Adobe predstavil Flash 10.1 pre iPhone, avšak nie pre Mobile Safari

Od začátku uvedení prvního iPhone neobsahoval tento mobilní telefon Flash Player. Přehrávač Flash slouží k přehrávání Flash videí, nebo Flash aplikací. Více se o něm dozvíte zde (Wikipedia). Dnes konečně přichází první flashové aplikace do iTunes App Store.

Společnost Adobe uskutečnila 5. 10. 2009, dvě a půl hodiny dlouhou prezentaci, na jejímž závěru byl představen nový Flash Player. Na konci byl představen Flash Player 10.1, který je nyní rychlejší, spotřebuje méně RAM, implementuje ActionScript 3, ale hlavně je podporován nejen na operačních systémech Windows XP/Vista/7, Mac OS X a Linuxu, ale také na řadě mobilních platforem. Na těchto platformách dokáže také využít hardwarovou akceleraci HD videa, akcelerometr, multi-touch, P2P, streamování videa a tak dále.

Adobe vyjmenoval partnery, se kterými spolupracuje a pro jejichž zařízení byl Flash Player mimo jiné vyvíjen, mezi nimi však Apple chybí. Přesto již dnes můžete v iTunes App Store stahovat první flashové hry. Chystaná verze Flash Professional bude obsahovat nativní export Flash SWF pro iPhone a takovou aplikaci lze normálně stáhnout do vašeho iPhone nebo iPod touch. iPhone respektive Mobile Safari tedy nedostal samostatný Flash Player, ale Flashová aplikace vytvořená pomocí nového Flash Professional CS5 může být překompilována do nativního Objective-C pro iPhone. Z pohledu vývojáře se tedy jedná o Flash aplikaci, ale z pohledu iPhone se jedná o běžnou aplikaci psanou v Objective-C, tu je pak bezproblémů možné zařadit do iTunes App Store. V současné době je v iTunes App Store dostupných 7 aplikací pro iPhone a iPod touch, využívající právě tuto technologii.

komentárov
  1. ide iba o hack … flash player funguje uz aj na androide , apple ma s ich iphonom fakt zacina srat . Bud zacne apple podporovat flash alebo si ho proste nekupim .

    0
    0
  2. tak si ho nekup, Apple chybat nebudes. Nechapem, preco tolko ludi tuzi po tom odpade menom Flash. Kvoli reklamam? Alebo vysokej spotrebe baterky? Alebo stupidnym hram, ked iPhone ma furu hier vysokej kvality?

    Nejak mi ta tuzba po flashi vazne unika.

    0
    0
  3. tegi poradim ti. nekupuj si ho. je to naozaj zly zly telefon lebo nema flash a nema modru diodu ktora by blikala ako majak ked ti pride smska a nedaju sa s nim zatlkat klince a nefunguje na nom microsoft access ani nedokaze tlacit. kaslat na taky telefon tegi. mas uplnu pravdu, kup si radsej motorolu napriklad. :D

    0
    0
  4. trosku nerozumiem tej neutichajucej chuti po flash prehravaci :-) dopadne to ako s mobilnou javou, ktorej aplikacie nie su pomaly kompatibilne ani samy so sebou :-)

    ak ide o vkladane prehravace videa roznych “youtube” stranok, tak staci, ak to video prevadzkovatel poskytne v pouzitelnom formate :-) flash je tam len sprostredkovatel obsahu.

    ak ide o rozne flash hry, tak tam odkazujem na mobilnu javu, ktora je segmentom, ktoremu nerozumiem :-)

    vsetko moj osobny nazor :)

    0
    0
  5. tegi: no po tomto tvojom vyjadreni sa uz konecne Apple musi zacat zamyslat co s tym. :)

    Inak celkom elegantne to vyriesili. Apple nepride o moznost schvalovania obsahu AppStore, vyvojari mozu pisat multiplatformne aplikacie aj pre iPhone….

    0
    0
  6. Dobre som pocul? ze ten ujko vo videu povedal nico v tom zmysle ze … You can find this game and you can play it on your PC… 1:07 a pritom ukazoval na macbook :D

    0
    0
  7. Myslim, ze by bohate stacilo keby sa mi po kliknuti na Flash video otvoril program podobny YouTube a prehralo sa mi v nom. Bohuzial( alebo nastastie, lebo na pocitaci mi pridu Flash videa ako najrozumnejsi format ) v tomto formate ma vetsina ezinov svoje video prispevky a na iPhone si to proste nepozriem. Ine aplikacie/reklamy mi nechybaju….

    0
    0
  8. prefect: najrozumnejsi format na videa je MP4 kontajner s H.264 a AAC. Tak, ako to bolo dlho zamyslane… Nie kadejakymi hackmi narvat do Flashu H.264.

    MP4 kontajner je STANDARD, ktory podporuje prakticky kazde zariadenie a OS. Flash je proprietarna technologia vo vlastnictve jednej jedinej firmy. Ked sa zajtra Adobe rozhodne robit Flash len a len pre Windows (pricom je to dost Win orientovana vec) tak bude kazdy s Flashom na inom OS a zariadeni nahraty.

    Preco neustale chciet presadzovat uzavrete (a smejdove) riesenia ked su tu otvorene, dokumentovane a kvalitne formaty?

    0
    0
  9. Velmi ma zaujima, ci bude mozne do aplikacie pre iPhone prekompilovavat vo Flash Professional aj na PC a nie len na Macu. Znamenalo by to totiz, ze programovanie aplikacii na iphone uz je pristupne aj pre PC s Windowsom a to je napr. pre mna obrovska vyhoda.

