Začiatok s OS X/Linux

Domov Diskusné Fóra Tipy, triky, modding v Mac OS X Začiatok s OS X/Linux

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Autor
    Príspevky
  • #484925
    tommo737
    Účastník (Participant)

    Dobrý deň,

     

    kúpil som si iMac 27 retina 5k mid 2015, z dôvodu veľkého záujmu začať sa učiť programovať.

     

    S programovaním, ako takým, veľmi skúsenosti nemám ( teda žiadne ) a tak by ma zaujímalo, ako začať. Čítal som už pár článkov a tak mám pár otázok.

    1. Linux – akú verziu zvoliť ? Podľa toho čo som sa doposial dočítal tak je to najlepšia voľka OS, no verzií je viac, tak ktorú by ste odporučili, poprípade bol by som rád ak by ste mi opísali pár jednotlivých verziíí v pár slovák, alebo nejakž link kde si to všetko môžem pozrieť
    2. Dočítal som sa na jednej stranke, že ak som ešte nikdy neprogramoval, nemám sa začať učit ako prvý jazyk C, ale začať napr. s jazykom Python. Akými jazykmi teda začať a postupovať? Rád by som začal od úplnych základov ( prvých jazykov ), až sa postupne cez všetky dopracoval k tomu najnovšiemu.
    3. Odporúčili by ste mi literatúru na ktorú sa odbrátiť ? Pár kníh v poradí, ktoré začať študovať.
    4. Ak teda chcem na OS X inštalovať Linux, inštalovať ho ako druhý OS ( BOOT CAMP ), alebo priamo ? Kedže som vlastníkom viacerých apple produktov, čo sa týka funkcií so spárovaním ( neviem nájsť tú správnu otázku ) telefónu, apple tv, iPadu funguje všetko aj na Linuxe ako na OS X ? napr. AirPlay a pod funkcie.

    To je asi všetko, konkrétne sa neviem veľmi pýtat na viac vecí, kedže v tom zatial nemám vobec prehľad. Mojím cieľom je “ponoriť” sa do sveta programovania a pod. . Chcel by som sa postupne učiť všetko čo sa týka PC, internetu, programovania a v budúcnosti pracovať v nejakej Security firme. :)) Mám 21 rokov čo si myslím, že je dobrý vek na začatie.

    Ďakujem za každú informáciu, v podstate potrebujem pomoct sa je odpichnuť a začať, a myslím si, že potom to už všetko zvládnem sám, zapomoci internetu, literatúri a pod. .

    Ďakujem.

    #484929
    miko99x
    Účastník (Participant)

    ahoj,

    ked chces zacat s programovanim, bude ti stacit OSX, to je to najlepsie co si si mohol vybrat :)

    ak chces linux, stacilo ti kupit raspberry pi 3 za 50e a bol by si vybaveny, no tieto ucely kupovat iMac je trochu overkill, ale ty vies ;)

    ak chces zacat, chod na codecademy.com, tam ta naucia zaklady pythonu aj cohokolvek ineho, je to free, staci si zalozit ucet a ides, je to samozrejme po anglicky, takze treba co to vediet aj speakovať…

    sparovanie zariadeni od applu je garantovana iba so softverom od applu, cize tak ako to funguje teraz, to s linuxom fungovat nebude, ale da sa to urcitym sposobom obist…

    #485041
    iTuxx
    Moderátor

    dobry programator vie v prvom rade pouzivat google (anglicky jazyk samozrejmostou).

    Cize ked uz mame prvy bod ozrejmeny, tak ho odporucam dodrziavat. Ale ani od tohto fora odchadzat nemusis, kedze tu mame podobnych tem milion, napr: https://www.macblog.sk/forum/tema/pomoc-s-programovanim/#post-484350

    Ucit sa a spoznavat OSX ci GNU/Linux nema s programovanim nic spolocne, treba to proste spoznavat a pouzivat. V pripade druheho menovaneho ti odporucam skusat distribucie rad radom, kym si nenajdes taku co ti vyhovuje. Popri nastavovani a instalovani sa najlepsie dozvies ako funguju unixove systemy.

    #485080
    dfx
    Účastník (Participant)

    Linux je dobre sa ucit z pdfka “Linux dokumentacni projekt”. Da sa to legalne stiahnut. Alebo z anglickeho originalu.

    Programovat mozes skusit v Jave alebo v C# alebo vo Swifte.

    C++ je vsak zaklad na pochopenie vela veci. Zaciatok s C++ je tazky, ale potom sa lahsie chapu ostatne jazyky.

    Nema velky vyznam na Mac instalovat Linux, lebo OS X je skutocny Unix. Kopec veci, ktore funguju na OS X, bude fungovat aj na Linuxe. Myslim prikazy pre operacny system. Binarky sa samozrejme musia kompilovat zvlast.

    Odporucam zacat s LDP a C++.

    #485217
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    1) OSX ako UNIX systém nie je až tak rozdielný od Linuxových, na rozdiel od Linuxov má podľa mňa aj user friendlier rozhranie než linuxové systémy.

    2) Pythonu za posledné roky dosť vzrástla populárnosť a určite nebude naškodu sa ho naučiť. Hwvr najprv by som ti odporúčil pochopiť procedurálne Cčko a nízkoúrovňové programovanie, a potom prejsť na objektovo orientovaný jazyk, napr. C++ alebo Java

    #485283
    ????
    Účastník (Participant)

    :-)

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.