reinstall

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software reinstall

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Autor
    marcel1992
    Účastník (Participant)

zdravím isto ma teraz vsetci zakopete pod zem…ze takychto tem je tu az az,len nenasiel som tu spravnu…potrebujem reinstalovat system. Yosemite,ale chcem starsi system ten co som mal mavericks len neviem ako sa ktomu systemu dostanem a kde…vedel by mi niekto poradit kde by som ho zohnal…tusim rovno Lion potrebujem lebo maverick bol tiez update ale aspon funcky a ja uz na tej yosemite nemozem nic lebo ma porazi stoho…tak poradi niekto co mam robit?? dakujem viem ze zalohovat len mmi ide kde zozeniem OS

joer
    Účastník (Participant)

ak si tam mal Predtym Mavericka, tak restartny s podrzanym Altom, potom vyber Recovery Maverick a daj instal

joer
    Účastník (Participant)

a ak si predtym stahoval Mavericka , cod do Appsstore, hore daj Purchase a tam si dohladaj Mavericka a stiahni ho.

Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

Len aby ten Mavericks nebol z Mac AppStore stiahnutý :-( tak ako je to s iOS. V každom prípade, mám inštalačku Mavericksu z Mac AppStore stiahnutú, keby niečo :-)

Cibike
    Účastník (Participant)

nic z toho co ti poradili nerob, jednoducho: restart, potom drz ALT+CMD+R, hodi ta to do internet recovery a ta stiahne a nainstaluje verziu systemu s ktrou si Mac kupil

..ALE jednu vec nezmenis spät a to je verzia SMC, ktora sa pri updatnuti na Yosemite tiez updatla (ak si pamätas tu kratku chvilku, kedy sa Mac pocas instalcie yosemitu restartol a na chvilu sa zobrazil taky biely pasik na ciernej obrazovke a vetraciky zacali naplno hucat – to bol ten moment), teda SMC (co je obdoba windowsoveho BIOS-u pre Mac) ti zostane yosemitova, tam neni moznost downgrade-u, neni to ziadny big deal, ale napr. ked si mal este Mavericks a zapol si Mac, tak sa okamzite rozsvietila obrazovka a tesne potom sa prehrala ta startup chyme (ten pre väcsinu ludi nie velmi prijemny zvuk), teraz aj ked budes mat Mavericks, tak po zapnuti Mac-u budes mat chvilu ciernu obrazovku, pusti sa zvuk a az potom ta to hodi do tej sivej startovacej obrazovky, ktora bola na Maverickse… ludia na zahranicnych forach pisali aj ine veci, ja som to skusil na Air-y zo srandy, ale vsimol som si narychlo len toto, mozno je toho viac, kazdopadne by som ti downgrade na Mavericks neodporucal a to hlavne pretto, lebo ten plochy dizajn sa postupne dostane vsade (uz aj teraz je kopec appiek, ktore maju novy dizajn a v Mavericks-e vyzeraju smiesne, ako keby tam nepatrili) a nakoniec tak ci tak updatnes – holt nova doba

edit: samozrejme nezabudni potom v tom procese vybrat disk utility a naformatovat disk!

Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

Môj Mac bol kúpený s Mavericksom, potom som robil clean install Yosemite keď vyšiel. Čiže z Yosemite sa na Mavericks späť nedostanem ani v tomto prípade?

Cibike
    Účastník (Participant)

toto je blbovzdorny postup pre beznych ludi :) ..ked to spravis ako pisem, budes mat Mavericks (ak si kupil Mac s Mavericksom, ak by niekto mal Mountain Lion pri kupe, tak mu to nainstaluje Mountain Lion – vzdy system, ktory bol pri kupe Mac-u), je to najlahsia a zaroven najlepsia cesta (detaily nebudem popisovat, uz som tu toho napisal viac, ako by bolo slusne takto v nedelu doobedu :))

..este na doplnenie: je jedno ako si instaloval Yosemite, ci upgrade, ci „clean isntall“ cez bootovatelne USB (ci uz spravne, alebo nespravne vytvorene – o tom tiez niekedy inokedy), proste toto je jedina 100% oficialna cesta ako dostat do Mac-u pôvodny system (plati len pre modely od Lion-a a vyssie)

Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

A keď chcem nainštalovať priamo Yosemite na Mac, ktorý bol kúpený s Mavericksom?

Cibike
    Účastník (Participant)

su dve moznosti:

ak si chces dat Mac do tip-top stavu co sa SW tyka, tak toto: sprav tu internet recovery, teda toto co som pisal vyssie, ked budes mat dokoncenu instalaciu Mavericksu, tak updatni na Yosemite a potom ked uz budes mat upgrade na Yosemite dokonceni, tak podrz uz len CMD+R a sprav recovery Yosemitu (to je ta najlepsia, aj ked trochu dlhsia cesta, ako dostat oficialnou cestou do Macu clean install Yosemitu so vsetkym co k tomu patri)

ak si veris, ze ten „clean install“ robeny tebou bol ok (sam si to podla mna nevymyslel a navody na nete su kopec krat take mierne nedorobky, takze na to by som sa nespoliehal), tak toto: restart, CMD+R a ides

pre istotu: samozrejme vzdy je potrebne cez disk utility naformatovat disk (teda nezabudnite na zalohu dat pred tym, nez sa do toho pustite)

Cibike
    Účastník (Participant)

este take dobre rady pred tym su:

– reset SMC (SHIFT+CTRL+ALT+Powe button ked je Mac vypnuty a pripojeny na adapter)
    – reset PRAM (pri starte drzte ALT+CMD+R+P az kym nebudete druhy krat pocut ten zvuk pri starte Mac-u)
    – reset Wi-Fi routra (odpojit z elektriky na cca minutu a opät zapojit)

a ak môzte a mate, tak pouzite ethernet kabel (resp. pri Retina-ch a Air-och redukciu z thunderbolt-u na ethernet)

Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

Normálne som stiahol Yosemite z AppStore, vytvoril som bootovaci USB kľúč, potom som resetol Mac a držal ALT pri znovuspustení, spustil inštaláciu z USB, v nej som cez Disk Utility naformátoval disk a potom z USB nainštaloval. Niečo zlé?

Cibike
    Účastník (Participant)

len to, ze je to neoficialna cesta, oficialne apple pozna len upgrade, recovery a pri novsich Macoch este internet recovery – to je istota (k bootovatelnym USB diskom a inym trikom vytvorenym uzivatelnymi a rôznymi strankami sa nevyjadrujem, nevravim ze su zle, alebo nespolahlive, no vytovrili ich viac ci menej sikovny ludia mimo Apple, tak ako ani V8 biturbo si nepôjdes servisovat k miestnemu garazmajstrovi, rovnako nie som ochotny pocuvat rady ludi po forach (neskôr prevzate rôznymi webmi a uverejnene ako spolahlive navody) ak ide o masinu za 2,5K)

eraserv6
    Účastník (Participant)

To bude asi dovod preco mi od prvej instalacie Yosemite a naslednom downgrade na Mavericks zacala meskat reakcia volume buttonu. Po stlaceni klavesu trva cca. 2 sekundy kym sa zobrazi symbol zvuku a zacne reagovat.
    Toto mi nikdy od kupy MB nerobilo pocnuc od Snow Leoparda cez Liona, ML, Mavericksa a az instalaciou Yosemite sa to poondilo.
    Takze SMC? Tomu sa mozem podakovat?
    Zase sudruhovia nieco vylepsili

Cibike
    Účastník (Participant)

no môze byt, toto som neskusal, ale hej o tieto veci sa stara SMC, takze bud skus reset SMC (SHIFT+CTRL+ALT+Powe button ked je Mac vypnuty a pripojeny na adapter-sak to asi poznas, nie si nejaky novacik) a ked nepomôze, tak ako sa vravi pri apple produktoch: it’s not a bug, it’s a feature :)

eraserv6
    Účastník (Participant)

Vsetky resety som samozrejme skusil ale uplne zbytocne. Asi to bude chciet horuci feedback priamo tam kde tieto a podobne blbiny vymyslaju:-)

marcel1992
    Účastník (Participant)

Cibike: dakujem ti,za navod dost podobny som nasiel aj na apple support:),ja som robil upgrade priamo z appstoru… pocitac som kupil rovno s maverick.a robim v hudbnom programe a yosemite mi robi dost velke problemi…. proste nechce prijat zvukovku susti mi zvuk a na kazdom inom pocitaci to ide o to mne ide preto davam nizsiu verziu a popravde viac mi vyhovala.

marcel1992
    Účastník (Participant)

Takze mame mavericks spat,a vsetko ide ako ma ist…len comi vadi ze nemozem iphoto stiahnut.:DDD ale to je nepodstatne ale fakt mne osobne urcite veci niesu doriesene na ten 10.10. verziu. ja potrebujem pouzivat externu zvukovku tak mne to vyhodne nebolo mat no.

Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

Ja som (Mac) OS X vždy inštaloval z externého média, Leoparda z DVD dodaného k MacBooku, Snow Leopard z originálky DVD, Lion a Mavericks a Yosemite z USB kľúča (i keď je pravda, že Liona mám z TPB, zvyšok mám originálky, či už na DVD – Leopard a Snow Leopard – alebo na USB z AppStore – Mavericks a Yosemite).

Nikdy žiadny problém.

Takže aký je rozdiel v praxi medzi Internet Recovery a USB? Okrem toho, že po stiahnutí z Internetu budem mať najnovšiu verziu a pri USB zas závisí od toho, akú verziu Yosemitu som tam nahodil – čiže ak nie najnovšiu, bude treba po inštalácii OS X zabehnúť do AppStore po update.

Zobrazuje sa 18 príspevkov - 1 až 18 (z celkového počtu 18 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.