Vyber MacBooku na dalsich 6 rokov

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Vyber MacBooku na dalsich 6 rokov

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Autor
    Príspevky
  • #532206
    mudrnudl
    Účastník (Participant)

    Caute,

    moj sucasny macbook pro 2010 uz vypoveda (prehrievanie sa, slaby vykon na obcasny strih full hd videa, repraky odpalene, na displeji ciara…), ale spokojnost, ved vydrzal 8 rokov. Chcem kupit novy, lenze mam slabucky prehlad o modeloch. Rozmyslal som nad najnovsim macbook air, ale potom mi napdalo, co takto nejaky novy model z predchadzajucich rokov (pro) ? Skusim v kratkosti popisat, co v nom chcem.

    512gb ssd (mam velku iTunes kniznicu a nechcem ju mat na externom disku)

    16gb ram (teraz mam 8, tak ked uz upgrade, tak poriadny)

    velkost displeja nezalezi

    cena do 2000€.

    Dakujem za akukolvek pomoc.

    #532211
    joer
    Účastník (Participant)
    #532247
    lord.norton
    Účastník (Participant)

    @joer snad nemyslis vazne ze ten 3. Link je realny inzerat.

    ojeb na 100%

    #532248
    mudrnudl
    Účastník (Participant)

    Zle ste ma pochopili, pod starym som myslel starsi model – ale kupovat nechcem zanovny, ale novy.

    #532250
    Adomm1234
    Účastník (Participant)

    Myslím si, že momentálne je to s kúpou MacBooku trochu problém.
    Od modelov 2018 vyššie, tj. MacBook Pro 2018 a MacBook Air 2018, obsahujú Macy čip T2 (skryté kur*ítko), ktoré zabráni oprávam mimo Apple. Pokazia sa repráky, čo by servis vymenil za 50eur, vymeníš ich a tento čip znefunkční zariadenie – to isté s akýmkoľvek iným komponentom – displej, klávesnica, akákoľvek drobnosť. Povieš si, dobre, predsa opravu najlepšie vykoná Apple, tak prečo to neopravovať u nich – zavedením tohto chipu a ďalších bariér voči opravám aj na iOS zariadeniach sa stali monopolom, takže si pozri cenník mimozáručných opráv – sú to také rakety, že by si aj za servis drobnosti mal nový model.
    No a obmedzená ponuka modelov 2016-17, ktoré sa ešte dopredávajú zase trpí na vadu klávesnice – od výroby je montovaná chybná klávesnica, ktorá ak MacBook nepoužívaš v sterilnom prostredí skôr či neskôr zlyhá – na to bol opravný program, takže ti ju zadarmo vymenia za druhú. Vtip je v tom, že aj tá druhá bude chybná a jednoducho to nepustí – povedzme, že klávesnica vydrží jeden a pol roka – prvýkrát ju vymení Apple, takže po troch rokoch zaplatíš výmenu klávesnice – u Apple sa mení s Topcasom a batériou (ako keby sa motor na aute menil s celou prednou časťou), ale neautorizák ti to spraví za desatinu tej ceny, takže by som išiel asi do toho.

    #532251
    mudrnudl
    Účastník (Participant)

    Vies mi dat link na konkretne modely, ktore splnaju moje poziadavky? Uz zacinam rozmyslat aj nad windowsackym notebookom :(. Uz som tak navyknut na macos, ze si to ani neviem predstavit…

    #532252
    dfx
    Účastník (Participant)

    mudrnud: Skus heureku, amazon, ebay, … . Alebo nejaky refurbished priamo od Applu.

    Stare modely uz Apple nedodava a nove su drahsie. Ked vyjdu nove mbp tak aktualne budu lacnejsie vo vypredaji.

    Alebo skus ntb s windows. Apple ma momentalne vsetko predrazene.

    #532253
    lord.norton
    Účastník (Participant)

    Mne klavesnica na MBP 2017 vydrzala 3 mesiace a to je pocitac da sa povedat v sterilnom prostredi.

    Total sklamanie.

    Snad novemu majitelovi sluzi dobre.

    V mojom pripade ak este mac tak jedine imac.

    #532256
    dfx
    Účastník (Participant)

    lord.norton: iMac je momentalne zastaraly. To uz radsej PC s windows.

    #532258
    mudrnudl
    Účastník (Participant)

    @dfx ale ake modely macbookov mam pozerat na zmienenych obchodoch? Ktore su lepsie nez macbook air 2018 s 16gb ram do 2k?

    #532262
    TDK
    Účastník (Participant)

    ohladne toho T2 kurvitka…ak sa bojis ze sa MBP pokazi a budes platit drahu opravu, stale mas moznost ci uz v Alze alebo inom istore, mzone atd kupit dodatocne 3 rocnu zaruku…takze celkovo by si mal 5 rocnu zaruku, co je aj blizko tvojej poziadavke na 6 rokov….mozno zaplatis viac o nejaku 1-2 stovky…ale nemusis riesit drahe opravy ak sa ti nieco pokazi…to iste plati aj o starsom modeli a klavesnice…vymenia ti ju v ramci zaruky, ktoru by si mal 5rokov

    #532263
    mudrnudl
    Účastník (Participant)

    To je skvela pripomienka, Rodak. Diki za radu. Takze je nejaky konkretny model, ktory viete, ze je lepsi ako sucasny najvykonnejsi model Macbook Air? A stoji vo vybave s 512gb ssd a 16gb pod 2000€?

