Rozoberanie iPod-u a Mac Pro

Pre tých zručnejších a odvážnejších, ktorí radi rozoberajú drahý hardware, mám 2 dobré odkazy.

Prvý sa týka iPodov – je mnoho spôsobov, ako si zničiť prenosný prehrávač – pri častom používaní môže spadnúť, prasknúť, výdrž batérie sa skráti, prípadne Vám vypadne z okna za jazdy autom a SUV za Vami ho kolesom prejde. OK, to posledné je asi extrém, ale aj také som už videl (a iPod to prežil len s prasknutým displejom). Netýka sa to samozrejme len iPodov, ale každej prenosnej elektroniky. Šikovný technik z www.ipodhowtovideo.com preto využil príležitosť a začal publikovať prvé videá, ako iPody (5G staršie) rozoberať bez poškodenia a ako v nich vymienať jednotlivé komponenty. Videá sú robené po domácky, ale kvalita postačuje. Pri výmenách sa jedná prevažne o displej, novú batériu či výmenu zničeného krytu. Na stránke si rovno môžete objednať požadované komponenty, alebo za príplatok 5–10 USD aj iPod nechať opraviť u majiteľa webu. Pokiaľ Vám Apple neuznal reklamáciu kvôli poškodeniu z vlastnej nedbanlivosti, tak je pri lepších a drahších iPodoch určite príjemnejšie objednať display za 40 USD, ako kupovať celý nový prehrávač, alebo nemať už žiadny. Súčiastky môžete nakupovať aj v obchode eBay.

Autorovi zatiaľ chýbajú len videá rozoberania iPodu nano, ale v ozname sa píše, že budú čoskoro. Demontáž by sa však nemala nejak extrémne odlišovať od ostatných iPodov 5G alebo starších generácií. Na záver musím upozorniť, že rozoberaním stratíte záruku (pokiaľ sa teda niekto dozvie, že ste prehrávač rozoberali).

Druhé rozoberanie sa týka počítačov Mac Pro. Je dávno známe, že v týchto strojoch je možné vymeniť dva dvojjadrové Xeony za dva štvorjadrové. Jediný „problém“ je, že Mac OS X nerozpozná ich označenie správne. Fungujú ale na výrobnej frekvencii a na plný výkon. Prvýkrát prišiel s ideou, výmenou a testom AnandTech. O náraste výkonu pri takomto upgrade je zbytočné špekulovať – aplikácie spolu 8 jadier nepodporujú, ale pokiaľ ste typ človeka, ktorý je ochotný vraziť peniaze do toho najlepšieho len pre dobrý pocit, tak sa Vám zíde tento detailnejší návod. Potrebujete len veľmi dlhý skrutkovač, aby ste sa dostali k skrutkám držacim vysoké heastinky na procesoroch. Výmenou procesorov u Maca Pro rovnako ako v prípade iPodu teoreticky tiež strácate záruku – ale šikovný majster po sebe nezanechá žiadnu stopu.

Mac Pro Rozoberanie
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť