Prečo bol update pre iPod touch spoplatnený a iPod video nepodporuje Movie Rentals

Zhruba pred týždňom sa na MacBlogu rozvinula zaujímavá diskusia, prečo Apple nepridal do balenia nových MacBookov a MacBookov Pro aj Apple Remote, ktorý si teraz ľudia musia zakúpiť osobitne. Ovládač za 20 USD si teraz záujemcovia musia dokúpiť, čo môže viesť k mierne frustrujúcej skúsenosti z kúpy kvôli pocitu „navýšenia“ a „priplácania“ za niečo, čo by už v cene malo byť.

V podobnej situácii sa na januárovom Macworld Expo ocitol aj iPod touch. Steve Jobs uviedol nový update pre iPhone, ktorý tomuto smartphonu pridal nové užitočné funkcie. Rovnaký prídavok dostal aj iPod touch – mailová aplikácia, mapy, poznámky a iné „obyčajný“ hudobný prehrávač posunuli na celkom inú rovinu a ľudia z toho boli okamžite nadšení, až kým im nebolo povedané, že update (ktorý je pre iPhone zadarmo) bude pre iPod touch spoplatnený za 20 USD.

Je diskutabilné, koľko ľudí si update „z princípu“ nezakúpilo, je však určite mnoho takých, ktorí by ho mali radi, no kvôli (zatiaľ) obmedzujúcim službám iTunes Store si ho napríklad Slováci a Česi nemôžu zakúpiť bez úplných komplikácii rovnako jednoduchým spôsobom, ako krajiny s podporou týchto služieb. V nepríjemnej situácii sa mnohokrát ocitli tí, ktorí sa iPod touch updatu nepodrobili, a pri každom jeho pripojení k počítaču ich prenasledovala reklama o jeho zakúpení, ktorá spôsobovala aj problém so synchronizáciou, prípadne nerozpoznaním hardvéru samotným iTunes (o tom, či tento problém pretrváva, správy, žiaľ, nemám). To, či išlo len o bug, alebo o „silenú reklamu“ nikto nevie, rôzne zdroje však práve druhý dôvod považujú za relevantný.

K sklamaniu došlo aj u užívateľov 5. a 5,5. generácie iPodov, ktorým nebol poskytnutý žiaden update podporujúci pozeranie prenajatých filmov zakúpených cez iTunes Store. iPod video samozrejme všetky technické parametre/poži­adavky na prehrávanie spĺňa. Dôvod, prečo k MacBookom a MacBookom Pro nebol zahrnutý Apple Remote, nie je celkom objasnený, no dôvod, prečo bol update pre iPod touch spoplatnený a prečo iPod video nedostal podporu Movie Rentals by, okrem finančných ziskov, mohol byť aj mierne politického charakteru.

Za príplatok Apple možno vďačí zákonu z júla roku 2002, ktorý je známy pod názvom Sarbanes-Oxley, alebo tiež ako SarbOx alebo tiež ako SOx. Stránka ArsTechnica uviedla, že Apple vyhlásil, že SarbOx by žiadal o opätovné ohlásenie príjmov za už zakúpené produkty, ak by spoločnosť začala ponúkať dôležité vylepšenia hardvéru – čo platí v prípade iPodu touch, ktorý je po update 1.1.3 nielen hudobným prehrávačom, ale aj poznámkovým blokom, predpoveďou počasia a ľahko prístupnou mapou vo vrecku.

Okrem toho, je všeobecne známe a jasné, že Apple TV a iPhone sú od užívateľov finančným prínosom najmä vo forme (pravidelných) poplatkov (ako sú predaj filmov a podiel od mobilných operátorov). Preto pre Apple nie je problém vydávať softvérové updaty zadarmo, pretože náklady za ich výrobu sú splatené práve touto formou. Nanešťastie iPod video nebol stavaný na žiadne prehrávanie prenajatých filmov a tak, aj keď technické požiadavky spĺňa dokonale, by Apple mohol naraziť na rozpory so zákonom.

Aj keď sa nám spoplatnenie služby v prípade iPodu touch alebo nekompatibilita iPodu video s Movie Rentals pravdepodobne dosť nepáčia, vyzerá to tak, že Apple s tým veľmi asi nemá čo spraviť. Pravda však je, že „silenú reklamu“ spôsobujúcu problémy zákazníkom by si možno Apple mohol ušetriť.

komentárov
  1. Simon:
    Ale houby, ten zakon plati pouze pro verejne obchodovatelne firmy a primarne je pro ochranu akcionaru a ne kvuli danim. Nastudujte si o tom nejdrive neco, nez zacnete takto vykrikovat. Velmi byste se divil jak zakony NEJSOU vsude stejny. Zejmena co se vmesovani governmentu do soukromeho podnikani tyce. A to rikam z pohledu cloveka ktery podnikal v CR, nyni v US.

    0
    0
  2. no urcite to je kravina ved existuje tucet moznosti ako sa tomu vyhnut a tiez napriklad preco to dali za 20 dolarov? preco to nedali za 5 dolarov? ide cisto o zisk a nic ine . podobne reci by sa dali pouzit na 100 veci ktore su zadarmo a nic sa nedeje su to cisto vyhovorky

    0
    0
  3. Pride mi trochu komické ako sa vedú krkolomné diskusie o tom čo apple spoplatňuje a pod. Bol som minulý týždeň v Pariži a myslým si, že sme asi jediný komu to vadí. Veď čo je pre niekoho zo západných krajín 20 dolárov? Nič. Tu sa stretneme s ipod raz za čas, tam ho má každý a v USA je to to isté. Možno to ani nesúvusi s daným článkom ale tento ma už fakt dorazil. Ťažko pochopíme tento krok Apple keď náš trh je v celku zanedbateľný, a môžme byť len radi, že si tu máme apple kde kúpiť.

    0
    0
  4. solzenic – mozno vela ludom nevadi to ze to stoji 20$ ale to ze sa to neda kupit – keby to bolo zadarmo tak sa to stiahne ako kazdy iny update a nemusis vymyslat kuzla s iTunes shopom

    0
    0
  5. solzenic: Ono v Čechách (nevím jak na Slovensku, ale možná to bude podobné) většina lidí s Apple moc nesympatizuje. U nás totiž bohužel rozhoduje cena a lidé vidí cenu a hned je to špatné. Neřeší co ten hardware umí nebo co má za software, zkrátka je to drahé, je to špatné. Když takhle sleduju lidi, tak málo kdo se dokáže nad Apple produkty racionálně zamyslet. Pak tu jsou samozřejmě nadšenci a nebo lidé s iPodem, kteří ho berou jako věc, která je dost in a nedají na něj dopustit. Ale jinak jsou lidé dost zvláštní. Závidím zemím na lepší úrovni jejich situaci a i lepší situaci ohledně Apple obecně. Přeci jen naše zastoupení k lepší vizitce Apple moc nepřispívá. Ale to jsem také dost odbočil.

    0
    0
  6. komu sa to nepaci a nema na to, nech si to nekupuje. Na BMW tiez nema kazdy a len somar tvrdi, ze to je zle auto :)

    Proste socky co riesia kazdu 20 korunacku maju smolu (a vzapeti si idu kupit do stanku cigaretle)

    0
    0
  7. Jozef Remen: Samozřejmě, ale je takový zvyk, že než abych uznal, že na to nemám tak to radši budu pomlouvat.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.