mesiaci po jeho
    oficialnom zaciatku predaja.Pockam si kym budu moje
    “fave” aplikacie certstvo aktualizovane na sl.
    Este raz vdaka tymu z Macblogu za tuto skvelu recenziu :)

    0
    0
  6. Ano je to zlepsenie – tak v rozsahu bezplatneho update. Ale hodne to nie je ani 1 Euro, cely snow leopard. Mozno bude rain leopard – pridaju 2 funkcie k address book a Aurora pozadie bude mat o 2 hviezdicky viac. Je to obchod s ludskou blbostou, mozno kto to odpise z dani, si to kupi. Pre mna velke sklamanie. A rychlost? Nikam sa neponahlam.

    0
    0
  7. ja mam sem-tam pocit, ze je system pomalsi ako pri Leopardovi… nemam ani najmensie tusenie, cim to, hlavne ked som Snow Leoparda instaloval nacisto :(

    0
    0
  8. Ako je to s 64bitovym FLASH v Safari ? Na 64bitovych Windoze Vista (a ich IE) som sa 64bitoveho Flash-u dockal asi len pred 2-3 mesiacmi (co je tusim viac ako 2 roky po ich vyjdeni).

    0
    0
  9. Ešte pár doplnení:

    Apple v Snow Leopardovi úplne upustil od ich starších Tioga ovládačov pre tlačiarne, a “presúva sa” k opensource CUPS ovládačom. Preto niektoré (asi len fakt staré) tlačiarne už pod Snow Leopardom nepôjdu nikdy.

    Po inštalácii Snow Leopard zostane v systéme iba Java SE 6. Predchádzajúce verzie Javy (ktoré boli dostupné v Leopardovi a Tigrovi) sú preč. Čo môže byť problém pre Java applikácie/applety ktoré nefungujú pod touto verziou.

    0
    0
  10. Nyni, kdyz chci v Safari pod Snow Leopardem neco najit na strance musim zmacknout command+F. Nebylo nahodou mozne hledat v Safari pod Leopardem rovnou kdyz jsem zacal neco psat?

    0
    0
  11. flash v safari je stale pouze 32bit, sám jsem to včera lovil na adobe labs a slibují mac a linux 64bit příští verzi, přesněji však neuvedeno…

    0
    0
  12. C.: adblock a dalsi k prdu: jsou totiz zavisle na safari a jsou to min. pluginy (ale mam pocit ze nejak ovlivnuji safari a neco meni jako input manager hack , ale pac uz si nepamatuju instalaci, nechci tady psat bludy), jednoznacne nejlepsi filtr a “ochrance” pred webem je Glimmer blocker http proxy, kterej kontroluje data jeste driv nez se dostanou do safari a je v system preference, neni dulezity jaka verze je glimmer blocker anebo safari a modlim se aby pod snow leopardem jel. Kazdopadne komunita vyvojaru je dost ziva, tzn. strach moc nemam.
    Na SL se tesim, i kdyz bych chtel taky trochu vic, ale treba ke vzhledu: jsem radeji kdyz se neco jako marble objevi pozdeji a bude konecne sjednocenejsi gui, nez zase pridavat nove prvky a vrsit je nad puvodni modra aqua rozhrani a testovat na uzivatelich co se jim libi viz iTunes…
    quicktime souhlasim, ale nejhorsi je ze podpora qt7 jednou skonci a me export a velke moznosti teto app budou chybet. A jeste zbytecna dupicita v systemu dvakrat ten samy program….
    podle me nema smysl neupgratovat, protoze vetsi podporu bude mit vzdy nejnovesi system. Leopard je mrtev at zije…
    PS: SL znamena nove a lepsi schopnosti v praci s kontrolou pravopisu (i cz a sl po presunuti slovniku na spravne misto) a to je jednoznacna volba.

    0
    0
  13. C: Adblock funguje. Resp. jeho nejnovější verze (je zatím, tuším jen RC, ale šlape bez problémů). Jen je potřeba spouštět Safari v 32 bit módu.

    Quicktime X funguje s Perianem bez problémů, kromě .mkv a funkce Share. Ale počítám, že to vývojáři Perianu brzy opraví, ostatně už na nové verzi pracují.

    Snow Leopard je hlavně fantasticky rychlý při spouštění programů (Mail, iTunes apod.).

