EL Capitan neustále reštartuje

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software EL Capitan neustále reštartuje

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Príspevky
  • #543008
    MarkoS
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň. Zakúpil som si starší Mac aby som sa uviedol do systému Mac OS. Po prvom spustení sa mi systém začal aktualizovať a preto som po aktualizácii  systém reštartoval. Po reštartovaní mi systém už nenabehol, ale neustále reštartuje. (zahrá zvuk, objaví sa biela plocha s logom a reštartuje). Keďže som v systéme Mac OS úplný začiatočník, tak prosím o radu ako postupovať. Počítač Mac Pro1,1, 26GB RAM, systém El Capitan.

    #543018
    paradox
    Účastník (Participant)

    MacPro1,1 – Pre-Installed MacOS:X 10.4.7(8K1079)Maximum MacOS:X 10.7.5

    mozny upgrade

    The process is simple. Install El Cap on an SSD/HD using another mac that does support El Cap, disable csr, and then change the boot.efi file to an alternate ( https://github.com/Piker-Alpha/macosxbootloader ) optionally using a script to make things easier ( https://github.com/ryanmaclean/Mac-Pro-1-1-El-Capitan-Upgrades ).

    google poradi viac

    #543033
    MarkoS
    Účastník (Participant)

    Toto bola rada pre skúseného applistu. Napísal som, že som úplný začiatočník. Čiže toto moje stretnutie s MAC OS trvalo cca 20 minút. Odvtedy sa do systému nemôžem dostať. Nedokázal som sa prihlásiť ani  účtu applu, ani vytvoriť zálohu. Ak to nerozbehám, tak s apple som nadobro skončil. Je to veľmi nepriateľský systém voči užívateľom. Na disku mám síce recovery partíciu, ale pri pokusu o preinštalovanie systém odo mňa žiada prístup do účtu. Ten síce mám, ale systém povie, že som ešte nič nekúpil v ich store a preto som skončil. Overil som si na vlastnej koži a peniazoch, že horší systém naozaj neexistuje.

    #543036
    nocom
    Účastník (Participant)

    Ano, neni nic jednodussiho, nez mit zalozene ruce a svoje chyby svadet na vsechny a vsechno okolo. Treba na nekoho, kdo poradi bezplatne v diskusi nebo na Mac OS. Paradox ti jasne napsal, ze tvuj stroj se dodava s predinstalovanym Mac OS X 10.4.7 a maximum, ktere oficialne podporuje, je 10.7.5.

    El Capitan, coz je verze 10.11.X, je daleko novejsi a tvuj stroj pro nej uz neni Applem podporovan. Proto asi nelze ocekavat, ze to bude bez problemu, v podstate muzes byt rad, ze to tam vubec lze nejak zprovoznit. Je potreba workaround, ktery ti paradox popsal v druhe casti prispevku. K pochopeni prispevku postaci zaklady anglictiny, neni potreba byt “zkuseny applista”.

    A proc pisu o tvych chybach? Protoze koupit si stolety stroj, byt krasny, ale proste hodne stary, je ponekud nestastne, zvlast kdyz tomu nerozumim ani za mak a jeste neumim slovo anglicky, abych si diky googlu poradil, kdyz chci treba provozovat nepodporovany system na starem HW, tedy nestandardni konfiguraci. Nasmerovan jsi byl, co asi bude boot.efi bys taky mohl tusit i z “PC sveta”, stejne jako co je to script, pokud se do neceho takoveho poustis, tak v cem je problem.

    #543042
    paradox
    Účastník (Participant)

    MarkoS – tak idem ako cez pc. Vyber disk /disky/ . Sformatuj ho v nejakom PC. Vloz disk “zozen” instalacku 10.7.x . Ak sa nemylim pri starte drz na klavesnici ALT / to fakt uz neviem mozno alt+nieco / a vyber bootovanie z cd dvd usb .
    Postupuj podla instrukcii na obrazovke . Po zvladnuti instalacie si treba po internete pohladat postup ako aktualizovat na el capitana a ake uskalia su s tym spojene – ale da sa to. Stroj to zvlada. Ten postup je uz v mojom prvom prispevku.

