Priebeh akcie v iStyle Bratislava

Akcia iStyle Bratislava pre press oficiálne začala 15.2.2007 o 11:30, na mieste boli v tom čase už všetci kompetentní ľudia. Niekoľko minút sa však čakalo na niektorých oneskorených novinárov. Celú organizáciu zabezpečila známa agentúra Holoda – Skalnik a ich sympatické slečny organizátorky. Fotografie ste už mohli vidieť včera, keďže sme ich poslali kvôli exkluzivite priamo z miesta, teraz ich však publikujeme už aj s popisom a zaujímavosťami­.Novinári si skúšajú počítače Apple

Matej Cifra „Sajfa“ Po welcome drinku pristúpil v hlavnej miestnosti pred mikrofón moderátor Sajfa a privítal návštevníkov úvodnou rečou. Väčšina ľudí by trochu bulvárnejšieho Sajfu na takejto akcii neočakávala, ale nemal s konverzáciami žiadne problémy a ako nedávny switcher sa aj slušne zapájal. Jednoducho ani vo svete počítačov (Apple) nie je mimo – alebo vie dobre improvizovať. Neskôr som ho zastavil a opýtal sa, aký používa Mac, a čo na ňom robí. Sajfa používa PowerBook G4 12″, k zábave a práci mu stačia základné internetové aplikácie a pochvaľuje si program iPhoto. Opísal sa ako bežného počítačového „konzumenta“ a (nie len) pre túto najväčšiu skupinu užívateľov je podľa neho Mac veľmi dobrá voľba.

Georges Abboud, iStyle stores CEO Georges Abboud hovoril všeobecne o obchodoch iStyle, samozrejme v angličtine a Sajfa robil tlmočníka. Základným faktorom obchodov iStyle je hlavne možnosť vyskúšať si všetky počítače priamo v predajni. Dotknuť sa, pracovať s nimi a mať lepšiu možnosť presvečiť sa o kladoch počítačov Apple. Predajne iStyle organizujú aj kurzy zdarma pre všetkých začiatočníkov aj pokročilých. Dôvod, prečo bol otvorený najprv iStyle Košice a až neskôr obchod v Bratislave je ten, že Košice doteraz nemali žiadneho predajcu Apple.

Norbert Mészáros, Sales Director pre SDS Apple IMC Norbert Meszároš, ako hlavná osoba v Apple IMC Slovensko, hovorí o priblížení počítačov Apple pre slovenských užívateľov. Budúcnosť vidí pozitívne a cieľom je osloviť profesionálov aj začiatočníkov.

Oskar Rózsa, hudobný producent Podľa Oskara Rószu sa Apple výbava vyznačuje svojim dizajnom. V hudobných štúdiach, kam chodia vplyvní ľudia, je podľa neho dôležité, aby pracovné priestory príjemne dotvárali atmosféru, a bežné PC skrinky nie sú to pravé. Oskarovi Macy veľmi šetria čas, pracuje s nimi už dlhé roky. S Windows mal nedávno 6 hodinový problém, ktorý nevedel údajne vyriešiť ani privolaný technik. Pri práci s hudbou je pre Oskara u Macov dôležitá stabilita, podpora zvukových periférií a program GarageBand pre poloprofesionálnu prácu, kde je tvorba hudby intuitívna a jednoduchá.

Tomáš Bucha, Product Manager pre Apple IMC Slovensko Tomáš Bucha má ako produktový manažér dôkladné vedomosti o počítačoch Apple. Na tejto fotografii sa pristavil pri profesionálnom stroji Mac Pro. Spolu s veľkým 30 palcovým displejom Apple Cinema (mimo tejto fotografie) tvorí výborný základ pre náročnú prácu s videom alebo zvukom v špecializovaných štúdiach. Hliníkovú skrinku Maca Pro otvoril posunutím bočného krytu a opísal aj vnútro ako čisté a s výborným prietkom vzduchu. Nevznikajú problémy kvôli neporiadku v kabeláži alebo prehrievanie komponentov. Štandardný model začína na cene 85 000 SK.

Vladimir Yurkovic, fotograf Vladimir Yurkovic je známy slovenský fotograf a jeho fotografie ste mohli vidieť na propagačných materiáloch spoločností Allianz alebo aj Orange. Na Macoch používa profesionálny program pre fotografov, Apple Aperture. V teréne so sebou nosí PowerBook G4, 15″, v práci aj doma ho pripája na monitory Apple Cinema 23″. Zariadenia má kvalitne profilované a kalibrované a jedna z veľkých výhod Apple je pre pána Yurkovica dokonalá správa farieb v Mac OS X. Jeho práce sa po vyvolaní farebne zhodujú s podaním farieb monitorov Apple. Na otázku, či gamut kvalitných monitorov Cinema pre profesionálneho fotografa postačuje, odpovedal že s nimi nemá žiaden problém a výtlačky sú pri monitoroch jedna k jednej. Presnejšie v znení „[Cinemy] dotatočne presahujú gamut CMYK-u, do ktorého sa aj tak prevádzajú všetky komerčné (reklamne) obrázky.“

Training room V tejto miestnosti by mali prebiehať bezplatné školenia všetkých záujemcov a užívateľov počítačov Apple. V celom priestore iStyle Bratislava funguje bezdrôtové pripojenie na internet. Môžete si priniesť vlastný notebook, alebo Vám bude poskytnutý počítač z predajne.