    0
    0
  14. M2: Vím, ale pokud budu pouštět safari v 32bitu, proč kupovat SL? :-)

    je rychlý při startu aplikací, ale po každém zapnutí pouštím tyto aplikace 1x, takže sekunda sem tam…

    jo a aby toho nebylo málo, tiskárna HP PSC 1310 vůbec nefunguje – není oficiálně podporovaná stejně jako spousta dalších. weby podpory applu a hp si to přehazují jako horký brambor…

    lidi, počkejte si, aspoň tak do 10.6.1, pak už to snad bude vychytaný…

    0
    0
  15. zdravím,
    pořád ale jaksi netuším, jak do snow leoparda nainstalovat ilife, když jsem osx 10.6 instaloval na čistý disk a ilife mám jen jako součást instalace 10.5.

    poradíte?

    0
    0
  16. F4K: ja som dostal k macu 2 DVD:
    – 1 so systemom(10.5. Leopard)
    – 2. so software-om.

    ….takze na tom druhom by si mal mat iLife a z neho ho aj nainstalujes.

    0
    0
  17. applom pouzita fotka sa na corbise nenachadza (aspon som taku nenasiel). su tam podobne, ale selma v rovnakej poze chyba. bolo by to asi aj hlupe od apple, aby na tvrdo nekupil tu fotku len pre seba, nie?

    inak, prijemna recenzia. zakladna otazka, ci pockat alebo upgradnut teraz je asi vzdy jasna, ale aj tak. vdaka ;-)

    0
    0
  18. jen tak na okraj: podporuje nový QuickTime více jak 2 audiostopy? Já si to za měsíc zjistím sám, ale spíš se podivuju, že to žádnému profíkovi nechybí…

    0
    0
  19. Na jake konfiguraci jste SL testovali? Na mem MacBookPro3,1 2.4/4GB RAM jsem zadny extremni narust nezaznamena oproti spouste hloupych a nedotazenych chyb v Mail.app a padu. O nejake vydrzi baterky nemuze byt ani rec. Nejcasteji krom Photoshopu CS4, ktery pada zasadne pri ukladani, nebo exportu, mi padaji nativni aplikace jako Mail.app a Safari, ktere se neda prakticky pouzivat – kuprikladu ve wordpressu nelze pouzit dialogy na nahravani obrazku a souboru, to stejne delaji i dalsi redakcni systemy, kuprikladu fotolog, ktere pouzivaji flash komponenty apod. Cas od casu mi zatuhava pocitac a misto uspani kdyz dojde baterie se natvrdo vypne. A dalsi a dalsi zalezitosti. Kdyz k tomu prictu ze SL nefunguje s Keriem (WebDav) a dalsi drobnosti, tak absolutne nechapu duvod, proc si neco takoveho poridit. Zacinaji me stva ruzne weby, ktere vychvaluji sebelepsi prd a nemaji dostatek soudnosti rict, ze je neco sracka, byt to ma nakousle jablicko. SL ve stavu v jakem je nyni ndoporucuji nikomu, protoze v nem nic noveho neni. Ale je mozne ze jine modely takove problemy nemaji, proto by me zajimalo s jakou konfiuraci jste zaznamenali ten narust rychlosti.

    0
    0
  20. TS: jedna sa len o QuickTime X prehravac. Pochybujem, zeby TECHNOLOGIU QuickTime osekali tak, ze by nepodporovala furu stop :). Aspon vo Final Cute som si nemoznost pridavat dalsie stopy nijak nevsimol ;)

    Nepliest si QuickTime Player a QuickTime technologiu ako taku

    0
    0
  21. instaloval som ho na 2 kompoch – a s potesenim konstatujem ze mi ubudlo 15 gb na oboch iMacoch – zaujimam sa vsak, ze kde mi zmizli?a hlavne co mi zmizlo?…teda nie ze by som nebol rad, ale vsade avizuju 5-7 gb , ale mne ubudlo az 15….??!?

    0
    0
  22. Keďže systém štartuje v základnom nastavení do 32-bitového kernelu, všetky rozšírenia funkčné v Leopardovi by mali fungovať aj v Snow Leopardov. Pokiaľ ho naštartujete do 64-bitového kernelu, väčšina ovládačov tretích strán fungovať prestane.

    Lze tedy nastavit aby se SL spoustel ronvnou do 64b kernelu, a jak?

