iTunes 9 a nové iPody pravdepodobne už čoskoro – Apple Media Event v stredu 9. 9. 2009

Už túto stredu (9. 9. 2009) o 19:00 nášho času sa uskutoční krátky Apple Media Event, na ktorom sa každoročne predstavujú nové iPody a novinky z oblasti hudby. Čo môžeme očakávať tento rok?

Propagačný obrázok napovedá, že pôjde len o hudbu.

iPod touch

Terajší iPod touch síce nemá žiadne vážnejšie problémy či nedostatky, no má už za sebou celý cyklus a pomaly zaostáva za konkurenciou. 15. septembra sa začne predávať Microsoft Zune HD, ktorý podporuje výstup na TV v 720p a je poháňaný výkonným čipom Nvidia Tegra. Čoskoro by mal byť uvedený do predaja aj Creative Zii EGG s HD kamerou a GPS. V neposlednom rade už iPod touch zaostáva aj za novým iPhone 3GS, ktorý obsahuje pokročilejší procesor a dvojnásobok RAM.

Nový iPod touch bude teda pravdepodobne z architektonického hľadiska kopírovať iPhone 3GS so 600 MHz procesorom ARMv7 a 256 MB RAM. Keďže ARM procesor v terajšom iPhone je podtaktovaný z 833 MHz, iPod touch by mohol bežať na plnej frekvencii, keďže v prípade iPodu nie je výdrž batérie až taká kritická. Apple ale pravdepodobne zostane pri 600 MHz, aby žiadne zo zariadení nebolo znevýhodnené.

Okrem štandardných funkcií bude nový iPod touch pravdepodobne vybavený aj fotoaparátom možnosťou nahrávania videa (ako iPhone 3GS). Video by bolo zaujímavé, pokiaľ by ho iPod touch dokázal nahrávať vo vyššom rozlíšení (720p), avšak uvidíme zrejme len štandardné VGA a 3 Mpx fotoaparát. S kamerou bude musieť prísť aj zabudovaný mikrofón, čo pomôže využiť aj zabudovanú aplikáciu Diktafón, ktorá je zatiaľ relatívne zbytočná (dá sa použiť iba so slúchadlami s mikrofónom). Apple zrejme mikrofón otočí na druhú stranu zariadenia, aby sa nedal jednoducho použiť na telefonovanie cez Skype či iný VoIP. Prítomnosť fotoaparátu bola potvrdená aj mnohými obalmi tretích strán, ktoré sú väčšinou najlepším zdrojom informácií o nadchádzajúcich produktoch (s výnimkou iPhonu mini/nano, ktorý sa ukázal byť iba klonom ázijských výrobcov). GPS a digitálny kompas by boli tiež zajímavými funkciami pre pre použitie s Turn-by-Turn navigačných softvérom, no opäť by sa jednalo o prelnutie trhu s iPhone, čoho sa Apple snaží vyvarovať. Kapacity touch-u pravdepodobne dvojnásobne stúpnu na 16, 32 a 64 GB.

Update: Z časti potvrdené. iPod touch získal nové vnútornosti ako iPhone 3GS, nie však fotoaparát ani GPS. Kapacity 32 a 64 GB. 8 GB verzia starého modelu sa predáva nadaľej za zníženú cenu.

iPod nano

Maličký nano je kvôli svojej cenovej dostupnosti a adekvátnym možnostiam celkovo najpredávanejším iPodom. S poslednou generáciou však pribudlo len veľmi málo nových funkcií, ktoré by nútili ľudí upgradovať (prakticky iba acelerometer a väčšia kapacita) a aj keď Applu doteraz možno stačilo predávať ho najmä novým zákazníkom, pomaly sa bude musieť obracať aj za tými, ktorí už jeden starší iPod vlastnia.

Nano piatej generácie aj napriek tomu, že to neznie veľmi logicky, by podľa všetkého mal byť tiež byť vybavený fotoaparátom. Jeho rozlíšenie a funkcie nemôžu byť nadštadardné, keďže do nana sa skutočne už veľa nezmestí, a to stavia otázku, prečo by ste ho mali použiť namiesto mobilu, ktorý máte aj tak vždy pri sebe. Túto otázku však Apple zrejme nejak zodpovie. Displej bude mať nový nano zrejme o niečo väčší v uhlopriečke, s pomerom strán 2:3 a rozlíšením 240 × 360. Kapacity je o niečo ťažšie predpokladať. Evolúcia vraví, že by sa mali zdvojnásobiť, no terajších 8 a 16 GB je pre bežných poslucháčov (ktorým je nano určené) celkom dostačujúcich.

