Apple už ponúka matný displej pre MacBook Pro 15″

Apple dnes začal ponúkať voľbu matného displeja pre MacBook Pro 15″. Doteraz bola možnosť matného displeja dostupná len pre 17 palcovú verziu. Stalo sa tak iba mesiac po tom, čo sme vás informovali, že server AppleInsider získal informácie o chystanom náraste ponuky matných monitorov medzi Apple produktami. Apple aktualizoval svoje online obchody vo všetkých krajinách a voľba je dostupná pre všetky 15″ MacBooky Pro za príplatok 45 €. Slovenskí predajcovia svoje stránky ešte neaktualizovali, no taktiež majú možnosť objednať matné kusy, no čakacia doba špeciálnej konfigurácie sa môže vyšplhať až na 3–5 týždňov. Express Card/34 slot je dostupný stále iba v najvyššom, 17 palcovom modeli.

MacBooky Pro sa od svojho uvedenia na trh v roku 2006 kedy nahradili PowerBooky G4 predávali štandardne v matnom vyhotovení, s lesklým displejom na želanie bez príplatku. Pri uvedení nového unibody dizajnu v októbri 2008 sa matný displej zmenil na „sklenený“, no matná možnosť ponúkaná nebola. Ľudia, ktorím lesk prekážal to mohli riešiť jedine matnými fóliami alebo drahými zmatňovacími úpravami od tretích strán. V januári tohto roku, keď bol na unibody aktualizovaný aj 17″ MacBook Pro, k nemu Apple ponúkol možnosť matného displeja za cenu 45 € ($50). Táto matná verzia vyzerá rovnako ako bežný, lesklý model, no neobsahuje sklenený prekryv displeja a tým pádom má namiesto čierneho rámu hliníkový. „Matný versus lesklý“ je večná téma a každá strana má svojích podporovateľov aj odporcov, je preto dobré, že Apple dáva na výber.

Naľavo lesklý, napravo matný MacBook Pro 17″. Obrázok prebratý zo serveru Engadget

Matný a lesklý

Naľavo lesklý, napravo matný MacBook Pro 17″. Obrázok prebratý zo serveru One Digital Life

komentárov
  1. Mne sa lesklý display páči viac, kvoli tomu, ze ma okolo seba čierny povrch, ktory ladi s čiernou klávesnicou. Ale praktickejší je matný display.

    0
    0
  2. Je to “novodobé farizejstvo” od Applu – najprv “zruší” Firewire, matné displeje a kopec dobrých vecí a potom ich “víťazoslávne” vracia do obehu, … skutočne geniálne marketingové ťahy … :)

    0
    0
  3. ja mam tiez leskly display a uplne mi vyhovuje.Henten matny ma skaredsie farby alebo co.Aspon na obrazku to tak vyzera…

    0
    0
  4. skvěle, sice nechápu 50$ navíc, když applu nechávám kus skla k dobru, ale OK… Jsem rád, že je Pro v tom názvu zase více oprávněné…

    0
    0
  5. @ Jano, ano suhlasim mas pointu ale vysvetli mi aka je nevyhoda lesklych diplajov. Ja osobne som zatial ani jednu nenasiel, pokila neplujes na obrazovku a niesi na priamom slnku fakt neviem preco by to malo niekomu vadit. 100 ludi 100 chuti – my 2 cents.

    0
    0
  6. mne sa osobne viac paci leskly….je aj designovo krajsi aj ma sytejsie farby narozdiel od matneho a tie odlesky niesu as take fatalne….ja z mojim macbookom alu som si uuuplne nanho zvykol a nevymenil by som ho za matny:).mne sa takto paci viac:)

    0
    0
  7. na leskly display sa ztazuje len smochot co ziaden mac nema a ani si nekupy.
    Mam mac 1 1/2roku a tazkosti s lesklym displayom pri praci by som na stupnici od 1 do 100 kde 0 = ziadne starosti ohodnotil na 3body

    0
    0
  8. 50$ je za pracu navyse, kedze ide o CTO, resp. individualnu konfiguraciu a na poziadavku v objednanych kusoch vymenia sklo za matny plast a pridaju hlinikovy ram.

    0
    0
  9. oto:ak pracujes s grafikou seriozne je vzdy lepsie mat matny display bez rusivych odleskov a trochu skreslenych farieb (su vyraznejsie)…ak pozeras filmy fotky web hrajes hry tak fajn…ja som zvyknuty na matny display

    0
    0
  10. To Ján Rajtr
    Veľmi výstižné a vtipné! :D

    +Osobne mám radšej Glossy. Ale treba rešpektovať každého názor, takze sa s nikým nehádam, že je lepší ako matte.

    0
    0
  11. @pro – nevenujem sa grafike takze z tohto hladiska to neviem posudit a ano som casual user takze vacsinou sa venujem cinnostiam ktore si uviedol.

    0
    0
  12. odolnejsim voci comu?
    kopancom?
    ak clovek chce, tak za rok sa diplaya ani nedotkne, tak neviem naco extra odolny display.

    0
    0
  13. Displej překrytý sklem byl důvod, proč jsem si koupil MacBook white. Glossy mi nevadí, ale to co bylo na unibody MacBoocích bylo skutečně ultraglossy.
    Až budou montovat matný displej (nebo vyhodí tu skleněnou tabuli) také u 13″ MBP tak provedu upgrade :-)

    0
    0
  14. leskly ma vacsi kontrast a preto sa zda ze farby su lepsie, ale je to iba opticky jav. obraz musi prechadzat cez dalsiu vrstvu skla a teda sa viac lame a obraz preto nedosahuje taku kvalitu v skutocnosti – preto sa matne pouzivaju na pracovnych monitoroch kde vadi aj najmensie skreslenie farieb. ten kontrast je asi jedina a hlavna vyhoda lesklych (ak neratam dizajn – ze to lepsie vyzera). ale na pracu maju leskle monitory podstatne minusi ako je zrkadlenie, rapidna zhorsena viditelnost pri zvysenom slnecmon svite a spinenie monitora – otlacky prstov, cmuhy…

    je na kazdom aky monitor sa mu viac paci. ja osobne mam matny a moj brat ma leskly a mam odsledovane vsetky uvedene plusy a minusi ako jedneho tak druheho a osobne davam prednost matnemu…

    0
    0
  15. suhlasim s JuaNom. kedze primarne boli MacPro urcene na pracu s grafikou a fotkou, naozaj som len zasol ked apple vypustil len leskle Pro verzie, asi potrebovali primat viac beznych uzivatelov nech si kupia Mac? pritom vsak dizajneri si tieto verzie kupuju najcastejsie, a kupovat budu, co applu zarucuje staly trh. a zrazu spravia akoze ustretovy krok, ved mozete si aj matny ak chcete (ak ste dizajner alebo fotograf, tak jednoducho musite), ale priplatite si.. co je to za p..? preco ked sa este predavali modely co boli pred tymito novymi, tiez sme si mohli vybrat lesk alebo matte, zadarmo?

    hm?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť