Apple priznáva chybu s grafickými čipmi nVidia v MacBook Pro

Po tisíckach hlásení, sťažnostiach a reklamáciach užívateľov nakoniec spoločnosť Apple oficiálne priznáva chybu s čipmi nVidia vo svojich notebookoch MacBook Pro.

Spoločnosť nVidia údajne uisťovala Apple, že v počítačoch MBP nie sú žiadne nimi dodané chybné čipy GeForce 8600M GT, avšak po vlastnom „prieskume“ tieto chyby Apple predsalen našiel.

nVidia dodala v priebehu roka 2008 svojim partnerom (nie len spoločnosti Apple) desaťtisíce chybných čipov 8600M GT do notebookov rôznych značiek. Kvôli chybnému výrobnému procesu a „vysokému obsahu olova sa medzispoje čipu lámu vplyvom teplotných zmien“. Výsledkom sú výpadky grafiky, artefakty na displeji, mrznutie a nestabilita systému. Na MacBlog.sk sme už o tomto probléme písali (linky nájdete na konci článku), chybu nám potvrdilo viacero čitateľov, užívateľov fóra, a stovky sťažností je možné nájsť aj priamo na discussions.ap­ple.com.

Všetky MacBooky Pro vykazujúce uvedené symptómy je možné reklamovať, avšak nie všetky čipy sú chybné od výroby, preto svoj MBP reklamujte len v prípade, ak sa vás tento problém týka. Servisný úkon je zdarma, pokiaľ je počítač starý najviac dva roky, aj po ukončení záručnej doby.

Chyba sa vyskytuje najčastejšie u MBP vyrobených od mája do septembra 2008, v nasledujúcich modeloch:

  • MacBook Pro (prvé modely roku 2008, tzv. „early 2008“)
  • MacBook Pro (15″, 2.4/2.2 GHz)
  • MacBook Pro (17″, 2.4 GHz)

Dovolil by som si dodať, že aj keď reklamácie tohto problému bolo možné riešiť aj doteraz, Apple „lišiacky“ priznáva problém až 4 dni pred uvedeným nových MacBookov a MacBookov Pro. Dôvody môžu byť rôzne, avšak problém bol zámerne potláčaný. Nové MacBooky by dokonca mali opustiť čipset od Intelu a používať kompletnú čipovú sadu od nVidie, čo v tejto situácii môže vyvolať u istej skupiny zákazníkov dávku nedôvery. Intel je totiž známy svojimi kvalitnými a bezproblémovými čipsetmi, nVidia naopak známa veľmi problematickými platformami aj u desktopov.

komentárov
  1. Nakláním se k tomu, že s novými čipsety od nVidie si bude muset tahle firmat dát ohodně větší pozor na to, aby něco nezvorala, dvakrát si důvěru giganta nezískáte.

    0
    0
  2. Ja tento problem pocitujem tiež, MBP 17”som kupila v septembri 08, ak sa prehreje je hlučny a stava sa mi, ze ak sa prepne do sleep modu po “oživení” sa mi zobrazuju “artefakty” na dispeji.. asi bude nutna reklamacia :/

    0
    0
  3. Mám MBP 15″, který jsem kupoval koncem dubna v San Franciscu. Žádné větší problémy až na to, že se při velké zátěži občas sekají animace jsem nepozoroval. Myslíte, že mi v u nás uznají reklamaci? Přeci jenom bych byl rád kdyby se na to někdo kouknul.
    Máte s tím někdo zkušenosti? Díky.

    0
    0
  4. Ako sa da zistit ze sa jedna o vadny kus. Je na to niejaky test. Ja som zatial na svojom MBPro posledny model kupovany v 15.3.2008 nezistil ziadne problemi. Ale co ked predsa sa casom prejavy ten problem. Mam na book 3 roky zaruku, to ma trochu ukludnuje.

    0
    0
  5. Ja sa chystam kupit MBP a bojim sa tych vnutornosti od nVidie. Neviem uvidime ale ak to bude haprovat tak ma sklamu. U Apple je najhorsie prave to, ze si v pripade HW vela nenavyberate.
    Uvideme ako povedal slepy a isiel na nemy film. :)

    0
    0
  6. Moj Macbook PRO skolaboval pred 4mi dnami, vobec mi nenabehne display ani na externom monitore. Takze tato sprava je pre mna velka celebration. Zajtra rano sa chystam do Apple na reklamaciou s tym ze uz mam 4 mesiace vyprsanu zaruku. Dam vediet, ci vsetko prebehlo OK.

    0
    0
  7. for ASF.
    no ja som si myslel ze moj comp je v pohodke, ale potom ked som si zahral hru, kde graficka dostala troska zabrat tak ked mi par krat po sebe zmrzol comp, rychlo som pochopil ze problem mam aj ja.
    Takze odporucam zatazit grafiku, a chyba ak nejaku budes mat sa ukaze.
    Mne osobne sa chyba inak neprejavyla, iba to mrznutie.

    0
    0
  8. Mne sa moj MacBook (13,3″) zas v kuse prehrieva, ventilatory idu na plny vykon, stale akoby sa trapil … procesor maka, vraj grafika (ani neviem, co tu vlastne mam za kartu) jej asi dava dost zabrat …

    0
    0
  9. for Laco: dufam ze mas updatovany firmware, to riesi problem prehrievania a ventilatorov.Samozrejme moze byt aj vela teplovodivej pasty na procesore, uz sa to davnejsie preberalo…

    0
    0
  10. for Laco:
    Mozno ti poradim, zapni si Activity monitor a pozri co ti zatazuje CPU, moze to byt nieco co ti bezi v pozadi a dava zabrat procesoru. Mne toto robil driver na tlaciaren. Tuto temu ale nahod do forumu, urcite ti niekto poradi.

    0
    0
  11. for mateklemp: a co si hral, nech sa aj ja otestujem? Mne ide Prey a Tiberium wars bez mrznutia, ale Sims 2 mi par krat zamrzli tak chcem vediet cim to bude.

    0
    0
  12. Rayd: momentalne som v Australii ale dnes rano to prebiehalo asi tak, ze som im povedal ake testy som porobil a popisal ziststene zavady, potom si k MBP pripojil externy HDD, klavesovou skratkou command+option+R+P vyresetoval PRAM a NVRAM a pak nabootoval z toho ext. HDD ktory mu podla vsetkeho spravil self test na Nvidia Graphic Processor.. volaju to GPT test. Ten mu vygeneroval log fajl a pokial je to vadny Nvidia chip tak vygeneruje aj takzvany GPT validation code, ktory je odoslany spolu s motherboardom a seriovym cislom MB na vymenu. Chybova hlaska s ktorou bol GPT test ukonceny na mojom notebooku bola “FAILED – Eligible Graphic Processor not found – Error Code 2” Oprava by vraj mala trvat 3 az 5 pracovnych dni. Vravel ze doska bude vymenena za novu s oznacenim rev.2 ktora by uz touto chybou vraj postihnuta byt nemala. Tak isto vravel ze dosky maju nachystane skladom.. takze verim ze to bude skor ako do konca tyzdna. Dufam, ze toto pomoze aj ostatnym ktorych postihol podobny osud.

    0
    0
  13. Takze iba maly update, notebook som dostal v piatok popoludni, oprava bola samozrejma bezplatna a cely vikend som usilovne zatazoval grafiku hrou COD 4 a nezistil som ziadne nedostatky. Dakujem Apple.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.