Microsoft predstavil Zune HD, možná konkurencia pre iPod touch

Softvérový gigant Microsoft v noci na dnes potvrdil chýry a ohlásil svoj nový prehrávač Zune HD. Nový Zune bude obsahovať dotykový 3,3″ OLED displej s rozlíšením 480×272, WiFi, HD Radio a HD video výstup. Ceny a kapacity Microsoft neohlásil, no keďže priznal, že zariadenie má robiť priamu konkurenciu vyšším modelom iPodu touch, môžeme očakávať podobnú kapacitu pamäte (16 a 32 GB?) a rádovo rovnaké ceny. Zune HD bude disponovať operačným systémom na báze Windows CE a Internet Explorerom. Predaj štartuje začiatkom jesene, čiže približne v rovnaký čas, kedy sa každoročne predstavujú nové iPody. Predávať sa bude v USA, Kanade a niektorých európskych štátoch, či sa medzi radíme aj my, uvidíme nadobro asi až neskôr.

Nový Zune HD od Microsoftu jemne sa ponášajúci na pôvodný iPhone

Microsoft sa snažil robiť konkurenciu Applu na poli hudobných prehrávačov so Zunmi už v minulosti, zatiaľ však neúspešne. Prinesie Zune HD niečo konkrétne, čo by mohlo túto situáciu zvrátiť? OLED je moderná technológia – namiesto toho aby bol displej klasicky podsvietený, svetlo vyžarujú individuálne samotné pixely. Neznamená to, že kvalita obrazu je lepšia, alebo že by bol displej jasnejší, výrazne sa však znižuje elektrická spotreba, a teda sa zvyšuje výdrž na jedno nabitie, čo je pri prehrávačoch tohto typu veľkou výhodou. Keďže vrstva podsvietenia sa tu v podstate nenachádza, OLED displeje môžu byť oproti LCD/LED o niečo tenšie. Toto sa však na rozmeroch hotového zariadenia až tak neprejavilo, keďže je dokonca hrubší ako iPod touch, ktorý touto technológiou nedisponuje.

Druhá zaujímavosť oproti iPodu touch je HD Radio. Pod týmto zvláštnym a pomerne neznámym termínom sa skrýva systém digitálneho vysielania zvuku a prídavných dát cez AM alebo FM vlny. Kvalita je vyššia ako pri normálnom vysielaní a Microsoft je na túto funkciu zjavne veľmi pyšný. Apple naopak, v silu rádia veľmi neverí, keďže prijímač sa nenachádza v historicky žiadnom iPode.

Poslednou a zrejme najzaujímavejšou výhodou oproti prehrávačom Apple je výstup videa vo vysokom rozlíšení. Ten žiaľ nie je priamo na zariadení, musíte si zakúpiť dockovaciu stanicu v ktorej sa nachádza HDMI port. Oproti iPodu touch, ktorý dokáže prehrať a rovnako vystúpiť video o maximálnom rozlišení 720 × 576 (pri 25 fps), Zune je schopný výstupu vo formáte 720p, čiže 1280 × 720. Otázne je, ako takéto súbory bude stíhať zariadenie prehrávať, a či nebudú občas trhať, keďže HD video robí problémy aj niektorým starším počítačom.

Rozhodujúce bude, nakoľko sa Microsoftu podarí urobiť pre Zune dobrý software, ktorý sa jednoducho a prakticky ovláda a je spoľahlivý. Dôležitý bude určite browser a taktiež integrácia aplikácii tretích strán. Nech sa však stane akokoľvek, konkurencia je pre zákazníka určite výhodná a Apple bude mať do septembra čo robiť, aby dohonil (aj keď možno z našich očí nie úplne dokonalý) parametrami pokročilejší Zune.

komentárov
  1. Zune je najlepsi……….na zabijanie klincov.je pre mna jasnou volbou pri najblizsej kupe kladiva.

    Este mi vysvetlite strategiu microsoftu. teraz predstavia prehravac a nie zeby ho zacali hned predavat a tym ziskali prvenstvo pred apple ale naopka cakaju kym ich apple rozdrvi novym iPhodom.Je to nezmysel: davaju mi moznost aby som s vybral alebo co?
    Navyse este este celej konkurencii ukazu ako vyzera . aky je potom problem vyrobit lepsi? typujem ze cinske faky budu na predaj este skor ako original… fw bude mozno v tych cinskych este lepsi :D

    0
    0
  2. trapas,,,
    to nieje ani dobehnutie iPodu Touch,
    ked tak to mali urobit o polku tensie a aspon 4″ display,,,
    a to rozhranie z fotky vyzera tak windowsacky = neprehladne kostrbato,,, moj nazor,,

    0
    0
  3. rad by som vedel cim pripomina zune autorovi iphone aspon jemne.

    tak ci tak design ma teda nedostal, najma teda tie industrial 4 skrutky vzadu

    0
    0
  4. 1. Nájde sa niekto, kto potrebuje HD Radio? :) Táto “cool vymoženosť” patrí do poznámiek pod marketingovou čiarou, nie medzi key features.

    2. Design — ak niekto čo i len ľavým malíčkom na zadnej nohe zakopol o produktový design, je mu hneď na prvý pohľad jasné, že “tudy cesta nevede”.

    3. Konkurent pre iPhone? — doménou iPhonu je práve fakt, že ide o TELEFÓN, ktorý ponúka šikovný operačný systém a tým pádom mnoho možností. Zune bežiaci na prehnitom Windows CE spoločne s mega-prehnitým jadrom IE6 bez možnosti využívať GSM nemá šancu konkurovať iPhonu.

    Ja by som to do vrecka veru nedal. :)

    0
    0
  5. [pista] prave naopak, tie skrutky su na tom ms ipode to najlepsie. Dodavaju tomu taky tuningovy vzhlad. Ked k tomu pridame moznost kopirovania DLL kniznic cez USB Mass Storage …

    0
    0
  6. Aaaaaaaaaaaaaaa!!! To už je hanba totálna! To sa fakt už nehanbia VŠETKO, ALE VŠETKO (!), čo Apple vyrobí po roku skopírovať?! Opäť rovnaký koncept! Nič vlastné, nič nové! Všetko vlastné a nové, čo vymyslia, skončí ako prototyp a nedostane sa do výroby alebo ich niekto predbehne. Od prvého modelu nebol Zune nič iné ako iPod “killer” a nesnaží sa ísť vlastnou cestou. Apple má ostatných výrobcov v paži a robí si to, čo práve chce. Preto aj teraz ignoruje netbooky, je to firma, ktorá nerada kopíruje! Inovatívnosť je charakteristika, ktorú si na Apple najviac cením.

    0
    0
  7. Mne sa celkom paci :-)….uvidime co ponukne…a ako ho ludia príjmu…sw bude urcite pohodlnejsi a obmeneny.uz iba koli typu dotyk. disp. …si myslim teda:-D

    0
    0
  8. laco, povedz co take by ma malo presvedcit aby som si kupil zune namiesto ipod touch? radio? prave tomu sa chcem vyhnut tym, ze si nahram vlastne mp3
    pozeranie HD videa na externom prehravaci? mozno to niekto vyuzije raz za rok, vacsina ludi si radsej usetreny priestor zaplni mediami ktore prehra zune (kedze uz aj 4 minutovy videoklip v danom rozliseni zabera 600MB)
    a ano, ten OLED display moze byt vyhoda (len aby to nedokazili slabou vydrzou), ale ako jedina vyhoda proti 2 roky staremu prehravacu to neobstoji (prva generacia sa moc nelisi od druhej)
    a na druhej strane mas ipod touch ako mobilnu hernu platformu o ktoru sa zaujima stale viac a viac developerov, ci uz indie alebo developeri velkych mien typu EA games/Gameloft (>30 000 aplikacii a >1 000 000 000 downloadov hovori za seba), mas tam prakticky rovnaky OS ako v iphone, takze okrem telefonovania/SMS mozes robit uplne to iste
    a HLAVNE, nemusis na to cakat
    takze co si to hovoril o nadhlade? nie je chyba na druhej strane?

    0
    0
  9. Laco: Nějaký argument, nebo jste si přišel jen zanadávat?

    Microsoft opět běží s křížkem po funuse někam, kde nemůže uspět. Zune už iPod asi nikdy neporazí i kdyby byl papírově lepší, protože iPod se stal takovým fenoménem, že spousta lidí už ani o ničem jiném neuvažuje. (a to je možná trochu škoda)
    Nový Zune se mi líbí a je mi jedno že tam jsou Windows, zajímala by mne ovladatelnost a použitelnost.
    Další otázkou je, s čím vlastně přijde Apple, protože se zatím nabízí srovnání se současnými iPody Touch, ale v době uvedení nového Zune budou uvedeny také nové iPody, jejichž parametry se mohou více či méně lišit.
    Jediné trhy, kde může MS uspět jsou IMO ty, kde zatím není iTunes store, jenže na to jsou Redmondští příliš váhaví. Raději budou čekat, až Apple dostane i tyhle trhy.
    Na každý pád – jakákoli konkurence na trhu je zdravá a budeme z ní těžit především my, zákazníci. Je úplně jedno, jestli si půjdeme pro iPod nebo Zune, hlavní je, že se velkovýrobci navzájem motivují -> vyvíjí –> posouvají dál.

    http://crtec.blogspot.com

    0
    0
  10. Súhlasím s Lacom. Samozrejme, na applovskom portáli sa nedalo čakať nič iné. Verte tomu alebo nie, mne sa táto vecička veľmi páči. A najviac sa mi páči, že nebudem musieť pri syncovaní používať “The best Windows app ever written”.

    0
    0
  11. Rass: Je to zvláštna stratégia ale podobne to bolo napríklad aj s pôvodným iPhonom, ktorý predstavili v januári a začali predávať až o pol roka. Je zrejmé, že produkt ešte nie je finálne dokončený aby ho mohli predávať a takto sa snažia upútať pozornosť pre WWDC.

    Pista: Napríklad zozadu, rozložením a farebnou schémou:

    http://i41.tinypic.com/sdmirq.jpg

    Jozef Benko: Nikto nepovedal, že je to konkurent pre iPhone, ale pre iPod touch, s ktorým ho spája naozaj veľa.

    0
    0
  12. Zune ma fakt pekne logo. Design by som prezil (fakt je , ze clekovo na trhu (vylucme ipod) nieje tak lahke najst krajsi prehravac. Urcite lepsie zvladnuty ako nejake sonycka , philipsy a tak podobne. aj iriver to strci do vacku.) iPod je designovo niekde uplne inde.. ale minimalizmus nesedi kazdemu.

    Otazka znie , preco zune?
    – ked nechcem apple. mam windows based system , nenavidim itunes a tagovanie hudby , a chcem mat nejaky prehravac co si bude krasne rozumiet s mojim windows 7 na mojom PCcku . vtedy je urcite zune lepsi nez ipod
    -ked nechcem apple , pretoze mam k tomu nejaky iny dovod.
    -ked potrebujem prehravat HD (ale len 720p) na mobilnom zariadeni
    -ked chcem stylove radio
    -ked sa potrebujem odlisit (kazdy ma iPod!)
    -ked mi zune proste staci a vyhovuje mi

    Otazka znie , preco ipod?
    -ked chcem fakt pekny prehravac , ktory si rozumie s mojim macom , a mam rad v hudbe poriadok , kliknem sync a vsetko v mojom itunes sa mi skopci do mojho ipodu. Ked mam vsetky veci v iCal rad poruke , atp.
    -ked chcem silu a jednoduchost aplikacii ktoru ponuka app store
    -ked mi ipod proste staci a vyhovuje mi

    Rovnaku otazku si mozem polozit ze preco Mac , a preco PC. Odpoved by bola priblizne rovnaka. Kazdemu vyhovuje nieco ine. Ja konkretne som Mac , a som spokojny. A kedze sila Mac spociva aj v tom , ze ked uz mam macbook , hodi sa k tomu mat ipod a iphone , a mat vsetko polozene na Mac (pretoze je to easy, simple , a just works..) . Niekomu inemu trebars vyhovuje Microsoft , alebo ho jednoducho potrebuje , pretoze su veci ktore na macu nespusti (mozte argumentovat vecami typu parrarels a tak.. ale naco na tom clovek bude pracovat , ked si kupi PC a ma po probleme? (ked mam majoritnu cast prace stravit v parrarels , radsej si kupim PC..) Alebo potrebujem viacero portov , potrebujem seriovy port (macbook za 1300 eur ho neponuka. preco? vacsina ludi ho nepotrebuje.. a ti ostatni si kupia PC).

    A pre niektorych ludi je podstatna zase cena , a povedia si ze tento vykon budem mat za polovicnu sumu a idu do PC. Tak sa “trapia” , ale ked ich hreje pri srdci ze usetrili , naco im to brat?

    Toto je MACblog. Windowsaci ktori sem zabludia a stazuju sa na neobjektivitu , naco sem chodite? Mate svoje , my mame svoje . (rovnako nerozumiem MAC userom , ktori chodia po PC forach a hovoria aky je mac super na hracskych a windows orientovanych strankach :-). opat hlupe). Ak sa chcete dozvediet aky je nas pohlad , ok. Ak mate co povedat k veci , OK. Ale koment o jednej vete typu:” Pane boze vy Apple fanatici ste naozaj totalne mimo, bez objektivneho nadhladu..” je naozaj odveci :-). Objektivne porovnania su taktiez odveci , pretoze kazdemu vyhovuje nieco ine.

    Co sa sfanatizovania apple userov tyka , suhlasim. Velka cast je priam fanaticka , pretoze ich apple naozaj malokedy sklamalo (ak vobec) , a prehanaju to so svojimi vyjadreniami. Holt, taky je zivot. Ludia , ktorych nesklamali microsoft produkty sa zvyknu spravat podobne.

    Prijemne citanie macblogu prajem :-)

    0
    0
  13. Marek, pekne si to vyjadril… Aj ked nenavidiet iTunes moze iba niekto, kto ho nikdy nevyskusal, alebo je totalny antitalent… Sorry, ak som niekoho urazil, ale holt…

    0
    0
  14. Alexander Mravčák: áno, je pravda, že tu v článku sa o iPhone nehovorí. Nejak som na to pozabudol, keď som súčasne browsoval po zahraničných serveroch a zbieral informácie — v mnohých článokch sa Zune HD skutočne označuje ako potenciálny konkurent iPhone. Ale pravda, sú to nesprávne špekulácie daných autorov, a z toho plynúci môj nepresný názor.

    Marek: thumbs up.

    Raul: ja myslím, že Marek to opísal dostatočne — dajme tomu taký full-timeový programátor v Assembleri je zvyknutý pracovať s počítačom na nízkej úrovni… ten si hudbu najradšej organizuje na úrovni bitov, takže akýkoľvek zásah nejakej aplikácie do jeho vlastnej organizácie mu môže vadiť — a pritom sa snáď zhodneme na tom, že niekto, kto programuje v inštrukciách asi nebude antitalent. (príklad samozrejme berte s nadhľadom a princíp aplikujte na menej extrémnu situáciu :))

    0
    0
  15. Ja by som dal len jednu malu technicku poznamku, OLED technologia ma daleko lepsiu svietivost, kontrast, jas farieb (obzvlast na priamom slnku) a display moze byt tenky ako priesvitna folia..

    0
    0
  16. akoze mne sa vobec nepaci…a ked si pomyslim nato ze by som sa ml vzdat mojho ipodu touch a kupit tento zune tak by som osalel hlavne ztej stranky ze tam neni ziadna predajna aplikacii a podla mna aninebude…a ted designe???no otras :D

    0
    0
  17. ja si myslim ze dizajn je pekny mam rad ine veci (skrutky ,skosene hrany) podla mna je to fajn maju krasne logo a tak….ja by som to video vyuzil (skola, cesty a tak:)…wifi tiez )….no pre mna je kralom Cowon j3 a iPod Touch….som pc-ckar ale vyuzivam iTunes a ten program proste nema chybu:)…a nemam rad vojny pre nic za nic….presne ako napisal marek a raul…..a k tomu co si kupit …ipod ked chcem multimedialne zariadenie naslapane apps a inymi srandami….Zune tomu komu zalezi na vybornom zvuku a odlisnom dizajne kedze ipod ma uz vazne kazdy:)..a rad si pozrie dajaky film ked dlho cestuje…neviem kolko vydrzi ktory ale pochybujem ze porazia cowon, ktory ma vydrz 64hodin hudby alebo 11hodin videa….ale zase nemaa wifi….je to otazne..100 ludi, 100 chuti….

    0
    0
  18. Škoda že som nevedel o Zune už skôr… Kúpil som si iPod touch a… Neni to bohvie čo… Neustále zasekávanie, Blbnutie Safari…. kamarát má Zune a v pohode… A úprimne, iTunes je shit…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.
Gemini
pokračovanie článku

Kto prinesie vyspelú AI na iOS 18? Apple to nebude

Koncom minulého roka sa objavila správa, podľa ktorej Apple plánuje priniesť rozšírenú AI funkcionalitu na iPhone a ďalšie zariadenia. Výraznou premenou by si mala prejsť Siri, digitálna asistentka, ktorá už skôr zaostávala za konkurentmi, vo svete GPT je však ešte archaickejšia.