Po obede v reštaurácii tej istej budovy do 15:00 ešte prebiehali osobitné rozhovory. Položili sme niekoľko zaujímavých otázok a tie najzaujímavejšie výstrihy rozhovorov prinesiem v najbližšom čase. Norbert Meszároš sa napríklad vyjadril o dostupnosti produktov Apple v Európe, Georges Abboud o budúcnosti iStyle a majiteľ predajne SWP Software Partner, Juraj Kluvánek, objasnil situáciu okolo internej konfigurovateľnos­ti Macov.

Akcia iStyle Bratislava sa podarila veľmi dobre – celé to možno pôsobilo dojmom, že počítače Apple sú len pre profesionálnu prácu, trochu to však zmiernil moderátor Sajfa a nakoniec, každý z návštevníkov si mohol vyskúšať ktorýkoľvek počítač a jednoduchosť systému Mac OS X. Produkty Apple sú skutočne pre každého. Mnohí sú zvedaví na ceny v tomto novom obchode, keďže je v samom centre Bratislavy. Ceny nie sú nijako špeciálne – všetky sa zhodujú s cenami na Apple Store Slovensko (store.apple.sk), čize štandard. Ceny zodpovedajú výbave a konfiguráciam, porovnateľný počítač inej značky kúpite za rovnakú cenu, no iStyle Vás aj zdarma zaučí svojimi vzdelávacími kurzmi.

A nezabudnite, že prvých 300 návštevníkov dostane iPod nano 2GB o 2000 SK lacnejšie.

komentárov
  1. No, to je nepriama citacia, do ktorej som nechcel zasahovat. Takze by som bol rad, ak by to vedel niekto kompetentny objasnit, obchodnici nas citaju.

    0
    0
  2. No bol som tam a mam pocit, ze pan Abboud skor hovoril, ze iStyle v Bratislave sa otvoril az teraz, lebo sa hladala vhodna lokalita. Hviezdoslavovo namestie hned vedla B&O bez debaty je :)

    0
    0
  3. ??? Dôvod, prečo bol otvorený najprv iStyle Košice a až neskôr obchod v Bratislave je ten, že Košice doteraz nemali žiadneho predajcu Apple. ???

    Spolocnost MCN v Kosiciach predava Macintoshe uz viac ako 10 rokov!
    http://www.mcn.sk :-)

    0
    0
  4. wonder: Áno, vravel aj to, miesto je dobré. V súvislosti so žiadnym predajcom v KE sa vyjadril v osobnom rozhovore. A chápeš, že nie je veľmi zdvorilé argumentovať.

    Tibor: na to je tu malý trh, iTunes nie je o Apple, ale o (slovenských) vydavateľoch.

    0
    0
  5. Ceny nie sú nijako špeciálne – všetky sa zhodujú s cenami na Apple Store Slovensko (store.apple.sk), čize štandard. – ta stránka náhodou nepatrí istyle-u?

    0
    0
  6. Tento clovek vie o pocitacoch akurat ze maju obrazovku windows a mozu ist na internet.
    hlavne ze ho apple pozval na svju super mega akciu istyle
    co vlastne bolo praobycajne otvorenie obchodu

    0
    0
  7. IT: Kazdy, kto ten clanok cital alebo tam bol, si hned uvedomil ze to ani nahodou nie je take praobycajne otvaranie hocijakeho obchodu. Vsetko od hosti cez organizaciu a zlacnene iPody + kompletny sortiment je podla mna specialna udalost. Praobycajne sa otvaraju potraviny na rohu panelaku :)

    0
    0
  8. Stale nechapem preco sa v diskusiach vyjadruju ludia co veciam nerozumeju a ti ostatni mlcia. To su asi murphyho zakony ci co… store.apple.sk je stranka, tak ako je v kontaktoch uvedene, ktora patri pod Slovak Data Systems. iStyle je siet obchodov ktoru sice ma pod patronatom SDS ale je to samostatny obchod a samostatna siet obchodov po celom svete. To ze maju spolocne ceny je logicke pretoze by bolo dost odveci keby dve firmy ktore predavaju Apple produkty a sucasne su IMC (Independent Marketing Company) mali rozdielne ceny.

    Uz piste normalne a rozumne, nie tieto blbosti :)

    A mcn.sk vyzera otrasne, od nich by som si asi nic nekupil a tak sa nedivim ze ich nikto nepozna (ani ja a to som vo svete Apple uz 10 rokov). A to (mcn.sk) je web alebo wordovy dokument z roku pana?

