Zhrnutie týždňa – Eminem sa súdi s Apple, aktualizácie iPodu touch konečne zdarma, uvedenie Windows 7, dvojnásobný záujem o Apple tablet…

Len minulý týždeň sme informovali o tom, že sa možno dočkáme aktualizácií pre iPody touch zdarma, ak sa podarí schváliť nový zákon. Organizácia poverená správou účtovných štandardov v USA odhlasovala koniec komplikovaným uzávierkam s nejasným záverom pre investorov, ale čo je najdôležitejšie, oficiálne je tak umožnené aktualizovať softvér v zariadeniach ako iPod touch i bez povinných poplatkov od používateľov. Komisia hlasovala v stredu pomerom hlasov 5:0 za schválenie novely. Zmeny nie sú povinné až do roku 2011. Avšak očakáva sa, že Apple ich zavedie do praxe hneď od začiatku nasledujúceho fiškálneho roku, ktorý pre firmu začína už tento štvrtok. Rozdiel v účtovných zákonoch spôsobuje, že Apple by mohol v súčasnosti vykazovať zisk na akciu o 58,5 % vyšší.

Záplava aplikácií v App Store znie nadpis príspevku servera AppShopper, ktorý si všíma vysokého počtu schválených aplikácií za jeden deň – 1394. Server neuvádza, či sa jedná o nový rekord, avšak podľa priloženého grafu to tak vyzerá. V liste FCC sa uvádza, že na schvaľovaní aplikácií sa podieľa 40 zamestnancov. Ak žiadni odvtedy nepribudli, musel byť piatok pre oddelenie App Store veľmi rušným dňom.

V Detroite sa pred súdom stretli Apple s rapperom Eminemom. Ako píšu Detroit News, multimiliónový súdny spor len poukazuje na to, ako jednoduchosť sťahovania piesní cez internet skomplikovala vzťahy medzi vlastníkmi autorských práv a nahrávacími spoločnosťami. Tento spor je nastolený už od roku 2007 a Apple sa snažil urovnať ho mimosúdne, čo sa však nepodarilo. Advokát Eminema tvrdí, že nahrávacia spoločnosť si mala zaistiť zvláštnu dohodu pre digitálne sťahované piesne. Obhájca Apple tvrdí, že jediné čo chce Eminem, sú zisky spoločnosti Apple. I napriek žalobe, neprestal Eminem od roku 2007 prijímať financie a za každé stiahnutie si necháva vyplatiť 9,1 centu.

Ako bude uvedený Windows 7 na trh? Stretnutie 9 hostí a hostiteľa na spôsob u nás známych predajných stretnutí okolo propagácie riadov, misiek alebo podobných, budú prebiehať v 12 vybraných krajinách sveta 22. až 29.10. Na stránkach firmy Microsoft sa už zjavili návody ako postupovať pri prezentácii a ktoré novinky hosťom predviesť. Možno to znie ako zlý nápad, avšak nikto aspoň nemôže Microsoft obviniť z toho, že to skopíroval od Apple.

Oficiálna tlačová agentúra čínskej komunistickej vlády oznámila, že získala informácie od „nemenovaného insidera“ v China Unicom. Správa sa dá zhrnúť ako nízke paušály a drahé iPhony. iPhone 3G, 8 GB verzia sa má predávať v prepočte za asi 200 eur a paušály s dvojročnou viazanosťou budú začínať od asi 12 eur mesačne. China Business Times uverejnili podobnú správu s očakávaním paušálov od 18 eur a cenou za 16 GB iPhone 3G na úrovni 300 eur.

Jeden z piatich opýtaných by si kúpil tablet od Apple v cene 500 až 700 dolárov, zistil výskum spoločností RBC Capital a ChangeWave. 21 % z 3100 respondentov uviedlo, že by mali o tablet záujem. Toto číslo je oveľa lepšie ako 9 % tých, čo sa pred uvedením iPhonu zaujímali o jeho kúpu. Výskum poukázal i na ďalšie zaujímavosti:

  • 25 % respondentov si kúpilo notebook od Apple za posledných 90 dní, čo je vzostup z júlových 18 %,
  • 17 % si kúpilo „stolný“ Mac, čo je tiež nárast z aprílových 12 %.

Iný výskum zase ukázal, že 30 % z 4200 respondentov už má iPhone, čo je nárast o 50 % oproti júnu.

Užívatelia mobilov v sieti hlavného amerického operátora predávajúceho iPhone – AT&T – sa konečne dočkali podpory MMS správ. Predbežné správy sa potvrdili a od piatku bolo možné v USA sťahovať aktualizáciu cez iTunes. Je známe, že užívatelia iPhonu sú v prvej línii, keď si môžu vyskúšať niečo nové a tiež sa neboja sťažovať, ak niečo nefunguje. Sieť však nebola úplne zahltená a nedošlo ani k výpadkom. Prenos sa mal podľa predbežných odhadov v daný deň zvýšiť o 40 % oproti normálu.

Aktualizácie:

Ktoré aktualizácie sú určené práve pre Vás, to najjednoduchšie zistíte kliknutím na Apple menu a následne spustením nástroja Software Update.

Vtipné video – nevyhadzujte staré videorekordéry! Rozoberte ich a nájdete tam poklady nie len pre fanúšikov produktov Apple.

komentáre
  1. darmo.. som uz nedockavy… neobjavili sa nahodou nejake nove spravy o zruseni poplatku za firmware pre ipod touch?

    0
    0
  2. @Michal Hricko: Zatiaľ je to len informácia o tom, že je to legislatívne umožnené.

    Apple je známy tým, že nezverejňuje svoje budúce plány. Preto sa dá očakávať oficiálne objavenie tejto informácie až pri najbližšej “veľkej” aktualizácii.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť