Adobe Photoshop CS3 nie je a nebude 64bit

Jeden z tvorcov Adobe Photoshop-u prezradil, že 64 bitové aplikácie Adobe sú v pláne, ale nestane sa tak v prípade balíka CS3 (čo už vieme z uvedenej betaverzie nového Photoshop-u).

Scott Byer vraví, že súčasné výhody 64 bitových aplikácii by Photoshopu so súčasným bežne rozšíreným hardwarom a softwarom veľmi nepomohli. Väčšina užívateľov totiž podľa pána Byera používa operačný systém s 32 bitovým adresovaním pamäte. Týka sa to aj systému Mac OS X Tiger s podporou 16GB RAM – systémy môžu prideliť jednej aplikácii maximálne 3GB RAM a tým pádom by 64 bitové adresovanie pamäte zostalo nevyužité. …Scott dodáva, že 64 bitové aplikácie nemajú rýchlejší prístup do operačnej pamäte ani žiadne rýchlostné výhody, ktoré by takéto aplikácie dokázali poriadne využiť. 64 bit môže mať aj opačný (spomaľujúci) efekt – kód prechádzajúci cez pamäťový subsystém je oproti 32 bitovému dvojnásobne veľký.

Osobne si myslím, že Scott má a zároveň nemá celkom pravdu. S príchodom 64 bitových Mac OS X Leopard a Windows Vista sa všetko zmení. Ale len teoreticky – väčsina firiem totiž OS neaktualizuje a nekupujú hneď ani nové balíky Adobe. Až do príchodu CS4 sme teda stále odkázaní na maximálne 3GB RAM pre program, čo je už podľa môjho názoru na grafiku dnešnej doby žalostne málo. Zároveň však aj môžeme byť radi, že programátorske sily boli venované univerzálnej binárke. 64 bit PPC aplikácie by nám na Intel Macoch nijako nepomohli.

zdroj: http://www.appleinsider.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.