NotifyMe – Prvý ToDo manažér pre iPhone s podporou Push od česko-slovenských autorov

Pred niekoľkými dňami sa na App Store objavila aplikácia NotifyMe, za ktorou stojí česko-slovenský tím PoweryBase. Za 5 dní od uvedenia si už stihla aplikácia získať veľkú obľubu na iTunes App Store pre Francúzsko, United Kingdom a Česko, kde už obsadzuje prvé priečky kategórie Productivity. Na Slovensku je NotifyMe na prvom mieste v kategórii Productivity full aj paid.

NotifyMe je GTD („Get things done“), alebo skôr ToDo aplikácia poňatá veľmi minimalistickým spôsobom. Jednoduchosť je podľa môjho názoru najsilnejšou stránkou aplikácie. Pri prvom spustení som bol prehľadnosťou a jednoduchosťou až ohromený, napriek tomu však aplikácia ponúka všetko to, čo by ste mohli od pripomienkovača očakávať.

Vďaka uvedeným vlastnostiam si novú pripomienku pridáte za pár sekúnd, na úvodnej obrazovke stačí tapnúť na veľké tlačítko New reminder, zadať obsah pripomienky a čas. Pripomienke sa dá nastaviť aj kategória (aj keď túto možnosť som osobne nikdy nevyužil) a v prípade, že sa jedná o opakujúcu sa udalosť, aj jej interval (napr. narodeniny, pravidelné pracovné meetingy, seriály v TV a pod.). Z hlavnej obrazovky môžete pristupovať k zobrazeniu nastávajúcich a uplynulých pripomienok, prehľadu kategórii a k nastaveniam. V nastaveniach nájdete možnosti správania sa Push notifikácii, zobrazenie kategórie v príchodzích notifikáciách či možnosť notifikácie úplne vypnúť.

Na výber sú 3 možnosti správania sa aplikácie hneď pri štarte: zobrazenie obrazovky „Main“, zobrazenie „Upcoming“ alebo rovno „New Reminder“ na zadávanie novej pripomienky. V praxi to teda pri tretej zmienenej možnosti znamená, že pripomienku môžete začať písať rovno po spustení aplikácie bez akéhoľvek pátrania a ťukania po aplikácii (ideálne nie len v aute). Väčšina užívateľov pravdepodobne využije práve tento „startup“ mód.

Vzhľadom na to, že aplikácia bola vydaná len nedávno a je vo verzii 1.0, obsahuje veľmi málo detailov, ktoré by som chcel zmeniť alebo pridať. User experience je takmer dokonalý, kazí ho iba fakt, že pri každom úkone ako napr. pridanie pripomienky či zmena nastavení vyskočí na sekundu progress okno, ktoré zmizne až keď je zmena úspešne uložená na serveri. Autori na blogu uvádzajú, že načítavanie na pozadí je vzhľadom na technickú špecifikáciu technológie Push komplexné a v rámci spoľahlivosti tiež riskantné riešenie, no je to risk, ktorý by som pravdepodobne bol ochotný ako užívateľ podstúpiť pre ešte o chlp lepší „user experience“. Výhodou ukladania na server je možnosť vymeniť iPhone či vykonať iPhone Restore, po zadaní užívateľského účtu budú pripomienky znova načítané.

Úvodná obrazovka NotifyMe Tvorba novej pripomienky v NotifyMe Ako vyzerá pirpomienka cez NotifyMe Nastávajúce udalosti v NotifyMe Kategórie v NotifyMe Nastavenia v NotifyMe

Prečo práve NotifyMe?

