Tvorenie novej partície – trvá už 1 hodinu

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Tvorenie novej partície – trvá už 1 hodinu

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    Príspevky
  • #56826
    Nopix
    Účastník (Participant)

    Pomocou Disk Utility som si začal vytvárať novú partíciu na internal HDD môjho iMaca (320GB). Už cca 55 minút Disk Utility píše: “Modifying partition map.”. Keď som si robil partíciu pre Windows cez Boot Camp Assistant trvalo to asi 10 – 15 min. Čo mám robiť???

    Ďakujem za odpovede.

    #120065
    Nopix
    Účastník (Participant)

    Prosííím, odpovedajte niekdo.

    #120066
    durotrulo
    Účastník (Participant)

    nemalo by to trvat tak dlho, ja som dnes robil particie na 750 GB disku a trvalo to do minuty myslim.
    mas na tom disku nejake dolezite data?

    #120097
    Amarok
    Účastník (Participant)

    asi ho musi defrafmentovat a preto ti to tak trva… ak mas dake systemove data roztrusene po celom disku tak to mozno ani nepojde

    #120098
    meth
    Účastník (Participant)

    to neni defragmentaciou, to nemoze mat ziadny vplyv na delenie particii

    #120099
    Amarok
    Účastník (Participant)

    ale moze.. pokial teda delis disk na ktorom su data… ak su data za hranicou delenia tak sa musia dostat na 1. particiu co znamena defragmentovat… ak je ale prazdny tak ne..

    #120109
    Kompi
    Účastník (Participant)

    Dobre, kazdy kto pise, ze to nie je defragmentaciou, nema o tom paru.

    Ked robis particiu, particia vznikne v ktorejkolvek casti disku, podstatne je aby bola kompaktna.. t.j. clustre idu za sebou. preto mozes mat disk plny len na 20 percent, ale data su tak blbo rozhadzane, tak ich treba “kompaktne defragmentovat”. S tvorenim a resizingom particii som uz toho naskusal dost.

    Particia a jej vytvorenie na Full defrag disku trva do 3 minut aj cez idisk aj cez bootcamp. Ak trva dlhsie, je to pre skryte defragmentovanie.

    K defragmentovaniu, su viacere metody, ale v podstate pre vacsinu ludi prichadza do uvahy defragmentacia disku, z ktoreho bootujes, ten sa neda priamo zo systemu defragmentovat v MAC OS ziadnym defragmentatorom. Treba pouzit Coriolis bootable CD alebo alternativu a nabootovat a spustit program z bootovatelneho CD. Takto zabezpecis FULL DEFRAG pre systemovy disk (pripadne staci aj COMPACT ale ten ti neusporiada data a trva len o trochu kratsie). Defragmentacia disku 120GB trva pri 75% obsadeni asi 5 hodin na mojom MBP ..

    To vysvetluje preco tvorenie particii trva tak dlho. Ak chces mat particiu do 5 minut treba defragmentovat. A vyhnes sa tak aj problemu “kernel panic” ak robis particiu cez bootcamp .. cez googla najdes viac, v podstate zakysne komp a strati sa volny priestor, ale to tu uz bolo riesene v inej teme..

    #120113
    mrzo
    Účastník (Participant)

    pri vytvarani novej particie nepotrebujes defragmentovat subory na disku – jedine co potrebujes je uvolnit tu cast disku kde ma vzniknut nova particia a teda tie casti suborov (subory) ktore su na nej presunut – kam uz je jedno ak to nie je na novej particii

    #120118
    Kompi
    Účastník (Participant)

    Mrzo, mas ty aspon vzdialenu predstavu, ako su data ulozene na disku, mas aspon vzdialene info o tom ako sa data z disku obnovuju a ako sa zapisuju do file systemu, asi ani nahodou, mam taky pocit..

    Mimochodom asi nemas ani paru, co je to defragmentacia, lebo by si nerozpraval o “presuvani dat”. Kam ich chces presunut… nerobi to nahodou defragmentacia, alebo mas nejaky super sposob, ako jednotlive casti suboru presunies tak, aby ich zapisalo na disk ako jednu stopu za sebou iducich klastrov.

    ked chces radit, daco by si mal aj o tom vediet.. Ale to je na tomto fore asi nova moda, ze tu prichadzaju otazky aj odpovede stylu … neviem co je google, mac mam prvy tyzden ale co si nepochatovat na fore…

    #120121
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Kompi… Predstavme si na chvilu ze fakt neviem co to je defragmentacia… Vysvetli mi to prosim ta a vysvetli aj to co ma spolocne s vytvaranim particii… Myslim to vazne. Mam zrejme len hrubu predstavu, ktora moze byt nespravna tak mi ju ked tak oprav pre buducnost, kedze to co momentalne viem o tom ako sa ukladaju data na disk a ako sa s nimi pracuje mi nedava odpoved na to preco by subory pri rozdelovani particie museli byt defragmentovane.