Update: Potvrdené. iPod nano získal kameru (len pre video) a o 0,2 palca väčší displej. Kapacity zostali rovnaké.

iPod classic

Odkedy boli uvedené iPody s flash pamäťou, predaje klasického diskového iPodu upadajú a momentálne sú na poslednom mieste. Stále existujú ľudia, ktorí chcú mať celú svoju hudobnú kolekciu pri sebe, zabudovať iPod do auta alebo počúvať hudbu v loseless formáte, no aj v tomto prípade väčšine užívateľov stačí 16 GB nano alebo 32 GB touch. V minulom roku sme mohli pocítiť, že Apple si je vedomý tohto faktu keď zrušil 80 a 160 GB classic a nahradil ho jediným — 120 GB modelom, ktorý neobsahoval okrem podpory pre mikrofón vôbec nič naviac.

Je teda viac pravdepodobných možností. Prvou a často diskutovanou je kompletné zrušenie tejto rady. Až tak zle však na tom klasik s predajom nie je. Pravdepodobnejšie je, že najstarší iPod nezaznamená žiadne zmeny, alebo len jednu drobnú, ako napríklad pridanie akcelerometra a zostane sa predávať v terajšej kapacite ďalší rok, až pokiaľ ho nepredbehne 128 GB iPod touch. Tretia možnosť je razantne zvýšiť kapacitu a marketingovo vdýchnuť iPodu classic nový dych, ako napríklad Prenosný Time Capsule. Toshiba momentálne vyrába 250 GB disk vo veľkosti pre iPod a to je skutočne množstvo miesta pre ľubovoľné dáta.

Update: Čiastočne potvrdené. iPod classic obsahuje väčší (160 GB) disk a zostáva sa predávať naďalej.

iPod shuffle

Posledný model iPodu shuffle bol — narozdiel od ostatných iPodov — predstavený len pred pol rokom. Napriek tomu, že v recenziách nedopadá shuffle vyslovene zle, v reáli je to (minimálne v našich končinách) celkom prepadák. Hlavné dôvody neúspechu sú cena (ktorá je oproti základnému modelu druhej generácie o 30 € vyššia), dizajn (ktorý je síce z profesionálneho hľadiska skvelý, no z bežného pohľadu trochu fádny) a hlavne — nemožnosť použitia s inými ako prikladanými slúchadlami (až na pár výnimiek).

Tieto tri problémy sa dajú vyriešiť veľmi jednoducho: cenu znížiť, pridať viacero farebných modelov a priložiť predlžovací káblik s ovládaním pre iné slúchadlá. Rád by som dúfal, že Apple učiní aspoň jedno z troch.

Update: Potvredné. iPod shuffle sa ponúka v nových farbách a začína už od 59 € (2 GB).

iTunes 9

Spolu s novými iPodmi bude musieť prísť kvôli kompatibilite aj nový iTunes a keď už, tak prečo by to nebola úplné nová verzia s novými funkciami? Hovorí sa o podpore sociálnych sietí (Facebook, Twitter a Last.fm), lepšej organizácii iPhone/iPod aplikácii a podpore Blu-ray, aj keď zatiaľ jediný hmatateľný dôkaz bol niekoľko falošných screenshotov. Organizácia aplikácií by bola veľmi užitočná, integrácia sociálnych sietí je tiež v súlade s poslednými zmenami napríklad v iPhoto, no podpora Blu-ray je akási nelogická. Žiadne Macy Blu-ray mechanikou ešte nie sú vybavené, na iPod-event sa nových Macov nedočkáme a taktiež nie je jasné, ako má iTunes Blu-ray podporovať. Aplikácia nepodporuje prevod filmov ani z DVD, nie je dôvod, aby podporovala menej rozšírené médium.

