Prečo je iPhone 4 na SK tak drahý ? (+ Graf cien)

Domov Diskusné Fóra Ostatné Prečo je iPhone 4 na SK tak drahý ? (+ Graf cien)

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 30 )
  • Autor
    ViRPo
    Účastník (Participant)

Ahojte,

Chystám sa na kúpu iPhonu 4, ale rozmýšľam či to vôbec má cenu, nehovorím peniaze sa nejaké našporené nájdu a človek naň istým spôsobom naškriabe. Ale žijeme na Slovensku (málo zarábame, a mala by to byť aj potom „lacná krajina“ na žitie).

Opak že tomu tak nie je prinášajú každoročné ceny iPhonu. Myslel som že sa aspoň telefonica unormálni ale nič … ani case program neponúkajú vraj (je to pravda ?) Veď pozrite sa, najdrahšie iPhonu sú v Taliansku a Švédsku … ale to nie je pravda, stačí kuknúť na Slovensko:

http://wp.appadvice.com/wp-content/uploads/2010/08/4836719813_f2cfc2b5d0_o.png

iPhone je štýlovka, ale je to aj perfektne vyladený telefón … chápem že blackberry môže byť druhý lebo je primárne určený pre menežérov …. Skôr som myslel pri iPhonoch že človek si kúpi zariadenie a ešte kopu aplikácií za čo apple dosť profituje …

Nevedeli by ste poradiť ako a kde kúpiť iphone s 2 ročnou zárukou a neblokovaný ? case asi nepotrebujem …

Som z toho smutný, lebo za 500 Eur bude v novembri iPad :( čo je podľa mňa „viac“ len nemá telefón a nie je až tak prenosný a momentálne uvažujem o novom telefóne.

Už som pozeral aj androidy, badu, maemo … ale neviem na iOS som dosť zvyknutý …

Nevadeli by ste poradiť s kúpou, kde prípadne náhradu … ?

Viem že takýchto tém je viac, že iPhone je drahý atď … a nech idem na paušál ale nie. Ja chcem telefón neblokovaný, nedotovaný … k telefonice a 3G, vraj ho telefonica testuje a onedlho (do konca roka) vraj asi bude :) takže nemám chuť ísť k pomaranču a zaplatiť ešte viac …

Ďakujem za vaše rady.

petiar
    Účastník (Participant)

ViRPo, tebe sa už o iPhone a cenovkách aj sníva, pravda? :-)

Každá vec alebo služba má svoju hodnotu a žiadna z nich nie je sama osebe drahá ani lacná. Je to len náš pohľad na cenu, subjektívna záležitosť. Pre niekoho (pre teba napríklad) je iPhone drahý, pre iného je lacný. Keď na to nemáš tak ho nekupuj – tým že tu vypisuješ po fórach aké je to drahé a aké je to nefér nič nedosiahneš. Reči o tom že u nás sa málo zarába a teda by mal byť tovar lacnejší sú blbosti. Každý zarába toľko, koľko vie zarobiť.

Čo sa týka náhrady – pozeral som na HTC Desire, lacnejší a lepší telefón ako iPhone a s touto aplikáciou by mal byť prudko použiteľný aj na Mac-u:

> http://www.markspace.com/products/android/missing-sync-android.html

monicqa
    Účastník (Participant)

ked na to nemas aby si si ho kupil novy (ani ja na to nemam),
    tak si ho kup od niekoho v bazare, napr. aj tu na macblogu…

mudrnudl
    Účastník (Participant)

monicqa dobre radi – je to hadam jedina moznost ako vyhoviet tvojim poziadavkam na znizenie ceny…
    len si treba pockat na spravneho predajcu s neblokovanym fonom…
    dalsia moznost, ak chces apple, je ze si kupis 3GS, 4 je lepsia, ale nie natolko, aby ta to zralo (tak ako mna)…
    tak by si si usetril peniaze este aj na ten iPad – btw ty chces byt zrejme fullapple, nie? najprv macbook, teraz iphone potom ipad…
    spat k teme – 3GS by nemal byt velky problem zohnat – ci uz novy, alebo tu z bazaru…
    ked kupis trosku obnoseny mozes mat na oplatku 2x taku pamat…
    skus to zvazit – nebudes zrejme uplne spokojny, ale zivot ide dalej a potesit sa mozes neskorsie s iPadom…
    a ked ta ani toto neuspokojilo – tak si ho objednaj z HongKongu, ak by si nasiel dostatocne spolahlivy obchod a niekoho kto ti s tym pomoze, tak by ti to mohlo vyjst (lenze 19% z ceny si nachystaj potom pre colnikov)

ViRPo
    Účastník (Participant)

petiar: dík za tip, sledujem androidy a vývoj ale túto app som zatiaľ nevidel
    – ešte vec, že každý zarobí koľko vie áno, ja som študent momentálne ale zoberme si aspekt cena iPhonu a priemerný plat (ktorý asi na jeden iPhone neviem či bude stačiť …)

monicqa: ja netvrdím že naňho nemám, ja sa len pýtam prečo z celej zemegule je najdrahší na slovensk

Aj keď tu bolo 3GS tak nestálo viac ako 630 ..
    Prosto ma udivujú tie nafúknuté veci …

Zas keď pozriem iPad vôbec sa mi nezdá a išiel by som hneď do 16/32Giga, mne sa daná cena na SK za iPad nazdá prehnaná … (samozrejme veľa peňazí za veľmi veľa muziky).

Kúpil som si mbp lebo sa mi páčil a využijem ho, kúpil som si ipod nano lebo to bola v tom čase asi najlepšia investícia do mp3ojky …

Ja viem že predražuje t-mobile,orange,o2 … ale čím je u nás špecifikcký trh ? (veď ani iPody a v podstate macy nie sú tak predražené ako „štýlovka“ s menovkou iPhone) …

peto01
    Účastník (Participant)

ale zas prečo by operatori nedali taku cenu ked ľudia to kupuju? ved boli by sprostí

Peko00001
    Účastník (Participant)

sice mila, ale uplne bezpredmetna diskusia

ViRPo
    Účastník (Participant)

Peko určite máš pravdu, ale má hrejivý pocit na psychiku :)

peto01: Prečo nestojí 2456Evri ? Však businessmani naň majú … omg to nie je businessman mobil, ale mobil pre ľudí ktorí vedia čo chcú (kvalitu, aplikácie , spracovanie …) tak ako v ostatných krajinách …

macblogger
    Účastník (Participant)

Dovod ceny iPhonu je jednoduchy, na nasich cestach vzdy apple znici dodavku ktora rozvaza iPhony po distribucnych centrach. Preto je v cene iPhonu zaratana aj cena dodavky. Preto si lepsie precitaj zmluvu s hviezdickami a malymi pismenkami. Ak by si sa pozrel lepsie, nasiel by si:

*v cene je zarátaná aj dodávka !!!

petiar
    Účastník (Participant)

ViRPo: Priemerný plat je len makroekonomický ukazovateľ. Keby som sa mal orientovať podľa neho, tak zarábam priemerný plat. ;-) Pamätáš sa koľko tu bolo rečí že za takú cenu ako to ponúkajú naši operátori to nikto nekúpi? A vidíš – dnes už iPhone 4 pomaly nikde nezoženieš. Asi to s tými platmi nebude až také zlé. ;-)

A nezabúdaj – je to LEN mobil a ako ho kto využíva a prečo si ho kúpi to je subjektívna záležitosť takže reči o tom že je to „mobil pre ľudí ktorí vedia čo chcú“ to sú len také báchorky. Ja osobne (ak si ho niekedy kúpim, čo neviem) tak si ho kúpim hlavne kvôli image a potom kvôli dvom aplikáciám vďaka ktorým ho budem používať hlavne na pracovné účely, ergo business.

petiar
    Účastník (Participant)

macblogger: 100 bodov!!! :-))))

ViRPo
    Účastník (Participant)

Prosto, čím je Slovensko výnimočné ? veď pozrite ten graf… ja si nevymýšľam … prečo stále obsahajujete nenažrancov ?

petiar
    Účastník (Participant)

