Fotky, Jpeg, HEIC, archivacia…

Domov Diskusné Fóra Tipy, triky, modding v Mac OS X Fotky, Jpeg, HEIC, archivacia…

Zobrazujú sa 4 príspevky - 1 až 4 (z celkového počtu 4)
  • Autor
    Príspevky
  • #543742
    krysot
    Účastník (Participant)

    Dobry den.

    Prosim vas, mozete mi niekto pomoct/poradit, ako najlepsie archivovat a manipulovat s fotkami?

    1. Fotky z iphone-u si nechavam automaticky synchronizovat s databazou v Mac-u. Problem ale je, ze nie vsetky fotky sa prenesu (iba cca 80-90%). Tie, ktore sa prenesu su vo formate Jpeg. Ked importujem ostatne cez kabel, vytvoria sa mi ku vsetkym fotkam na Mac-u duplicity vo formate HEIC… Ako si s tym prosim poradit?

    2. Dalsia vec, OK, keby som si aj chcel nechat oba formaty, alebo len HEIC, tak pri kopirovani fotiek z aplikacie Fotky sa automaticky prekonvertuju subory HEIC na Jepeg. Preco? Ako ich prekopirovat na externy harddisk vo formate HEIC??

    3. Ako prosim archivujete fotky vy? Poradte/podelte sa prosim s vasim nastavenim …cloud, NAS stanica, foldre s milion roznymi kazdodennymi fotkami, autmaticke/manualne synchronizacie…

    Dakujem velmi pekne.

    JKB

    #543870
    0xCF
    Účastník (Participant)

    Ja len ku 3:

    fotky ukladam na NAS, mam ich teraz 300GB, vsetko max kvalita aku mam (24Mpx 14bit raw) a nefiltrujem ich. Vsetko ide na NAS na jeden disk. Mam na nase nastaveny cronjob, ktory mi syncne fotky na druhy fyzicky disk (mirror na proprietarnych NAS raidoch je samovrazda, zvlast ked sa pouziva sifrovanie). Raz za rok fotky archivujem na Bluray media a odlozim do skrine.

    zastavam nazor, ze fotky su jedna z mala veci, ktore ak raz stratim, nikdy ich nedostanem naspat, preto ich nefiltrujem, ukladam na 2x a palim na media. A fotim fotoaparatom a nie mobilom, preto triedenie do foldrov nie je tak vela roboty navyse ako pri stahovani z mobilu niekam

    fotky ukladam do foldrovej struktury /rok/datum-miesto/raw a pripadne jpeg, ak su vyvolane

    nespolieham sa na ziadnu kniznicu, ani rucne tagovanie fotiek. Je ich prilis vela a nefiltrujem ich, pretoze co dnes je nepodstatne, zajtra moze byt vzacne. V Photos mam len fotky vyvolane z rawu, vytriedene a vyfiltrovane, pripadne fotene telefonom. Tuto kniznicu zalohujem iba cez timemachine a raz rocne supnem na nas ku ostatnym.

    #543875
    krysot
    Účastník (Participant)

    Vdaka za odpoved. Riesenie sa mi paci.

    Len jedna otazka, preco mirror na proprietarnych NAS raidoch je samovrazda???

    #543879
    0xCF
    Účastník (Participant)

    no lebo vyrobcovia NASov niekedy pouzivaju vlastne riesenia, ktore nie su citatelne na inych systemoch. predavaju sa rozne NASy (nielen Synology a QNAP) a tie ich “polia” ked sa raz rozpadnu, uz nie su nikde citatelne, minimalne nie v domacich podmienkach a urcite nie zadarmo. Raz som obnovoval data na rozpadnutom RAID1 na Zyxel NASe, slo to, ale bola to katastrofa.

    svoje riesenie na separatnych diskoch pouzivam aj preto, ze:

    1. mozem pouzit hocijake disky, nemusia mat rovnaku kapacitu

    2. neplytvam priestorom. ked mam 2x 4TB disky, tak mirror ti zoberie 4TB. Ked pouzijes dva samostatne disky a nechas synchronizovat dva foldery medzi nimi napr. kazdy den, zozerie ti to len 2x tolko miesta, kolko zalohujes.   ja nepotrebujem robit zalohu z filmov a serialov, ani z hudby, iba z fotiek.

    3. raid1 100% ochrani data pred skapatim samotneho disku. Ale neochrani ta pred nechcenym vymazanim, alebo nejakym malwarom, atd. V pripade samostatnych diskov su ohrozene len data, ktore sa zatial nesynchronizovali, preto treba volit dobry interval kopie. Ale na druhej strane, ak takto zalohujes velke mnozstvo dat a z nejakeho dovodu ti z primarneho foldera data zmiznu, tak mas cas do najblizsej synchronizacie ich nakopcit zo zalohy nazad.

    treba si to len premysliet kolko tych dat je a nastavit si rozumny interval kopie.

    moj subjektivny nazor,  nikomu nic netlacim.

Zobrazujú sa 4 príspevky - 1 až 4 (z celkového počtu 4)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.