YouTube opäť sprístupnil funkciu Obraz v obraze (+ návod)

Možnosť sledovať videá v zmenšenom náhľade paralelne s inou činnosťou na vašom zariadení bola jednou z noviniek nového iOS. YouTube však funkciu limitoval Premium účtom. Našťastie to už neplatí a my prinášame postup ako sledovať videá z YouTube v tomto režime.

Áno aj nie

Sledovanie videa v tzv. režime Picture-in-Picture (PiP) je natívnou funkcionalitou novej verzie iOS a iPadOS. YouTube ako jedna z aplikácií, ktorá väčšine napadne, keď ide o sledovanie videí, paradoxne po vydaní nového iOS 14 túto možnosť takpovediac zablokovala.

Dostupná bola iba pre používateľov s Premium účtom. Ostatným možnosť sledovať videá v PiP YouTube neponúkal, resp. priamo znefunkčnil po update na nový systém.

Teraz však platforma urobila otočku o 180 stupňov a funkcionalitu sprístupnila pre všetkých. Nefunguje však (zatiaľ) priamo v apke, ale iba pri sledovaní cez Safari. Tu je spomínaný návod:

Ako sledovať YouTube v PiP režime

1. Otvorte si v Safari web YouTube.

2. Nájdite video, ktoré chcete sledovať

3. Otvorte ho ako full screen.

4.Teraz máte dve možnosti – buď sa príslušným gestom vrátite na plochu, resp. do kartového zobrazenia všetkých otvorených apiek, alebo ťuknete na ikonku PiP.

5. Oba postupy aktivujú prehrávanie v zmenšenom náhľade.

Tip

Náhľad môžete presúvať ťahaním do jedného z rohov obrazovky a dvomi prstami meniť jeho veľkosť ako pri zoomovaní.

Mlčanliví vývojári

Pokiaľ ide o oficiálne informácie, YouTube zmenu názoru žiadnym spôsobom nekomentoval, nie je teda jasné, či ide o zmenu dočasnú alebo trvalú.

Opäť zopakujeme, že sledovanie v PiP režime v rámci YouTube apky možné nie je, keďže nikdy touto funkcionalitou nedispponovala. Objavili sa síce zákulisné informácie, že YouTube tento prvok testuje, no opäť sme sa nedočkali oficiálneho oznámenia.

Obraz v obraze, čerstvo doplnený do iOS 14 a iPadOS 14 je však iba časťou skladačky. Novú funkcionalitu musia implementovať a sprístupniť aj developeri, inak táto možnosť ostane v konkrétnych apkách nedostupná.

 

zdroj: MacRumors



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
WWDC 24
pokračovanie článku

Apple ohlásil WWDC 2024!

Ukazuje sa, že úniky spojené s informáciami zo sveta Applu majú niečo do seba. Nedošlo však k ohláseniu nových iPadov, ale tohtoročnej konferencie WWDC '24.