    Nechapu proc je tam tedy ten 32b kernel. Dekuji za info

    0
    0
  23. Konfigurace: No já mám plastový Macbook a funguje mi vše výrazně rychleji než v Leopardu, počínaje spouštěním, přes Time Machine zálohy, spouštění programů a práci v nich přes připojování síťových disků po vypínání.

    Pro ilustraci, třeba takový iTunes se mi na Leopardu spouštěl na 11 “výskoků” ikony, kdežto na Snow Leopardu se mi spouští na “výskok” druhý.

    0
    0
  24. @erland

    mám jeden tip jak na snow leopardovi zprovoznit český/slovenský slovník přímo v systému!

    stáhněte si slovník z openoffice: http://wiki.services.openoffice.org/wiki/Dictionaries jaký chcete.

    potom rozbalte příslušný zip a z něj soubory .aff a .dic nakopírujte do ~/Library/Spelling/ (~ je váš domovský adresář ve finderu s domečkem).
    po restartu (stačí jen odhlášení a přihlášení) systému budete moci ten slovník používat rovnou v systému!

    v system preferences -> language & text -> text je položka “spelling” a je nastavena na automatic by language”, tak tu si změňte na váš slovník (bude přímo v té nabídce) a je to!

    0
    0
  25. Ak pracujete s QuarkXPress 7.3 alebo QuarkXPress 8.0 neinstalujte si Snow Leopard, ja som to urobil a tri casopisy ktore som mal rozrobene musim prerabat. 1. zmizli Color profily ktore som mal nastavene (fogra29 atd.), takze Quark CMS je fuc. 2. Funkcia “Auto leading” automaticke medziriadkove medzery sa nejakym zahadnym sposobom zmenili a vsetko sa rozbilo, bohuzial sa to neda nastavit do povodneho stavu, takze jedina moznost rucne vsetko poprerabat. Este jedna vec, Acrobat Distiller 9 robi znatelne pomalsie PDF z postscriptu. Dalsia skvela vychytavka pre ludi, ktory robia DTP. Dakujem Snow Leopardovi, ze mi zabezpecil hodiny a hodiny zbytocnej prace..

    0
    0
  26. 2konfigurace:
    Macbook Pro 3.1 17 late 2007 4GB RAM: erase and install.
    vyrazne rychlejsi, wordpress v pohode, mai.app v pohode. Nainstalovano cca 14 dni.

    0
    0
  27. 2F4K: Ahoj mel jsem totozny problem, z instalacnich (leopard a applications k mini09) dvd se mi nepodarilo nijak nainstalovat iLife09. Po ciste instalaci SL. Stahl jsem si iLife09 z torrentu…

    0
    0
  28. Wicked> a nebude to skor Quarkom a jeho zaostalostou ako to je uz posledne desatrocie? Ked dokaze ist normalne InDesign, preco nie Quark? Mali vela vela casu na ladenie pre Snow Leopard a vysrali sa na to a ty z toho vinis Apple? Stazuj sa na supporte Quarku.

    0
    0
  29. Wicked>
    osobne ako profik si SL nedam hned na kompik ktorym sa zivim
    druha vec je Quark, ten zaspal dobu uz x rokov dozadu, takze na neho by som si daval este vacsi bacha a neriskoval nic

    0
    0
  30. Jozef Remen:
    asi nevíte o čem mluvím. Netýká se vůbec střižen a jejich vícestopých funkcí, ale možnosti nést více stop v .mov a přenášet je na jiné platformy.
    Já vím že v 10.6 jde jaxi o facelift QuickTime playeru. QT má však dosud podporu pouze stereo zvuku. Pokud chcete v nějakém profi produkčním (ne distribučním! ) kodeku .MOV mít více nezávislých zvukových stop, jsme namydlení, nejde. Proto veškeré zvukové SW používají vlastní transportní formáty, OMF, MXF. Právě v MXF u videa je možnost nést 8 audiostop. např. XDCAM nebo DVCPROHD… To, že Apple umožňuje instalovat QT Pro k novému QT X interface prokazuje, že si je vědom jak facelift není kompletní řešení. Kdyby TOTO vyřešil, pak nemám námitek a mnoha lidem by se tím práce velmi ulehčila.

