Domov › Diskusné Fóra › Ostatné › MacBook 15″ a důvody proč
- Toto téma obsahuje 6 odpovedí, 5 hlasov, a bola naposledny upravená pred 14 years, 8 months od
benko.
-
AutorPríspevky
-
15. októbra 2010 o 19:34 #72235
petrskuta
Účastník (Participant)Zdravím,
měl bych otázku na všechny majitele MBP 15″. Zajímalo by mě proč jste šli zrovna do tohoto modelu, zda jste při rozhodování vybírali i mezi MBP 13″. Nějaké vaše pro & proti, případně dlouhodobé zkušenosti.
Momentálně jsem majitelem MBP 13″ 2009 a přemýšlím jestli upgradovat na nový anebo jít do 15″. Pokud bych šel do 15″, chtěl bych vyšší rozlišení (1680×1050) – takže by mě zajímalo jestli jej někdo má a jak si na něj na 15″ obrazovce zvykl. Dále zda vydrží oněch 8 hodin na baterii.
Za všechny odpovědi předem děkuji, budu rád za každý věcný příspěvek :)
15. októbra 2010 o 20:37 #230340komfort
Účastník (Participant)ked som kupoval macbook pro 15 tak som ho predtym nazivo nikdy nevidel ani nikdy ziaden PC nevlastnil isiel som do uplne nieco noveho niecoho co som ani sam netusil ako kde a naco ho vyuzijem iked muzika hrala velku ulohu ale nieco vomne mi hovorilo ze ide presne oto co mam rad teda spoznavanie novych technologi kupoval som ale zo zamerom hrat muziku a 15 mi prisla vhodna nakolko v nej mam prehladnejsi soft ale keby sa mozem rozhodnut po tejto skusenosti uz by som sa pre 15 nerozhodol ale ani 13 ma neoslovila osobne by som kupil 17 ale jeto len moj mysienkovy pocit aj ked mi 15 bohato staci takze vela uspechov v rozhodovani…
15. októbra 2010 o 21:36 #230346Tartarus
Účastník (Participant)Mal som MacBook 13″ ale naskytla sa mi dobrá cena na MacBook Pro 15″ (posledná rada pred unibody) a tak som do neho išiel. Mal som síce obavy či to nebude moc „veľké“ predsa len keď sa okolo mňa mihol book zo sveta pc tak tie ich 15,4″ sú riadne obludy, aj keď je fakt že väščinou som mal česť s Asusmi a Acermi. A v tomto vyhráva na plnej čiare MacBook Pro 15″. Je síce pravda že keď bratovi odyšla doska na jeho 15″ pro a začal zas používať jeden starší MacBook 13″ tak moja prvá reakcia bola „aký je malý“ lenže potom sa rozsvietil monitor a prišlo to prečo by som sa asi už nikdy nevrátil k 13″, rozlíšenie. A to už ani radšej neporovnávam tých 1050 riadkov, to sme zase niekde dalej. A pre mňa osobne aj prítomnosť ExpressCard/34 slotu v 15″ modeloch hovorí v ich prospech. Síce na sk som zháňal SSD disk do ExpressCard slotu ktorý by bol použitelný ako systémový disk a neuspel som, ale viem o modeloch týchto diskov ktoré sa dajú takto použiť a dosahujú velmi slušné rýchlosti. A na systém a softy mi stačí bohate 32gb a na dáta tých 500 interných a cenovo vychádzajú okolo 150,- $ plus mínus. Takže zase by to bolo len a len 15″. Netvrdím že pre každého je to pravé ale rozdiel vo fyzickej velkosti a váhe nie je podla mňa až taký velký. Ako ak by som trebárs každý týždeň dochádzal na internát prípadne musel nosiť book viac ako len s bytu do auta a z auta na miesto určenia a späť, asi by som hovoril inak ale… v dávnych dobách temna a nevedomosti som vláčil denno denne 17″ HP ;-) a to už bola riadna obluda.
16. októbra 2010 o 1:43 #230368petiar
Účastník (Participant)Ja osobne by som 15″ nekupoval. Je to len o málo väčšie ako 13″ a väčšinu času mám aj tak MBP pripojený k 24″ externému monitoru, takže 13″ monitor využívam len na cestách a priplácať si za 15″ sa mi za týmto účelom neoplatí. Navyše mi tá trinástka vyhovuje práve kvôli tomu že je taká maličká, ergo praktická.
Je to len môj veľmi subjektívny pohľad, ale snáď pomôže pri rozhodovaní.
EDIT: preklepy
16. októbra 2010 o 16:02 #230412benko
Účastník (Participant)Nedávno som mal rovnakú dilemu, a rozhodol som sa pre 15″. Nosím ho každý deň do práce a domov (väčšinou na bicykli), veľkosť nie je problém, skôr hmotnosť.
Možnosti nie sú len dve, ale tri – do úvahy treba brať ešte Macbook Air. Ja som pri rozhodovaní úplne vyradil Macbook Pro 13″, pretože jeho parametre sú podobné s Air, a Air vďaka svojej hmotnosti vyhráva na plnej čiare. Pro 13″ má síce v porovnaní s Air lepšiu grafickú kartu a výdrž baterky, ale dokým apple do nich nezačne dávať i3-7 procesory tak v nich nevidím veľký význam – jedine ak nutne potrebuješ CD/DVD mechaniku.
Najradšej by som mal Air, bohužiaľ takmer 1,5 roka bez update – už som nemal chuť čakať kým príde nová revision, aj kôli rečiam že bude len 11″, čo sa mi zdá byť málo. Och, keby tak Apple vydal Air 15″ – nuž, možno sa dočkáme budúci týždeň.
Pro 13″ sa mi zdá byť na svoje rozmery príliš ťažký – 2kg, pre porovnanie 15″ má 2,5kg, a Air má 1,3kg.
A tak rozhodnutie padlo na Pro 15″, 1680×1050 antiglare. Vymenil som disk za SSD (Crucial C300), z pôvodného disku som spravil externý na time machine backup, a teraz po pár týždňoch – neľutujem.
Mimochodom, každému odporúčam SSD. Väčšina užívateľov nepotrebuje nový počítač, ale vymeniť klasický disk za rýchle SSD. Môj terajší Macbook je viditeľne rýchlejší než predchádzajúci Mac Pro s 8-cores CPU, a to len vďaka SSD. Kolega má taký istý Macbook Pro ako ja, len s klasickým diskom, a keď na ňom mám niečo urobiť, tak strácam nervy. Cesta späť neexistuje :-)
16. októbra 2010 o 17:06 #230417petrskuta
Účastník (Participant)Děkuji všem za příspěvky.
@petiar
Ano i tato možnost je stále v úvaze, ale nevím zda si výkonově polepším (hodně virtualizuji OS – Linux, XP, 7).
@benko
Chtěl bych se zeptat ještě na tvůj dojem na AntiGlare vs Glare displej a vyšší rozlišení v „pouze“ 15″ displeji.
Také bych poprosil o informaci zda vydrží oněch 8 hodin na baterii, je to pro mě důležité (potřebuji být na Wifi a psát poznámky do Evernote). O SSD zatím neuvažuji, ale určitě bych si nechal poradit :)17. októbra 2010 o 13:18 #230484benko
Účastník (Participant)Displej, či antiglare alebo glossy, je každého osobná vec. Mám doma ešte biely Macbook s glossy, a nemám s tým žiadny problém, ale poznám ľudí, ktorý by to nechceli. Pri novom Macbooku som sa rozhodol pre antiglare lebo som čítal (http://www.marco.org/744379407), že je ľahší – Marco tam síce porovnáva mierne rôzne modely, lepšie porovnanie som ale nikde nenašiel, a teraz len dúfam, že som ušetril pár gramov. Niekedy pracujem na terase, alebo v meste v kafe, kde sú rôzne zdroje svetla, aj preto myslím, že antiglare bola pre mňa lepšou voľbou.
Výdrž baterky záleží od toho čo robíš, ja napr. programujem a niekedy si nabíjačku ani neberiem do práce – keď viem, že tam budem max. 6-7 hodín, čo mi baterka vydrží. Je to ale rôzne, často mi beží celý deň iPhone simulátor, ktorý spôsobuje prepnutie grafickej karty z Intel na NVIDIA, ktorá žerie viac energie, a zdá sa mi, že to vtedy cítiť.
Čo sa týka SSD, pred kúpou odporúčam čítať aktuálne recenzie, tento trh sa mení, každú chvíľu vychádzajú nové, oveľa rýchlejšie produkty. To čo je dnes odporúčané bude zajtra šrot, doslova.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.