Firmware 3.0.1 pre iPhone k dispozícii – opravená kritická zraniteľnosť SMS

Apple len pred niekoľkými hodinami vydal iPhone firmware 3.0.1, ktorý rieši kritickú zraniteľnosť v spracovávaní SMS správ. S využitím chyby mohol útočník po poslaní 512 textových správ získať plnú kontrolu nad ľubovoľným iPhonom, ktorý by mohol správy rozosielať ďalej a napádať ďalšie telefóny. Chybu objavili a oznámili Applu bezpečnostní technici Charlie Miller a Collin Mulliner už pred vyše mesiacom, Apple to však doteraz ignoroval a názor zmenil až keď dvaja hackeri využitie chyby včera odprezentovali na konferencii Black Hat.

Apple pôvodne plánoval prejsť zo systému 3.0 priamo na verziu 3.1, z ktorej majú vývojári možnosť skúšať už tretiu betaverziu a jej konečné vydanie sa očakáva na prelome augusta a septembra. Update 3.0.1 prvýkrát potvrdil pred niekoľkými hodinami hovorca britského O2 v rozhovore pre BBC News. Chyba sa netýka iba iPhonu, ale taktiež aj telefónov so systémom Windows Mobile a Google Android.

Update je dostupný pre iPhone, iPhone 3G a iPhone 3GS. iPody touch prirodzene nie sú ohrozené a teda ostávajú na verzii 3.0. Okrem riešenia zmienenej chyby neprináša iPhone OS 3.0.1 nič ďalšie.

komentárov
  1. Scenic: ked si to upatnes tak samozrejme o jailbreak prides. Ale ratam tak ze za par dni bude uz aj tento firmware jailbreaknuty.

    0
    0
  2. Scenic – Jailbreak urobis cez redsn0w normálne s FW 3.0, čiže to čo si urobil minule :) a prečo by sa ti malao mazať ? O_o

    0
    0
  3. najzarazajuce na tom vsetkom je, ze to skoro cely mesiac apple ignoroval, skutocne mam pocit,ze z apple sa stava cim dalej tym viac druhy micro$oft …

    0
    0
  4. To Jano: na druhej strane, MS v poslednom obdobi dost dobre slape na odstranovani security issues, pokial nie je vydany patch, minimalne je do par hodin vydany v security sekcii MS webu nejaky registry patch.

    0
    0
  5. Jano: kdyby tuto chybu Apple ignoroval, tak tady ten patch neni, v clanku je uvedeno take to, ze opravu chtel zahrnout do firmware v 3.1 … ale protoze byla chyba “zverejnena” rozhodl se Apple preci jen vydat 3.0.1 patch … takze ted spise vyvstava otazka, kdy na tuto chybu (pokud vubec) zareaguje MS pro WM (ted kdyz uz je verejna)

    0
    0
  6. Nazdar,
    Po udate iPhonu 3G na verziu 3.0.1, sa mi telefon zazal brutalne vybijat. Predtym mi vydrzal tak 3-4 dni a teraz len niekolko hodin (rano ho nabijem a vecer zhasne). Nemate niekto podobny problem? Co mam robit?Prosim pomozte !!!

    0
    0
  7. No mne nejde ani ten update lebo uz ked sa mi na telefone objavi zname jablcko a pod nim nacitavaci pruzok tak sa sice nacita no potom nic… mozno je problem ze nemam update itunsu…. no neviem

    0
    0
  8. Mne sa brutalne zacal vybijat telefon bez update 3.0.1 uz pred tyzdnom, skusal som tri ine apple kable co mam aj k ipodu, samozrjeme nabijacka z ipodu nie je vhodna, ale akonahle som zacal telefon nabijat cez PC na USB, tak sa bateria spamätala a zatial facha ale trvalo mi cca 2 dni kým som odhalil, že zrejme original nabíjačka je poškodená a viac vybíja ako nabíja. Spomenul som si, že mi spadla s cca 1,5m, takže rátam s tým, že som si zarobil na novú.

    0
    0
  9. mne sa stalo to iste – updatol som si iphone na 3.0.1 a potom crackol a strasne rychlo sa mi vybija baterka – co stym?

    0
    0
  10. Tomas, mato – davali ste cisty reinstall ci iba updatli cez povodny ? Ak iba update tak moze byt problem prave v necistom update kedze bol 3.0.1 vydany narychlo asi nebol dostatocne otestovany.

    0
    0
  11. no fasa, ja som dal update ako vždy a po inštalácii mi klakol, teraz už nejde ani restor. vie niekto čo s tým? dík

    0
    0
  12. skúsil reinstal itunu, zmeniť porty a nič. nabieha restore, inštaluje soft a nakoniec vyhodí chybu “14 a na displ ukáže že mám pripojiť zariadenie.. nevie niekto niečo?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.