    0
    0
  31. Marek Vach&Robo> Mozno konecne dobry dovod vysrat sa na Quark definitivne a prejst na InDesign. Jediny problem je, tych niekolko desiatok projektov vyrobenych v Quarku ku ktorym sa musim spatne vracat. Ale vdaka bohu za doplnky Q2ID. Vrta mi ale stale v hlave ten Distiller… Niekto ma podobny problem?

    0
    0
  32. ja som zistila okrem iného perfektný nárast rýchlosti pri vypínaní, predtým sa mi stávalo, že som musela až forcequitnúť niektoré programy, a trvalo to 2-3 minuty, teraz sa mi mb do 5 sekund vypne, co je super.
    ale nie je mi jasne, ako je to s tou instalaciou, ked uz mam snowa nainstalovaneho, nebude sa dat spravit “archive and install” ako na leovi?
    co ked budem chciet trochu precistit system?

    0
    0
  33. Prosim, potvrdte mi niekto, ze v iCal sa daju presuvat uz viacere eventy sucasne. Ci uz medzi roznymu dnami, alebo v ramci jedneho dna???

    0
    0
  34. TS: no neviem, bezne do .mov suborov vkladam viacero audio stop sucasne. QuickTime to podporuje od zaciatku. Pozor, samozrejme, ak myslite priestorovy zvuk s jeho rozlozenim na rozne repraky, tak to samozrejme QT sam o sebe nevie, len transportne formaty ktore spominate. Teda, QT to vie, ale len pri prehravani a len v pripade AAC Plus ci AC3.

    Viacero audio stop samozrejme podporuje, akurat ako vravim, bez informacie o jednotlivych kanaloch a ich rozlozeni… Nemyslim ale, ze by to beznych pouzivatelov trapilo a ludia pracujuci v Digidesign ci Logicku a inych rieseniach pouzivaju aj tak ine formaty na zvuk

    0
    0
  35. Macbook White 4,1 – čistá inštalácia v sobotu. Dnes po reštarte z ničoho nič nereagovala klávesnica. Vôbec na nič. Po reštarte nabehla. Ďalej problémy s imap v Mail.app a každú chvíľu balónik smrti v Safari. Inak sledujem výrazné zrýchlenie (Aperture, Final Cut Studio) a rýchlejšiu odozvu systému. Snáď to doladia – 10.5.8 sa mi zdal už celkom odladený a teraz toto…

    0
    0
  36. Já jsem ze Snow Leoparda vyloženě zklamán. Možná jsem měl až přehnané očekávání a dobře mi tak. :)

    Přepsání systému, očištění kódu je jistě věc pozitivní, ale z mého pohledu je to zazděno nedotažením věcí v GUI.

    Expose a Spaces jsou katastrofa. Nevím jak vám, ale na mém MBP 5,1 2.4 GHz animace Spaces cuká, je pomalejší a “odzoomování” dělá náhodné efekty s okny, jako by dymanicky měnily velikost (špatně se to popisuje, ale konkrétně pro moje oči to působí nesmírně rušivě a nepříjemně).

    Když použiji Expose a Spaces naráz, a kliknu na okno, které bylo v pozadí, zobrazí se nejdřív plocha v původním stavu a až poté blikne zvolené okno na popředí. Opět velmi nepříjemný efekt.

    To, že přestaly fungovat některé aplikace nebo doplňky třetích stran, to nedávám za vinu Applu, protože testovací buildy byly k dispozici dost dlouho na to, aby se na změny připravili a vydali aktualizace krátce po uvedení SL na trh. Doufejme, že se tak stane. :)

    Od slibovaných změn v možnostech nastavení firewallu jsem čekal víc.

    Jediná věc, kterou vnímám pozitivně jsou změny provedené v Docku (procházení adresářů bez toho, aby se otevíraly ve Finderu), i když možnost zmenšení ikon by určitě neškodila.

    0
    0
  37. To rozdílné měření velikosti dat je vooohromnej nápad! Pokud stahujete titulky, tak u SL už se nemůžete orientovat podle velikosti videosouboru. Geniální
    jinak recenze moc pěkná a detailní, děkuji

    0
    0
  38. Mě funguje skoro všechno OK.