    0
    0
  10. to: juro994
    PC znamena v anglictine primarne “personal computer” a nie platformu windows, takze ak mas macbook, je moze to byt tvoje PC ;)

    0
    0
  11. Mne chýba veľmi flash player v safari. Napr. nemám si ako prehrať videá z mojevideo.sk ale napr. hľadám na nete nejaké info otvorím stránku no tá je vo flashi a tak mam na iphone smolu :( toto jedine ma na iphone sere. Žiadne flash aplikacie ma nezaujimaju, staci kbyže viem prehravať video aj napr. z archivu tv joj :)

    0
    0
  12. Zeke: ono to riesenie nie je pouzitelne. Predovsetkym, iPhone OS je neustale sa vyvijajuci system a tak vyvojar nedostane pristup k novym moznostiam v iPhone OS, kym to Adobe nezaimplementuje. Pochybujem tiez o pohodlnom (ak to vobec bude mozne) pouzivani veci ako akcelerometer, bezdrotove siete ci GPS.

    A uz vobec nebude mozne pouzivat UI Kit pre nativne rozhranie aplikacii – to je oficialne potvrdene.

    Takze toto cele je len saskaren a seriozny vyvojar urcite nepojde touto cestou. Na rychlokvasene nedorobky z Flashu asi nikto nebude zvedavy.

    0
    0
  13. Jozo Remen: jj, je mi jasne, ze Flash video nie je standart atd, atd…. ale to skor treba vysvetlit sefom ezinov, ktory vsade strkaju Flash(v lepsom pripade), wmv v horsom. Myslim ze Flash player iba na videa, ako samostany program by nebol od veci….

    0
    0
  14. prefect: Vsak oni sa zbadaju. Ludia, ani ti bezni pouzivatelia uz nie su sprosti. Firefox s AdBlock rastie na popularite zavratne rychlo, takze Adavatelia reklam budu musiet prehodnotit nazor „nech to blika a prekryje celu stranku nasim bannerom“. Detto rozsirenie HTML5 a video tagu v kazdom modernom browseri, KONECNE podpora .MP4 a H.264 kodeku vo Win 7 atd. Myslim, ze zanik flashu je otazka casu (ku ktoremu velmi dopomoze aj stupajuca popularita smart phonov). Rovnako, ako dnes uz prakticky nevidiet kedysi velmi oblubene „optimalizovane pre Internet Explorer“.

    Nespokojnost pouzivatelov a volny trh si s takymito vecami vzdy vedel poradit :)

    0
    0
  15. opakujem, Flash NIE JE standard. JE to proprietarna technologia zavisla od jedinej firmy a jej lubovole. Apple podporuje len standardy.

    Ak Ti tak chyba Flash a bannery na mobile, tak prosim, mozes si kupit ine. Myslim, ze velka cast ludi flashove reklamy rada ozelie

    0
    0
  16. hej hej, hlavne ze v otvorenych standardoch je uplny poriadok – vid. battle medzi HTML5 a XHTML2. koho standardy mas na mysli: w3c, whatwg? xhtml2 bol typicky priklad pomalosti a akademickeho pristupu w3c konzorcia, az kym sa nezmobilizovalo par ludi z applu, mozilly a opery, a nezalozili si kvoli html5 vlastny working group whatwg ;).

    ako uz nado mnou ktosi pise… flash uz davno nie je len platforma pre animovane bannery. dubit velmi schopnu technologiu s vysokou penetraciou len kvoli tomu, ze je zneuzivana na otravne bannery, mi pride celkom kratkozrake. napr. z vyvojarskeho hladiska ma flash/flex svoje nesporne caro, uz len kvoli eliminacii dzungle zvanej browser compatibility.

    0
    0
  17. Vazeni, vyguglite si info o potlacovani sexualne implicitnych materialov v apple zariadeniach novej kategorie a pochopite ideu celeho problemu s flash na iPhone. Jednoducho asi ma apple noveho ticheho spolocnika menom Vatikan.

    0
    0
  18. No mne Flash na iPhone vyslovene chyba. Ked surfujem na nete cez safari tak sa mi casto stava ze mi stranka vyhldi treba flash a tak. Kebyze tam je mozm si aj internetbanking pekne robit a komu dalsich veci co by bolo nesmierne super. Flash je na iphone snad jedina vec ktora normalne krici ze tam ma byt…

    0
    0
  19. Mám novy iPod a velice chválim! Potrebujem však radu ako si teda môžem prehrávať videá napríklad z archívov tv (JOJ,Markíza …) ? Vďaka!

    0
    0
  20. Ja myslim ze stiahnutim aplikacie SKYFIRE sa vyriesia vsetky vase problemy, lebo tento browser prehraje flash videa a skoro na kazdej webovej stranke ak by vam nahodou neslo nejake video stiahnite si aplikaciu PUFFIN ktora vam to umozni.:-) dufam ze vam tato rada pomohla:-)

    0
    0
  21. Martin ma pravdu, pomocou PUFFINU alebo SKYFIRE flash na iPhone mozete pozerat. A ked sme pri tom ako hore pisete, uz ani ANDROID nepodporuje flash. Googlu s Adobe skoncila licencia, je otazka ako to bude dalej.. Aj ked ja osobne si myslim ze flash by sa mal uplne vyradit.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.