iPhone 3G S – Milión predaných kusov za prvé tri dni predaja, prvý získal Steve Wozniak. Zhrnutie informácií, rýchlosť, funkcie…

Fanúšikovia spoločnosti a produktov Apple očakávali s napätím piatkové uvedenie nového iPhone 3G S. Mnoho chýrov sa finálne ukázali ako pravdivé, no málokto tipoval komu sa podarí získať nový iPhone oficiálne ako prvému na svete.

Predaj nového telefónu sa začínal v danej časovej zóne vždy o siedmej hodine ráno. V Apple Store na Valley Fair v San José, Kalifornia sa v deň uvedenia nového telefónu pred piatou ráno už zhromažďoval dav. S manažérom Apple Store sa rozprával Steve Wozniak a o nejakú chvíľu dav súhlasil s tým, aby sa Steve postavil do radu na začiatok. Apple Store bol otvorený o viac ako hodinu skôr a Steve Wozniak získal prvý iPhone 3G S. V obchode zostal komunikovať s ostatými zákazníkmi a obaly iPhonov niektorých kupujúcich získavli jeho autogram.

Prvé dojmy ľudí hovoria o výraznom zrýchlení, teplejšej kalibrácii farieb a najmä o tom, že na obrazovke prakticky nevidno žiadne odtlačky prstov. Samotná možnosť nahrávať video údajne stojí za aktualizáciu a užívatelia si pochvaľujú kvalitu videa. Nižšie nájdete ukážku kvality kamery v iPhone 3G S. Samotná Kamera bola vylepšená z pôvodných 2 Mpix bez autofocusu na 3 Mpix autofocus. Zameranie pri fotení sa uskutoční výberom objektu na obrazovke. Zaostrovanie klikaním na obrazovke však nefunguje pri nahrávaní videa. Tiež sa zrýchlila závierka, avšak stále nie je dostatočne rýchla, ak máte „trasľavé“ ruky. Video je však chvályhodné, ako môžete vidieť vyššie – VGA kvalita, 30 snímkov za sekundu. Nahrávanie je bezproblémová a zábavná funkcia, avšak vystrihnúť je možné len súvislú časť klipu. Nedá sa jednoducho vymazať stred videa a spojiť dve časti dokopy. Upravená verzia prepíše originál, čo môže byť tiež občas problém.

Prvých osem krajín, kde sa už od piatku predáva iPhone 3G S

  • USA
  • Kanada
  • Veľká Británia
  • Francúzsko
  • Španielsko
  • Nemecko
  • Taliansko
  • a Švajčiarsko.

V prvých chvíľach po otvorení Apple Stores to vyzeralo, že záujem o telefón je menší, nakoľko v radách stáli „iba“ stovky ľudí. Minulý rok to boli rádovo tisíce. No ani teraz sa nevytratili problémy pri aktivácii, čo nasvedčovalo tomu, že bude predaný rekordný počet iPhonov. Zákazníci, ktorí museli čakať na aktiváciu dostali ako ospravedlnenie od Apple darčekovú poukážku na nákup v iTunes Store v hodnote 30 USD.

Minulotýždňové odhady očakávali 500 až 700 tisíc predaných iPhone 3G S behom prvého víkendu. Takmer všetko tomu nasvedčovalo až do pondelka, kedy Apple všetkých prekvapil, keď vydal tlačovú správu s oznámením o predaji viac ako milión kusov iPhone 3G S. Predchádzajúcej generácii iPhonov sa tiež podarilo dosiahnuť rovnaký predaj, avšak bolo to v 21 krajinách. Minimálne čakanie v radách a väčší predaj majú súvislosť s možnosťou predobjednať si iPhone 3G S cez internet a s možnosťou nechať si ho doručiť domov. V piatok sa tak väčšina predobjednávok naplnila a ľudia mali telefón doma bez čakania v nákupných centrách. Toto nebolo pri predchádzajúcich generáciach iPhonov možné a podieľalo sa to na zvýšenom predaji.

Tento piatok sa iPhone 3G S dočkajú ľudia v ďalších šiestich krajinách:

  • Austrália
  • Belgicko
  • Holandsko
  • Írsko
  • Japonsko
  • Rakúsko

Phil Schiller počas prezentácie na WWDC 2009 uviedol Slovensko medzi krajinami, ktoré sa ho dočkajú o ďalší „týždeň-dva“, ale žiaden z operátorov momentálne neponúka predobjednávky a prakticky nevedia ani potvrdiť, či sa ho naozaj dočkáme behom nasledujúceho mesiaca.

