OS 10.3.9

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software OS 10.3.9

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Autor
    cobain
    Účastník (Participant)

Ahojte, pouzivam aj tento system ( iny na ten stroj uz nedostanem, masina z roku 2003), bezat bezi avsak problem co mam je ze niektore stranky sa proste nezobrazia vobec ( napr aj apple support) na niektorych nejdu obrazky. no a to uz nehovorim o videach na weboch. Ciastocne sa to zlepsilo prechodom z 10.3 na 10.3.9 ale uplne sa problem nevyriesil. V podstate som odchovany na Win. K macku som sa dostal nahodou a celkom sa mi zapacil tak sa snazim v tom orientovat a trosku sa v tom vrtam ked je cas. No musim uznat ze Maverick je viac user friendly nez tieto starsie OS. niekedy stiahnem dmg ale ani ho nenamoutuje ci co to robi.
    Takze mozno na zaciatok nejaky prehliadac, co nebude vyzadovat instalaciu dalsich pluginov resp, ako aktualizujem safari, aktualne tam ukazuje 1.3 (v312). Plus nejake veci na trebovanie pre uplnu lamu alebo zaciatocnika, aby som sa v tom vrtal a naucil sa.

Drevoplech
    Účastník (Participant)

cobain, s tymto operacnym systemom uz vela vody nenamutis. Aktualizaciu vsetkych vstavanych aplikacii (safari, iTunes, iPhoto atd) vykonas ked kliknes na jablcko v lavom hornom rohu a vyberies moznost software update. Ponukne ti to potom instalaciu najvyssich moznych verzii pre dany operacny system… ak uz nie su najvyssie verzie nainstalovane.

Aky je to presne mac a aku to ma konfiguraciu?

cobain
    Účastník (Participant)

povermac g5
    poverpc 970(2,2)
    ram 3GB
    takze tak .
    este je moznost ze sa podari zohnat novsi model ale neviem kedy. Ale aj tam nemam ponatia o co pojde a co sa bude dat nainstalovat

Drevoplech
    Účastník (Participant)

Do povermac G5 mozes dat OS 10.5.8 a ramky tam mozes dat tusim az 8GB. Investovat do ramky je asi trochu zbytocne a 3GB by mali bohate stacit, ale ten OS by som urcite upgradoval. Ak si z BA, tak ti s tym mozem pomoct.

cobain
    Účastník (Participant)

no to je trosku problem niesom z BA. Je dvolezite aby to bolo koser aj po licencnej stranke. ramku ak bude nutne vytiahnem zo skrine nejaku mozno sa tam nieco najde, neskumal som presne ake su tam). Da sa na 10.5.8 prejst priamo z 10.3.9 alebo ako to spravit?

Drevoplech
    Účastník (Participant)

K nainstalovaniu potrebujes instalacne media, ktore uz len tak lahko dnes nekupis. Mozes to skusit pozhanat tu na fore, ci niekto nepreda oficialne DVD, alebo kukni eBay, resp. kontaktuj priamo Apple.

Ramka by tam mala byt 400 MHz PC3200 DDR SDRAM (low density). Musis ju ale instalovat v paroch, cize 2x 512, resp. 2x 1GB. Ak pridas iba jeden modul, tak Mac pravdepodobne nezapnes.

cobain
    Účastník (Participant)

idem kuknut kolegov archiv ci tam nema CD alebo DVD ale asi bude mat nejake instalacky na HDD. ale on vravel ze do toho stroja jedine 10.3. no ja by som rad nieco co uz bude trosku lepsie. ako na to bezne surfovanie to staci … ale radsej by som nieco dalsie.

edit nasiel som mu na stole 10.5 pojde to nainstalovat teda a nasledne aktualizovat na 10.5.8?

Drevoplech
    Účastník (Participant)

Powermac G5 nemoze mat absolutne ziadny problem s OS X 10.5. Ja mam iMac G4 v ovela slabsej konfiguracii a 10.5.8 tam ide uplne paradne (samozrejme na youtube mozem zabudnut).

Ak sa ho budes chciet zbavit, tak ti mozem dat adresu kam ho poslat… Moralnu hodnotu to velku nema, ale mne sa pacia tieto stare rarohy :)

cobain
    Účastník (Participant)

a nevies ako to je licencne? aby to bola legalna instalacia. Ak by sa ho tu chceli zbavi uz viem kde by pristal. A to youtube ti nejde preco? je slaba masina alebo OS nepodporuje?

cobain
    Účastník (Participant)

tak som to nevydrzal a vlozil DVD do mechaniky a nepodarilo sa mi spustit instalaciu pise chybo ze nemoze prebehnut upgrade. ale ja nechcem upgrade. To znamena ze povodny HDD mam nanovo nahormatovat? a tak spustit instalaciu?

Drevoplech
    Účastník (Participant)

licencne je to asi tak, ze ked mas original DVD a nie je to nainstalovane zaroven na inej masine, tak je vsetko vporiadku. Apple ale licencie nesleduje, cize instalacia nevyzaduje ziadne licencne kluce a DVD mozes kludne nainstalovat na lubovolny pocet masin (v zmysle, ze to funguje, ale podla licencnych podmienok samozrejme jedna licencia pre jednu masinu).

Instalacne media sa vydavaju v dvoch variantoch:
    sede/sive – OEM. Dostavas ich k zakupenemu pocitacu a funguju iba na ten konkretny model.
    cierne – Retail. Predavaju sa samostatne a nie su viazane na konkretnu konfiguraciu. Daju sa nainstalovat do akehokolvek zariadenia, ktore tuto verziu OS podporuje.

Ak mas teda instalacne medium sedej farby, tak ti to asi nainstalovat nepojde. Ak je to DVD cierne, tak asi iba potrebujes spustit cistu instalaciu.

To youtube mi ide, ale vyzera to skor ako spomaleny slideshow. Ta moja masina je na to prilis slaba. Na tvojom by to mohlo byt ovela lepsie.

cobain
    Účastník (Participant)

je to cierne DVD ale chcelo to vykonat aktualizaciu, no tak to vypada tak ye zajtra naformatujem HDD a uvidim co to povie.

cobain
    Účastník (Participant)

Takze to vypada tak ze musim najst instalacky na 10.4. a potom mozem prejst na 10.5

Drevoplech
    Účastník (Participant)

preco to nenaformatujes cele a nehodis tam cistu instalaciu 10.5?

cobain
    Účastník (Participant)

ved prave to som spravil. nasiel som to cierne DVD mac os x leopard.
    vlozil som ho do mechaniky. restartoval system a ked nabehla instalacia cez disk utility som naformatoval system. Ked toto pisem ma napadlo ze ci nespravim nanovo particiu. mam tam 500gb hdd rozdeleny na 160 a ostatok. tak to skusim nanovo spojit a rozdelit a uvidim. Zatial bezuspesne.

takze opat neuspech. Zajtra sa pokracuje. ved to nemoze byt ze by to bolo len tak nemozne. Niekde robim chybu ale zatial neviem kde.

cobain
    Účastník (Participant)

No tak aktualne mam 10.5.8 cele ma to riadne vytrapilo. a trochen som s tym otravoval aj kolegov.
    nakoniec sa podarilo spravit z dmg instalacny kluc potom to restornut na HDD a nasledne instalacia a po nej si to samo stiahlo aktualizaciu.
    Otazka znie je v tejto verzii podporovany app store? zatial som na to neprisiel. ale sem som musel napisat ze sa podarilo konecne nainstalovat 10.5.8

Drevoplech
    Účastník (Participant)

Ja som instaloval 10.5 priamo z DVD, ale tiez ma to stalo zopar hodin casu, googlenie a nervy. Najskor to neslo, tak som skusal rozne triky ako to nainstalovat z USB disku ale to na celom internete nefungovalo asi iba mne a zopar dalsim nestastnikom. Potom mi napadlo, ze ta integrovana mechanika mozno iba necita media toho typu aky som mal ja… tak som pripojil druhu DVD romku, cez SATA – USB prevodnik a uz to islo :)

App store tam hladas zbytocne :)

cobain
    Účastník (Participant)

Takze sa tam stahuju aplikacie pramo z netu, ak to spravne chapem. No vsak zajtra sa v tom budem dalej vrtat a uvidim co a ako. Este spravim zalohu, ak by daco, z nej by sa malo lahsie obnovovat

Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

AppStore je od Snow Leopard (10.6.8).

Ja som mal Leoparda (10.5.8) na slabšom stroji (MacBook White – 2,1 GHz, 1 GB RAM) a no problem :-)

cobain
    Účastník (Participant)

tak aktualne som vymenil konfiguraciu.
    OBS,POWER MAC G5 (LATE 2005)
    Model Name: Power Mac G5
    Model Identifier: PowerMac11,2
    Processor Name: PowerPC G5 (1.1)
    Processor Speed: 2 GHz
    Number Of CPUs: 2
    L2 Cache (per CPU): 1 MB
    Memory: 5.5 GB
    Bus Speed: 1 GHz
    Boot ROM Version: 5.2.7f1
    tu chodi vsetko o poznanie lepsie. No na zaciatok a oboznamenie sa s skusanie to zatial postaci.
    ramka sa v tom moc menit neda. Kedze pozadovane nemam mam len novsie alebo starsie resp danz model iba 256

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 22 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.