SSD 256 + HDD 512 ako rozdelit programy?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware SSD 256 + HDD 512 ako rozdelit programy?

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
    Peter Handzuš
    Účastník (Participant)

Pridavam na Macbook Pro 15″ 2,53GHz Mid 2009 8GB RAM SSD pamat.

Ak urobim cistu insatalciu MacOS na SSD, mozem nechat ostatne programy na HDD 5200 ot., ktory dam miesto optickej mechaniky?

Mozem nejako odinstalovat MacOS zo streho HDD?

Teoreticky by asi bolo vhodne nainstalovat na SSD aj FCP, kedze to menim kvoli rychlosti a pri dost zaplnenom HDD sa mi uz casto zjavuje skoro 20 rokov poriadne nevidene duhove koliesko.

Pracujem prevazne s videom a fotkami. Mozem mat programy rozdelene na obidvoch diskoch, alebo na co si davat pozor, aby som potom neochkal a nejajkal?

Na mackoch pracujem uz dlho, ale som len bezny uzivatel… Dakujem za kazdu dobru radu.

joer
    Účastník (Participant)

Na SSD aplikacie, na HDD ukladat kniznice s fotkami, filmami, hudbou a samozrejme original/surove video, RAW foto atd./. Zalohovanie nastavit na TM ak teda mas nejaky zalozny disk , jednoznacne ten hard s kniznicami atd.
    Odinstalovat OSX zo stareho hardu? Tak ked budes mat uz ten SSD disk so systemom a aplikaciami, najjednoduchsie bude ten stary hard zmazat, preformatovat kompletne cez disk utility.
    Pripadne ak to bude pre teba jednoduchsie vytvorit si Fusiondisk a system si uz bude presuvat sam veci ktore malo pouzivas na HDD a tie co pouzivas viac presunie na SSD. Zvlast teraz ked pride Maverick koncom mesiaca sa ti oplati pockat, lepsia sprava pamete atd.

majk
    Účastník (Participant)

Urcite odporucam aplikacie na ssd – kludne aj data ku ktorym pristupujes castejsie, na hdd len malo vyuzivane veci, idealne fusiondrive – pouzivam cca polroka a je to fajn, odpadla nutnost riesit kam ktory subor dat – ide to svizne a to mam len 60GB SSD. Ak ale das fusion urcite zalohuj, lebo ak sa zosype jeden z dvoch diskov prides o vsetko, uz sa k datam na tom zivom nedostanes.

Peter Handzuš
    Účastník (Participant)

1. Pockam teda s instalaciou na Maverick (dufam, ze bude za rozumny peniaz).

2. Na TM zalohy mam.

3. Stary HDD preformatujem

4. Ak si nebudem vediet potom rady, ozvem sa

A este jedna vec. Ked nainstalujem Mavericka, nataha si hesla z TM?

Dakujem

Jozef Remen
    Účastník (Participant)

ked nainstalis novy system a obnovis data zo zalohy, budes mat VSETKO tak, ako si mal povodne, vratane hesiel, nastaveni aplikacii, rozmiestnenia ikon na pracovnej ploche, obrazok na ploche, proste VSETKO.

Odporucam ale toto:
    1.) Bud si vytvorit FusionDrive a tym padom sa netrapis, co ma byt kde (kde aplikacie a kde data) – o toto sa OS X postara sam

2.) Ak nechces Fusion Drive, je vhodne na SSD nainstalovat system a aplikacie a Users adresar prelinkovat na HDD (musis vytvorit symbolicky link)

V oboch pripadoch budes musiet vediet pouzivat Terminal a unixove prikazy.

Peter Handzuš
    Účastník (Participant)

Fusion Drive – pre jednoduchsich, ako som ja – vytvorim napr. pomocou tohoto navodu?