    (MacBook White 2,4GHz C2D, 4GB RAM, intel X3100 VGA)

    Pro zajímavost, jsem včera zkusil přepnout na 32bit kernel a během cca 2 hodin mi “spadlo” několik aplikací. Po přepnutí zpět na 64bit se systém chová opět stabilně…

    0
    0
  39. MBP mam doma asi len tyzden. Kedze som switcher, neuslate v nom skumam nove veci. Hlavne OS SL mi dava zabrat hlavne co sa tyka aplikacii.
    Toto recenziu povazujem za to najlepsie co som kedy cital na nete o akomkolvek OS.
    Dakujem autorovi za jeho cas a usilie.

    0
    0
  40. No, tak som z donútenia prešiel z G5 na Intel mac, čo znamenalo aj prechod z Leoparda na Snow Leoparda, keďže už je defaultne v nových strojoch.

    Chcem poďakovať autorovi za tento článok, pretože mi pomohol objaviť mnohé pozitívne zmeny a drobné vylepšenia, ktoré mi na prvý pohľad unikli.

    A diskutujúcim ďakujem za to že ma utvrdili že nie som jediný, ktorému systém ešte kde-tu zablbne (padajúce aplikácie a pod.). Snáď sa to čokoro v nejakých updatoch doladí.

    0
    0
  41. Jenom by mě zajímalo, jestli existuje nějaký rozdíl mezi Snow Leopardem, který se prodává v Česku, a tím prodávaným v USA. Jestli má systém třeba nějaké drobné úpravy jako má hardware (jiné klávesy na klávesnici).

    0
    0
  42. Nepoznate nejaku stranku kde sa da stiahnut Mac OS X 10.6.1 pre PC ???

    Doteraz co som si stiahol kazda instalacka mi na notebooku zasekla na :
    Still waiting for root device

    PLEASE HELP

    0
    0
  43. ahoj chcem sa spytat..vlastnim iphone uz dlhsiu dobu presiel som z nokie(bol som ich verny fanusik nokie a symianu)ale omrzeli a sklamali..vymenil som ich za apple..teraz premyslam dlhsiu dobu ze prejdem na mac..mam vyhliadnuty mac unibody aluminium 13.3 2,53ghz…som pouzivatel windowsu preto mam par otazok..pocul som zevraj na prehravanie videa sluzi quick player ci ako sa vola a ked chcem aby prehraval vo full size na celej obrazovke treba kupit daku licenciu..je to pravda??dalej ma zaujima moznost mac konecne ma aj napalovacku ako je to s programom na napalovanie..ja vo windowse mam nera..je nero aj pre mac??ci su nekompatibilne?dalej ma zaujima zevraj oper. system snow leopard nema nic ako windows v starte co je ponuka search cize vyhladat stratene ci schovate subory..ze je mac to ma riesene ovela zlozitejsie a treba to hladat systemovo..zaujima ma ci nie je daka moznost vyskusat daku beta verziu snow leoparda na pc alebo co..daco ako windows ponuka beta verzie na vyskusanie..pretoze nemam moznost si vyskusat mac a jeho operacny system chcel by som dopredu vediet odpovede na moje otazky+ dake este dalsie rozdiely co sa tyka snow leopard vs. windows…dakujem

    0
    0
  44. este som zabudol chcel by som sa spytat ci snow leopard ponuka slovencinu ako jazyk v systeme..alebo je to cele v anglictine ako itunes ci safari..dakujem..odpovede aj ma predchadzajuci prispevok mi mozte posielat na mail lukassko19@gmail.com..dakujem strasne ma zaujima system snow leopard

    0
    0
  45. wicked a jini DTP: Tak jsem si koupil SL s vidinou ZRYCHLENI, a prave toto bylo velke zklamani. I kdyz mam 3 GB RAM, az ve Snow sem pochopil, jake peklo je swap. Jestlize jsem v Leo mohl mit otevrene Indesign + Photoshop + Acrobat + Illustrator a az po otevirani nejake dalsi aplikace se zacalo objevovat mirne zpomaleni, ve Snow na stejnem HW pokud k Indesignu a acrobatu otevru jeste Photosop, Vse se zpomali na nesnesitelne minimum. Pominu-li genialni tah Adobe OPET ODPISKAT ADOBE PRINTER ve Snow, kdy musite nejen znova generovat poscripty, ale mit zalohovane i klicove Acrobat PPD, jinak nevytisknete nic, a distiller skutecne jede znatelne pomaleji nez v Leo (vim, ze Adobe argumentuje “exportem primo z Indd”, ale jak udelam PDF z wordu, coz je nekdy taky klicovy trik, nebo si zkuste timto exportem udelat Gray PDF z dokumentu plneho barevnych obrazku, nebo si zkuste hrat s nestandartnim nastavenim formatu, nebo…), tato nepochopitelna nenazranost systemu na RAM mne defacto paralyzovala a budu muset zpatky do Leo.
    Krom zminenych pro mne zivotne dulezitych problemu se mi nelibi, ze puvodne krasne fungujici ficurka Leo Finderu, kdy staci podrzet jabko a levym klikancem na nazev skozky v liste se vyroluje strom cesty a vy se nejen vratite zpet, ale zaroven se vam nezavre i puvodni nepotrebne okno, ve Snow nefunguje – tedy jen castecne. Vyroluje se sice cesta, ale bez ohledu na hotkeye se jen meni obsah stavajiciho okna. Atd…

