Student-zivnostnik?

Domov Diskusné Fóra Ostatné Student-zivnostnik?

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Autor
    Príspevky
  • #74382
    eFkoOo
    Účastník (Participant)

    cafte,viem ze vas je tu viac takych co ste zivnostnici,tipujem ze prevazne v IT odvetviach web/grafika. preto na vas adresujem moj rad otazok:ako je to so socialkou,danami a pridavkami pre rodiny pokial by som bol student denneho studia zaroven zivnostnik?resp je mozne mat vobec este vyhody a statut denneho studenta ak som zivnostnik? ked nebudem mat za rok ziadne prijmy ani vydaje co sa mojej zivnosti tyka,pripadne len vydaje ale ziadne prijmy,je nutne podavat danove priznanie? ked vystavujem klientovi fakturu,je nutne ponechat si kopiu (podpisanu/nepodpisanu)? ak ano,naco?resp staci elektronicka podoba/kopia? pripadne ked si chcem dat odpocitat dan z niecoho co som zakupil (kvoli zivnosti) je nejaky cenovy strop,do ktoreho vysky moze byt maximalne hodnota daneho nakupu? ak sa najde niekto kto by mi vedel zodpovedat otazky,budem velmi rad,vopred vdaka

    #243902
    raul
    Moderátor

    zle forum, chlapec.

    #243903
    iFiko
    Účastník (Participant)

    Hm ale odpovedat by mu niekto mohol nie? Aj ked na porada.sk sa dozvie asi viac :)

    #243904
    eFkoOo
    Účastník (Participant)

    raul:nemyslim,tych ludi je tǐu viac nez by si si myslel ;)

    ifiko:na porade som a zacal som/zacinam sprtat skolenia thready :)

    #243905
    raul
    Moderátor

    aj na podnikajte.sk

    ale zjavne o tom nema ani paru a chce ziskat patent na rozum na technickom fore :)

    edit: uvedom si ludia ktori podnikaju, resp. maju zivnost a ludia, ktori sa v tom vyznaju sa nerovna.

    #243906
    eFkoOo
    Účastník (Participant)

    spoliehal som na to ze ked clovek uz raz je zivnostnik aspon ako taky prehlad by mal mat,aby vedel co mpze a co nie.alebo sa snad mylim? a nie,nemam zaujem o patent na rozum :)

    #243913
    Lens
    Účastník (Participant)

    Urcite tu mnoho z vas ma doma chladnicku, typujem ze prevazne calex alebo elektrolux preto na vas adresujem zopar otazok. Ako je to z chladenim a mrazenim. ste spokojny? A mate na chladnicke aj taky americky otvor na lad do napojov? a ako je to so splatami da sa kupit chladnicka aj na splatky? a ak ano tak si mam odlozit danovy doklad pre pripadnu reklamaciu alebo ho staci nakenovat a nechat si elektronicky? a a ak by som chcel kupit chladnicku bez dph aku drahu ju mozem kupit? Ak mi niekto zodpovie na otazky budem velmi rad.vopred dakujem…

    LOL nemozes prosto dojst na macfotum a spytat sa takuto vec a cakat ze ti ludia poradia len preto ze s tm maju skusenost. Plno ludi tu z fora ma chladnicku alebo auto a nikto sa ich tu nepyta ako na to… Trosku zle si to vysvetlujes…

    #243914
    petiar
    Účastník (Participant)

    eFkoOo: Dám ti jednu radu, dobre myslenú: Nestrácaj čas s vecami, ktorým nerozumieš, pretože sa netýkajú predmetu tvojho podnikania. Ja som živnostník, ale neviem odpovedať ani na jednu z tvojich otázok, pretože stačí že to vie účtovníčka, ktorá ma stojí smiešnych 70-100 eur ročne. ;-)

    #243920
    igino
    Účastník (Participant)

    Na zaciatku podnikania (prvy rok, tzn. po najblizsie danove priznanie) mas zdravotne positenie a socialne poistenie dobrovolne. Pri zdravotnom doporucujem urcite si platit, nakolko je sice dobrovolne (bacha, len po prve danove priznanie, potom sa ti zdr a soc rata z toho), ale myslim, ze v oktobri sa podava povinne rocne zuctovanie a mas nasledne par dni na zaplatenie.
    Ake vyhody bezneho studenta myslis? Chodit do skoly? Ano, to mas :-) O inych neviem. Ak myslis ISIC kartu a podobne veci ako studentske listky na kupalisko a pod, tak to by ti malo stale platit.
    Danove priznanie podavas vzdy, aj ked budes mat nulovy prijem a vydaj. Rovnako mas povinnost platit odvody do soc a zdr. poistovne. AJ pri nulovom zisku. Osobne vsak existenciu zivnosti bez prijmu nechapem. to si ju radsej pozastav. Iba ak….. Ale to sem nepatri.
    Faktura musi byt podpisana vzdy. To ci tam musi byt peciatka si urcujes pri zakladani zivnosti (myslim), vtedy povies/napises, ze pri obchodnom styku peciatku pouzivat nebudes a hotovo. Faktura poslana elektronicky (PDF, faxom, mailom) u nas byt nemoze. Resp. mozes ju poslat klientovi kvoli uhrade, ale do uctovnictva musi byt zalozena tlacena forma s orig podpisom. Pozn.: v Cechach napr uz rok staci oscanovana/odfaxovana (samozrejme musi mat podpis).
    Dan z toho co kupis (ale myslel si skor DPH) odpocitas jedine vtedy ak si platcom DPH. To musis podat ziadost na danovom urade, pridu ta prelustrovat, pytat sa v com podnikas a aky je dovod tvojej ziadosti o platcovstvo DPH. Ci budes platit mesacne, kvartalne alebo rocne je na tebe. Ak vsak prekrocis urcity rocny obrat, tak si vybrat nemozes, stanovi ti to zakon (presne limity neviem). Kupit na odpis DPH mozes “cokolvek”, limit “nie je” (ak si nekupujes krajinu :D ). To co vsak myslis ty, je limit pre vysku jednorazoveho odpisu (napr. notas a pod). V minulosti (rok-dva) to bolo 1700 Euro, teraz je to myslim zdvihnute na 2500 Euro. To si vsak prever u uctovnicky. Ak kupis nieco za vyssiu sumu, rataj s tym, ze DPH napr. odpises, ale nadobudaciu hodnotu budes odpisovat 3-4 roky, podla toho o aku komoditu sa jedna.
    Kazdopadne, ak to myslis vazne, zaplat si uctovnicku, rocne totiz pribudne tolko zmien, ze to nebudes stihat sledovat, nie este prevadzat v praxi. Napr. uctovanie faktury operatora Orange je pre mna stale alchymia :-)
    Pre zmeny v poistovniach si kludne zavolaj do svojej pobocky vo svojom meste. Poradia ti ochotne – -vacsinou.

    EDIT:
    Ohladne zdravotnej poistovne: Minuly rok si v subehu student-zivnostnik nemal povinnost platit zdrav. poistovnu (socialku neovladam). Tento rok je zmena v zakone (pre teba bohuzial). Musis si aj prvy rok fungovania platit povinne zdravostne poistenie a to konkretne minimum 46,06 Eura. Po podani rovcneho zuctovania (o rok v septembri) ti vznikne z toho preplatok alebo nedoplatok a ten budes musiet dorovnat, alebo ti bude vrateny. Dalsi rok uz platis zdrav a soc poistovnu podla danoveho priznania.

    #243968
    eFkoOo
    Účastník (Participant)

    Igino:diky moc,v takuto odpoved som ani nedufal.dnes som mal posedenie s jednym znamym na tuto temu a povedal mi zhruba to co ty :) avsak na otazku tych studentskych vyhod (isic,zlavnene cestovne,pridavky pre rodicov atd) mi odpovedat nevedel.ako som sa totiz dozvedel, aj ako ios develloper musim dokladovat prijem z aplikacie, inak sa jedna o danovy unik, preto som sa zaujimal o zivnost a vratenie dani.este raz,dik moc

    Petiar:dufal som v to ze by som si zvladal financie obhospodarovavat aj sam, ale ako si napisal,tie zakony a vyhlasky sa menia kazdu chvilu, takze popri inom by som to nezvladal sledovat,takze ak naozaj, tak to vidim na tu uctovnicku

    #243970
    Hurfo
    Účastník (Participant)

    na tvoje otazky uz odpoved padla ale napisem aj tak.
    Mozes byt student aj zivnostnik. Po 26 prides o vsetko tak ci tak.
    Ked podnikas musis podat danove priznanie. Mozes zivnost pozastavit alebo zrusit.
    Ked vystavujes fakturu musi byt v tlacenej forme a opeciatkovana a podpisana. Vynimka je v elek. podobe ale so zarucenym el. podpisom ale minimalne tam musi byt nascenovana peciatka a podpis. Pokial ju zaplati elektronicky staci vypis z uctu. Ak je v hotovosti mal by byt Prijmovy a vydajkovy listok zvicajne sa to robi v 2 kopiach a vymenite si to. Ty das fakturu a prijemku ako potvrdenie ze si prijal sumu a on ti da zase vydajku ze ti sumu vydal. Domumenty musis archivovat po dobu min 5 rokov (mam pocit ze 10) co znamena ze skocis v 2011 s podnikanim a v 2014 sa ti ohlasi kontrola. :-D extrem ale stat sa moze.
    Dan si neodpocitas ak nebudes platcom DPH a to nechci kym sa da. Platca DPH neznamena ze ti v obchode predaju vec bez nej. Dan zaplatis ale mozes si ju odpocitat.
    Vyhodnejsie bude ak si danu vec das do nakladov vtedy si sice DPH neopdocitas ale znizis si danovy zaklad. Samozrejme to musi byt vec na podnikanie. Ked budes robit s PC tak tam kavovar alebo cln nedas.

    Edit: Este doplnim ze existuje nieco ako uctovnicka firma. Je to spolocnost ktora ti spracuje dane vykazy a ostatne veci. Platis za konzultacne hodiny alebo doklady

    #243971
    mamvtrubke
    Účastník (Participant)
    #243972
    bawy
    Moderátor

    Praktická rada : Daňové priznanie za r. 2010 teda nemusia podať tie osoby, ktorých príjmy v r. 2010 nepresiahnu sumu 2012,85 €.

    – to bolo síce minulý rok, ale tipujem že to takto to je aj tento

    #244045
    petiar
    Účastník (Participant)

    eFkoOo: To nie je otázka toho či by si to zvládol alebo nie. Samozrejme, že áno – so šikovným účtovným programom a prebrowsovaním porada.sk to nie je problém. Otázka je či nie je výhodnejšie ten čas, ktorý by si tomu venoval, venovať činnosti ktorej rozumieš a ktorá ti prináša zisk. Predstav si že by si si (napríklad) účtoval len 10€ za hodinu práce a nad účtovníctvom by si strávil cca 2 hodiny mesačne. To je časovo-finančná strata 2*12*10 = 240€ ročne. Ak stojí účtovníčka okolo tých 100€ ročne tak to znamená že tým, že si účtovníctvo robíš sám, neušetríš ale prerobíš. ;-) A to som do toho nerátal čas a nervy nad formulárom daňového priznania, to je masaker. :-)))

    #244121
    eFkoOo
    Účastník (Participant)

    no,tak som to myslel, ze cas ktory mozem venovat cinnosti ktora je predmetom mojho zaujmu urcite bude uzitocnejsie ako sa mordovat s uctami a prinznanim…a uz mam ako take skusenosti s danovym priznanim,takze nejak by som to zvladal,ale kedze kazda eurokoruna je dobra, argument s usetrenim ma presvedcil :)

    #530087
    Jitkafojukova
    Účastník (Participant)

    Ahoj, pokud jsi student denního studia a chceš využívat všech studentských výhod, které doposud máš, tak si na to dej pozor. Záleží ale na obratu živnosti. Myslím si, že do 500 Euro by to mělo být v pohodě a neměl bys odvádět žádné odvody, ale nad tuto částku už pak musíš a zdá se mě, že i přijdeš o výhody studenta. Říkám dej si pozor, dnes jsou systémy státní správy elektronicky propojené a jde vidět všechno. Každopádně abych neříkala nějaké hňupiny obrať se na nějaké online poradny jako je třeba https://comeflexoffice.cz/poradna a tam ti zodpoví otázky. Je to sice české, ale co vím, tak co se týče živnosti, tak právní záležitosti jsou identické.

    #530088
    Jitkafojukova
    Účastník (Participant)

    Ahoj, pokud jsi student denního studia a chceš využívat všech studentských výhod, které doposud máš, tak si na to dej pozor. Záleží ale na obratu živnosti. Myslím si, že do 500 Euro by to mělo být v pohodě a neměl bys odvádět žádné odvody, ale nad tuto částku už pak musíš a zdá se mě, že i přijdeš o výhody studenta. Říkám dej si pozor, dnes jsou systémy státní správy elektronicky propojené a jde vidět všechno. Každopádně abych neříkala nějaké hňupiny obrať se na nějaké online poradny jako je třeba https://comeflexoffice.cz/poradna a tam ti zodpoví otázky. Je to sice české, ale co vím, tak co se týče živnosti, tak právní záležitosti jsou identické.

Zobrazuje sa 17 príspevkov - 1 až 17 (z celkového počtu 17 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.