OS X 10.8.3: Fusion Possibilities For NonFusion Equipped Mac

Mam stareho MBP mid 2009

joer
    Účastník (Participant)

Tu mas podrobny navod ako to popisal Jozef Remeň: Chce to:
    1.) Bootovat z 10.8.2 alebo z Recovery oddielu s 10.8.2, inak to nepojde
    2.) Mat instalacku 10.8.2, nie starsiu (alebo instalovat 10.8.2 cez internet)

3.) Po nabootovani z externeho disku budete vytvarat novy, spojeny disk z SSD a HDD. VSETKY DATA SA VYMAZU!!! Dorazne odporucam odzalohovat, pre istotu 2x – povodny disk do USB/firewire ramika s bootovatelnym povodnym diskom, dalsiu zalohu cez Time Machine.

4.) Spustit Terminal.

5.) Prikaz diskutil list (za nim stlacit enter) – zobrazi zoznam diskov, znacenych ako /dev/disk0 az xxx kde X je cislo posledneho disku.

6.) Vstavane disky, teda tie, ktore budete pouzivat na Fusion, su zvacsa disk0 a disk1 – dorazne odporucam preverit podla kapacity kazdeho disku, pripadne particii – aby ste fakt isli na istotu

7.) Nastava cast, kedy navrat nebude mozny, v Terminali zadat (ak idete cez Recovery particiu, prikaz sudo NETREBA)

sudo diskutil coreStorage create mojaSkupina /dev/disk0 /dev/disk1

(kde uvedene cislovania diskov su VASE zistene cez diskutil list), toto je len priklad. Rovnako mojaSkupina si pomenujte, ako chcete, aby sa volal vas „disk“ (nie to, co vidite na ploche, ale alter nazov namiesto fyzickeho disku vyrobcu ako byva napr. Seagate FS5432 ci WD2113) – je to uplne jedno. Bez medzier a kokotin v nazve.

CoreStorage vytvori logicku skupinu z dvojice diskov – teda nieco, co sa pre system ksichti ako 1 fyzicky disk (pozor, nie je to particia!!!). Chvilku to trva. Na konci vypluje nieco taketo:
    Switching Disk0 to Core Storage
    Switching Disk1 to Core Storage

Creating new logical volume group

Core Storage LVG UUID: 460B4F3C-0293A-4EDF-9BC1-0213FE45

Toto UUID si skopirujte do schranky, budete ho potrebovat. (celu sekvenciu hexadecimalnych znakov).

Zadajte takto:
    sudo diskutil coreStorage createVolume 50B457C3-ADC6-4EDC-9ABA-FD8C6EEDE69A jhfs+ „Macintosh HD“ 100%

za createVolume ide VASE UUID, ktore ste skopirovali v predoslom kroku. Macintosh HD nahradte nazvom, akym chcete mat disk pomenovany. Nezabudajte dat nazov do uvodzoviek, ak v nom mate medzeru. Nepouzivajte v nazve lomitka, bodkociarky, dvojbodky a ine paznaky vratane diakritiky.
    100% vyjadruje celu kapacitu oboch diskov urcenu na Fusion Drive, mozete sa rozhodnut inak – napr. zadat 300GB pre 300GB Fusion Drive a zvysok volny. Moc neodporucam.
    jhfs+ vyjadruje pochopitelne Journaled HFS+ suborovy system. Nemenit.

Hotovo, vas Fusion Drive je hotovy.

Nasleduje instalacia systemu ako obvykle, ESTE RAZ ZDORAZNUJEM, MUSITE MAT 10.8.2 instalacku, inak to nepojde!!!

Aplikacie a uzivatelske data uz je mozne skopirovat z ineho disku, z ineho Maca alebo z Time Machine zalohy cez Migration Assistant. Odporucam ale NAJPRV pri kopceni cez Migration Assistant skopirovat Aplikacie v 1. kroku (+ systemove nastavenia a data), az v 2. kroku, po ukonceni kopirovania, skopirovat data uzivatelov (cele konta), tiez cez Time Machine. Takto je istota, ze primarne data, ktore by mali byt na SSD (aplikacie) tam aj budu.

Ak mate viac uzivatelskych kont, rozdelte aj kopcenie dat uzivatelov na 2 kroky, najprv vase konto, to primarne, potom dalsie konta, ktore uz mozu byt na HDD, skratka, kde rychlost nie je dolezita.

Peter Handzuš
    Účastník (Participant)

Dakujem za navod. Prvu cast mam uspesne za sebou. Fusion slape paradne. (aj ked len otestovane zatial iba na starte Lion)

Cez Migration Assistant som skopiroval aplikacie. Ale netusim, ako si skopirovat (alebo ako dostat) do mailu a vsetkeho ostatneho moje hesla a ucty. Robil som cistu instalaciu MacOS Lion z USB. Ked som dal obnovit hardisk z TM, vypisalo mi, ze nemam na to opravnenie + nejaku chybu.

Uz teraz som vdacny za pripadne rady ;-)

Peter Handzuš
    Účastník (Participant)

Aha… Musel som preniest uzivatela.. Vsetko ide ako, ako ma…. Dakujem vyssie prispievajucim panom za pomoc.

Jozef Remen
    Účastník (Participant)

rado sa stalo :)

Mimochodom, ti, co maju doma urobeny (rozumej – nie od Apple pripraveny) Fusion Drive – kludne upgradujte na Mavericks.

Ziadny problem.

xpalo
    Účastník (Participant)

Mozem uvedeny postup pouzit aj na yosemite beta? alebo treba tu 10.8. pripadne mavericka? pokusne som do mini early09 nahodil ssd, 8gb ram a yosemite, a slape to viac nez prekvapujuco… (bezne robim na i7 16gb ram ssd) a mini pocitovo nijako extra nezaostava… chcem to este vylepsit druhym internym hdd a riesim ako to cele spravit tak aby ssd dostaval co najmenej zabrat a nijako neutrpela rychlost systemu. mam tam dvoch uzivatelov, jeden z nich je dieta ktore si tam instaluje krizom krazom aplikacie a uklada a deletuje atd…
    este mala otazka k tomu druhemu hdd, je lepsi 7200 alebo 5400rpm? ide mi o pomer rychlosti/spolahlivosti/teploty… hdd je pripojeny namiesto dvd, je 7200 realne rychlejsia ako 5400?

babo
    Účastník (Participant)

Ano migration assistant prenesie aj usera, zachova mu dokonca ID (pokial niekto ma viac masin s OS X a zaroven ale nema nejaku directory sluzbu rozbehanu, je dobre mat id-cka uzivatelov vsade rovnake).

a jednoznacne najjednoduchsie je pouzit FusionDrive. Kedysi som tvrdohlavo rozdeloval disk na dva a robil linky (ako vyhody to malo, mal som systemove veci na malej particii a tu som este zalohoval ako sparse image raz za cas), ale niektore prgramy boli z tych liniek jasne, napirmklad VMWARE Fusion, ale aj Virtual Box a dalsie.

Cize podla mna jednoznacne FusionDrive. Funguje na tom 3-4 mesiace a som velmi spokojny.

A to, ze ked clovek zoberie Mac 2009-2010, da tam SSD disk, viac pamate , ze to bezi ako besne nie je prekvapive. Vyvoj procesorov ide dopredu v pridavani jadier na socket ci zlepsovanie hyperthreading… Zial ale to bezny uzivatel velmi nevyuzije vacsinou.

A 7200/5400… 7200 je znacne hlucnejsi, o 5400 clovek prakticky nevie. Najtichsi v zivote som mal v starsom Mac, ale stale je to trosku pocut (externy LaCie bol ale 7200 pekelne hlucny, radsej mam teraz Wd MyPassport na zalohy, kde su 2 x 5400) . Rychlost je ale samozrejme u 7200 vyssia, aky je limit rozhdrania cez ktory je pripojena DVD z hlavy neviem, Jozef urcite ano. Osobne si ale myslim ze Fusion funguje tak jednoducho a pri tom dobre, ze 5400 je uplne postacujuce

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.