    #543061
    dfx
    Účastník (Participant)

    Mal by to byt tento mac:

    https://everymac.com/systems/apple/mac_pro/specs/mac-pro-quad-2.66-specs.html

    Osobne povazujem 10.6.8 verziu za lepsiu ako akykolvek 10.7, ak nepotrebujes nejaky specificky program, ktory potrebuje 10.7.

    Skus si zohnat dvd s 10.6.x a upgradovat na 10.6.8. Alebo to stiahni cez torrenty.

    Apple tento mac uz zopar rokov nepodporuje. Tak ci tak je to uz znacne zastaraly pocitac. Mozno pojdu novsie verzie mac os vo virtualizacii. Neviem, na aky ucel si ho kupil, ale to je uz len na hranie alebo na nejaky stary program, ktory s novsim nefunguje. Napriklad nieco pre power pc procesor.

    #543062
    MarkoS
    Účastník (Participant)

    paradox

    Vďaka za radu. Pod tým sformátovaním asi nemyslíš sformátovanie v PC, ale v MAC. Skúsim to.

    dfx

    MAC som kúpil čisto na študijné účely. Pod tým myslím, že by som sa chcel dostať do OS MAC a v prípade úspechu by som si kúpil riadny MAC.

    #543063
    MarkoS
    Účastník (Participant)

    paradox,dfx

    Po MAC som vždy túžil, ale nikdy som nenašiel odvahu (a možno aj peniaze), aby som si ho kúpil. A k mojej šesťdesiatke sa vnuci rozhodli, že mi niečo staršieho vyberú. Keďže nikto z rodiny nebeží na mac, tak sa rozhodli pre Mac Pro 1,1. Ja som si k tomu ešte dokúpil  24 GB RAM, ktoré som doinštaloval k stávajúcim 2GB a dva Xeony X5355 (tie ešte nie sú v PC). Grafika zostala našťastie pôvodná (aj tú som plánoval vymeniť). Keďže vnuci sa v mac os nevyznajú (sú na ZŠ), nechcem ich otravovať. (Nechcem sa im ani priznať, že vybrali brak).

    #543064
    dfx
    Účastník (Participant)

    Tu je popis, ako na nom rozbehat El Capitan

    https://forums.macrumors.com/threads/2006-2007-mac-pro-1-1-2-1-and-os-x-el-capitan.1890435/

    Treba iny boot loader a tiez graficku kartu, lebo s povodnou nepojde El Capitan.

    #543065
    paradox
    Účastník (Participant)

    MarkoS – nieje to brak je to starsi kus pekneho HW. Format urob na akomkolvek PC pokojne aj exfat pri instalacii si ho potom cez disk utility treba sformatovat na osx journaled inak neponukne pevny disk na instalaciu osx treba pouzit postup instalacie na nete a youtube je to jednoduche do pol maximalne hodiny je vsetko vybavene a aktualizovane na maximalny mozny system. 10.7.5 . Stary system ale pobezi svizne. No a potom sa treba rozpozerat trochu sa pohrat a zacat sa snazit dostat tam ten el capitan ak grafika a ostatne komponenty dovolia taku instalaciu …… este ma napadlo skus pri startovani macu hned ako sa stlaci zapinanie drzat na klavesnici SHIFT kym sa na obrazovke neukaze jablko (ak vobec) je to “safe mod” (ako f8 vo win) mozno to mac rozbehne v nejakom rezime kontrolnom . toto neviem neskusal som. Kazdopadne nehadzat flintu do zita a experimentovat

    #543095
    MarkoS
    Účastník (Participant)

    dfx, paradox

    Veľká vďaka za rady. Pokúsim sa sformátovat disk v PC (exFAT) a potom v MacPro  na OSX Journaled a skúsim nájsť na nete nejaký 10.7.5. Len mám obavu, že ak stiahnem niečo z netu a nie z App Store, tak mi to systém nevezme. Ale aspoň je šanca.

    Vďaka

    #543096
    MarkoS
    Účastník (Participant)

    dfx,paradox

    Páni, môžete si gratulovať. Ale predovšetkým ja zagratulujem Vám. Vybral som HDD, sformátoval som formátom exFAT, potom som ho v naformátoval Journaled, našiel som Mac Lion, nainštaloval OS a teraz toto píšem zo svojho nového-starého MacPro1,1. Skúsil som ho viackrát reštartovať a vypnúť a zatiaľ nabieha bez problémov. Zatiaľ ešte nemám odvahu aktualizovať systém. Aj keď to nie je El Capitan. Prečítal som si totiž toto:

    If you have OS X El Capitan up and running on your 2006/2007 Mac Pro with Pike’s boot loader, you should consider disabling “Install OS X updates” and “Install system data files and security updates” in System Preferences > App Store so that OS X doesn’t automatically install any future updates that may overwrite Pike’s boot.efi.
    Security Update 2018-001 for Mac OS X El Capitan from Apple will break your MacPro 1,1 or 2,1. The best advice we have is…. DO NOT INSTALL IT!

    Trochu mi robí problém kolečko na myši – točí sa opačne a klávesnica- som zvyknutý na QWERTZ a tu mám QWERTY. Skúsim na tom popracovať.

    A musím si vyhľadať nejakú grafiku. Odkazov je tu síce dosť, ale akú by ste odporúčali? A ešte vymením CPU, keď už sú zakúpené. No a somozrejme kúpim SSD. A až potom El Capitan.

    Veľká, veľká, veľká vďaka!

    #543097
    paradox
    Účastník (Participant)

    vyborne zaciatok sa podaril .. koliecko mysi sa zmeni v nastaveniach mysi vypnut nieco ako “scroll natural”bla bla hned hore prva fajka zrusit…https://www.youtube.com/watch?v=6ziDKG-ESDo …. treba hladat daco ako mac pro 1.1 el capitan a vybrat si postup na ktory si clovek trufne je toho dost … hladaj daco ako el capitan 10.11.6 to je max system ten by uz nemal mat ziadny update iba bezpecnostne… a ano aktualizacie na takto upravenom macu robia problem s updateami preto vzdy najvyssiu v tomto pripade 10.11.6

    #543098
    paradox
    Účastník (Participant)

    a update na 10.7 co mas mozes urobit s uplnym pokojom tento je applom podporovany cize smelo 10.7.5 je maximum

    #543099
    paradox
    Účastník (Participant)

    klavesnica je v “system preferencies” vyber klavesnicu “keyboard” tam “input sources” vlavo dole + a pridat slovenske klavesnice qwerty a qwertz … dole zafajknut show input menu in menu bar … vpravo vedla hodin sa ukaze vlajocka klavesnice

    #543100
    MarkoS
    Účastník (Participant)

    paradox

    Kolečko myši sa už točí ako vo windows a klávesnica je už QWERTZ. System je aktualizovaný. Vďaka.

    #543494
    MarkoS
    Účastník (Participant)

    Zdravím Vás, najmä pánov (alebo dámy) paradox a dfx, ktorí mi nedávno nesmierne pomohli. Takže môj MacPro má už dva systémy a to Lion a El Capitan, ktoré sa mi s ich pomocou podarilo nainštalovať. Preštudoval som si veľkú časť odporučanej “literatúry” https://github.com/Piker-Alpha/macosxbootloader v tomto vlákne a najmä videá na Hrutkay mods https://www.youtube.com/watch?v=6ziDKG-ESDo . Niektoré úseky som si pozrel aj viackrát, aby som pochopil, čo pán Hrutkay hovorí. A tak sa mi podarilo nainštalovať Mac OS X El Capitan. Už s ním bežím asi týždeň a tak pomýšľam že sa zbavím MacOS X Lion, ale ešte musím počkať, kým mi príde z aliexpress napájací káblik ku grafickej karte HD 5770, nikde som ho totiž nemohol dostať. A ešte ma čaká výmena procesorov za štvorprocesorové, dnes mi práve prišiel z Číny imbusový kľúč, aby som mohol odmontovať chladiče.

    Takže zdravím a vďaka za pomoc.

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.