Ako používať Preview efektívne a rýchlo – PDF anotácie a textové komentáre

Aplikácia Preview, štandardne dodávaná s každým systémom Mac OS X, sa v poslednej Leopardovej verzi 4.1 dočkala mnohých vylepšení. Preview slúži hlavne na prehliadanie grafických formátov, exportovanie, malé grafické úpravy (otáčanie, vystrihovanie, zmena veľkosti, farebné korekcie…) a pridávanie anotácií. Na serióznu prácu s PDF súbormi, hlavne v CMYKu, je nutné použiť Adobe Acrobat Professional.

Pokiaľ však potrebujete do PDF súborov len pridávať alebo prezerať komentáre a anotácie, nie je potrebné kupovať, inštalovať a spúšťať gigantický a čoraz komplikovanejší Acrobat Professional. Voľný Acrobat Reader naproti tomu vôbec pridávanie anotácií a preukladanie PDF –nepodporuje– (UPDATE: aktuálna verzia 9 anotácie nakoniec podporuje), preto môže byť konečným riešením práve Preview. Ten je nenáročný na operačnú pamäť, je responzívnejší, a spúšťa sa relatívne rýchlo.

Anotácie, resp. konkrétne textové komentáre v Preview fungujú veľmi chaoticky a občas až frustrujúco, preto vám určite pomôžu nasledovné tipy a triky pre ich pridávanie a prehliadanie.

Anotácie v Preview, PDF
  • Pre pohodlný prístup si natiahnite na hlavnú nástrojovú lištu dôležité ovládacie prvky. Môj toolbar zaberá na šírku so všetkými tlačidlami okolo 1400 pixelov, avšak spĺňa všetky „heavy-duty“ požiadavky a operácie pri prehliadaní fotografií aj PDF. Nastavte si ho podľa vlastných potrieb a využívaných funkcií.
  • Ak chcete vidieť kompletný zoznam anotacií v dokumente, aktivujte si Sidebar (Shift + Command/Jablko + D).
  • Sidebar vám pomôže prechádzať komentáre po jednom tak, aby ste žiaden nevynechali – v jeho dolnej časti kliknite na jedinú možnú ikonu a  prepnite sa do módu Annotations. V panely sa zobrazí namiesto náhľadu stránok klikací zoznam anotácií a textových komentárov.
  • Kliknutím na anotácie v zozname sa Preview presunie na konkrétny žiadaný bod/objekt/stránku.
  • Štandardne sú všetky textové komentáre zobrazené v žltých „post-it“ obdĺžnikoch. Pokiaľ náhodou niektorý z nich zavriete kliknutím na krížik, opätovne ho môžete otvoriť jedine kliknutím na prislúchajúcu ikonku komentára. Musíte mať však aktivovaný nástroj „Text“.
  • Pridávanie komentárov, anotácií a zvýrazňovanie textu je intuitívne. Práve pre praktickosť týchto úkonov je vhodné prispôsobiť si nástrojovú lištu. Problém nastáva, ak chcete anotáciu alebo komentár editovať a  odstrániť. Práve táto operácia spôsobuje užívateľom problémy, keďže funguje trochu nelogicky. Aktivujte si nástroj Text, a  dvojkliknite do priestoru anotácie alebo na ikonku komentára. Následne ho môžete ťahaním kurzora presúvať, alebo klávesou Delete odstrániť.
  • Cez Inspector môžete zmeniť ikonku alebo farbu komentára.

Tieto tipy by vám mohli pomôcť v integrácii aplikácie Preview do vašich pracovných návykov. O vlastné tipy sa neváhajte podeliť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Ale Acrobat Reader vkládání anotací podporuje. Je jen třeba to při tvorbě PDF povolit. Bohužel toto povolení umožňuje jen poslední verze Adobe Acrobatu.

    0
    0
  2. Výborným kompromisem mezi Preview a Acrobatem je Skim – přebije je hlavně svou ergonomičností (tu má Preview bohužel v této oblasti malou).

    0
    0
  3. “responzívnejší” – a jeje, ale dávame tomu slovenčinovi. Skôr som čakal niečo ako “má skvelú odozvu”, “je svižnejší”, … Sorry, že rýpem, ale na moment som mal pocit, že čítam anglický server, čo už potom tí, ktorí nevedia, čo znamená “response”.

    Ale k téme – možno by mohol niektorých zaujať aj program Skim http://skim-app.sourceforge.net/
    Je zdarma, je malý, rýchly a hlavne robí sa s ním naozaj ľahko. Nemusí sa páčiť každému, pretože pracuje trochu inak – neukladá anotácie priamo do PDFka. Výhoda je v tom, že je možné ich priebežne editovať, nevýhodou je, že ich v tejto fáze zobrazuje iba on (Skim). Každopádne po dokončení nie je problém ich v exporte uložiť už klasicky zbalené v PDFku, takže ich vidieť aj ostatných programoch ako Preview, či Adobe Reader.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.