usb kľúč – formátovanie

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware usb kľúč – formátovanie

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    Príspevky
  • #67745
    perfect gentleman
    Účastník (Participant)

    ahoj!
    možno tu už niekde tento problém riešený bol, ale neviem to tu nikde nájsť, tak píšem vlastnú tému.

    mám nasledovný problém s USB kľúčom. pri kopírovaní zložky mi vypísal chybu, že zložka tam už je a že sa nedá prepísať… (myslím, že číslo chyby bolo -83 ale neviem na isto) tak som ho preformátoval, na čo sa stala podivná vec. namiesto tradičných 4 GB mi ukazovalo kapacitu kľúča iba 3,8 GB. skúšal som preformátovať rôznymi formátovaniami, raz sa mi zdalo, že sa kapacita ešte zmenšila. skúšal som vytvárať partície, rušiť ich a kadečo nijak sa to nezlepšovalo, tých 200 MB mi tam stále chýbalo.

    pripojil som kľúč k win. pri pokuse o otvorenie kľúča som dostal hlášku, že kľúč nie je naformátovaný a či ho chcem formátovať. dal som ok, klikol možnosť FAT32 (pretože tam bola potom iba možnosť FAT a ja fakt neviem aký je tam rozdiel) a dal naformátovať. kapacita bola 200 MB. teda zjavne tých mojich stratených 200 MB na macu. potreboval by som kľúč pochopiteľne používať aj na win a na mac.

    vie mi niekto pomôcť? ďakujem :)

    #196499
    Hurfo
    Účastník (Participant)

    Pouzivaj ho tak ze na win naformatuj na FAT alebo FAT 32 kedze tvoj kluc nema kapacito vacsiu ako 4 GB je logicke ze tam asi nebudes chciet dat taky subor a tym poadom problem s FAT nenastane. Treba si uvedomit ze FAT nieje tabulkovy system 100% podporovany macom ale na 99% to bude OK

    #196501
    babo
    Účastník (Participant)

    problem je, ze formatujes na MAC OS ten kluc na HFS+ filesystem a ten windows nativne ani neprecitaju (ale existuju zrejme utility, ktore to dokazu aj na WIN). Ak by si to naformatoval na NTFS, tak na MAC OS precitas, ale nativne nezapises (opat existuju utility, ktore to riesia).
    FAT 32 by ale mal chodit na oboch OS (aj v MAC sa cez DISK UTILITY da formatova USB kluc na FAT32, len neviem z hlavy kde presne to tam je). Samozrejem FAT32 ma ale obmedzenia, hlavne je, ze nemozes mat vacsi subor ako 2GB.

    #196503
    Hurfo
    Účastník (Participant)

    Upravim iba neskoro reagujuce babo :-D ze limit su 4 GB a nie 2

    #196504
    perfect gentleman
    Účastník (Participant)

    :) no… na to všetko som myslel… ale ako som napísal, pri naformátovaní na windowse mi ukazuje kapacitu len 200 MB. no a čo sa týka ntfs, skúšal som naformátovať aj na ntfs, mám na to utility, keďže potrebujem aj svoj externý HD používať aj na win, ale výsledok bol taký istý… na macu 3,8 na windowse 200 MB.

    #196505
    babo
    Účastník (Participant)

    Hurfo -> ano 4GB, mas pravdu

    Perfect gentleman -> aha, na WIN vidis len 200MB. MAC OS Ti tam spravil GUID particie a WIN su z toho uplne stratene, vidia len 200MB particiu a nic ine. Potrebujes to cele prerobit na MBR. To tiez ide v DISK UTILITY ale opat, neviem spamati kde to tam najdes… ale ked uz vies priblizne o co ide, tak Google myslim pomoze a zdarne to vyriesis :)

    //edit: ak dobre vidim, tuto je presne riesenie aj cez fdisk z terminalu, aj cez Disk Utility klikanim… https://www.macblog.sk/forum/discussion/3109/3/naformatovanie-externeho-hdd/ (uplne posledny prispevok na strane, ondrej.lehocky)

    #196518
    mamvtrubke
    Účastník (Participant)
    #196530
    babo
    Účastník (Participant)

    tak tam je to uplne presne popisane… Jediny problem je tam skor oznacenia, EFI je lepsia nahrada BIOSu. Co sa tyka partition table je to GUID vs. MBR :)
    WIN7 64bit vie inak nativne pracovat (a myslim, ze Vista 64bit tiez) s GUID diskami, aj bootvat na EFI. Takze WIN7 64bit by dany disk videli rovnako, ako MAC OS (teda az na filesystem, HFS+ samozrejme nepoznaju ani WIN)

    #196563
    perfect gentleman
    Účastník (Participant)

    no… urobil som to, čo mi radil babo. nič zvláštne sa neudialo… môj kľúč ukazuje na macu 3,87, z win naňho nejde kopírovať…

    #196570
    bawy
    Moderátor

    kľúč Ti odišiel a môžeš ho používať už iba na UNIXových OS…to isté sa stalo aj mne ..4GB kľúč..a vo WIN iba 200mb po formatovaní..a stále dookola..nepomôžeš si :(

    #196575
    babo
    Účastník (Participant)

    chalani, to nie je mozne. Skusal si ten postup z linku, co postol mamvtrubke? to proste musi ist, nejde o ziadne bosoractvo a uz vobec nie poskodenie disku. Jeden kluc co sa podobne spraval som uz mal a po prepisani partition table naspat na MBR fungoval aj vo WIN… Navyse aj v tomto stave ak ho das na FAT32, tak WIN7 64bit ho uvidia normalne ako MAC OS, aspon teda podla mna

    #196576
    bawy
    Moderátor

    babo: cez disk utility mi to proste nešlo..win7 som neskúšal ani skúšať nebudem..chodím za zákazníkmi a tí majú na 99% XP, alebo vista..ale je to pre mňa už pasé, mám ten kľúč hodený na unixovom servry a tam fičí ako má.. :)

    perfect gentleman: tebe ešte odporúčam skúsiť ten terminálový postup a určite daj vedieť ako si dopadol.

    #196577
    babo
    Účastník (Participant)

    no to ma podrz, to je fakt divne…

    ten terminal urcite treba skusit

    #196593
    perfect gentleman
    Účastník (Participant)

    ktorý je terminálový postup? skúšal som to cez disk utility… to master boot record či čo… to bolo naposledy… teda ako som vravel… na mac 3,8 na win 200 MB.

    #196595
    sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

    terminalovy sposob bude otvorit utilities/terminal a pohrat sa s fdisk-om (pozor aby si si neodpalil sytemovy disk)

    #196598
    babo
    Účastník (Participant)

    no asi tak, ale to hranie s fdiskom pre uplneho laika moze byt viac ako nebezpecne :)

    treba proste odplait vsetky particie, skonvertovat GUID na MBR este raz a vytvorit FAT32 particiu, idealne cez cely disk. Ked to pojde, potom sa moze clovek hrat s tym, ze vytovri co ja viem 2GB HFS+ pre MAC OS a 2GB NTFS per Win a podobne srandy…

    #196602
    M!ke
    Účastník (Participant)

    Mal som ten istý problém. A nakoniec som zistil, že to bol len problém nastavení. Podľa toho návodu uvedenom hore to musí ísť.

    V Disk Utility choď na záložku Partition, vo Volume scheme zvoľ 1 partition. Potom otvor Option a nastav Master boot record. A potom v Partition a Erase nastav Format na FAT a sformátuj. Malo by to šľapať. Veľa zdaru.

    #196699
    mmiikkii
    Účastník (Participant)

    zdravim pani,

    nedavno som daco podobne riesil aj ja (vo win 200mb v mac ,3,8gb) skusal som to formatovat cez disk utility, formatovanie akosi zamrzlo a teraz mi disk nenajde ani mac ani win :) vie niekto co s tym?

    cudne je ze v ubuntu m ho najde :)

    #326386
    Spongi
    Účastník (Participant)

    Chalani ja mam taku otazocku. Existuje format kto je podporovany aj Macom aj Winom a nieje obmedzeny na velkost zapisu 4 gb ?

    #326388
    bawy
    Moderátor

    exFat v prípade, že máš aspoň Vista SP1 a vyššie, poprípade XP s nainštalovanými updatemi.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.