    #532284
    McJobs
    Účastník (Participant)

    Pred 4 rokmi si mal za dva litre 15″ Retinu s Quad-Core i7, 16GB RAM, 512GB SSD a GeForce GT 750M 2GB. Dnes za tu cenu len 13″ s polovicnym mnoztvom RAM aj SSD, alebo novy Air s pozadovynm mnozstvom pamate aj uloziska, ale so 7W dual-core a grafikou slabuckou ako 3x vyluhovany caj. Uz nie je obdobie rokov 2009-2013, kde by som tie MacBooky odporucal aj v spanku. Apple sa odvtedy zmenil, konkurencia sa kvalitativne dotiahla, v niektorych ohladoch Apple aj predcila. Jedine co zrejme zostalo rovnake je ne(spolahlivost) Windows.

    #532285
    mudrnudl
    Účastník (Participant)

    Nevedel som, ze situacia je naozaj taka ako ju vidim ja… uz silno rozmyslam aj nad windowsom aj nad mac mini… v oboch pripadoch ale moja neznalost procesorov velmi skodi vyberu hahaha. Som strateny.

    #532293
    mudrnudl
    Účastník (Participant)

    Tak som popozeral benchmarky a myslim, ze dobra volba by bola mac mini s i5, 512gb ssd, 16gb ram. Dokupim klavesnicu, trackpad a monitor a budem priblizne na cene toho macbook air, ale s lepsim vykonom. A ak budem potrebovat zobrat niekde pocitac, tak proste zoberiem ten mac mini do tasky a pripojim si ho na hocaky displej alebo telku kdekolvek. Ma niekto nejaky lepi napad alebo nejake rady ci pripomienky k tomuto rozhodnutiu?

    #532306
    dfx
    Účastník (Participant)

    Ten mac mini ma vymenitelne RAM, takze mozes kupit jeden 16GB modul a jeden 4GB nechat a mas 20GB. Nemusis kupovat RAM od Applu. Neskor dokupis dalsi 16GB modul a mas 32GB. Trochu to pojde pomalsie, lebo sa nevyuzije dual channel, ale kapacita je dolezitejsia. RAMky isli dole v poslednom case ale este maju dalej lacniet aj v tomto roku. Hlavne kup so 6 jadrovym procesorom za 1250 eur a doplatok za 512GB disk je 250 eur.

    #532308
    mudrnudl
    Účastník (Participant)

    Hej to i5 je sestjadrove. Chces povedat, ze by som najlepsie urobil, ak by som tam nehal 8gb ram (bez priplatku) a sam si kupil ram a upgradeol? Na macrumors tusim bolo spomenute, ze ta ramka nie je zrovna lahko vymenitelna.

    #532317
    dfx
    Účastník (Participant)

    tu je navod

    https://www.ifixit.com/Guide/Mac+mini+Late+2018+Memory+(RAM)+Replacement/115309

    tak na hodinu roboty ak to robis prvy raz. lepsie ako platit Applu 250 eur za 16GB

    tu je video

    #532318
    mudrnudl
    Účastník (Participant)

    Mat o 4gb viac ram (20-16=4) s tym ze usetrim 50 euro, pravdepodobne stratim zaruku a mozno to este aj dogabrem sa mi osobne neoplati. Po uplynuti zaruky a pocitu, ze navysenie ram mi pomoze k zrychleniu, bude tento proces vymeny pre mna pravdepodobnejsi.

    #532319
    rudo.ba
    Účastník (Participant)

    Tiež perspektívne uvažujem o Mac Mini (2018), pomaly mi dosluhuje MBP 13″ 2011 s 8 GB RAM/500 GB SSD (už mu nefungujú niektoré klávesy: w-o, a po prečistení v mzone že vraj bol zatečený a náhradnú klávesnicu k tomuto už nevedia objednať), zatiaľ sa ako-tak dá s externou klávesnicou existovať, ale minulý týždeň začali blbnúť aj iné klávesy, ktoré sa zase samovoľne stláčajú a robí to neplechu… Buď je nejak zblbnutý enter a stačí po ňom pobúchať aby sa spamätal, alebo sa opakovane sám od seba zapína Mission Control keď to najmenej treba. Počítač bol celý čas doma na stole, možno 2x bol mimo, stále so silikónovým chráničom na klávesnici (možno pod ním niečo nakondenzovalo). Nepotrebujem ho nosiť (domáci počítač), mám externú klávesnicu aj monitor, takže po novom Minim pokukujem. Pre začiatok hádam aj s tými 8 GB RAM v základe a v prípade potreby rozšíriť, škoda že SSD tam dali napevno.

    Našiel som na Alze tieto vhodné RAMky, su očekované aj na eu.crucial.com na kompatibilitu s Mac Mini:

    16 GB za 125 € (jeden 16 GB modul):
    https://www.alza.sk/crucial-so-dimm-16gb-ddr4-2666mhz-cl19-dual-ranked-d5526813.htm

    8 GB za 58 € (jeden 8 GB modul):
    https://www.alza.sk/crucial-so-dimm-8gb-ddr4-2666mhz-cl19-single-ranked-d5517600.htm

    Zaujímavé že takto samostatne ich má alza lacnejšie ako v baleniach po dvoch.

    PS: ak sa ti nechce hodinu laborovať v minim (raz za život) a niečo si tam nechtiac dodrbať, v mzone si teraz účtujú 45 € za takúto výmenu, furt lacnejšie ako objednať tie RAMky priamo od Applu (16 GB za 240 €, 32 GB za 720 €!). A ešte sa potom môžeš pokúsiť predať tie povodné 2x 4 GB.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 26 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.