Nové API v Leoparde – aplikácie nekompatibilné s Mac OS X Tiger

V leoparde sa objavia nové API pre programátorov, ktoré prínášajú niekoľko dôležitých vylepšení. Aplikácie by mali byť stabilnejšie a ešte rýchlejšie, ale hlavne budú programátori schopní vytvárať veci, ktoré doteraz neboli možné.

Tu je niekoľko vylepšení, o ktorých môžme hovoriť, resp. ktoré uverejnila spoločnosť Apple:Language Improvements: Objective-C 2.0 výrazne ušetrí programátorom veľké mnozštvo času stráveného pri memory managemente. Programátori ocenia zjednodušenie, užívatelia ocenia menšie riziko pádu programu. Pády programov spôsobuju vo väčšine prípadov práve chyby pri práci s pamäťou.

Garbage collection by mal tiež zjednodušiť programovanie vláknových aplikácii. Programátor sa nemusí obávať, že objekt posúvaný na iné vlákno nezostane v pamäti tak dlho, aby ho receiver stihol použiť.

Core Animation nie je určený len pre pekné 3D efekty, je tiež veľmi užitočný aj pre 2D vykresľovanie. Zjednodušuje kód vykresľovania (v niektorých prípadoch veľmi drasticky), a poskytuje obrovské výkonové využitie a zrýchlenie. Okrem toho beží Core Animation vo vlastnom vlákne, takže UI zostáva responzívny aj v prípade, že hlavné vlákno je vyťažené.

Zároveň to ale znamená, že vývojár, ktorý použije tieto nové API z Leoparda, bude mať naprogramovanú aplikáciu nekompatibilnú s Mac OS X Tiger. Mnoho vývojárov sa doteraz pre Tiger snažilo vyvýjať aplikácie tak, aby boli funkčné aj na staršom Panther-i (10.3). Svojim spôsobom to spomaľuje vývoj. Je však veľká kopa aplikácii, ktoré Tiger/Leopard API k svojim funkciám vôbec nepotrebujú.

Nové API môžu využívať hlavne malé spoločnosti a jednotlivci, ktorí nie sú tak silno viazaní na staré operačné systémy a nemusia dodávať desaťtisíce balíkov aplikácií kompatibilných aj s 3 ročným systémom. Príkladom by mohol byť napríklad Microsoft Office. Malo by byť zaručené, aby takýto produkt fungoval aj na starších systémoch.

Na druhej strane napr. editor TextMate môže okamžite prejsť na nové API, a získať tým veľkú rýchlostnú injekciu, ktorá samozrejme aj (teoreticky) zvýši predajnosť tohto softvéru.

Nové API sú teda vo výsledku výbornou inováciou pre svoju cieľovú skupinu aplikácii, a skoky medzi verziami 1.0–2.0, 2.0–3.0 prinesú logicky zaujímavejšie zmeny ovplyňujúce ich úspech na trhu.

Zhrnime si plusy a mínusy nových API a nekompatibility s Tigrom:

+

  1. Podporovanie viac verzií Mac OS X znamená potencionálne väčšie množstvo zákazníkov

  1. Starý kód spomaľuje ostatné úlohy
  2. Manuálny memory management spôsobuje problémy vývojárom aj užívateľom
  3. Ignorácia nových API znamená menej zaujímave upgrady verzií
  4. Ignorácia nových API tiež znamená nevyužitie možnej vyššej rýchlosti
  5. Fakt: užívatelia, ktorí neupgradujú svoj OS, neupgradujú ani svoje aplikácie, alebo ich to nezaujíma

Výborná aplikácia pre Mac OS X Leopard zaujme viac zákazníkov a užívateľov, ako nezaujímavá aplikácia pre Tiger/Panther. Veľká výhoda pre Apple je, že nové programy ešte viac rozšíria obrovskú medzeru v kvalite medzi aplikáciami pre Windows/Linux a aplikáciami nového Mac OS X. Jednoducho povedané, o rok budú aplikácie pre konkurenčné platformy a systémy vyzerať smiešne a zastaralo z programátorského aj užívateľského hľadiska.

A presne o to ide.

zdroj: http://theocacao.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.