ComputerWorld negatívne kritizuje Mac OS X

Na webe coputerworld.com sa objavil článok s názvom „15 vecí, ktoré by mal Apple zmeniť na Mac OS X“. Na internete vyvoláva rozporuplné pocity a dlhé diskusie. Autori článku vytýkajú nezmyselné a nepravdivé veci – celý článok pôsobí tak, že s Mac OS X zrejme nepracovali viac ako pár minút. V dvoch bodoch sa kritizuje aj klávesnica a myš Apple.

Čo hovorí Computerworld a moje reakcie k niektorých ich (zlým) pripomienkam si môžete prečítať v pokračovaní článku.Computer­world: ~~Finder nemá tlačidlo refresh.~~

MacBlog: Finder sa vždy refreshuje sám. V nutnom prípade je stále možné Finder reštartnúť klávesovou skratkou Command+Option+ESC.

Computerworld: ~~Súbor sa nedá ľahko premenovať stlačením F2 ako vo Windows.~~

MacBlog: Súbor premenujeme stlačením klávesy Enter.

Computerworld: ~~Pri vypínaní systému Mac OS X musíte ručne znovupotvrdiť vypínanie alebo počkať 2 minúty.~~

MacBlog: Stačí podržať tlačidlo Option pri kliknutí na vypínanie a neobjaví sa potvrdzovacie okno. Užívatelia počítačov Apple ale častejšie namiesto vypínania používajú režim spánku.

Computerworld: ~~Nemožnosť vystrihnúť súbory vo Finderi.~~

MacBlog: Vystrihovanie súborov je pre menej skúsených užívateľov nebezpečné, možu si omylom prepísať schránku novou kópiou iných dát a stratiť vystrihnutý súbor. Je lepšie použiť presun súboru.

Computerworld: ~~Dlhú dobu mal Apple len jednotlačítko­vú myš.~~

MacBlog: Jednotlačítková myš súvisí s celým ovládacím prostredím a núti(la) vývojárov programov pre Mac striktne dodržiavať ovládacie pravidlá a nemapovať rôzne funkcie podľa vlastného uváženia na pravé tlačidlo myši. V konečnom dôsledku je to jednotné a jednoduché ovládanie, aj keď Apple už má aj viactlačítkovú MightyMouse.

Computerworld: ~~Rôzne vyzerajúce aplikácie Safari, Finder, Mail – nejednotná téma.~~

MacBlog: Kombinácie brúseneho kovu, čistej bielej a sivej vytvára ladiace pracovné prostredie, no zároveň zjednodušuje multitasking. Hlavné spustené programy ľahko spoznáte aj ked vidíte len roh okna, alebo pri používaní Exposé.

Computerworld: ~~Zložité nastavenie tlačiarne.~~

MacBlog: Nezistili sme žiadne problémy s nastavovaním tlače. Závisí to aj od výrobcu tlačiarne a jeho ovládača.

Computerworld: ~~Okná nemajú tlačidlo maximalizovať.~~

MacBlog: Je veľmi nelogické okná maximalizovať. Máme na monitore dosť priestoru, chceme využiť jeho plochu a pracovať s viacerými oknami naraz. V dnešnej dobe širokouhlých monitorov to platí dvojnásobne. V Mac OS X tlačidlo maximalizovať funguje inak – nastaví veľkosť okna na optimálnu veľkosť alebo veľkost dokumentu/obsahu v ňom. Znovustlačenie vráti okno do pôvodnej veľkosti.

Computerworld: ~~Žiadne Štart menu s aplikáciami.~~

MacBlog: Možeme si na dock natiahnuť adresár Applications a spúštať programy rovnako ako pri použití Štart menu vo Windows

Computerworld: ~~Nemožnosť zobrazovať dátum pri hodinách.~~

MacBlog: Je to možné a nastavuje sa to logicky v nastavení dátumu a času. Taktiež máme možnosť použiť kalendár v Dashboarde.

Computerworld: ~~Widgety z Dashboardu sa nedajú umiestniť aj na plochu.~~

MacBlog: Widgety z Dashboardu sa na plochu umiestniť dajú. Takto.

Computerworld: ~~Apple by mal dovoliť/používať nekonzistentné kontextové menu.~~

MacBlog: Snažia sa povedať, že je dobré ak v kontextových menu vzniká neporiadok známy z Windows, kde si rôzne programy a utility vytvárajú odkazy podľa uváženia programátorov týchto aplikácii. Podľa Computerworldu to nikomu nevadí.

komentárov
  1. vo vacsine flamov okolo Apple mam pocit, ze protistrana nikdy v zivote nevidela mac hardware, natoz este na nom aj robila… dokazuje to aj Computerworld… smola vsak, ze takyto renomovany server by sa podobnych trapnosti dopustat nemal…

    inak fajn blog, koniecne nieco poriadne o mackoch aj na slovenskom nete, popri ceskom http://www.mujmac.cz

    0
    0
  2. Ms Windows, Apple Mac, Linux

    Pracujem s Windows uz niekolko rokov, lebo nemam kvoly nastrojom ako Visual Studiam na vyber. Tym nechcem povedat ze mi vyhovuju, prave naopak. Jeho prostredie je zavadzajuce, neprehladne, a aby som si udrzal poriadok, je to vazne namahave. Z popisanych bodov mi je ihned znamy zamer Appleu, a sam dochadzam k takym zaverom, ktore Apple uz davno praktizuje.

    No nad takym tlacidlom maximilizovat by som este aj tak popremyslal, ale mam z toho pocit, ze by to kazilo ich celkovu filozofiu.

    Da sa niekde na skusku stiahnut MacOS ?

    0
    0
  3. co sa tyka tlaciarni, mam pocit, ze je na tom windows lepsie. skusil som zopar tlaciarni, kazda pod windows fungovala lepsie. ako priklad mozem uviest: rada canon pixma – pod windows pri tlaci procesor je vytazeny azi na 5-10%, pod mac os na 90%. pod mac os sa tiez nezobrazuje stav naplni. vela bonusoveho SW pod mac os nejde, alebo je riadne orezana (napr labelprint)
    starsie hp laserjet – napr 4M plus ma sice ovladac pod mac os, vystup ale nie je taky kvalitny ako pod windows. da sa pouzit alternativny ovladac gimp, ktory kvalitu vystupu zmeni (nezlepsi). vystup sa vsak s windows neda porovnat. dalej neda sa pouzit tzv. tlaciaren na desktope, pretoze, ak sa pretiahne dokument na tlaciaren, tlaciaren zahlasi “insert letter”. v nastaveni tlaciarne (aj v tlaciarni samotnej) je vsade nastaveny default format A4. napriek tomu desktop printer posle do tlaciarne format “letter”. s ostatnym suhlasim, ze je mac os lepsi. slabinu vidim v office (chyba kvalitny kancelarsky balik, najma tabulkovy procesor) a tiez je hanba, ze neexistuje ziadne uctovnictvo (so slovenskou legislativou) pre male firmy na platforme mac os. tiez chyba podpora zo strany bank, takze internetbanking ma smolu.

    0
    0
  4. to: vsu, ale ved existuje Office for Mac (od Microsoftu, ten isty:)

    internetbanking je WEBOVA APLIKACIA, nemal by byt dovod, aby to neslo v Macu, lebo to je nezavisle na OS, ale na browseri… Ak je internetbanking spraveny normalne, tak ide vo vsetkych normalnych browseroch (pocnuc Firefox, Opera, Safari (vsetky tri su dostupne aj pre Mac aj pre Windows a konciac Internet Explorerom (ktory jediny nejde) v Macu)

    0
    0
  5. no, nesuhlasim v dvoch bodoch: maximalizovanie je uzitocne, nie z dovodu naroku na plochu, ale z dovodu vizualnej hygieny. ked sa sustredim na pracu vo photoshope, tak chcem mat nejake neutralne pozadie, co najmenej nepotrebnych vnemov. v drvivej vacsine pripadov pracujem naraz iba v jednom programe na ploche naraz, viac okien pouzivam jedine pri prepisovani, prekladani atd., ale rozhodne v tom nevidim ziadnu “filozofiu” nemat moznost maximize. ked chcem naraz viac okien, mam minimize, nepotrebujem “vacsi minimize”, ale skor ten maximize. to len k tomu. a este suhlasim s vytkou k tlaciarnam. ako som chcel tak som chcel, nevedel som sa dostat k firemnym preferencies mojej tlaciarne a nastavit si funkcie ako “print in grayscale” atd.

    0
    0
  6. jedna vec na na macu strasne stve,a to je kompaktibilita s tlaciarnami. katastrofa. nejprv nebolo mozne rozchodit Canon laserovu cb tlaciaren LBP3100, potom sa to po utrapach podarilo, avsak nikdy nie cez Airport express! po update OSX na 10.6.8 tlaciaren uz vobec nejde…nainstaloval som ju na zaprdene 11,6″ Lenovo a fici bez problemov. Apple mam ra, ale za iste veci by sa mali hambit… !

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť