Macbook Air alebo Pro?

Domov Diskusné Fóra Ostatné Macbook Air alebo Pro?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    korado87
    Účastník

Zdravím vás,
    mám dilemu, starý notebook síce slúži ale odišla mi baterka a nemám chuť do toho pchať peniaze ďalšie. Keďže som spokojný užívateľ iPhonu a iPadu logicky rozmýšľam aj nad jablčným počítačom. Neviem ale či Air alebo Pro. Veľa cestujem, prezentujem, dôležitá je výdrž batérie, konektivita WiFi (vraj Air s tým môže mať problém), hry sa nehrávam, potrebujem to čisto iba na internet a office, sem tam nejaký film… nič iné. Ktorý a akú konfiguráciu by ste mi poradili?

prípadne ak niekto má niečo vhodné na predaj dajte vedieť (korado87@gmail.com)
    vďaka za rady :)

Kompi
    Účastník

Kup si novy air. Baterka / ultrafast disk / novy procak su jasne dovody, navyse cena je proti pro-cku podstane nizsia. Jediny dovod, keby som si ja vybral pro je, ak by som editoval fotky (pro ma retinu) alebo ak by som robil CPU narocne operacie dlhodovo (konvertovanie etc) kedy sa Air proste prehrieva.

http://www.mzone.sk/macbook-air-13-core-i5-1-3ghz-4gb-128gb-flash-5387

Nezabudni si to vyriesit na nejaky ISIC, nech mas 5% studentsku zlavu. Ak mas dost korun, kludne kup 256GB verziu, nech nemusis filmy nahanat po externych diskoch.

dfx
    Účastník

Kup si Air s 8GB RAM. 4GB je uz malo.

kaktusik007
    Účastník

tak tak… 8 GB ram, 256 GB HDD a pohoda jahoda :)
    a problemy s wifi – ako som pochopila, kazdy novy kus hardware proste nejake tie muchy ma, aj procka s retinou mali.. . takze ak ti to neponahla, pockaj chvilu a bude to ok, nove dodavky :-D
    a ak ti to ponahla – tak kup, vyreklamujes ak tu vadnu wifi budes mat aj ty :-D

Lixx
    Účastník

ja by som si asi radsej pockal na predstavenie MBP s intel haswell. Vydrz bude aspon 10 hodin, rozsiritelna ram na 16GB minimalne, moznost mat 2 disky alebo mechaniku.

korado87
    Účastník

neviem, či nie je RAM 8GB už moc, doteraz mám 4 a nikdy som nemal s ničím problém, ide mi viacmenej len o výdrž batérie, čím viac tým lepšie, office (Word, Excel, PDF), nejaké multimédia… som relatívne nenáročný užívateľ… viem si to vybaviť teoreticky bez DPH takže :)
    u mňa osobne vedie Air na celej čiare, ale nechám si poradiť… myslím, že na to, čo chcem bude ale plne postačujúci… len to chcem na dlhšiu dobu, tak aby niečo vydržal

majdy
    Účastník

Budú ťa presviedčať o tom, že 8GB je dnes minimum, ale určite ti nebude nič chýbať s 4GB.

Ja mám MBP 13″ 2010, mal som 4GB a nikdy som nemal problém fungovať (iTunes, Mail, Safari (to nonstop) a ďalej to bol napríklad pixelmator, photoshop, iphoto a pri tomto všetkom mi 4GB v pohode stačili) aj s náročnejšími vecami.
    Takže 4GB ti na OS X úplne stačí pri takej práci ako popisuješ. U mňa bol dôvod na zvýšenie, len kvôli veľkým projektom, kde si to ale naozaj vyžaduje veľa pamäte.

nosepress
    Účastník

Ak by si mal záujem tak mám teraz na predaj MacBook Pro 2.5GHz najnovší model nemá ešte ani rok (10 mesiacov) super stav. ondrejka.tomas (at) gmal.com

JFK.
    Účastník

Teraz jednoznačne Air 13″ … som zvedavý či ďalší Pro Retina 13″ príde s diskrétnou grafikou… ak áno, tak to bude game-changer, zatiaľ určite Air 13″ s Intel HD5000 :) a ako spomínali chalani, daj si tam 8GB RAM a si zahojený.

modemw
    Účastník

no ja som si neskor kupil 8GB aj do macbooku pro aj do macu mini, ja osobne to povazujem za nutnost a mozno neskor aj tych 8 GB v macu mini vymenim za 16, ale zase ja mam zakazany swap (virtual memory) pretoze nie som spokojny s kvalitou algoritmu.

kaktusik007
    Účastník

tak 4 GB ramky som si kupila v notebooku pred 10timi rokmi…. Takze dnes jednoznacne 8

a potom taky detail – rozsiritelnost — idu iba stare procka, tam aj ram a aj hdd, u novych prociek s retinou sa da rozsirit iba hdd a u airu nejde nic — je to vsetko priletovane na doske

teda opravim sa – ide to vsetko, urcite — len ako a akym sposobom a ci si na to clovek trufa…
    ja osobne by som brala 8GB ram

na os X stacia 4, ok… len ono nikdy nevies ci nebudes nuteny riesit aj win – hold, su softy, ktore pod mac nie su a potom co??? si budes hlavu trieskat ze mas iba 4 GB ram???

JFK.
    Účastník

pred 10 rokmi asi ťažko :D to bol rok 2003 a vtedy si o 4GB ani nesnívala :D

Lixx
    Účastník

@kaktusik007
    Ked budes potrebovat windows tak si das bootcamp XP – staci ti 1GB ram. Alebo si das Windows 7 – 2GB ram je v pohode. Samozrejme to myslim len na samotny windows, office, internet.
    Jednoznacne windowsu 7/8 staci menej ram ako OSX 10.7 a 10.8.

Kompi
    Účastník

Pravdupovediac, par dni som sledoval svoj MBP 13 s 4GB ramky (128 GB SSD M4) a nahodil som si cez istat menus kontrolu vyuzitia ramky a bol som sakra prekvapeny, ked spustu krat ostalo iba pol giga free.

Ziadne editovanie videa a 3DMAX podotykam. Iba Safari plus word plus powerpoint, vacsi PDF subor v preview, skype a mail aplikacia, a razom bolo utilizovanych 3,1 GB. Prihodte photoshop a neostane nic volne. Book ide pri starte s utilizovanymi 2GB a dostat sa na 3,5 je otazka par programov.

Inymi slovami, ak novy notebook, vazne by som uvazoval o 8GB, aj ked by ma o tom nikto este pred mesiacom nepresvedcil ! A to uz na beznu kancelarsku pracu, aspon podla mojho sledovania z posledneho tyzdna.

iFiko
    Účastník

Kompi: Mac OS pracuje s RAM inak ako Windows, preto skoro stale vyuziva vsetku dostupnu pamat.

majdy
    Účastník

Presne tak ako píše iFiko. Kompi, keby zapneš photoshop, tak na používateľskom komforte sa to nijak neodrazí. Sledovanie iStat Menus alebo Activity monitoru je len údaj, realita je ale často iná, viem o čom hovorím. Mal som 4GB a mám 8GB, avšak u mňa to nebola jednuduchá prácička ako mail a safari, to bol dôvod. Pokiaľ nepracujem v danom programe, pre ktorý som kupoval 8GB, nevidím jediný rozdiel.

Inžiniéri v Apple niesú blbí, určite by nevypustili Mac za niekoľko stoviek s pamäťou, ktorá by dnes nič nezvládala, toto tu sú len chytrácke reči užívateľov, ktorí to nemajú overené a myslia si, že oni vedia lepšie čo je minimum ako spomínaní inžiniéri v Apple. Tým nechcem povedať, že som proti upgrade, ak chceš pracovať s niečim fakt zložitým treba viac ako 4GB alebo do budúcna, to vie každý sám čo potrebuje, ale na bežnú prácu určite 4GB stačí, plus ešte ti ostane aj na niečo náročnejšie.
    A s príchodom OS X Mavericks sa práca v systéme s RAM a CPU ešte o čosi viac zlepší.

miro r
    Účastník

cau korado. niektory necitaju naco macbook potrebujes. ja som mal mb pro a po mesiaci som ho teraz vymenil za NOVÝ air 128gb 4 gb ram. ked ho porovnem s tym mb pro kde som mal 8 gb ramku tak je niekolko nasobne air rychlejsi. odporucam urcite novy air cena je 1099 euro a je super.

kaktusik007
    Účastník

to JFK – ale ano, v roku 2003 – acer travel mate 290 tusim, vtedajsich necelych 100 tisic skk… takze fakt v tom boli a aj su 4GB ramky :)

to lixx – ano, ale win mam na to aby som pod win spustala iste aplikacie… a virtualizacia cez parallels je daleko pohodlna, ja som pohodlny clovek (uz mam na to vek asi) takze… 4GB su malo :-D

JFK.
    Účastník

@kaktusik007
    http://panam.acer.com/acerpanam/notebook/0000/Acer/TravelMate290/TravelMate290sp2.shtml
    RAM / Max RAM 256MB to 512MB / 2048MB
    (varies by model)
    :D ako nehádam sa, možno taký jeden alebo dva notebooky boli, ale v roku 2003 bola 1GB Ramka na DESKTOPE veľa :D neviem kde si žila ty, ale tuna ludia určite 4GB v notasoch nemali a ani o nich nesnívali :D
    lubim ťa

dfx
    Účastník

Este k tej kapacite RAM jedno vseobecne pravidlo. Ak si kupujete zariadenie, kde sa neda uzivatelsky vymenit RAM ( macbook air, macbook pro s retinou, 21.5″ iMac ), tak si vzdy kupte maximum. Ak sa da uzivatelsky vymenit RAM (mabook pro bez retiny, 27″ iMac, mac mini), tak si mozete kupit minimum a sami vymenit. Vyjde to lacnejsie.

OS X s RAM pracuje inak ako Windows. Skusim to laicky vysvetlit. Windows vzdy uvolnuje RAM, ak sa napriklad ukonci program. Ak ukoncite program pod OS X, tak program ostava v RAM dovtedy, kym ta RAM nie je potrebna na nieco ine. Ak znova spustite program, ktory je este v RAM, tak sa nacita priamo z RAM a nenacitava sa z disku ako je to pod Windows. Takze ak mate viac RAM, tak pocitac moze pracovat rychlejsie a ani si to nemusite uvedomit. Ak mate malo RAM, tak povazujete za prirodzene, ze sa programy nacitavaju z disku.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.