Patrilo by sa, aby bol nový iTunes prepísaný do 64-bitu, podobne ako všetky ostatné zabudované aplikácie v OS X 10.6, keďže rýchlosť iTunes (alebo skôr pomalosť) už mnohým prekáža.

Update: Čiastočne potvrdené. iTunes získava okrem lepšej organizácie aplikácií a iných médií aj iTunes LP a Home Sharing, podporu pre sociálne siete nezískava (len podporu pre zdieľanie linkov/obsahu z iTunes cez Facebook a Twitter). Predpoklady o 64-bitovej podpore sa nenaplnili.

iPhone OS 3.1

Podobne ako v predchádzajúcom prípade, nový iPod touch bude musieť sprevádzať vypustenie nového, kompatibilného operačného systému. Betaverzia iPhone OS 3.1 priniesla najmä novinky pre vývojárov (Camera API + layers/augmented reality), nie užívateľov. Jediná viditeľná zmena bola vibrovanie pri presúvaní ikon aplikácií a pre majiteľov iPhonu 3GS možnosť upravené nahraté video uložiť ako nový klip. Je možné, že finálna verzia toho prinesie viac, no vo veľké vylepšenia a nové funkcie dúfať netreba, keďže bodkové releasy obsahujú poväčšinov len bugfixy a rýchlostné zlepšenie.

Update: Potvrdené. Okrem vyššie zmienených funkcií ich bolo do konečnej verzie softvéru pridaných viac.

Apple TV Take 3

Apple TV označil kedysi Steve Jobs skôr ako hobby než produkt. V krajinách kde nie je iTunes Store, ktorý by poskytoval filmy to platí o to viac. Mnoho sa rozpráva o novom Apple TV, ktorý by mal obsahovať nový hardware, podporu pre prehrávanie 1080p filmov a hlavne, natívne aplikácie a hry, ktorými by mohol konkurovať konzolám strednej triedy ako Nintendo Wii. Je to určite dobrý smer, nie je však veľmi pravdepodobné, že nový Apple TV bude predstavený spolu s iPodmi.

Update: Potvrdené. Nová verzia Apple TV predstavená nebola.

Tablet

Stručne: žiadny tablet neuvidíme.

komentárov
  1. velmi pekne zhrnutie , ako vzdy . Len sa chcem opytat , ci su to smele tvrdenia autora o  novych hypotetickych moznostiach upgradov (smerovania technickych ako aj ekonomickych parametrov) jednotlivych iPodov alebo je to vytiahnute z nejakych inych zdrojov?

    0
    0
  2. Dúfam, že ceny sa výraznejšie nezmenia smerom hore, práve zvažujem kúpu a som veľmi zvedavý s čím Apple príde.

    Mimochodom, kedy by sa na Slovensko do predaja mali dostať modely predstavené na tomto evente?

    0
    0
  3. inač v stredu je tato akcia asi preto lebo v “dnes” v pondelok tu mame sviatok prace… :), zvycajne akcie tohto typu byvaju v utorok

    0
    0
  4. Pytal som sa v bratislavskej predajni v poluse.. Mne povedali ze mozno o 5 dni a mozno aj o mesiac… Podla toho, ake budu nove ipody ziadane, respektive, okolko sa zdvyhne zaujem o nove funkcie ipodov… Internetove story by ich mohliu mat teoreticky aj tyzden po…. Na oficial applestranke sa vraj uz predavat nebudu… Ale o tom blizsie info nemam…

    0
    0
  5. Martin Lačný

    Tak najneskôr by to mohlo byť do 3 týždňoch od dátumu uvedenia do obchodov nových iPodov.. ale môze to byť aj viac.

    0
    0
  6. “Apple zrejme mikrofón otočí na druhú stranu zariadenia, aby sa nedal jednoducho použiť na telefonovanie cez Skype či iný VoIP.” Preco by to robili? to by bola hlupost.

    0
    0
  7. No paaraaada tak ten novy ipod touch 64gb sa mi paci. Myslim, ze sa dam nahovorit na kupu. I mna zaujima kedy to pride na slovensko nude to ste tento mesiac?

    0
    0
  8. Dobry den.stratila sa mi nabyjacka na ipod nano….skusal som s inou nabijat a neslo to!je treba mat k tomu original nano nabijacku alebo ako to funguje?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.