Pred pár rokmi by sme zrejme aplikáciu za 2,99 € (90 Sk/78 Kč) kúpili bez rozmýšľania. App Store však zaužívaný trhový model rapídne zmenil a s výbornými aplikáciami, ktoré častokrát nestoja nič alebo menej ako 1 €, je človek ochotný zaplatiť takmer 3 € len za aplikáciu, ktorú skutočne využije. Pri NotifyMe to platí dvojnásobne, keďže podobná funkcionalita sa dá čiastočne dosiahnuť aj zabudovanými aplikáciami Hodiny (Clock) a Kalendár (Calendar). Kým pri prvej aplikácii stroskotáte na tom, že pri tvorbe budíku môžete nastaviť jedine čas, nie dátum, a tým pádom si môžete dať pripomienku maximálne 24 hodín dopredu a bez akéhokoľvek kategorizovania či prehľadov, v prípade Kalendáru je tu zasa mnoho malých nepríjemností ako nutnosť určiť začiatok a koniec celej udalosti, nutnosť samostatne zapnúť alarm a nemožnosť prehľadného zobrazenia splnených a nesplnených pripomienok. Aj keď nie každému zdĺhavejší spôsob Calendaru musí prekážať, pridávanie bežných denných pripomienok typu „Zavolaj Petrovi“ či „Vynes smeti“ je v každom prípade v NotifyMe minimálne dvakrát rýchlejšie a jednoduchšie. Podobné riešenie na App Store pre trochu inú cieľovú skupinu s podporou Push oznámení je Remember The Milk, ktorý sa objavil tesne po NotifyMe. Ten vás ale vyjde na 25 USD ročne za „Pro“ užívateľský účet. Cena NotifyMe je teda len zlomkom a adekvátnou čiastkou vhľadom na jeho výhody a technicko-finančnú náročnosť novej Push technológie.

Po stránke jednoduchosti teda NotifyMe exceluje, aktuálne veľmi vyhľadávaný Push medzi aplikáciami však má aj svoju nevýhodu. Keďže možnosť behu na pozadí Apple neposkytuje, NotifyMe odosiela upozornenia cez službu s celým názvom Apple Push Notification Service. V praxi to nepredstavuje žiadny problém, keďže signál je dnes takmer všade a väčšina majiteľov iPhonu má k nemu predplatený veľký dátový balík. NotifyMe nepotrebuje 3G ani EDGE, bohato si vystačí aj so starou technológiou GPRS, ktorá má pokrytie všade tam, kde má pokrytie Váš operátor. Push sa teda dá prirovnať po stránke dostupnosti a spoľahlivosti k SMS. Ide skôr o psychologickú bariéru – čo ak sa niečo stane práve vtedy, keď budem mať dôležité stretnutie. Podľa hodnotení na zahraničných App Store sa však zdá, že si nie je nad čím lámať hlavu. Aplikácia dostáva zatiaľ plných 4–5 hviezdičiek. Ak vlastníte iPod touch, prístup na internet cez WiFi je automaticky deaktivovaný kvôli zachovaniu výdrže batérie. Z toho dôvodu sa teda pre NotifyMe odporúča len iPhone.

Verzia 1.1 už obsahuje aj podporu pre Badges, podporu jazykov blízkeho východu a niekoľko dôležitých opráv. K dispozícii bude ako update o niekoľko dní po zaradení aktualizácie na App Store zo strany Apple. Autori pripravujú k aplikácii aj nezávislé webové rozhranie, budete tak môcť napríklad nastaviť pripomienku odkiaľkoľvek sebe, svojim deťom, kamarátom či manželke.

Video z používania NotifyMe na iPhone 3GS nájdete aj na YouTube od neznámeho užívateľa „Dannyar10“.

Pred kúpou NotifyMe v plnej verzii si môžete vyskúšať voľnú verziu zdarma, NotifyMe Free, v ktorej sú dve obmedzenia – nutnosť čakať 20 sekúnd pri každom štarte aplikácie a nemožnosť mať naraz nastavené viac ako 3 pripomienky.

komentárov
  1. zaujimave ze tam kde sa dava cas , pise tam ze pondelok utorok, atd., cize ne, po , ut, atd. tu je to po slovensky, a v tom videu na youtube. to ma po anglicky.

    0
    0
  2. App vyzerá zaujímavo, idem vyskúšať.

    P.S.: Z čisto píárovo-žurnalistického hľadiska by stálo za to v blogposte na tomto serveri spomenúť, že jednou polovicou vývojárského tímu Powerybase je Dominik Balogh. ;-)

    0
    0
  3. Urcite vyborny upominkovac, ktery pouziju na veci mene dulezite nez dam do kalendare a mene ukolovate nez si vlozim do ToDo. Treba jako upozorneni, ze v televizi davaji neco, co jsem nasel v TV programu, je to idealni :)

    Maximalne jednoduche prostredi a push notifikace doplni to, co neumi default kalendar s budikem od Apple.

    Jedine, co mi celkem vadi, ze nastaveni neni v Settings iPhone, ale primo v aplikaci. 