    0
    0
  9. A ako tak studujem to mcn.sk viac a viac tak zistujem ze predavaju hocico od Asusu az po MSI takze to ma od poriadnej Apple predajne veeelmi daleko. To je asi ukradnuty cennik Agemu ci co. Trosku trapne argumentovat touto predajnou :(

    0
    0
  10. Podstatný problém istyle-u je ten, že ich mac-y sú o 15% drahšie ako vo VB s tou istou zárukou. Čo je pri týchto cenách dosť. To vedie našincov aby si počítače apple zháňali z iných krajín (Môj prípad). A tým prichádzajú o zákazníkov.

    0
    0
  11. Tomas: tak sa ospravedlnujem, to som nevedel :)
    V kazdom pripade som rad, ze to tu je a hlavne ma tesia slubene Training sessions :)

    0
    0
  12. Imho je predajna MCN ultimatny argument voci tvrdeniu ,ze v kosiciach predajca apple nebol. Bol si v ich predajni niekedy? Ja ano a neje to o nic horsie nez iStyle. Vystavene iMacy a ine macy ktore si mozes vyskusat.

    0
    0
  13. Bolo by fajn keby ste diskutovali k veciam na ktoré môže autor článku reagovať.

    Prepísal priebeh akcie, nič viac.

    Nehádajte sa o tvrdeniach tretích osôb, to nie sú názory autora a teda ich nie je možné ovplyvniť.

    Ďakujeme.

    0
    0
  14. 3ky: Iba na okraj k MCN. Ty poznas na Slovensku nejakeho predajcu Apple, ktory by sa uzivil IBA predavanim tejto znacky a v tomto regione??? Je super, ze iStyle prisiel na Slovensko, ale uvidime ako dlho tu aj zostane, pretoze teoria je jedna vec a realita druha. MCN je velmi solidna spolocnost a keby si tam bol osobne nemohol by si pisat to, co pises. To ze predavaju aj inu znacku ako Apple je hola realita tohto malickeho trhu. MCN prezila aj tazke 90-te roky ked bol Apple pred prichodom Steva Jobsa v krize a ked sa este nepredavali iPody a podobne vychytavky. Ten, kto je na tomto trhu tak dlho ako oni vie, co trh obnasa. A u Apple to plati dvojnasobne.

    0
    0
  15. Tak damy a pani, aby boli vsetky informacie na spravnom mieste. V Kosiciach je officialny dealer MCN, ktory vsak v poslednych rokoch nerobil dostacujuci obrat na to, aby bolo vedenie spokojne, ze v Kosiciach je tato znacka zastupena, ale aj aby tam bolo viac miest k moznosti zakupenia tejto znacky, len v Bratislave okrem iStyle su traja najvacsi dealeri tejto znacky, tak preco by malo vychodne Slovensko zaostavat. Preto sa v Kosciach otvorila predajna iStyle. Povedne mala byt otvorena najprv v Bratislave, ale velmi dlho sa hladala nejaka spravna lokalita. Co sa tyka stranky store.apple.sk, tak tu spravuje firma Slovak Data Systems, s.r.o. co je oficialny importer Apple IMC na Slovensku a firma iStyle este kompletnu stranku nema. Firma iStyle, s.r.o. je teraz samostatna firma. Predajna v Kosiciach este stale spada pod Slovak Data Systems, s.r.o, ale v najblizsom mesiaci sa preradi pod firmu iStyle, s.r.o.. Tato firma bude ako samostatny dealer tak ako Software Partner, Traco Computers, Macsystem, alebo aj spominane MCN. A ak sa chcete hadat, ze kto vlastne je alebo nie je dealerom Apple IMC na Slovensku, tak sa pozrite na http://www.apple.sk, v sekcii kde nakupovat mate moznost si prezriet vsetkych autorizovanych dealerov.

    Este k tej vyssej cene k porovnaniu so zahranicim. Vecny problem tu na Slovensku. My podla zakona musime koncovym zakaznikom predavat pocitace s dvomi rokmi zaruky. Vsetky pocitace kupene v zahranici sa predavaju automaticky s jednym rokom zaruky a aj ked si ho donesete na Slovensko, tak sa Vam tato zaruka nepredlzuje ale mate ju stale len rocnu. Ak si pripocitate k cene pocitacov zakupenych v zahranici druhy rok zaruky, recyklacne poplatky a dopravu, tak sa v mnohych pripadoch dostane aj na ceny vyssiu ako na Slovesku a tu mate aj technicku podporu a vsetky zarucne podmienky zaistene.

    0
    0
  16. Pravdou je, že obchody iStyle su uvadzane ako samostatni predajcovia/dealeri Apple. Ale je pravdou, ze 100% vlastnikom tychto obchodov aj eserocky je tunajsi distributor.
    Safra, poznate este taky biznis, kde distributor robi vlastnym predajcom konkurenciu?

    0
    0
  17. Apple ? pouzivam uz dlhe roky !!!!

    som s nim strasne spokojny ! dufam , ze vsetci prejdete nato…
    Som hudobny producent a profesionalny aranzer v Rakusku…
    apple je proste specialny len na hudbu…
    robim s nim uz dlho a nemam s nim problemy dufam , ze ani nebudu….

    joe

    0
    0
  18. hey! i live in bratislava , i was looking forward selling my macbook pro, which could be my starting point?

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.