    Bolelo to, stravil jsem 4 dny hledani reseni na ADOBE, 2 dny zjistovanim, zda se da neco nekde optimalizovat… Nic, musim z5 do Leo.

    0
    0
  46. Jeste dodatek s opravou a omluvou k Apple – zminena “nefungujici ficurka” funguje, ale presunula se jinam – finder ve Snow zobrazuje celou cestu formou rady ikon dole nad spodni listou okna, (nebo v minimal rezimu nahore pod horni listou okna), a pokud na kteroukoli ikonu v ceste poklikate se zminenymi hotkeyemi (Option=otevira nove okno a zavira stare, Jablko=Otevira nove okno a stare zachovava), funguje vse stejne jako predtim vyrolovani z horni ikony okna. Zustava tedy jen onen problem s rychlym naplnenim RAM. Problemy s ADOBE CS4 jsou samozrejme veci ADOBE, nikoli Applu.

    0
    0
  47. prosím vas o radu na akej adrese je možné si stiahnuť českú verziu MAC OS X Leopard, prípadne objednať. Ďakujem

    0
    0
  48. Tiez mam pocit ze je pomalsi ako Leo a ziadne vyrazne zmeny okrem developu nevidim.. Netreba mat prehnane ocakavania. Co ma sak vazne sklamalo, bola samotna instalacia. Prva instalacka bola tak doskriabana ze sa nedala ani nacitat.. v predajni otvoril chlapik dalsie 4 a rovnako dosrabane.. Este stale tuto seriu predavaju. Uz ani Apple nema vystupnu kontrolu?

    0
    0
  49. @Brojo po tvojom citujem “pojde mi Mac aj na normalnom PC ??” mi spadla sanka na zem…

    1. co je to normalne PC? Apple je nenormalny?
    2. bud Mac potrebujes – tak ho kupis, alebo ho nepotrebujes a len sa zaujimas – nekupuj lebo je to o dost drahsie ako windows based hardware
    3. Mac, ako uz asi zacinas tusit je samostatna vetva PC pocitacov (PC znamena personal computer, co su aj Macy…to ze nieco nebezi pod windows neznamena ze to nieje personal…)
    4. Mac ma vlastny operacny system tu recenzovany, ktory ti pojde iba na hardware Apple cize na iMacoch, Mac mini, Mac pro, Macbook, Macbook air a Macbook pro
    5. ak potrebujes Mac a chces z nejakeho divneho dovodu aj windows, nieje problem nabuchat windows do Macu cez boot camp

    0
    0
  50. Mozno som pozadu ale mam leoparda a mal by som zaujem o Snow Leoparda kedze na Liona vela ludi nadava da sa este niekde zohnat SL dakujem pekne

    0
    0
  51. One other thing which is a tad annoying — Alto doesn’t work with Microsoft’s fresh revamp of Hotmail , now called Alto only in concert
    with IMAP services, and Outlook does not support that protocol.
    Gmail sign in login email inbox gmail login sign gmail
    sign in login email inbox This June, I joined the Richardson Center for Global Engagement’s 
    (RCGE) team in Yangon, Myanmar to conduct a group of workshops on information technology and exactly how to
    result in the most from the country’s nascent connectivity.
    The artist Ai Weiwei, center, is among the human rights advocates who have declared their
    Gmail accounts were compromised. Gmail login mail https://loginaid.org/ sign in gmail But
    the reaction was similar on the Kuala Lumpur offices from the Malaysian web company Shinjiru Technology , which hosted DCLeaks’ stolen files for the duration of the electoral campaign.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.