    #120136
    Kompi
    Účastník (Participant)

    Pozri, mam pocit, ze toto je natahovanie, ale co, ked to chces…. mas 100GB disk cisty disk, mas nahraty subor 1GB vo fatke mas zadane, ze subor je na disku v 100 castiach rovnomerne rozhodenych, t.j. kazdych 10 MB na zaciatku kazdeho gigabajtu. Defragmentaciou ho spojis a na nejake miesto disku, ci uz zaciatok alebo koniec.. (normalne na zaciatok disku).

    Robis particiu 50GB , ta si hlada spojite miesto na disku ale kedze kazdy gigabajt zacina datami, musi vysupnut data aby mala kontinualne miesto, tak defragmentuje tu oblast… to je to co som pisal, v ktorej ide tvorit particiu, t.j. 50GB v celku necha cistych a ostatne data premaze na ine miesto disku.

    toto je len priklad, a v realite … ked pozries na disk, subory su rozhadzane kdekade, hlavne velke t.j. ak mas leoparda na disku a k tomu nejake data je to 800.000 suborov a aj ked mas disk 160 GB a mas zaplnenych len 80, je viac nez pravdepodobne, ze budu po celom disku rozhadzane tak, ze nenajdes suvislych 5 ggigabajtov za sebou.

    A subory ani nemusia byt delene, staci aby boli ponahravane kdekade po disku. A to rozhodne su.

    #120141
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Kompi v podstate si mi neodpovedal na nic na co som sa pytal tak si skusim odpovedat sam:

    Defragmentacia je velmi zjednodusene povedane proces preusporiadania casti (segmentov) suborov a to tak aby vznikli co najvacsie suvisle casti suborov, co umozni rychlejsie sekvencne citanie a zaroven aby vznikli suvisle volne miesta na disku co ma zabranit dalsej fragmentacii – umozni to sekvencny zapis…

    Pri deleni particii potrebujes LEN uvolnit suvislu oblast na disku (co sa da povedat ze je vlastne SEKUNDARNA uloha defragmentacie). Takze v podstate potrebujes len preniest tie casti suborov, ktore su v oblasti disku urcenej pre novu particiu na miesto ine a to lubovolne (proste ich zapises tam kde je volne miesto ak to nie je v mieste urcenom pre novu particiu).

    Takze opakujem – pri deleni particii nepotrebujes DEFRAGMENTOVAT subory a doplnim pre tvoju spokojnost – ale mozes. Mozno ak by si precital moj prvy prispevok pozornejsie tak by si tak emocialne nereagoval a uvedomil si, ze som len povedal, ze to ide aj inak – jednoduchsie).

    A mimochodom s pocitacmi robim asi od svojich 12 rokov, co ked si vezmes, ze mam 26, je nejakych 14 rokov skusenosti – netrufam si odhadnut tvoj vek ale je tu moznost ze som svoj prvy disk zdefragmentoval skor ako si ty nejaky mal :-)

    A este jedna vec – toto je ak sa nemylim Diskusne forum a nie forum “Absolutnych pravd” tak nevidim dovod si nepodiskutovat ak je to k veci (alebo ako si ty napisal “co si nepochatovat na fore…”) aj za cenu, ze zistim, ze v niecom nemam pravdu (co stale nemusim mat – priznavam).

    #120145
    Kompi
    Účastník (Participant)

    Neviem, nesuhlasim, ze som nemal pravdu, v podstate si napisal to iste co ja, len inymi slovami. Ja hovorim, ze v MAC OS mas rozhadzanych skoro 1.000.000 suborov po disku a teda je viac nez pravdepodobne, ze nenajdes cast disku ktora by sa dala oddelit do particie. Takze tam bude defragmentacia, ci chces ci nie, no opat dodavam, ze v drvivej vacsine pripadov.

    Mimochodom pamatam si casy, ked som si do PP06 nahraval hry este z MC kaziet, a tiez som robil spravcu pocitacov, tiez to bude uz daky ten piatok :) vidim mame spolocneho konicka..

    PS : 14 rokov dozadu .. takze vtedy si na vyske nebol … k salovym pocitacom si sa nedostal, predpokladam si mal didaktik ako prvy komp .. resp nejake PMDcko, bra udaje podla Quele, najvacsi hit bol vtedy 386ka.. mozno to bol tvoj zaciatok …
    Ja som vtedy riesil vypisovanie privitacich sprav pri spustani windows 3.1, :) aj ked neviem, ci som presne odhadol dobu, co si vsak pamatam, je moj prbvy 20MB disk v 286ke :) ten by som uz asi nedefragmentoval….