Pretože to nie sú nenažranci – sú to firmy, ktorých úlohou je maximalizovať zisk a správajú sa preto úplne normálne. Slovensko je výnimočné tým, že miesto toho aby človek popremýšľal a popracoval a zarobil viac peňazí tak bude radšej sedieť za počítačom a nadávať na firmy že svoje produkty predávajú tak draho. Ja na ten iPhone tiež nemám, ale podľa všetkého to ľudia kupujú tak nevidím problém. Jedine v sebe – dačo robím zle… :-)

mrzo
    Účastník (Participant)

2 petiar – su to nenazranci…. Co sa tyka sluzieb mobilnych operatorov, mame jedny z najdrahsich cien v EU…
    2 ViRPo – ten obrazok nezohladnuje skutocnu konecnu cenu iP4 v roznych krajinach. Vo vela pripadoch, keby so ho chcel skutocne kupit zistis, ze cena bude teste o nieco vyssia. Nic to nemeni ale na tom, ze aj ja si myslim ,ze cena iP4 na Slovensku je vyssia ako je priemer, vcitane dotovanych cien a pausalov…

scenic
    Účastník (Participant)

ViRPO, petiar: No preto aby donutili sprostu slovac upisat sa na 2 roky….Ved my sme (narod) jak ovce cakajuce na porazku, kam na postavia tam stojime… Nech sa na Slovensku deje cokolvek my mlciac sledujeme a nic nepodnikneme. Treba spravit kampan: „Nekupujte si drahy Slovensky iPhone, ceny potom pojdu dole“… Ved ked sa nieco nepredava tak to vzdy zlacneju. A kedze sa na SK iPhone 4 predava dobre tak si mozu dovolit take vysoke ceny. Ved je problem zohnat v znackovych predajniach iPhone mesiac po spusteni predaja.

mrzo: A bol si sa uz v Cechach alebo v Madarsku pozriet na: cena/sluzby/zivotna uroven?
    Asi nie ked tu pises ze mame najdrahsie ceny v EU.
    Hundrete tu na ceny telefonov a sluzieb. Ked na to nemate si nekupujte Apple iPhone ale low-end za 100€ od Nokie a ked nemate na sluzby, tak si dajte O2 Fer a nevolajte, len cakajte kym vam niekto zavola a napise a usetrite!!!

ViRPo
    Účastník (Participant)

petiar: ako študent zatiaľ rozmýšľam o firme atď … ale momentálne neprichádza do úvgy …

mrzo: naozaj si myslíš že ten graf je nereálny ? …

senic: súhlasím. Ale Česko je na tom o kus lepšie, nižšie ceny iPhonov napr taký Vodafone 625 cca, a lepšie paušály …

senic: ja mám o2 fér, ale preto že chcem šetriť a nechcem podporovať orange a t-mobile …. je to neskutočné čo robia marketingy s telefónmi za euro … nikto nepochopí že to 100 krát preplatí …

Ale poďme k podstate.
    Môžem kúpiť iPhone v O2 (bez dph) za 579Eur
    Galaxy S (bez dph) za 390Eur
    Desire (bez dph) za 365Eur
    ——————————–
    Prípadne počkať na HTC Desire HD (ale moc veľký obrazovka 4.3″ a bat 1230 iba …) cenu odhadujem na 440 Eur bez DPH …

Problém je poviem si že nechcem míňať zbytočne toľko peňazí za iPhone, galaxy s .. plasťák a veľa ľuďom zamŕza, desire max deň výdrže vraj, a desire hd bude poďla tech info mať pol dňa výdrž … asi by som nešiel do lacnejších androidov ako hero, wildfire …

(Keby že nejdem do iphone, určite android o nokiach nechcem ani počuť).

Ale celkovo to je tak, že vždy sa vrátim k iphonu … nemá až tak nahovno case, a nie je až taký veľký …
    (opakujem, mám peniaze na iPhone4 ale snažím sa byť šetrnný)

mrzo
    Účastník (Participant)

2 scenic – nechapem ako mozes v jednom odstavci pisat o tom ake su Slovaci ovce, ze kupuju predrazene veci/sluzby a v druhom niekoho sprdavat, ze na to nema… To, ze niekto na nieco ma, neznamena, ze je to ochotny aj za tu cenu kupit… Neviem ani co presne si chcel dokazat vzorcom „cena/sluzby/zivotna uroven“ – to co som hovoril? Platime viac/za horsie sluzby/aj ked menej zarabame? A nepisal som, ze mame najdrahsie ale jedny z najdrahsich – co je dost podstatny rozdiel. tak mi nevkladaj do klavesnice :-) nieco co som nepisal…

petiar
    Účastník (Participant)

mrzo: Nie sú. Správajú sa úplne normálne prirodzene trhovo. Bodka. To, že to ľudia kupujú znamená, že odhadli kúpnu silu a prispôsobili svoju ponuku dopytu. Tak to má byť. Samozrejme, vždy sa nájdu ľudia pre ktorých to bude drahá, tí budú frfľať, ale čo sa dá robiť. Ale kľudne sprav kampaň… :-))))

ViRPo: podľa recenzie ma Mobilmania.sk to s tou výdržou u Desire je práve veľmi dobré, píšu že „Ani pri najväčšej záťaži ale zariadenie nevydržalo menej ako jeden deň, čo považujeme za veľkú výhodu. Pri bežnom používaní sme bez problémov vydržali dva dni bez nabíjačky.“
    Ale keď píšeš že teda máš tie peniaze na iPhone 4 tak čo tu vlastne riešieme? :-) K tomu Desire musíš ešte prirátať cenu tej aplikácie čo som ti hodil link, bez nej na Macu ani ranu. Nie je to veľa, ale pre poriadok. :-)

ViRPo
    Účastník (Participant)

hej uznávam, 40 dolácov nie je len tak :) ide o princíp. SLovensko patrí medzi dosť chudobné krajiny (preto by mali byť ceny nižšie) … ale áno máš pravdu, prosto to nie je lifestyle ale podľa operátorov business mobil…

to desire … no neviem mám kamaráta čo mal aj desire aj galaxy,ostal pri galaxy skrze displayu a vydrze desire zerie strasne bateriu (vraj). zasa galaxy je plasták… to sa samsungu nepovedlo :)

ale ešte uvidím, inak o2 dáva case zadara ? (prípadne dajú sa čakať zľavy nedotovaných cien ?)

scenic
    Účastník (Participant)

mrzo: Si ma nepochopil tak to musim trocha rozobrat: Mi povedz ze nie sme ako ovce? (a teraz nemyslim len v suvislosti s operatormi). Kedy sme my naposledy tu voci niecomu verejne protestovali, spojili sa ako narod? Kazdy slovak na vsetko hundre ale ked dojde na lamanie chleba tak sedi doma „lebo v podstate je spokojny“ (nechcem sem tahat politiku ale zoberme si posledne referendum, kde sme mohli nieco zmenit. A ako to dopadlo? NEPLATNE!!!).
    To je to iste ako s tou cenou a sluzbami u nas na Slovensku. V krcme a po diskusnych forach nadavame ake to tu je vsetko na prd a predrazene (a teraz konkretne cena iPhone-u a nase sluzby patriacie medzi najdrahsie v EU – sorry za zle citovanie v predoslom prispevku), ale aby sme tie sluzby nekupovali a tym prinutili operatorov k znizovaniu tak to nie. To znamena ze v podstate sme spokojny s tym co mame. Ale potom nechapem naco to tu rozoberame. A petiar to vystihol uplne presne.

A k tomu vzoru co si nepochopil: napr. Madarska ekonomika je hlboko v ….. a za sluzby platia kolko platia. U nich na ich pomery su sluzby predrazene. Ked si zoberiem Slovenske pomery tj plat cca 400-500€ a faktury za mobil v priemere 10-30€ tak o akych drahych sluzbach sa to tu bavime? Zoberme si priklad, mojho svagra. Plati za mobil mesacne 12€ s DPH (ma o2 fer len sa to vola inak a dal mu to orange ked chcel zdrhnut s cislom do o2). Jeho plat je 600€. Ma vsetky zakladne sluzby: Hovory, SMS, CLIP, CLIR, Orange World za 6€ mesacne a iPhone 3GS ktory si kupil za 300€ cez bazar.

Nesprdaval som tu nikoho ze na to nema. Napisal som kto na to nema nech si to nekupi. Ja si tiez nekupim Hummra 3-ku, aj ked sa mi strasne paci, lebo na to nemam a nehanbim sa za to…

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 30 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.