    0
    0
  4. Jakou máte zkušenost s Push notifications? Když jsem NotifyMe zkoušel, v zadaný čas mi upomínka vůbec nedorazila. Vzhledem k tomu, že datový tarif nemám, vybafla na mě okamžitě po dalším připojení k jiné WiFi, ovšem v průběhu dalšího dne (iPhone byl celou noc a ráno připojen k mé domácí WiFi síti).

    U BeejiveIM je to podobné. Někdy push notif. dorazí v pořádku ihned, někdy s krátkou prodlevou, jindy zas vůbec. Pokud bych si tedy nastavil upomínku a ze serveru Apple by mi už nedorazila, asi bych musel myslet na více věcí než předtím :-)

    0
    0
  5. martin:

    Zasierať si kalendár pripomienkami tohto druhu je jedná vec. Že v kalendári niečo pridať je tak komplikované, že si to radšej polovica ľudí drží celý deň v hlave, to je vec druhá.

    Keď nie si dosť inteligentný na to aby si pochopil načo je užitočný vreckový nožík oproti mačete aj keď ti to niekto rozpíše na 10 odstavcov, alebo že s Ferrari sa síce tiež dá isť do džungle, ale tank na túto povahu jázd bude asi lepší, tak sa radšej nevyjadruj.

    NotifyMe je fajn, dlho som na takúto aplikáciu čakal. Vďaka za tip.

    0
    0
  6. preco taka agresia stranger :) to bola len cisto informativna otazka, chcem sa dozvediet o tejto aplikacii viac, kedze vyzera zaujimavo, a myslim si ze tento web je nato urceny…len mi to doslo troska obmedzujuce kedze fici na internete, clovek je v zahranici, v lietadle, alebo ma zapnuty airplane mode a uz dolezite pripomienky nedostane, a to este neberem niekedy nepresne push notifikacie..apple kalendar je 100% istota, kedze fici offline

    0
    0
  7. OMG stranger, amen :-D

    @martin> Osobne pripomienkovac nepotrebujem vobec a nemam teraz ani ájTelefón, ale myslim ze ti to povedal dobre :o)) S tym vreckovym nozikom si tiez pohodlne asi nenakrajas krkovicku a knedlik, ale maceta ti zas nevojde do vrecka. To zavisi fakt od pouzitia a vkusu. Ty chces tou macetou rezat rohliky. Pouzi kalendar ked vies ze nebudes mat ziadnu siet… Co si musis pripominat v lietadle? A preco nemozes mat ten notifyme v zahranici? Hovorime o dennom beznom pouziti, nie o 0,001% pouzitiach… Taka textova spravicka moze mat par bajtov tak ci tak, predpokladam ze to chodi ako nejake XML-ko, takze aj v zahranici si v pohodicke. Venoval som sa consumer softveru par rokov u susedov v Rakusku a pouzivali sme dostupne technologie pretoze nebolo na vyber, tak som si to teraz trochu pripomenul. Ak som to pochopil z clanku spravne tak offline pripomienky nie je mozne riesit kvoli obmedzeniam Apple, preto sa vyuziva internet a server a to moze mat tiez svoje vyhody (web rozhrania atd). Ale je jasne ze offline je vzdy safe.

    0
    0
  8. fajn recenzia, len som na niektorych miestach rozmyslal, co vlastne autor chcel povedat, napr. “Vzhľadom na to, že aplikácia bola vydaná len nedávno a je vo verzii 1.0, obsahuje veľmi málo detailov, ktoré by som chcel zmeniť alebo pridať.” zrejme chcel povedat “Napriek tomu, ze…..”.
    A toto tu som nepochopil doteraz “Pred pár rokmi by sme zrejme aplikáciu za 2,99 € (90 Sk/78 Kč) kúpili bez rozmýšľania. App Store však zaužívaný trhový model rapídne zmenil a s výbornými aplikáciami, ktoré častokrát nestoja nič alebo menej ako 1 €, je človek ochotný zaplatiť takmer 3 € len za aplikáciu, ktorú skutočne využije.” Skuste prosim pouvazovat nad preformulovanim myslienky.

    Inak drzim palce, paci sa mi tento blog aj clanky na nom ;-)

    0
    0
  9. to P. Hornak-neviem co na tej vete nerozumiete, je len troska viac krkolomna a nie je tak “user friendly ” :) autor poukazuje na smerovanie appstore co sa tyka cien s ohladom na cas.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.