Poďme sa však pozrieť, čo sa nachádza vo vnútri. Server iFixit rozobral nový model a snažil sa aj cez diskusiu s čitateľmi zistiť detaily. Zároveň s inými servermi sa potvrdilo, že iPhone 3G S obsahuje rýchlejší procesor s 65 nm architektúrou – Samsung ARM Cortex A8 S5PC100. Procesor je taktovaný na 600 MHz, čo je 46 % zrýchlenie oproti svojmu predchodcovi. Maximálna rýchlosť procesora je však podľa špecifikácií Samsungu 833 MHz, čiže procesor je úmyselne podtaktovaný, rovnako ako pri iPhone 3G. Tento čip umožňuje i prehrávanie videa v kvalite 720p. Samotné zrýchlenie procesora by však nestačilo na zrýchlenie načítavania stránok a aplikácií až o 100 % v porovnaní s predchádzajúcou generáciou a preto bolo hneď zrejmé použitie 65 nm technológie výroby. 3G S obsahuje 256 MB RAM, v porovnaní s predchádzajúcou verziou je to dvojnásobok a tentokrát pribudol i grafický čip PowerVR SGX. Pre informáciu prikladáme i tabuľku porovnávajúcu procesnú silu iPhonov.

iPhone 3G (ARM11)

iPhone 3GS (ARM Cortex A8)

Výrobná technológia

90nm

65nm

Architektúra

Podľa poradia (RISC)

Podľa poradia (RISC)

Výstup

Jednoduchý

Dvojitý

Reťazenie údajov

8-stupňové

13-stupňové

Taktovacia frekvencia

412MHz

600MHz

Veľkosť L1 Cache

16KB I-Cache + 16KB D-Cache

32KB I-Cache + 32KB D-Cache

Veľkosť L2 Cache

nie je

256KB

Server AnandTech zverejnil i prvé porovnania rýchlosti v načítavaní rôznych stránok a aplikácií. Celkovo je iPhone 3G S v načítavaní web stránok cez WiFi oproti svojmu predchodcovi rýchlejší o 122 % a oproti Palmu Pre o 21 %. Prikladáme i video, aby ste si to vedeli predstaviť.

iPhone 3G S je vľavo, načítava sa stránka www.macrumors.com a video pochádza z rovnakého zdroja. Spúšťanie aplikácií sa tiež dočkalo zrýchlenia, ktoré sa pohybuje rádovo od 14 % v Safari až po 72 % pri aplikácii na telefonovanie.

Väčšina ľudí si hneď po kúpe nového modelu chcela vyskúšať ako funguje kompas v Google Maps a točili sa pred obchodom so zapnutými mapami. Ukazateľ smeru sa však neobjavil. Kompas sa totiž aktivuje až po opätovnom kliknutí na ikonu lokalizácie vľavo dole. Väčšina by privítala nejaké automatické nastavenie.

Ovládanie hlasom je funkcia, ktorá po slovensky asi nebude k dispozícii od začiatku, ak sa však naučíte zopár anglických slov, budete mať MP3 prehrávač, ktorý hovorí o tom, čo práve prehráva, vyrobíte Genius playlist alebo zavoláte známemu ako s handsfree.

Balenie sa tiež dočkalo jemného zmenšenia oproti predchádzajúcej verzii, ktoré celkom určite prináša dôležité výhody a finančné úspory v rámci logistiky.

Celkovo si Apple môže pripísať ďalší úspešný štart predaja nového výrobku.

komentárov
  1. chcel by som sa opytat kde sa bude dat iphoneS kupit mimo orange,tmobile, teda nebrandovany a aky je cenovy odhad na tento model mimo operatora, dik

    0
    0
  2. Nooo, to je dobra otazka ze kde bez licencie. Ja som 2G kupil v Alze ale tak teraz 3G tusim Tmobile aj Orange ponuka cca okolo 18 tisic neblokovany.

    0
    0
  3. Ja ho mam uz od piatku. Zijem v UK. Doteraz som mal 2G verziu.
    Zlepsenie je rapidne citit akurat ta baterka je velmi velmi slaba.
    Kazdy vecer musim nabijat.
    Telefonujem tak 20 min denne.
    3G internet pozuzivam tak hodinu denne ked idem do prace.
    Pisali ze zlepsenie baterie ale je to naopak rapidne zhorsenie.

    0
    0
  4. @Yaris: Mel jsem 2G i 3G a 3GS ma citelne (25-35%) lepsi baterii nez 3G, ale asi porad nevydrzi tolik, co 2G. Stale mas moznost si 3G vypnout, pak se dostanes na uroven 2G zcela jiste ;) Ja jsem s vydrzi spokojeny. 3G jsem nabijel obden vecer, takze vydrz byla pri normalnim vyuziti dva dny. 3GS mi po prvnim plnem nabiti zvladlo asi 6.30h usage a 2 dny a 5 hodin standby. A to “usage” bylo opravdu tvrde, zadny zhasly iPod, ale net, video, hry. Takze pocitam, ze jakmile si s nim prestanu neustale hrat, bude standardni vydrz ke trem dnum.

    0
    0
  5. Yaris: Nahod si BossPrefs a zapinaj edge a 3g iba ked ho potrebujes. Tak vydrz baterky narastie niekolkonasobne..

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.