MBP 13 pri nečinnosti berie viac ako 80 percent RAM-ky

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software MBP 13 pri nečinnosti berie viac ako 80 percent RAM-ky

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Mito
    Účastník (Participant)

Zdravím,
    pred mesiacom som si kúpil Macbook Pro 13,s i5 a 4GB RAM,stiahol som si iStat Pro a pri takmer nečinnosti (zapnutý Firefox,Mail,Steam) mám voľných len 300mb RAM-ky,práve teraz mám 254mb. Mám posledný OSX Snow Leopard a nezaťažujem Mac nijako špeciálne,len mám pripojené slúchatká,myšku,ex. hdd) a neinštaloval som nič čo by to mohlo sposobovať,mám len Firefox,PS CS5,Steam,Skype a pod. A ešte mám jednu otázku,MBP 13 by mal vydržať 7 hod. s Wifi zapnutou pri prehliadaní internetu,no mne to vydrží len 5-6 hod. je to tým,že mám pripojený ex. hard disk a ten mi ťahá ešte nejakú energiu? Ďakujem

Leachim
    Účastník (Participant)

Istat ukazuje viacero druhov zaplnenia pamäte, chcelo by to dať konkrétnejšie hodnoty pre Wired, Active a Inactive. Rovnako záleží aj na dobe po ktorú máš Mac pustený, Taký firefox je po dhej dobe používania pekný žrút pamäte. A len tak pre zaujímavosť, ak na tom nie si takto ako ja – http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/254695_1485031421681_1710777199_793457_5367584_n.jpg tak to máš ešte fajn:D

Čo sa týka spotreby, závisí to od jasu, od toho čo na nete prehliadaš, napr Flash animácie zaťažujú CPU, čím sa zvyšujú aj otáčky ventilátora a to ide do spotreby, je tam veľa faktorov, ktoré to ovplyvňujú, rovnako ako aj teplota prostredia….

Mito
    Účastník (Participant)

aktuálne mám
    Wired:957mb
    Active:2.29gb
    Inactive:573mb
    Free:208mb

Je tam plus minus 30mb,pretože dokým som to odpisoval tak sa to zmenilo. Jas mám tak na 60perc,a podsvietenie klávesnice na minimum :) Ďakujem,zrejme to bude tou Javou/Flash-om a občasne zapnutý vetrák :) Takže o tej RAM-ke je to mežná záležitosť?

Leachim
    Účastník (Participant)

Je to úplne bežné mať takéto využitie ramky, dokým ju nenaplníš, mac nepoužíva swap, teda neukladá cache na disk, ale do ramky. Tzn príklad každý obrázok, ktorý si na nejakom webe načítal ide do ramky.

Mito
    Účastník (Participant)

To je trošku na hov.. nie? Nedá sa to nejako nastaviť aby to ukladalo na disk? Inak som už objednal 8gb ram tak dúfam,že to pomože,pretože keď hrám napr TF2 tak procesor mám zaťažený tak na 60-70perc ale RAM-ka uplne,voľné 5mb… To sa potom nejako switche keď už RAM-ka začne byť plná tak sa Cache ukladá na disk alebočo? Ďakujem za čas

mayoxy
    Účastník (Participant)

ano, ked je ramka plna uklada sa na disk. a tym samozrjeme aj dlhsie vsetko trva. kedze ramky su zhruba 300x rychlejsie ako disk

Mito
    Účastník (Participant)

Aha,a nedá sa to nejako spraviť? Aby to normalne ukladalo na disk a až bude disk plný (čo nebude) tak by to šlo na RAM-ku

Leachim
    Účastník (Participant)

Neviem ani k čomu by som tvoj postup prirovnal, lebo niečo také iracionálne ako navrhuješ ma v inom príklade ani nenapadá…

Mito
    Účastník (Participant)

Tak pri hraní alebo pri niečom kde sa veľmi zaťažuje RAM tak je to celkom veľká nevýhoda nie?

Leachim
    Účastník (Participant)

:D Nie, lebo ak vyťažuješ niečo viac, tak aktívnu pamäť nechá v ramke a tá, čo sa nevyužíva presunie do swapu, keby mala byť ramka plná…

Mito
    Účastník (Participant)

Aha,inak len čisto v záujme by sa nedala spraviť swap partícia? Ako pri linux-e?

Leachim
    Účastník (Participant)

A načo to je dobré? OSX si zoberie z disku toľko, koľko potrebuje

dfx
    Účastník (Participant)

Mito: Neries to, lebo tomu nerozumies. Praveze potrebujes, aby sa RAM vyuzivala co najviac a disk co najmenej, lebo pristup na disk a nacitavanie dat z disku trva omnoho dlhsie ako pristup do RAM a citanie dat z RAM. Nechapem, naco zas chces swap particiu.

Mac OS X funguje tak, ze najprv zaplni celu RAM a az potom zacne uvolnovat stare data, ak potrebuje dalsiu pamet. Vdaka tomu, ak znova otvoris nieco, co si pred chvilou zatvoril, tak to este moze byt v pameti a nacita to omnoho rychlejsie ako keby to znova cital z disku.

Mito
    Účastník (Participant)

Aha,ok

sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

no LOL :D
    hlavne ze si este ides kupit 8GB ram aby si ju NEVYUZIVAL a namiesto toho chces radsej swap particiu a cachovat vsetko na disk. Je to v podstate jednoduche. Nechaj si v pocitaci tak 512MB – 1GB RAM a garantujem ti ze bude OSX vacsinu casu swapovat. A zaroven mozes byt spokojny, lebo zvysne ramky co sa ti budu valat na stole sa nikdy nezaplnia.

Mito
    Účastník (Participant)

to sleepwalk3r: Aspoň si nechávam priblbé poznámky pre seba a pomožem ak viem :)

Leryth
    Účastník (Participant)

cize v jednoduchosti povedane bud rad ze ti to zaplna ram lebo ju aspom vyuzivas na 100% a mas sviznejsi macbook … ved naco by ti bolo napr 3 GB nevyuzitej ram ? asi na dve veci to si ich rovno mozes vybrat s MBP a dat na stol :)… nejde oto ze ti to zerie RAM to je nespravny vyraz ono ti to tu RAM vyuziva tak ako ma aby ti to softver slapal sviznejsie

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.