Vymeniteľná grafická karta v iMac 24″

O vymeniteľnej grafickej karte v 24 palcovom iMacu vieme už od jeho uvedenia, ale pravdepodobne väčšina potencionálnych kupcov o tejto možnosti nevie. iMac 17″ používa integrovanú graficku kartu GMA950, ktorá využíva ako video pamäť zdieľanú RAM. iMac 20″ používa Radeon X1600 s vlastnou pamäťou, ale karta je oproti bežným PCI Express kartám napevno umiestnená na základnej doske, takže tiež ju nie je možné časom vymeniť. Ostatné komponenty vo všetkych iMacoch sú upgradovateľné – RAM, externé pevné disky, prakticky aj procesor. Kvalitnejšie zvukové karty pre náročných alebo TV karty je tiež možné externe pripojiť. Rozšíriteľnosť je jednoduchá, až na tie grafické karty. iMacy inak používajú komponenty z notebookov, takže vyžarujú menej tepla a sú energeticky menej náročné – tým pádom je jednoduchšie ich chladiť, zmestia sa priamo do monitora a ventilátory bežia na nízkých (nepočuteľných) otáčkach. Samozrejme sa to prejavuje na vyššej cene a horšej internej rozšíriteľnosti.

24 palcový iMac má oproti nižším modelom inú základnú dosku. Obsahuje MXM slot dizajnovaný spoločnosťou nVidia, ktorý je určitým spôsobom mobilná PCI Express linka. Pôvodný zámer bol s týmto riešením umožňiť upgrade v notebookoch. Nemá však zatiaľ skoro žiadny komerčný úspech. U nás nie je o MXM slotoch v iMacoch 24″ žiadna zmienka, ale predajca by mal vedieť objednať aj iné karty ako štandardne montované GeForce 7300 GT. Buď o tom nevedia, alebo to zámerne utajujú. V USA je možnosť upgradu uverejnená jasne. Momentálne sú na trhu z MXM kariet dostupné (z tých lepších) GeForce 6800, GeForce 7900 a Radeon X1800. Tieto karty utiahnu 90% dnešných hier vo Windows na maximálnych detailoch, takže ak ste náruživý hráč a zaujali Vás Macy, toto je asi najlepšia možnosť.

Zatiaľ som nemal možnosť celú vec a montáž osobne preveriť, ale ak sa v blízkej dobe možnosť naskytne, určite sa tomu budem podrobnejšie venovať. Karta v MXM slote vyzerá takto. Všetko o MXM sa dozviete na stránkach MXM Upgrade. Detaily skúsime zistiť u niekoľkých predajcov.

UPDATE: Odpovedal Juraj Kluvánek, majiteľ spoločnosti SWP.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.