Color management v Boot Campe, Windows XP/Vista

Jedným z aktuálnych problémov systémov Windows, o ktorom som už na MacBlogu písal, je zvláštne fungujúci manažment farieb. Napriek tomu, že farebný profil pre monitor je možné v nastaveniach navoliť, bez externej utility sa profil do LUT grafickej karty nenačíta. Bol som veľmi prekvapený, keď po 15 rokoch od doby Windows 95 tento známy problém nebol opravený dokonca ani v systéme Windows Vista vydanom v januári 2007. Pre Vistu pripravil Microsoft prepracovaný CM s dobrými vyhliadkami do budúcnosti, no navolené farebné profily pre monitor sa jednoducho do LUT tabuľky grafickej karty stále nenačítavajú, teda nefungujú. Microsoft o tomto stave vie.

Keďže niektorý grafický software musím(e) z rôznych dôvodov používať v Boot Campe vo Windows, hľadal som utilitu, ktorá dokáže farebné profily načítavať pri štarte Windows. Oficiálne loadery od Gretag Macbeth/X-rite alebo Pantone si s Vista 32 bit poradia len s odretými ušami a v 64 bit nefungujú vôbec. Kalibrované profily vytvorené v Mac OS X sú kompatibilné s Windows, stačí ich len načítať.

Našiel som funkčnú miniatúrnu freeware utilitu s názvom Xcalib, ktorá sa ovláda cez príkazový riadok, no na načítanie profilu navoleného ako „default“ v systéme stačí Xcalib normálne spustiť.

Zvoľte si teda vo Windows XP/Vista v nastaveniach svoj defaultný profil a následne spustite Xcalib. Profil sa okamžite aplikuje. Ak v príkazovom riadku použijete xcalib.exe s parametrom /clear, profil sa z LUT odstráni. Použitie je teda jednoduché. Ak chcete profil načítavať pri každom štarte Windows, umiestnite do „po spustení“ zástupcu na Xcalib alebo samotný xcalib.exe.

Xcalib mi funguje v XP 32 bit a Vista 64 bit. Pôvodne bol tento nástroj vyvíjaný pre Linux, no na konci stránky o programe je aj spomínaný súbor na stiahnutie pre Windows. Pri práci s grafikou vo Windows ešte nezabudnite, že aj napriek použitiu Xcalib zvykne XP aj Vista profil pri prebudení zo spánku alebo znovuprihlásení z login obrazovky profil neopodstatnene odstrániť z LUT. Preto po každom prebudení alebo prihlásení spusite Xcalib ručne znovu.

komentárov
  1. No, tipuju, že většina z nás, co máme nainstalován BootCamp, ho využívá k něčemu jinému než grafice… Ale díky za poodhalení slabostí konkurence! :D

    0
    0
  2. Martinoza: Áno, občas na testovanie a pod., aj keď nie sú dostupné ovládače. Článok ale platí aj pre PC, nie len pre Boot Camp. Pri striedaní pracovísk/PC/Mac je LUT loader dôležitý.

    0
    0
  3. Martinoza: Toto môžme riešiť mailom (dominik@macblog.sk), ak je to pre teba podstatné, ale tu je to zbytočné od témy článku. Skúšal som na viacerých Intel Macoch a testujem zo zaujímavosti kadečo, software, kompatibilitu, stabilitu, samotný Boot Camp atď.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

iOS 18 bude zrejme podporovať tieto zariadenia

Tak ako každý rok, aj v 2024 nás čaká nová verzia operačného systému iOS. A ako tomu už býva, s rastúcimi nárokmi sa čas od času stane, že Apple ukončí podporu niektorých starších zariadení.
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.