Od Motoroly ROKR k iPhone – Steve Jobs pred štyrmi rokmi

Je to neuveriteľné, ale na Music Evente v septembri roku 2005, len 15 mesiacov pred predstavením prvého prototypu iPhone na Macworld-e 2007, prezentoval Steve Jobs nový mobilný telefón Motorolu ROKR ako jediný telefón kompatibilný s iTunes. S Motorolou ROKR bolo možné synchronizovať hudbu s knižnicou iTunes a následne ju v telefóne ovládať pomocou vstavanej aplikácie, na ktorej sa pri vývoji podieľal aj Apple.

Zaujímave samozrejme nie je to, že Motorola ROKR bol jediným a prvým podporovaným telefónom v iTunes 4.8. Úzka spolupráca s Motorolou však môže naznačovať, že v polovici roka 2005 ešte Apple nemal celkom jasno vo vývoji iPhone. Pokiaľ by bol iPhone v aktívnom vývoji s jasnými cieľmi a plánovaním predstavenia na začiatok roka 2007, Apple by nevstupoval do úzkeho vzťahu s konkurečnou spoločnosťou Motorola. Práve skúsenosti (alebo frustrácia) s ROKR pri vývoji mohla byť silným iniciátorom pre Steva Jobsa a softvérových inžinierov v Apple – priniesť na trh telefón s operačným systémom na ďaleko vyššej úrovni. Motorola ROKR bola prvýkrát uvedená práve na Apple Music Evente 2005, a popri (len o 15 mesiacov novšom) iPhone môže pôsobiť trochu komicky.

Pozrite si výstrih videa z Apple Music Event, rok 2005.

Zdroj: Daring Fireball

komentárov
  1. :D vizera to skutocne komicky :D
    hlavne pre to ze je to taka sunka :D az sa mi nechce verit ze apple sa na nieco take dal..
    ale koniec koncov v poctate to je testovacia verzia iphonu pre verejnost. apple aspon zstil co ludia povedia na sync. s itunes a pripravil ich na to

    0
    0
  2. Sunka to rozhodne nebyla! :) V te dobe to byl vyborny telefon s MicroSD kartama, ale iTunes bylo dost omezene a pomale i kdyz melo skvele ovladani iPodu. Byla to totiz Java aplikace co bezela celou dobu na pozadi a skutecne ji programoval Apple. Dival jsem se tenkrat dovnitr JARu. Byla taky omezena poctem pisnicek co sly nahrat v ruznych typech telefonu ruzne, ale bylo to cca od 25 do 100 songu :). No a pletete se, protoze iTunes mela v sobe jeste americka verze Motoroly L7 (SLVR). Jinak se te aplikace chytli rusaci a upraili ji tak, aby mohla bezet i na jinych Motorolach, odstranili limity pisnicek, pridali skiny. No myslim, ze je to urcite nejlepsi prehravac pisnicek co kdy na Motorolach byl a vlastne se pouziva dodnes.

    0
    0
  3. ja to vidim vo svetle sporu okolo Palm Pre. Apple podla vsetkeho nema nic proti tomu, ak vyrobca telefonu pouzije iTunes na synchronizaciu.

    V tomto zmysle kludne mohol a vlastne musel mat vyvoj iPhone nielen v hlavach ale uz aj pomerne slusne rozbehnuty koncept s nejasnym koncom (bud sa ujme a pojde dalej alebo nie).

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.