    PS 2 : Citujem ta : “nepotrebujes defragmentovat subory na disku – jedine co potrebujes je uvolnit tu cast disku kde ma vzniknut nova particia a teda tie casti suborov (subory) ktore su na nej presunut” ….. takze obaja sme mali pravdu citajuc od teba : “Defragmentacia je velmi zjednodusene povedane proces preusporiadania casti (segmentov) suborov” … tak co riesime…

    #120148
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Mas pravdu neriesme, aj mne sa zda ze obaja stale vravime to iste, pokecajme si o niecom zabavnejsom … :-)

    PP06 som len videl niekde u nas na strednej ako raritu, nemal som tu cest na nej pracovat, fakticky prvy “pocitac” s ktorym prisiel do styku bolo ZX spectrum (Sinclair?) kde sme samozrejme stravili cas vacsinou hranim (och tie stravene hodiny pri piskani kazetaku ked sa hra nahravala … :-) ) ale uz na nom padli prve riadky kodu, ale do styku som sa dostal potom aj s PMDckami a pod. Prvy komp co sme mali doma bola nejaka ta 286 s DOSom a onehalfom :)), neskor 386 s prvymi oknami (asi Windows 3.11 ak si dobre pamatam) a potom to uz islo rad za radom. Tolko moja historia. :-)

    #120152
    Kompi
    Účastník (Participant)

    No, tak u mna to bolo podobne, 286 sa velmi neohriala, 386ka stala za to, kopec hier .. 40MB disk, od wolfensteina az po motorky a formule (accolade) dyna blaster .. skratka vsetky klasiky . .pravda je, ze tieto hry boli asi najlepsie a najzabavnejsie hry, co som kedy hral, ani crysis sa nechyta :). A mal som 486ku hadam prvy notebook v celom okrese, to bol narez,…. a svoje prve Pentium 166MMX, mam este odlozene ako spomienku :) a windowsy som mal vsetky verzie ..

    A co teraz robis, nejake programovanie, grafika ? preco mac ?

    #120156
    mrzo
    Účastník (Participant)

    njn stare hry to bola klasika – genialna hratelnost, krasna kockata grafika … vela novych hier proste na tie starinky nema – este 3-4 roky dozadu som si zahral take klasiky ako mortal kombat, desert strike, arkanoid … ech … :)

    Programovanie ma uz nejako neberie, len sem-tam ked potrebujem ja alebo niekto znamy, tak narychlo zbucham nejaku malicku aplikaciu a na grafiku nemam talent – momentalne (posledne 4 roky?) sa pohybujem okolo sieti (od navrhu logickej aj fyzickej struktury, cez tahanie kabelazi az po spravu) a bavi ma to takze tam niekde sa vidim aj po par rokoch ak sa mi postasti. A Mac ? No najme asi kvoli Vistam :-) – ako som videl co to zhlobili za zlataninu tak som si povedal “tudy cesta nevede” a zacal som sa obzerat po alternativach – Linuxi som nikdy neuznaval ako desktopovy OS tak som sa po case rozhodol pre Mac OS a teraz len cakam kedy sa moje PC odraci do vecnych lovist (co sa prave deje a uz netrpezlivo cakam na ceny a terminy novych konfiguracii) a kupim si vlastneho (zrejme) Macbooka. Ale s Mac OS a s Macmi mam uz nejake skusenosti, ale stale sa ucim samozrejme.

    p.s – Admini co este nekricite ze sme davno offtopic a mame sa presunut na mail ? :)

    #120157
    EmElEn
    Účastník (Participant)

    Admini? To je ich viac?

    Mimochodom, Vaša diskusia je zmysluplnejšia ako 80% nových tém, ktoré som ráno uvidel, takže si rád prečítam skúsenosti zo starých čias… Mimochodom, môj prvý počítač bol s procesorom Intel Pentium I 100MHz, potom som mal chvíľu na to 300 MHz. Mal som asi 6 rokov.

    #120166
    Sevo
    Účastník (Participant)

    Btw, cim defragmentujete interny disk? iDefragom?

    #120174
    renad
    Účastník (Participant)

    Defragmentáciu nechajte na samotný OSX. On keď sa chvíľu nudí (napr. cez noc nechajte zapnutý stroj) systém si to urobí sám. Od čias OSX som nedefragmentoval, OSX to robí spoľahlivo a za nás.

    #120180
    Kompi
    Účastník (Participant)

    Ja mam doba spravene bootovatelne DVD s I defragom 1.6.1 tkou, ide fantasticky, som spokojny.
    Ako som uz pisal v inej teme, ked ti bootcamp ani na 3 x nevytvori pre zakysnutie particiu, skus idefrag..

    to mrzo : ja som tiez linuxy nikdy neriesil, windowsy stale mam .. stary notebook na stahovanie 24/7, mac OS som chcel, odked vysli XPcka, Hlavne preto, lebo ked robim grafiku, rozculuje ma ako vyzeraju, ako sa spravaju (hnusny design, same virusy, etc.) Mam MBP a nemozem si vynachvalit. Po 8 PC mam konecne komp, ktory je uplne niekde inde desgnom, softom a vsetkym..

    to MLN : ak este mas ten stary pentium 100, mozem ti poslat ramky 48 MB :) a procak 166 :), lebo idem vyhodit stary komp.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.