2 admin / user konta – Lion

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software 2 admin / user konta – Lion

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
    radovan192
    Účastník (Participant)

Caw,
    doteraz som vzdy vyuzival iba jedno konto pre 1 PC. Je mozne pridat dalsie admin pripadne user konto (v OS X lion) s nasledovnou funkcnostou: vsetky aplikace budu pristupne pre oboch uzivatelov, ale kazdy uzivatel bude mat nadefinovane vlastne loginy a hesla napr. pre skype, itunes, vlastne konta v postovom klientovi, vlastne subory v itunes pre synchronizaciu s iphonom a nakoniec aj vlastne dokumenty na HDD?

Funguje toto vsetko automaticky, alebo je moja predstava nespravna?
    Dakujem vopred za pomoc a info.

Jozef Remen
    Účastník (Participant)

Samozrejme, to je primarna funkcia samostatnych uzivatelskych kont. Kazdy uzivatel ma svoje data, svoje nastavenia, hesla, pracovnu plochu, maily atd.

Aplikacie mozu byt spolocne, ak su v hlavnom adresari /Applications. Ak su v adresari uzivatel/Applications, vidi ich len dany uzivatel. Rovnako tovplati o pismach (uzivatel/Library/Fonts).
    piesne, kedze sa jedna o data, ako aj fotografie, moze mat jeden uzivatel. A ale piesne presunies MIMO uzivatelske konto (napr do Users/Shared alebo rovno na PevnyDisk/Music) a nastavis iTunes > Preferences na tuto kniznicu u kazdeho uzivatela, mozu byt zdielane aj piesne (alebo fotky v pripade iPhoto).

Mozes tiez cez tzv. Uzivatelske prava povolit/zakazat pristup urcitym ludom do urcitych adresarov (adresare daneho uzivatela a subory moze vzdy standardne prezerat len dany uzivatel – jedno ci lokalne alebo po sieti)

Kazdy uzivatel tiez moze mat nastaveny svoj jazyk systemu a aplikacii, svoju klavesnicu, svoju hlasitost, moze mat obmedzene prava pouzivat vybrane programy a prezerat urcite stranky, moze mat zakazane tlacit na tlaciarni atd.

radovan192
    Účastník (Participant)

díky Jozef,
    takto som si to predstavoval, hlavne som potreboval vyriešiť synchronizáciu 2 iPhonov s 2 rozdielnymi iTunes kontami, Outlook, Skype a vlastné dokumenty. Teória by zhruba bola a cez víkend môžem maturovať.

raul
    Moderátor

Nic zlozite by to byt nemalo, good luck :)

Jozef Remen
    Účastník (Participant)

radovan, nad nicim maturovat nebudes, je to skratka zapni a pouzivaj :)

madaraszko
    Účastník (Participant)

obnovim troska staru temu.
    Mam podobny pripad kde mam viac admin uctov.
    Otazka znie viem nejako zabezpecit subory uzivatela tak aby sa k nim nedostal druhy admin? Totizto ak som prihlaseny ako admin tak si viem zmenit opravnenia k priecinkom a tym sa dostat aj do tychto priecinkov.
    Ide to nejakym sposobom zakazat? Aby subory boli naozaj nepristupne inym adminom?
    Dakujem za odpovede

EDIT: este som zabudol napisat ze sa jedna o OS X 10.10

cobain
    Účastník (Participant)

No v tomto nemam skusenosti ale trufnem si povedat ak je admin tak vidi vsetko, co tak tie admin ucty prerobit na user ucty? to by bola realnejsia moznost. a nasledne im ponastavovat kam mozu a nemozu vidiet.

madaraszko
    Účastník (Participant)

bohuzial toto nemozem spravit kedze potrebuju plny pristup do macbooku a admin prava.

Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

To je podstata Admina, že može všetko

madaraszko
    Účastník (Participant)

Lukas ja rozumiem ze to nie je otazka s ktorou sa ludia stretnu kazdy den, ale potreboval by som to nejako vyriesit bud app 3tej strany alebo tak ale hladal som no radsej som sa skor opytal ci to nahodou niekto neriesil a nevie nieco podobne odporucit
    EDIT: Pockame na Jozefa ten mozno nieco odporuci:)

????
    Účastník (Participant)

jednoducho kazdy z adminov nech si obmedzi ACL na svojich datach tak aby tam nikto iny nemal pristup

Understanding and adjusting default permissions in OS X

madaraszko
    Účastník (Participant)

Diky za tip ale ak som to spravne pochopil neriesi mi to problem so zmenou jednotlivych opravneni nad priecinkom ak sa prihlasim ako iny admin a zmenim si opravnenia.
    Existuje nejaka app tretej strany ktora dokaze uzamknut tieto opravnenia alebo bude cryptovat home folder a tak sa nikto k nemu nedostane?

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.